Titel: Obsessie
Auteur: Joost Heyink

Eerste persoonlijke reactie:
Toen ik in de tweede de boektoppers bestelde, zat dit boek daarbij. Zo naar de titel kijkend leek het me maar een saai boek, en heb ik het gewoon in mijn boekenkast gezet. Totdat we voor Nederlands een boek moesten lezen. Ik ben toen in de boekenlijst gaan kijken, en daar stond hij in. Toen ben ik hem gaan lezen omdat de achterkant me aansprak.
En het was inderdaad een heel leuk boek, al vanaf de eerste hoofdstuk zat ik in het boek. En ik heb met veel plezier het boek uitgelezen. Dit boek zou ik zeker aan iemand aanraden.

Samenvatting van de inhoud:
Paul zit in een bandje genaamd: ‘Mystery’, hij zit daarin met 3 vrienden genaamd: Flip, Willem en Beertje. Op een avond hebben ze een optreden, ze zijn heel succesvol, totdat Flip, de drummer flipt. Dit komt omdat Flip verslaafd is aan drugs. Achteraf horen ze ook nog eens dat er een cd-producer in de zaal zat.
Als Paul zit te treuren op een van de boxen na het optreden, hoort hij opeens een zachte meisjesstem. Hij kijkt om, en daar staat een prachtig meisje(Kim) dat hij nog nooit eerder heeft gezien, ze praten met elkaar en besluiten een keer met elkaar af te spreken. Na een tijdje komt Paul erachter dat Kim helemaal geen leuk meisje is, en hij probeert van haar af te komen. Maar Kim laat het daar niet bij, ze begint hem eerst te chanteren met e-mails, en later bijt ze zelfs een stukje van ze oor af.
Dan krijgen ze opeens bericht van de cd-producer: Jupiter Productions. Ze willen wel een cd opnemen van de band, maar dan zonder die rare drummer(Flip). Paul wil dit niet zonder Flip en na veel praten mogen ze toch met z’n vieren een cd opnemen.
Op een avond als ze gaan oefenen in hun ondergrondse kelder, neemt Willem zijn zus mee, Berber, die wil zien hoe het er in een band aan toe gaat. Paul en Berber vinden elkaar leuk, en besluiten na het repeteren samen uit te gaan. Tijdens het uitgaan durft Paul al het voorgaande met Kim te vertellen. Als Kim hier achter komt wordt ze nog bozer, ze probeert Berber zelfs een keer aan te rijden met een scooter.
Als Paul na een avondje uit met Berber thuiskomt leest hij zijn mail. Daarin staat dat Kim alles even met Paul wil uitpraten en of hij daarvoor de volgende dag om 4 uur naar haar huis wil toekomen. Hij had daarvoor al met Berber afgesproken om rond 6 uur samen te gaan eten. Maar hij wil toch even langs Kim. De volgende dag fietst hij naar het huis van Kim, hij komt langs een boshutje, waar hij opeens een enorme dreun voelt. Hij wordt even later wakker, vastgebonden in het boshutje, en Kim staat voor hem naar een foto van haar vorige vriendje te kijken. Dan gaat ze weg, en zegt ze dat als hij zijn stoel beweegt of als de deur opengaat er een zelfgemaakte bom, onder zijn stoel, afgaat. En ze gaat weg. Ondertussen is het 7 uur en zit Berber te wachten. Ze besluit te gaan kijken waar Paul blijft. Als ze langs het boshutje fietst ziet ze zijn fiets staan en kijkt door het raam naar binnen, en daar zit Paul. Die zegt dat ze door het raam naar binnen moet omdat er anders en bom afgaat. Ze klimt naar binnen en opeens opent Kim de deur en zegt: ‘zo we hebben bezoek’. Ze loopt de deur uit en ze horen geknetter, Kim heeft de hut in de fik gezet! Gelukkig weten Paul en Berber net op tijd te ontsnappen. Kim wordt opgesloten en Berber en Paul gaan samen verder. Jammer genoeg krijgen ze ook nog te horen dat de cd niet doorgaat omdat hun producer ontslagen is.

