Obsessie door Joost Heyink

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1496 woorden
  • 25 juli 2007
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
160
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2004 Genomineerd)

Boekcover Obsessie
Shadow

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht da…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Obsessie door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Obsessie
Joost Heyink

1. Informatie over de schrijver

Joost Heyink werd op 14 juni 1946 in Scheveningen geboren.
Voordat hij auteur werd, was hij barkeeper, hij kon nergens een baan vinden en was afgestudeerd als psycholoog. Totdat er een functie vrijkwam bij de universiteit van Groningen.
Hij bleef daar dertien jaar werken als wetenschappelijk onderzoeker. Wat hij het leukste vond van die baan was het schrijven van artikelen, hoofdstukken en boeken.
Joost Heyink trouwde en kreeg in 1994 een zoon, die Joep heet.

Nu woont hij met zijn gezin in Zuidwolde (dat ligt vlak bij Groningen). Hij is toen een aantal jaar gestopt met zijn werk bij de universiteit om huisman en boekenschrijver te kunnen zijn.
Joost Heyink schrijft boeken waar humor, en vooral veel spanning in zit.
Zijn verhalen bevatten veel korte zinnen, waardoor ze gemakkelijk te lezen zijn, dat heb je heel duidelijk bij het boek Obsessie.
Hier een aantal boeken die Joost Heyink geschreven heeft: Katapult,
het Web, de Afgrond, de kwetsplek, Loverboy & Girl en
natuurlijk Obsessie.
Joost Heyink schrijft eigenlijk alleen fantasie verhalen.
‘Niets van wat ik schrijf, baseer
ik op eigen ervaringen, ik bedenk alles.’

2. Titel
De titel van het boek heeft te maken met de obsessie die Kim voor Paul heeft, ze is totaal geobsedeerd door Paul, en doet daardoor rare dingen. Voorbeeld uit het boek: ‘Ze bedenkt verschrikkelijke dingen om Paul aan zich te binden. En toen Paul een nieuwe vriendin kreeg, waren de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit..’

3. Personen
De hoofdpersonen van het boek zijn:

Paul: Paul is een zanger in een bandje, als hij Kim ontmoet, is hij meteen dolverliefd, maar dat veranderd al snel, het is meer angst wat hij voelt. Want Kim is geschift, geobsedeerd.
Kim: Kim is een meisje met psychische problemen, maar dat weet Paul natuurlijk niet. Eigenlijk hoort ze in een tehuis, maar door een rechtzaak hoefde ze dat niet.
Als Paul het uitmaakt, draait ze door, heeft ze besloten dat Paul niet zomaar van haar af is, erger nog; Paul komt niet van haar af, hij zal voor altijd van haar zijn.
Berber: Berber is het zusje van Willem, een lid van Paul’s band én de nieuwe vriendin van Paul, ze is heel stil, en luistert graag naar mensen. Als het doorkrijgt dat Kim alles doet om Paul terug te krijgen, wordt ze bang.
Iemand probeerde haar al een aantal keren aan te rijden met de scooter, dat was Kim dus.
John Van Hulst: Hij is een producer van een platenmaatschappij en ontdekte de band van Paul, Mystery. Als zijn baas geen vertouwen in het bandje heeft, neemt hij ontslag en gaat verder met Paul en de band om CD’s op te nemen, ze gaan het maken!

4. Thema
Het thema van het boek is heel afwisselend, de ene keer zijn de hoofdpersonen dolverliefd en gelukkig, terwijl het ene moment ze heel angstig zijn, heel vaak lopen twee verhalen tegelijk in een lijn, dus je maakt steeds twee situaties mee.

5. Tijd
Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Het wordt ongeveer in een periode van 3 maanden verteld.

6. Plaats
Er wordt niet echt duidelijk een plaats aangeven, wat ik wel weet, is dat het ergens in een druk dorp is, met een bos ernaast, en veel cafés en uitgaansgelegenheden.

7. Perspectief
Je ziet het verhaal door verschillende perspectieven, de ene keer door die van Paul, en de ene door die van John van Hulst of van Berber. Elk hoofdstuk zie je het verhaal wel door twee verschillende personen.

