Obsessie door Joost Heyink

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2208 woorden
  • 8 december 2006
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2002
Pagina's
160
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2004 Genomineerd)

Boekcover Obsessie
Shadow

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht da…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Obsessie door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens over het boek
Auteur: Joost Heyink
Titel: Obsessie
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 2002

Gegevens over de schrijver

Naam: Joost Heyink

Geboren: 14 juni 1946 te Scheveningen

Opleiding: studeerde psychologie aan de universiteit van Groningen en promoveerde in 1992 in de Geneeskunde

Werk: werkte als wetenschappelijk onderzoeker. Is sinds een aantal jaren huisman en schrijver

Thuis: woont met zijn vrouw Jolanda, hun zoon Joep (1994) en de hond Mo (een grote zwarte Franse herder, de allerliefste hond uit de geschiedenis) in Zuidwolde, een klein groen dorp aan de rand van de stad Groningen. In hun grote tuin kun je voetballen met 20 man.


Eerste boek: De kwetsplek (2000)

Bijzonderheden: sliep in het revolutiejaar 1968 onder de bruggen van Parijs. ‘We hielden ons in leven met geld verzamelen op terrassen met onze fantastische Amerikaanse gitarist. Stokbrood, goedkope wijn en tanden poetsen in een kroeg. Sindsdien is Parijs mijn moederstad.’

Ooit gezegd: ´Niets van wat ik schrijf baseer ik op eigen ervaringen, ik bedenk alles. Maar zeker kun je zoiets natuurlijk niet zeggen.’

Over het werk van Joost Heyink:
Joost Heyink had heel veel baantjes (barkeeper, broodbakker, kamerjongen in een hotel, tuinman, hulpkok, hulpverlener aan drugsverslaafden, administrateur, stem/inspreker bij documentaires en voorlichtingsfilms, portier van disco’s, garderobemedewerker….), reisde de wereld over in zijn oude Eend (zo wordt een beroemde uitvoering van een Citroën genoemd) en woonde in Parijs, Antwerpen en nu op het platteland van Groningen. Hij studeerde van alles in Groningen, op het laatst psychologie. ‘Ik kon daarna direct aan de slag. Als barkeeper, want psychologen hadden ze toen niet nodig.’ Jaren later kreeg hij toch een baan aan de universiteit, waar hij onderzoek deed naar de psychosociale effecten van de nieuwe medische technologie.
Na de geboorte in 1994 van zijn zoon Joep schrijven. Eerst over zijn zoon en zijn eigen eerste stappen als vader, later ook korte verhalen (hij won zelfs de Vara-kerstverhalenwedstrijd). Hij stuurde een aantal verhalen op naar Van Holkema & Warendorf, die hem vroegen een boek te schrijven. Zo ontstond zijn eerste boek, De kwetsplek, dat in 2000 werd uitgegeven. Daarna ging het snel en volgden een aantal thrillers voor 12+. Volgens hem moet in een verhaal spanning zitten, maar ook wat erotiek en humor. ‘Boeken zonder humor vind ik niet om door te komen. Mocht ik ooit iets als een autobiografie schrijven, dan zal ik het zo aandikken dat het niet alleen voor mijn nageslacht, maar voor iedereen leuk is.’


Samenvatting

Paul is de zanger bij een bandje met nog 3 jongens,Willem,Flip en Beertje. Bij hun eerste optreden komt er een knap meisje naar Paul toe, Kim. Ze zien elkaar steeds vaker. Dan merkt Paul dat Kim hem in haar macht heeft. Als hij het uitmaakt met Kim blijft Kim maar mailtjes sturen naar Paul waarin ze hem chanteert. Ondertussen heeft de band een contract gekregen bij Jupiter productions. Paul wordt helemaal gek van Kim. Dan ontmoet hij Berber, de zus van Willem. Zij is een heel aardig meisje en kan goed luisteren. Paul vertelt aan haar alles wat er is gebeurd tussen hem en Kim. Kim begint ondertussen de naarste streken uit te halen. Ze probeert Berber aan te rijden met haar scooter, ze heeft een stukje van Paul zijn oor afgebeten. Dan vraagt Paul aan Kim om er echt een punt achter te zetten en zorgen dat Kim ophoud dus spraken ze af in een boshutje. Als Paul daar is wordt hij neergeslagen en bind ze hem vast aan een stoel. Dan komt Berber. Ze probeert Paul los te maken maar dat lukt niet. Dan komt Kim weer en bind Berber ook vast. Dan gaat ze weer weg. Dan begint het te knetteren. Ze heeft haar boomhut brand gestoken. Berber zich net op tijd los maken en kunnen ze beiden net ontsnappen. Ze hebben het overleeft. Kim wordt opgesloten en Paul en Berber konden met een gerust hart verder leven zonder bang te zijn dat Kim hen weer iets aan gaat doen.

