Obsessie door Joost Heyink

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 858 woorden
  • 11 oktober 2006
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 19 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
160
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2004 Genomineerd)

Boekcover Obsessie
Shadow

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht da…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Obsessie door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Obsessie
Auteur: Joost Heyink
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 2002

Eerste persoonlijke reactie:
Ik vind het verhaal indrukwekkend, omdat de hoofdpersoon in zijn manier van doen en gedrag erg verandert door bedreiging en aanwezigheid van Kim.
Ook vind ik het verhaal origineel omdat het onder andere over een muziekbandje gaat en ik heb nog nooit een boek gelezen dat daar over gaat en al die zaken daar omheen. Er wordt ook veel over computers en mailtjes gesproken.

Samenvatting:
Paul is een jongen van 16, en hij speelt in een populair wordend bandje. Hij is de zanger en speelt mondharmonica. Willem, Beertje en Flip spelen ook in het bandje. Hij woont in een stad en het verhaal speelt zich in deze tijd af.

Een keer na een optreden ontmoet hij de beeldschone en begripvolle Kim. Hij valt gelijk voor haar. Maar de verliefdheid is al snel over als Paul ontdekt dat Kim helemaal geen lief en onschuldig meisje is. Hij maakt het uit, en wil het contact verbreken. Maar dat laat Kim niet zomaar gebeuren en ze doet er alles aan om Paul het leven zuur te maken. Hier bij gaat ze erg ver. Ze dreigt met mailtjes, vage telefoontjes en ze achtervolgt hem. Overal waar Paul is, is Kim ook. Paul wordt hier erg onzeker en angstig van. Gelukkig heeft Paul een grote steun aan Berber, het zusje van een bandlid. Zij is een erg lief meisje en de enige waaraan Paul alles verteld heeft. Samen praten ze er veel over, maar dat is niet genoeg. Kim probeert later ook Berber in moeilijkheden te brengen door haar aan te rijden met een scooter. Op het nippertje ontsnapt Berber uit deze situatie. Als ze dit aan Paul vertelt, is hij het helemaal zat. Hij belt Kim op en spreekt met haar af om het uit te praten en hij wil voor altijd het contact te verbreken. Maar dit loopt heel anders… Ze spreken af op een stuk land waar Paul het niet zo goed kent. Ergens in een bos staat een hutje waar Kim op Paul wacht. Al bij binnenkomst zorgt Kim ervoor dat Paul bewusteloos raakt. Als hij bijkomt moet hij op een stoel zitten en wordt vastgebonden. Kim zelf gaat weg met de bedoeling niet meer terug te komen en Paul voor eeuwig achter te laten.
Natuurlijk is Paul erg bang maar hij geeft niet op en wil eerst even alles op een rijtje zetten. Daarom gaat hij op zijn mondharmonica, die hij altijd bij zich draagt, spelen. Toevallig hoort Berber dit. Zij was al naar Paul op zoek omdat de afspraak met Kim zo lang duurde. Ze kan door het raam het hutje binnenkomen en samen proberen ze een oplossing te verzinnen. Maar voordat ze goed kunnen nadenken komt Kim ineens terug. Ze bindt Berber ook vast aan een stoel en steekt het hutje in brand. Berber en Paul zijn ontzettend bang, maar gelukkig kunnen ze op het nippertje ontsnappen. Paul en Berber krijgen een relatie en Kim wordt door de politie gearresteerd.

Onderwerp:
Het onderwerp ‘liefde’ spreekt me wel aan, en natuurlijk heb ik daar al wel eens over nagedacht. Het boek heeft me geen nieuwe kanten van het onderwerp laten zien, en ik ben ook niet echt over het onderwerp anders gaan denken. Aan de uitwerking was niet zoveel verrassends vond ik, alleen dat het zo uit de hand liep vond ik wel bijzonder. Ik ben het eens met de mening die uit dit boek blijkt: ‘Kijk uit met wie je contact legt en val niet alleen voor het uiterlijk.’ Ik vind dat de relatie tussen Kim en Paul in dit boek iets te veel aandacht kreeg, want Paul was ondertussen ook stapelverliefd op Berber. Maar daar wordt niet zoveel over geschreven.

Inhoud:
Paul is in het verhaal niet echt een held. Eigenlijk helemaal niet. Hij is in het boek erg bang en bezorgd en weet niet hoe hij het probleem op moet lossen. Ik vind dat Paul eigenschappen heeft die normaal zijn. In de situatie van het verhaal is hij erg angstig, maar dat is vanzelfsprekend. Het personage van Berber ging voor mij leven. Het is een slim meisje, begripvol in een situatie die voor haar ook gevaarlijk is. Maar zij probeert haar hoofd koel te houden en een oplossing te bedenken. Het personage van Kim leefde echt helemaal niet voor me. Ik vind dat de personages in het verhaal best wel voorspelbaar reageren. Er was niets verrassends of vreemds aan. Ik vind dat je van Paul en Berber het meeste te weten komt. Natuurlijk omdat het grootste gedeelte vanuit Paul zelf verteld wordt en hij de belangrijkste persoon in het boek is. Sommige stukjes uit het boek zijn door Berber verteld, maar ook door hoe ze reageert op sommige gebeurtenissen kom je veel over haar karakter te weten. Eigenlijk kom je van Kim niet zoveel te weten. Ze chanteert en doet vreemde dingen, maar waarom ze dat doet wordt allemaal niet duidelijk in het boek.
Paul had gelijk op de avond dat hij Kim ontmoette zijn telefoonnummer gegeven. Dat zou ik nooit doen. Ik zou eerst diegene goed willen leren kennen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"