Obsessie door Joost Heyink

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1580 woorden
  • 11 oktober 2006
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
160
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2004 Genomineerd)

Boekcover Obsessie
Shadow

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht da…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Obsessie door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Obsessie
Auteur: Joost Heyink

Inhoud van het boek:
Paul speelt samen met Beertje, Willem en Flip in een bandje genaamd Mystery. Tijdens het eerste optreden ging er heel wat mis. Na het optreden ontmoette hij de beeldschone en lieve Kim. Ze kregen een relatie. Na een paar weken kreeg Paul een mailtje van Jupiter Productions. De producer dacht dat hun het wel eens zouden kunnen gaan maken. Paul merkte al snel dat Kim niet het meisje was wie ze eerst leek te zijn. Paul zette een punt achter hun relatie. Kim ging hem mailtjes sturen met erin dat hij zijn verstand kwijt was. Toen Paul haar weer zag viel hij weer voor haar charmes. Ze zoenden, Kim ging naar Paul’s oor toe, maar ze deed iets anders dan dat hij verwachte. Ze beet een stukje van zijn oor eraf. Kim ging niet alleen Paul bedreigen maar ook zijn vrienden. Tijdens de repetitie leerde Paul Berber kennen, dat is de zus van Willem. Een lief meisje, dat oor had voor zijn problemen. Even later kregen ze een relatie. Kim pikte het niet dat Berber, Paul van haar afpakte. Paul kon het gedreig niet meer aanzien. Paul ging met Kim hierover praten. Hij was bij de plek waar ze afspraken, toen er een harde klap op zijn hoofd werd gegeven. Kim sleurde hem het huisje in en bond hem vast. Toen hij bij bewust zijn kwam vroeg hij of ze hem los kon maken en er zo over konden praten. Zij vond dat, dat niet kon. Even later wilde ze weggaan maar eerst bevestigde ze een bom zodat hij niet zou ontsnappen, dat had ze van haar ex Felix geleerd. Paul had een afspraakje met Berber, maar toen hij niet kwam wist ze dat hij waarschijnlijk nog bij Kim was. Omdat Kim gestoord was had ze besloten hem te gaan zoeken. Ergens op het erf van Kim hoorde ze een mondharmonica en ging op het geluid af. Ze kwam het landhuis binnen en probeerde hem los te maken, maar op dat moment kwam Kim binnen. Ook zij werd vastgebonden, toen ging Kim weer weg. Berber had nog 1 hand vrij had en maakte zichzelf los. Ineens hoorden ze geklots tegen het huisje, het begon naar benzine te ruiken en even later naar vuur. Omdat Berber los was zette ze de schakelaar van de bom uit. Los krijgen lukte niet dus Paul moest met stoel en al naar buiten. Het huisje brandde helemaal af. De politie kwam en Kim werd opgepakt. Paul en Berber konden weer over straat zonder bang te zijn bedreigt te worden.

Eigen mening:
Het verhaal heeft me eigenlijk wel aan het denken gezet, dat je goed moet oppassen met wie je omgaat. Ik ben blij dat ik niet niemand ken die veel op Kim lijkt. Het boek vind ik best verrassend in elkaar zitten, het is niet voorspelbaar. Daarmee bedoel ik dat het lijkt of dat net mensen aan het veranderen zijn, maar dat er dan weer iets gebeurt wat je niet verwacht. Daardoor bevat het boek genoeg gebeurtenissen waardoor het boek me heel erg blijft interesseren. In het verhaal gaat het heel veel om de gedachten en gevoelens van de personen die in het boek voorkomen. De gebeurtenissen komen heel geloofwaardig over en waarschijnlijk, want als je hier de deur uitstapt, kan het ook hier gebeuren. Gelukkig heb ik zo iets zelf nog niet meegemaakt, het verbaast me zelf dat er zulke mensen, als Kim in het echt rondlopen. De mensen die in het boek voorkomen hebben soms hele rare uitstralingen. Flip die in het boek voor komt heeft bijvoorbeeld een heel raar uiterlijk, een uiterlijk die mij heel lelijk lijkt en misschien maar 1 of 2 mensen in Nederland hebben. Ik vind dat je genoeg van de personages te weten komt om hun gedrag te begrijpen, verder hoef je zelf ik bij het innerlijk van de personages te voegen om hun te begrijpen. De gebeurtenissen komen worden in logische volgorde verteld. Alleen de eerste bladzijde kwam van een later plek uit het boek. Ik vind dat het boek een heel goed en bijpassend slot heeft. Het taalgebruik van het boek is heel makkelijk te lezen. Naast de dialogen in het boek, krijg je ook veel monologen van de personen in het boek te lezen, die zijn vooral van Paul. Deze afwisseling vind ik heel goed in het boek. Door de monologen leer je de personen beter te kennen, bij hun vrienden zijn ze soms anders dan dat ze zich soms voelen. Als er iets gebeurt wat niet goed gaat, merk je dat ze zich soms heel geïrriteerd gedragen, dit gedrag herken je ook uit het normale leven, hier hoeft geen boek bij te pas te komen.