Persoonlijke beleving

Ik vond het boek wel makkelijk, omdat ze zo goed als geen moeilijke woorden of zinnen gebruiken.

Ik vond het boek erg origineel, omdat dit onderwerp over mensen die ontzettend geobsedeerd zijn op andere mensen (bijna) nooit gebruikt wordt.

Ik vond het boek goed opgebouwd, want hij hield het het hele boek erg spannend. Hij herhaalde ook heel vaak een bepaalde zin: ‘Onder de boom aan de overkant stond iemand te schuilen’ maar je wist niet wie het was, waardoor het best spannend was. Je kon wel zelf verzinnen wie het zou kunnen zijn maar het zeker weten doe je het nooit. Ik dacht dat het Kim was. Dit was tevens ook de laatste zin van het boek waardoor ik dacht dat Kim was en het dus een open eind lijkt, maar als je denkt dat het iemand anders is kan het ook gewoon een gesloten eind zijn, dit vond ik ook erg goed.

Ik vond een gedeelte uit het tweede hoofdstuk op bladzijde dertien best grappig, omdat hij allemaal domme dingen verzint die hij tegen Kim zegt die eerst tegen hem zei dat ze een tuinliefhebber was bijvoorbeeld, ‘Ik zou je willen snoeien’ of ‘Mag ik in je klimmen?’.

Ik vond het boek interessant, omdat ik nog nooit over zo’n soort onderwerp had gelezen en het mij toch wel boeide.

Ik vond het boek erg mooi en geloofwaardig, omdat het heel erg goed geschreven is.

Ik vond het boek erg goed opgebouwd, omdat hij het zo elke keer erg spannend hield. Hij had ook een bepaalde zin die hij steeds herhaalde: ‘Onder de boom aan de overkant stond iemand te schuilen’. Ik kwam niet te weten wie het was maar ik had wel een vermoeden, maar daardoor werd het wel erg spannend.

Ik kon me het meest meeleven met Paul, want hij had het uitgemaakt met Kim maar Kim bleef doorzeuren en chanteren. Paul die luisterde er niet naar en dat vond ik goed, hij bleef zeggen dat Kim op moest houden en verder moest gaan.

Ruimte

Paul’s kamer:
Er wordt hierover niet veel gezegd maar je weet wel dat hij er een computer had staan omdat hij bijna elke keer zijn e-mail las daar. Hij heeft er ook een kast staan, dat is eigenlijk wel logisch maar dat wordt duidelijk gemaakt omdat hij stapels kleren met een tekst erop heeft. Hij heeft ook een raam heeft met uitzicht op de straat waar zijn huis ook aan ligt, want hij ziet steeds iemand onder de boom schuilen. De weersomstandigheden maken hier niets uit, omdat het binnen is en het verder niet echt spanning opwekt maar de personage gaat hier telkens naar toe als hij even alleen wil zijn.

Repetitie ruimte:
Hier repeteren Paul, Flip, een geflipte drummer, Willem de gitarist en Beertje de bassist. Het is een nogal rommelige kelder onder het viaduct. Verder wordt er eigenlijk niets over gezegd. Hier maakt het weer ook niets uit want het is een kelder en het heeft geen ramen of iets dergelijks. Hier gebeuren soms best belangrijke dingen die met het verhaal te maken hebben, zoals overleg of ze samen in zee moeten gaan met Jupiter producties en hier ontmoet Paul Berber.

Boom aan de overkant:
Dit is een boom die aan de overkant van de straat staan waar Paul woont. Elke keer staat daar iemand te schuilen maar je hoort niet wie het is. Vaak regende het op dat moment, maar dit wekt in het begin niet echt spanning op. Later toen er iemand schuilde toen het niet eens regende begon je erover na te denken wie dat zou kunnen zijn en zou je kunnen denken dat het Kim is waardoor het toch wel spannend wordt.

Blokhut van Jebsteyn:
Dit is het boshutje op het terrein van Kim’s huis. Hier ontmoet Paul Kim voor de laatste keer om er echt een punt achter te zetten zodat Kim geen chanterende e-mails of iets dergelijks stuurt. Het hutje was ongeveer 3 bij 4 meter en er stond een tafeltje met tientallen waxinelichtjes. Er staat aan de andere kant van het hutje een bank en een kast met op de bovenste 3 planken alleen maar poppen en op de onderste plank foto’s in ouderwetse lijstjes. En er hing een fotocamera naast. Het was eigenlijk een best gezellige kamer maar dat was het eigenlijk ook weer niet wegens de omstandigheden dat Paul was vastgebonden.

Tijd

Het begin van het verhaal is tijdens een rampzalig concert waar iedereen helemaal wild werd en waar Paul Kim ontmoette. Het einde van het verhaal is dat Paul en Berber uit het boshutje ontsnappen en snel weer naar huis gingen.

