Obsessie door Joost Heyink

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 1506 woorden
  • 1 september 2006
  • 48 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 48 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
160
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2004 Genomineerd)

Boekcover Obsessie
Shadow

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht da…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Obsessie door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Naam boek: Obsessie
Auteur: Joost Heyink
Uitgeverij: Van Holkema& Warendorf
Jaartal: 2003


Motivatie keuze
Dit boek intrigeerde mij doordat de cover je aan een roman doet denken maar de bibliotheek er toch het teken van thriller op had geplakt. Dat is de reden waarom ik dit boek gekozen heb.


Verwachtingen
Op de cover is een close-up te zien van een meisje dat iets in het oor van een jongen fluistert. Op de achterflap is het volgende te lezen: “Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit…”

Ik verwachtte dus een spannend en meeslepend verhaal.Samenvatting
Paul is de zanger bij een bandje met nog 3 jongens, Willem, Flip en Beertje. Bij hun eerste optreden komt er een knap meisje naar Paul toe, Kim. Ze zien elkaar steeds vaker. Dan merkt Paul dat Kim hem in haar macht heeft. Als hij het uitmaakt met Kim blijft Kim maar mailtjes sturen naar Paul waarin ze hem chanteert.

Ondertussen heeft de band een contract gekregen bij Jupiter Productions. Paul wordt helemaal gek van Kim. Dan ontmoet hij Berber, de zus van Willem. Zij is een heel aardig meisje en kan goed luisteren. Paul vertelt aan haar alles wat er is gebeurd tussen hem en Kim. Kim begint ondertussen de ergste dingen uit te halen. Ze probeert Berber aan te rijden met haar scooter, ze heeft een stukje van Paul zijn oor afgebeten. Dan nodigt ze Paul uit om naar haar boshut te komen om te praten. Als Paul daar is bindt ze hem vast aan een stoel. Dan komt Berber. Ze probeert Paul los te maken, maar dat lukt niet. Kim komt terug en bindt Berber ook vast. Wanneer ze weer weg gaat begint het opeens te knetteren. Ze heeft haar boomhut in brand gestoken. Berber kan zich net op tijd los maken en zo kunnen ze beiden net ontsnappen. Ze hebben het overleefd. Kim wordt opgesloten en Paul en Berber zijn heel gelukkig samen.


Eigen mening
Ik vond het een mooi boek. Het is makkelijk geschreven en het is erg spannend!! Daar hou ik wel van! De personages beleven veel en dat wordt erg makkelijk, maar ook weer spannend beschreven!


Thema
Er zijn verschillende thema’s in het boek maar het thema liefde en relaties is toch het meest aanwezig. Dit boek gaat over een stukgelopen relatie en de gevolgen daarvan, dus lag de keuze van dit thema voor de hand. Maar er zijn ook momenten dat het thema overhelt naar ziek zijn en criminaliteit.


Vertelperspectief
Het verhaal wordt verteld vanuit een hij/zij perspectief. Dit is onder andere te merken in de volgende passage: “Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weerzo’n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.”Ruimte
De belangrijke plaatsen zijn de tuinen in het boek, de boomhut van Kim en de oefenruimte van de band. De tuinen zijn het belangrijkst omdat Paul en Kim elkaar eerst elke keer ontmoeten en gingen wandelen in enkele tuinen. De boomhut van Kim is belangrijk omdat Paul daar wordt opgesloten en net aan de dood ontsnapt samen met Berber. De oefenruimte van de band is belangrijk omdat dat een plek is die veel voorkomt in het boek.


Tijd en verteltijd
Het is een verhaal van deze tijd. Omdat de schrijver woorden gebruikt van nu en handelingen beschrijft welke vandaag de dag nog gebeuren. De verteltijd is zo ongeveer 3 à 4 maanden maar dit weet ik niet zeker omdat de auteur het niet over de tijdsduur heeft in het boek
Ik denk niet dat er tijdssprongen zijn.


Spanning
De passage waarin Berber bijna omvergereden wordt vind ik het spannends omdat het lijkt alsof er gene uitweg meer is voor Berber. De auteur heeft ook een goede woordkeuze gemaakt om die passage spannend te maken. Maar eigenlijk is het hele boek heel erg spannend.


Personen

Hoofdpersonen
De hoofdpersonen uit het boek “Obsessie” zijn Paul en Kim. Ik vind hen de hoofdpersonen omdat het verhaal om hen draait. Want als er iets gebeurt zijn ze beiden of één van de twee er bij betrokken.