Extra opdracht, interview met 1 van de hoofdpersonen:
Interview met Paul

Hoe leerde je Kim kennen?
Tijdens ons eerste optreden ging er van alles mis. Aan het einde moesten we alles opruimen, toen we klaar waren daarmee, kwam ze naar me toe.

Wat was je eerste indruk van Kim?
Dat het een lief en beeldschoon meisje was!

Wisten je ouders dat je een verhouding met Kim had?
Nee, bij mijn vorige vriendin, begon mijn moeder te zeuren dat ze niet goed voor me was. Sindsdien zeg ik zulke dingen niet meer tegen ze.

Als jij en Kim toen die tijd niet bij elkaar waren, hoe hadden jullie dan contact?
Via mailtjes

Waar ontmoette jullie elkaar altijd?
Verschillend, meestal in mooie tuintjes, Door haar ben ik helemaal gek geworden op tuintjes.

Van welke producer kregen jullie een mailtje, die vroeg of jullie met hun in zee wilde?
Van John van der Hulst, een oud-zanger, die op dat moment bij Jupiter Production werkte.


Wat dacht je toen je dat las?
Ik wil beroemd worden, maar wel met mijn vrienden. Eerst wilde ze Flip er niet bij. Maar toen we er met de hele groep over eens waren dat als Flip niet mee deed, wij ook niet meededen, kon het ineens wel.

Jij zette een punt achter de relatie met Kim, waarom?
De repetities en Kim vergden veel tijd. Daar komt nog bij, dat haar bui snel veranderde: Dan was ze vrolijk en dan ineens weer kwaad. Ik werd het ook zat dat ik alles moest doen wat zij wilde.

Pikte ze het, dat jij haar aan de kant zette?
Nee, ze stuurde me in het begin allemaal mailtjes met erin dat ik de kluts kwijt was en dat ik nog wel van haar hield. Ik mailde terug dat het over was, maar zij hield het daar niet bij. Ze heeft mijn fiets gesloopt, ik riep dat ze moest komen en ze kwam nog ook. Ik maakte de fout om weer op haar charmes te vallen. We zoenden en ze ging naar me oor toe, maar niet om te doen wat ik dacht, ze beet er een stuk vanaf.

Bedreigde ze alleen maar jou of ook nog je vrienden / familie?
Ze heeft Willem bedreigd. Ze had zijn remmen van zijn scooter gesloopt, waardoor hij in de sloot reed. Tijdens de repetitie leerde ik Berber kennen en een tijdje later kregen we samen een relatie. In het begin, ging ze Berber stalken. Ze schreef op de muur: Berber is een slet. Jammer genoeg bleef het daar niet bij, Kim ging haar bedreigen. Ze probeerde haar, met haar scooter aan te rijden. Uiteindelijk raakte ze maar een klein beetje haar voet.

Was je niet bang dat Berber net zo als Kim was?
Nee, dat straalde gelijk van haar af

Je werd het gedreig van Kim zat, wat deed je ertegen?
Ik belde haar om af te spreken om hier over te praten. We spraken af bij een landhuis dat bij haar landgoed hoorde. Ik fietste hard, omdat ik van het gedreig af wilde. Maar toen ik daar aan kwam kreeg ik een harde klap tegen mijn hoofd. Ik voelde eigenlijk helemaal niks, maar ik was ook buiten westen. Toen ik bij kwam zat ik vastgebonden aan een stoel. Ik vroeg of ik losgemaakt kon worden, maar volgens haar kon dat niet. We praatte heel even, maar ik werd alleen maar kwader, ik vroeg me af waarom ze het me aandeed. Het antwoord is: ZE IS GEK! Ze bevestigde een bom en ging door het raam weg, als ze door de deur ging zou ik eraan gaan.

Je had die avond een afspraak met Berber, maar je kwam niet, hoe reageerde ze?
Ze wist dat ik met Kim ging praten. Uit wat Kim haar had geflikt, wist ze dat Kim gek was. Ze ging naar Kim’s huis toe, waar niemand open deed, ging ze verder op het landgoed kijken. Toen ze mijn mondharmonica hoorde, ging ze er op af. Ze wilde door de deur naar binnen gaan, maar ik riep gelijk dat, dat niet mocht.

Berber wilde je los maken, maar ze werd door Kim betrapt, wat gebeurde er met jullie?
Ze bond berber met 1 hand vast. Toen ze weg ging, pakte ze de foto van Felix, haar ex. Berber maakte zichzelf los, het ging langzaam, maar uiteindelijk lukte het toch. Het begon naar benzine te ruiken en even later merkte we dat het in brand stond. Berber zette de schakelaar om en trok mij met stoel en al naar buiten.

Wat gebeurde er met Kim en hoe liep het met jullie af?
Kim kwam in de gevangenis terecht. Ik en Berber konden weer gewoon over straat, zonder het gevoel te hebben bespied en bedreigt te worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Je hebt bij de bijpersonen twee namen omgedraaid!!! John van Hulst en Kees van Oven.
dat moet anderson bij de uitleg doeg

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"