Het verhaal ging helemaal chronologisch en er kwam maar één flashback voor aan het einde van het boek, wanneer Paul vastgebonden is op de stoel nadat hij bewusteloos was geslagen. Dan ziet hij opeens beelden van bospaden waardoor hij besefte dat hij in het hutje was van Kim. Op sommige momenten is er tijdvertraging, bijvoorbeeld het overleg met John van Hulst over het maken van een cd of wanneer Berber en Paul in het boshutje zitten. Er was nauwelijks tijdverdichting op één keer na toen Paul naar het boshutje fietste en er waren ook nauwelijks tijdsprongen of de keer naar dat Berber daarna ook naar het boshutje ging. Alleen sommige tijdvertragingen werden gebruikt om spanning op te wekken bijvoorbeeld wanneer Paul en Berber vast in het boshutje zitten.

Perspectief

Het is een hij/zij perspectief, want de schrijver zei steeds dat hij/zij iets deed bijvoorbeeld, ‘Paul voelde een paniek opkomen. Hij spuugde de mondharmonica uit.”
Ik denk zelf dat hij dit niet deed om spanning op te wekken, maar omdat het zo het makkelijkst schrijven was.

Personages

Uiterlijk

Paul is nogal lang en mager en heeft donker kort haar met een geblondeerde pluk, hij draagt alleen maar T-shirts met teksten erop, dat maakte ik op uit het tweede hoofdstuk op bladzijde 12: ‘Paul had altijd een T-shirt aan met een maffe of stomme tekst. Het was een tic van hem. Hij had er wel 20 in zijn kast liggen.’ Na een tijdje mist hij een stukje van zijn oor omdat Kim die eraf gebeten had. Verder was hij nogal opstandig tegenover zijn moeder maar soms was hij ook wel gewoon aardig tegen zijn moeder, tegen anderen had hij bijna altijd dezelfde houding, of gewoon erg aardig of best bot. Verder praatte hij wel gewoon.

Kim is een vrij lang meisje en is nogal dun, maar toch ook mollig. Ze heeft blauwe ogen en blond warrig haar. De draagt vooral leren korte rokjes en topjes. Dat haalde ik uit het eerste hoofdstuk op bladzijde 10: ‘Naast hem stond een meisje hem zo verschrikkelijk lief aan te kijken. Met grote blauwe ogen. Maar dat was niet alles. Ze was prachtig. Een gezicht om voorzichtig vast te houden en te zoenen. Blond warrig haar. Vrij lang. Beetje mager, maar toch mollig. Kon dat? Ja, bij haar wel. Kort leren rokje, heel veel benen, en een topje.’ Zij was een aardig meisje, als je maar deed wat zij wou, anders was zij opeens heel snel pissig en slaat je ook snel. Zij luistert slecht en weet van geen ophouden. Als je lief was tegen haar praatte ze met een zachte tedere stem maar als je haar tegen zat praatte ze een beetje dreigend.

Innerlijk

Paul dacht als een normaal mens en wou erg graag beroemd worden met zijn bandje, ‘Nooit van gehoord.’ Hij was wel nogal serieus maar hield wel van grapjes, maar dan moesten ze wel leuk zijn. Later in het boek werd hij nogal ongeduldig maar dat ging ook wel weer weg. Hij was ook een eerlijke jongen, niet tegen iedereen maar sowieso wel tegen Berber, want hij vertelde haar het hele verhaal met Kim. Dus samengevat is het een erg gewone en goede jongen.

Kim is een meisje die mensen heel makkelijk verleid en lijkt erg aardig. Maar eigenlijk is ze erg opdringerig en veel eisend en wordt gewoon helemaal gestoord als Paul het uitmaakt met haar. Dan begint ze te chanteren en te dreigen en bijt zelfs een stukje van Paul’s oor af. Ze denkt ook nog steeds dat Paul haar leuk vindt en daarom blijft ze ook doorgaan, ze dwingt Paul haar gewoon leuk te vinden. Ze is erg zelfverzekerd en weet precies wat ze wilt. Samen gevat is ze dus een erg gemeen en gek mens.

Stijl

Je merkt als je het boek uit hebt dat hij vooral spanning, erotiek en humor in zijn boek heeft. Bij spanning bijvoorbeeld de chanterende mailtjes, de persoon die onder de boom staat te schuilen en toen Paul en Berber in het boshutje vast zaten. Bij erotiek bijvoorbeeld elke keer wanneer Kim en Paul naar een tuin gaan om daar de hele nacht te zoenen en bij Humor bijvoorbeeld de flauwe grapjes die Flip maakt of de dingen die Paul verzint die hij tegen Kim wil zeggen. Hij gebruikte hierbij gewoon grappige dingen maar het was niet echt een opsomming.

Thema

Het thema is thriller maar ook wel beetje romantiek, want Kim is helemaal gek in haar hoofd en chanteert en dreigt Paul, maar in het begin doet ze ook heel lief en Kim doet later zo gek voor de liefde met Paul en dat is best romantisch, als je al die gestoorde dingen wegdenkt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"