Spanning:
In het boek zitten de volgende spanningen: open plekken, op de toekomst gerichte spanning en lokale spanningen en een cliffhanger. De volgende spanningen zitten er niet in: uitstel en vertraging, terugblikken, herinneringen en informatievoorsprongen.

Open plekken:
In het boek lopen Berber en Paul op een gegeven moment over straat, de schrijver vertelt dan dat er in een zijsteegje een persoon in de schaduw verborgen staat. Je wilt dan weten wie dat persoon is, maar dat vertellen ze je niet.

Op de toekomst gerichte spanning:
Op bepaalde momenten in het boek wil je heel graag weten wat er nou gaat gebeuren, je zit dan opeens heel diep in het boek, en probeert zo snel mogelijk te lezen om erachter te komen. Dit had ik bijvoorbeeld op het moment dat Paul opgesloten in het hutje zit, je wilt dan heel snel weten wat er nou gaat gebeuren.

Lokale spanningen:
Ook zijn er in het boek een aantal lokale spanningen. Deze duren van één blz. tot maximaal drie blz.. Hier is de spanning al snel weg. Dit had ik bijvoorbeeld op het moment dat Flip flipt tijdens het optreden. Maar die spanning verdween al weer snel.

Cliffhanger:
In het boek komt ook een cliffhanger voor, zelf vond ik dit niet zo leuk, omdat ik vond dat het op dat moment al spannend genoeg was. Dit was wanneer Paul vast zit in het hutje, en dat ze dan overschieten op een andere verhaallijn. Die verhaallijn is dat Berber nog steeds op hem wacht, en hem dan toch maar gaat opzoeken.

Personages:
In dit boek heb je eigenlijk drie hoofdpersonen en een aantal bijpersonen. De drie hoofdpersonen zijn Paul, Berber en Kim. En de bijpersonen zijn Willem, Beertje, Flip en de cd-producent. In het verhaal is Paul ook bijna een karakter, want over hem kom je heel veel te weten. De normen en waarden van Paul en Berber zijn een beetje hetzelfde als de mijne. Maar die van Kim vind ik heel vreemd. Ik had af en toe ook dat ik me ging identificeren met Paul, dan was ik klaar met lezen en dan zat ik nog in mezelf te praten over wat voor een naar kind ik die Kim vond. De volgende dingen kom je over Paul te weten: hij is rustig, verstandig, verlegen, sociaal en hij is gevoelig. Over Berber kom je te weten dat ze gevoelig, afwachtend en bescheiden, en Kim is onbetrouwbaar, prikkelbaar, hard en egoïstisch.

Thema en motieven:
Het thema van het boek is obsessie. Nu denk je misschien: lekker makkelijk, gewoon de titel van het boek, maar het is wel echt het thema. Obsessie is als je je ergens op een ziekelijke manier aan vast houdt(geestelijk). En daar gaat het boek over, Kim houdt zich op een ziekelijke manier vast aan Paul.
Ook heeft het verhaal verschillende motieven zoals:
Liefde: Berber en Paul houden veel van elkaar.
Wraakzucht: Kim wil wraak nemen op Paul (en Berber).
Angst: Paul heeft angst als hij opgesloten zit.
Vriendschap: Paul, Beertje, Willem en Flip zijn bevriend, ze willen ook geen cd opnemen zonder Flip.
Blijdschap: De band is blij als ze een cd op mogen nemen(wat later wel verkeerd afloopt maar dat weten ze nog niet).