Paul heeft geblondeerd plukhaar en is hij lang en mager. Het karakter van Paul kan ik het best beschrijven op de volgende manier: Paul is een hele serieuze jongen die veel met zijn gedachten bezig is. Hij lacht ook graag. Ook is hij in het midden van het boek erg ongelukkig. Hij is opzich wel een eerlijke jongen, want hij vertelt aan Berber, een meisje dat later in het boek voorkomt, alles over wat er met Kim gebeurde en wat hem de hele tijd al dwars zat. Dit is ongeveer het karakter van Paul.

Kim heeft grote blauwe ogen en een heel knap gezicht. Ze heeft blond warrig haar en ze is vrij lang en een beetje mager. Het karakter van Kim ziet er volgens mij als volgt uit: Kim is een meisje dat iemand kan verleiden en dan heel lief tegen die persoon zal doen, maar eigenlijk is ze heel erg gek in haar hoofd. Hierdoor heeft ze geen controle over haar zelf. Ook is Kim een heel erg zelfverzekerd persoon omdat ze heel erg goed weet wat ze wil. Het is een gemeen meisje. Dat komt vanwege het feit dat, als iemand niet doet wat ze wil of als er iets gebeurt wat niet in haar plan ligt, ze diegene op een geheel verkeerde manier. Dit is zo’n beetje het karakter van Kim.
In het begin is Paul erg verliefd en ontevreden over de band waar hij in zit, later wil hij het uitmaken met Kim en raakt hij ook tevreden over de band als ze een platencontract krijgen aangeboden. Kim maakt geen evolutie door. Ze is van het begin tot het einde van het verhaal gek.

Bijfiguren
Hieronder volgen de bijpersonen met hun karakter en bijzondere eigenschappen als ze die hebben.

- Flip: Flip is een jongen die rare pilletjes (wat later drugs blijkt te zijn) slikt waardoor hij soms helemaal door het lint gaat. Ook is hij heel erg eigenwijs, omdat hij nooit naar zijn vrienden wil luisteren als het gaat om het stoppen met die pilletjes slikken. Flip kent Paul van de band. Paul heeft namelijk een band met nog 2 jongens. Flip is in de band de drummer.

- Beertje: Beertje is een jongen waarvan ik het karakter niet zo goed kan omschrijven. Hij is een rustige jongen, maar ook een hele ontspannen jongen. In het boek laat de auteur niet echt zijn karakter zien. Ook Beertje zit bij Paul in de band. Hij speelt bas.

- Willem: Willem is een jongen waarvan het karakter ook niet echt duidelijk is. Willem is een zorgzame en ook een zachtaardig jongen. Hij trekt zich ook niet zo erg veel aan. Hij laat het allemaal maar een beetje langs zich heen gaan. Behalve dan dat Flip die pilletjes slikt, daar is hij niet zo erg blij mee. Ook Willem zit in de band van Paul. Hij speelt gitaar waarvan de snaren altijd stuk gaan.

- Berber: Berber is een heel zachtaardig meisje en kan erg goed luisteren. Dit meisje is de zus van Willem. Zij komt een keer mee naar de repetitie van de band. Hierdoor kent Paul haar en krijgen ze een relatie.

- Paul’s moeder: Paul’s moeder is een zorgzame vrouw die altijd bezorgt is om Paul. Omdat ze bang is dat hem ooit wat zal overkomen omdat het haar eigen zoon is.

- Paul’s Vader: Het karakter van de vader van Paul ken ik niet omdat hij niet erg vaak in het boek voorkwam. Wat ik wel weet is dat hij een hele drukke baan heeft en nog al snel ruzie heeft met zijn ouders.

- John van Hulst: John van Hulst is de producer van Jupiter Productions. Deze man is zo’n beetje de baas over de Jupiter Productions en hij wil niet graag de band die een van zijn medewerkers ontdekt heeft aannemen maar geeft ze toch een kans. Hij is heel erg zorgzaam voor zijn auto. Hij kan er dan ook absoluut niet tegen als iemand net iets te lang naar zijn auto kijkt of wijst.

- Kees van Oven: Kees van Oven is een van de medewerkers van Jupiter productions. Deze man heeft de band ontdekt en wil hun graag een contract aanbieden. Hij is een zeer makkelijke man die zich niet te veel van iets aantrekt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"