8. Korte samenvatting
Begin: Het verhaal begint zes weken voor de ontvoering (lees beoordeling voor een stukje van een deel van de ontvoering) Paul speelt samen met Beertje, Flip en Willem in een
band genaamd Mystery. Op een dag geeft de band hun eerste optreden en dan worden ze ontdekt door een producer, John van Hulst. Maar ze zijn nog niet echt geïnteresseerd in een CD. Maar Paul ziet opeens ook een heel mooi meisje tussen het publiek staan, Kim. Hij gaat naar haar toe en maakt een praatje met ‘r. Zo beginnen ze met elkaar af te spreken, en daaruit bestaat een relatie tussen Paul en Kim.
Kern: Paul vindt dat ze hem te weinig ruimte geeft, en hij vindt haar ook een beetje vreemd.
Hij wil afstand van haar nemen, maar daar is Kim het niet mee eens.
Als hij het haar verteld wat hij wil, gooit ze een bakje met as over hem heen, hij vind haar volslagen gestoord
Paul vertelt het haar en hij zegt haar dat hij haar niet meer wil zien.
Maar dat pikt ze niet, ze blijft hem overvallen met emailtjes en ze zegt dat het haar spijt en dat ze van hem houd.
Maar hij wil niks meer met haar te maken hebben en hij maakt het uit.
Als hij haar s avonds na een repetitie met zijn band tegenkomt, praat Kim tegen hem, dat het haar speet, en dan zoenen ze elkaar.
Opeens zegt Kim; ‘ik moet je wat verluisteren in je oor’, dus Paul zegt ‘Oké’ en houdt zijn oor bij haar mond, maar dan opeens HAP! Kim spuugde het stukje vlees uit en haar mond zat onder het bloed.
Paul voelde een steek van pijn in zijn oor, knielde en greep naar zijn oor.. ‘BEN JE HELEMAAL GESCHIFT!’ ‘Ooh, sorry lieverd, heb ik je pijn gedaan? Dat was niet mijn bedoeling! Maar jij hebt mij pijn gedaan en dat moest je ook voelen!’. Paul rende weg, weg van Kim, naar het ziekenhuis.
Toen hij later veel omging met Berber, het zusje van Willem, maakte Kim al helemaal pissig en ging ze Berber ook lastigvallen. Paul dat Kim wel heel erg ver
is gaat. Hij praat nu al helemaal niet meer met Kim,
maar daar laat Kim het niet bij. Ze kan het niet hebben dat Paul met iemand anders heeft.
Ze verzint een manier om Paul bij haar te krijgen..
Afloop: Het verhaal lijkt een gesloten einde te hebben, maar toch, aan het eind, herhaalt de zin zich weer. Namelijk; Paul loopt met Berber op straat ‘Je loopt veel relaxter dan vorige week’ zei Berber. Ze hielt zijn hand vast alsof ze hem nooit meer los wilde laten. ‘Hoezo?’
‘Je hebt nog niet één keer over je schouder gekeken’
‘Hoeft ook niet meer. Kim zit vast. Ze houden haar net zolang vast tot ze weten wat haar mankeert.’
‘Ze kan daar dus niet weg’
‘Als het goed is niet nee’

9. Beoordeling
Ik vond ‘Obsessie’ een heel leuk en spannend boek.
Er zaten veel spannende stukjes in, hier een voorbeeldje uit het boek:
Wat zie je?’
‘Och een slaperige jongen.’
‘Felix! Mooie Felix!’
Nou, mooi, mooi, dacht Paul.
‘Hij was hier al dood. Vijf minuten, hooguit. Ik dacht, snel een foto maken, voor ze hem weghalen. Ik had nog helemaal geen foto van hem, het was haastwerk.’ Kim liep terug naar de boekenkast en zette de foto tussen de andere lijstjes.
Langzaam begon Paul misselijk te worden. Het trok vanuit zijn maag naar zijn darmen en vandaag door naar zijn hele lijf. Wat hier precies aan de hand was wist Paul niet. Wel dat iets heel erg niet deugde.
‘Paul, luister.’ Ze sprak zachtjes, fluisterde bijna. Maar ze was uitstekend verstaanbaar.’Ik heb je al verteld dat ik niet gek ben volgens de dokter, omdat ik er rond voor uitkom. Ik weet dat jij er anders over denkt en andere ook, maar ik ben niet gek. Goed, ik gedraag me een beetje anders dan de meeste mensen. Maar wat zegt dat? Hebben de andere gelijk omdat zij met meer zijn? Kom nou toch! Jij kunt het begrijpen, jij bent ook anders dan de anderen. Kijk naar je T-shirt. Wie draagt er nou van zulke T-shirts? Snap je?’
‘Ik snap er geen ene fuck van!’ mompelde Paul. De misselijkheid had zijn hoofd bereikt.
‘Je mag doen wat je hartje je ingeeft? Mee eens? Goed, oké, alleen als het binnen de regels is. Maar welke regels? Jouw regels? Moet ik jouw regels volgen? Dan zat ik nog steeds ergens te kniezen. De regels van pa en mam? Pa speelt vals met kaarten en ma’s regels ken ik niet. IK volg mijn eigen regels. Ik ben erachter dat dat het verstandigst is. Je eigen geweten, eigen verantwoordelijkheden, daar gaat het om. Snap je?’
‘Nee. Je bent geschift!’
‘Dat geef ik toe, en daarom ben ik niet geschift, dat had ik je al uitgelegd. Maar nu ga ik. Ja, rustig blijven zitten. En ohja, ik ga door het raam naar buiten, want je weet dat de deur vast zit aan het draadje. Niemand zal weten waar deze boomhut staat, maar je weet nooit. Ik wil geen risico’s nemen, ik ben niet gek.’ Kim lachte,’Als de deur opengaat, schiet het stekkertje eruit. En boem!’ Heb ik van felix geleerd, ik heb veel van bommen en rotjes geleerd door hem. Maar ik hoop dat je er morgen nog bent. Dag lieverd.’

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Er staat in de samenvatting dat het bandje 'Mystery' heet, maar dat is niet waar. Een nummer van hen heet 'Mystery', en het bandje heet 'Nooit Van Gehoord' (en later twijfelen ze om het bandje 'Zonder Kees' te noemen, maar er wordt niet in de tekst gezegd of ze de naam van de band daar in hebben veranderd of dat die 'Nooit Van Gehoord' is gebleven).

13 jaar geleden

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"