Onderwerp:
Het onderwerp spreekt me wel aan. Ik wist wel wat obsessie was, maar niet echt wat het in de liefde zou zijn. Ik zou het niet kunnen bedenken om zo ver te gaan, en iemand bijna te vermoorden omdat diegene me in de steek zou laten.
En het is niet helemaal uitgekomen wat ik van tevoren had verwacht. Ik had wel verwacht dat het ver zou gaan, want ik dacht: ‘het is toch een boek’. En in boeken gaan ze over het algemeen toch verder dan in het echte leven. Maar ik had gedacht dat Kim niet veel verder zou gaan dan een stuk oor afbijten, maar dat ging ze dus wel…

Gebeurtenissen:
Het verhaal bevat zeker genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien. In het verhaal zitten eerder te veel dan te weinig gebeurtenissen, waardoor je steeds wil doorlezen omdat je in een gebeurtenis zit. Het is dus een leuk boek om te lezen, omdat je echt in het verhaal komt. Bijna alle gebeurtenissen zijn geloofwaardig, ik vond alleen de gebeurtenis dat Kim Paul opsluit in het boshutje een beetje ongeloofwaardig. Maar het is een boek, en daar zitten altijd wel wat extreme dingen in.

Personages:
Je komt in het boek ook genoeg te weten over de personages om ze voldoende te kunnen begrijpen. Ik kan Paul en Berber volledig begrijpen, maar bij Kim twijfel ik. Ik kan wel begrijpen dat je zoiets zou kunnen doen, als je in de steek gelaten zou worden. Maar ikzelf zou daar nooit op komen om te doen, ik vind dat hartstikke overdreven. Ik kan me ook goed verplaatsten in de problemen en de gedachtenwereld van de verhaalpersonen. Ik zat ook toen ik klaar was met lezen af en toe nog na te denken wat ik nou zou doen ik die situaties. En veel daarvan komen overeen met wat Paul of Berber deed, ik kan me, zoals ik net al zei, niet helemaal goed verplaatsen in Kim.

Bouw:
Ik vind dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen. De gebeurtenissen volgen gewoon goed op elkaar, alleen het nieuws van dat ze een cd mogen opnemen zou je net zo goed ergens anders in het boek kunnen schrijven, ervoor of erna. Maar deze gebeurtenis verandert ook niet veel aan het verhaal, je zou het ook weg kunnen laten. Het boek heeft een goed slot dat past bij de gebeurtenissen. Het eindigt met dat Kim word opgesloten en dat Berber en Paul nog gelukkig verder gaan, en er wordt ook nog verteld dat de cd niet doorgaat omdat de cd-producer ontslagen is. Dit past goed op het verhaal. Maar je had ook een heel ander eind kunnen schrijven.

Taalgebruik:
Ik vind dat het verhaal redelijk makkelijk te lezen is. Het taalgebruik is niet zo lastig, en omdat het verhaal me boeit kwam ik echt in het verhaal, en zag ik het voor me als een film. Dat maakte het lezen van het boek wel makkelijker. De zinnen zijn ook redelijk makkelijk te lezen, en het verhaal bevat weinig moeilijke woorden. Ik denk dat ik in dit boek maar 2 of 3 keer een zin moest overlezen omdat ik hem niet begreep. Van moeilijke woorden heb ik eigenlijk geen last gehad.

Vier pagina’s uit het dagboek van de hoofdpersoon
Ik heb gekozen voor vier stukjes, van het begin van het boek tot ongeveer ¾ van het boek.

Lief dagboek,
Vandaag heb ik een heel knap meisje ontmoet, ze heet kim. Na een flop van het optreden van de band zat ik na treuren op een van de boxen. De hele zaal was leeggeruimd door de politie, maar er was een meisje overgebleven. Ze liep naar me toe, en zei dat ze ons een goede band vond. We zijn een rondje samen gelopen, en we zijn geëindigd in de pizzeria, daar hebben we even gepraat. Ik vind haar heel leuk, hopelijk vind ze mij ook leuk. Ik heb afgesproken om met haar morgen avond wat te gaan doen. Ik verheug me erop. Nu ga ik slapen, het is al laat en morgen moet ik vroeg uit bed.
Liefs, Paul

Lief dagboek,
Vanavond ben ik met Kim uitgeweest, in het begin was ze nog aardig maar later op de avond begon ik steeds meer te twijfelen. Ze is bloedschoon, maar haar karakter weet ik niet. Ik denk niet dat Kim het juiste type voor mij is. Ik denk dat ik het uit ga maken, want ik heb niet zo veel zin om met haar verder te gaan. Morgen gaan we trouwens weer repeteren met de band! Ik heb er zin in. Willem zei nog dat hei misschien zijn zus Berber meeneemt. Ze wil namelijk zien hoe het er in een band aan toe gaat. Ik ga nu nog even tv kijken. Ik schrijf je snel weer!
Liefs, Paul

Lief dagboek,
Vandaag heb ik aan Kim verteld dat ik niet meer verder met haar wil. Ze vond het niet leuk, maar verder zei ze niet zoveel. Vandaag hebben we ook gespeeld met de band. Willem had zijn zus Berber meegenomen en het was heel gezellig. We hadden besloten samen uit te gaan. We zijn met z’n tweeën naar de pizzeria geweest, het was heel gezellig. Ik vind Berber leuker dan Kim, ze is minder knap maar wel gevoeliger, aardiger en begrijpelijker. Ik hoop dat Kim het begrijpt. Morgen gaan we nog een keer repeteren met de band, en daarna ga ik misschien nog naar Berber. Me moeder roept dat we nu moeten gaan eten!
Liefs, Paul

Lief dagboek,
Vandaag na het repeteren met de band, stond Kim me opeens op te wachten bij me fietst. Ze zei dat ze me even wat wou zeggen, we hebben even gepraat. Ze zei dat ik haar niet goed begreep, dat ze juist heel gevoelig is, en dat ze niet zonder me kan. Ik heb gewoon gezegd dat ik haar niet meer wil. Toen zei ze dat ze me nog even wat in me oor wou fluisteren, en weet je wat ze deed?? Ze beet een stukje van mijn OOR af!! Wat een gestoord mens, toen wist ik het zeker: met haar wil ik niets meer te maken hebben!! Daarna ben ik nog even langs Berber gegaan en die heeft me gelukkig kunnen troostenJJ. Toen ik thuis kwam las keek ik even of ik een mail had ontvangen. En ja hoor, van Kim. Zei schreef erin dat ik niet zo lullig moest doen, omdat ze er anders morgen niet meer zou zijn… Wat moet ik doen?? Ik ga weer.
Liefs, Paul

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

er zit wel informatievoorsprong in, want je weet al dat Kim elke avond onder de boom aan het schuilen is.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

In de samenvatting staat dat hun band Mystery heet, dat is niet zo. Hun band heet nooit van gehoord. Een liedje dat ze hebben gespeeld heet Mystery

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Ik heb dit boek pas uit gelezen, en ik zie hier dat jij het hebt over fragmenten uit een dagboek van Paul. In mijn boek kwam geen dagboek van Paul voor .

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Paul krijgt geen mail dat hij naar Kim moet komen, hij belt haar omdat hij alle chantage enzo zat is, zij zegt dat hij naar het boshutje moet komen, eenmaal daar word hij neergeslagen en wordt vastgebonden wakker.
Kim zegt lieve dingen, maar zegt ze heel vals, met een bedreigende toon. Berber wacht in een café op Paul, als hij er om 7uur nog niet is gaat ze naar zijn huis. zijn moeder zegt dat hij naar Jebsteyn is gegaan. Ze belt aan maar er is niemand, ze fietst verder en gaat op zoek, dan ziet ze de boshut en komt dankzij paul door t raam naar binnen. Kim komt binnen en maakt haar ook vast, vervolgens loopt ze naar buiten en ze zet de boshut met Paul en Berber in brand. ze ontsnappen

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast