Obsessie door Joost Heyink

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1447 woorden
  • 21 augustus 2006
  • 46 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 46 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
160
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2004 Genomineerd)

Boekcover Obsessie
Shadow

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht da…

Paul voelde aan zijn rechteroor. Natuurlijk, het grootste deel zat er nog, maar de bovenkant zou nooit meer helemaal aangroeien, wist hij. Voor de zoveelste keer had hij gedacht dat het voorbij was. Niet dus. Weer zo'n briefje. Weer die chantage. Erger kon het niet worden. Maar dat had Paul verkeerd gezien. Verschrikkelijk verkeerd.

Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit...

Obsessie door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Zakelijke gegevens

Titel: Obsessie
Schrijver: Joost Heyink
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 2002
Aantal hoofdstukken: 21
Aantal bladzijden: 204
Illustrator: is er niet maar het omslag ontwerp is van Patrick Fransen.

Eerste persoonlijke reactie

Ongeloofwaardig: want je kan niet zomaar een stuk uit iemands oor bijten.
Ontroerend: want het is best erg als je opgesloten zit.
Nieuwsgierigmakend: want je wilt toch wel weten of Paul en Berber uit het hutje komen.
Zielig: ik vind het zielig voor Kim dat ze zo is doorgedraaid.

Zet me wel aan het denken: dat er ook mensen zijn die niet echt normaal zijn.


A: Paul is de hoofdpersoon en hij heeft een rustig, verstandig karakter.
B: Paul is lang en mager en heeft geblondeerd plukhaar.
C: 16 jaar ongeveer
D: Kim: Zij is en was Paul’s vriendinnetje. En is niet helemaal goed in haar hoofd. Zij heeft Felix vermoord en Paul proberen te vermoorden.
Flip: Drummer van de band. Hij is een enorm goede drummer alleen een beetje gek. Hij slikt ook pilletjes waar hij weer vrolijk van wordt.
Willem: Gitarist van de band.
Beertje: Bassist van de band.
Berber: Het nichtje van Beertje en het tweede vriendinnetje van Paul. En helpt Paul uit de brandende boomhut.
John van Hulst: Werkt voor de platenmaatschappij.

E: Paul verandert van vriendinnetje.
F: Bij Paul thuis achter zijn computer
In romantische tuinen waar Paul met Kim is.
In de oefenruimte van de band.
De boomhut van Kim.
G: Het verhaal speelt zich nu af.
H: Een verteller


Samenvatting

Paul zingt in een bandje. En nadat een optreden finaal uit de hand gelopen is ontmoet hij Kim. Hij is meteen gek op haar. Maar na een tijdje heeft hij het gevoel dat er iets niet klopt aan Kim. Ze heeft hem verteld van haar vorige vriendje Felix. Nadat hij het had uitgemaakt is hij een tijdje later overleden. Maar Kim lijkt er niet mee te zitten. Omdat Paul en zijn bandje bezig zijn een platencontract te krijgen moeten ze dus veel moeten repeteren. Kim is daar niet altijd blij mee daarom krijgt Paul het gevoel dat hij klem zit tussen twee dingen. Als hij dat tegen Kim zegt, wordt ze kwaad en slaat ze hem. Daarna zegt ze dat ze heel veel spijt heeft en probeerd het weer goed te maken maar Paul maakt het uit. Ze blijft hem stalken. Er gebeuren rare dingen. Namelijk dat de remmen van Beertjes scooter (Beertje speelt gitaar in de band) worden gesabboteerd. En Berber (met wie hij een tijdje later krijgt) wordt bijna plat gereden door een scooter. Al snel verdenkt hij Kim en spreekt met haar af. Op dat afspraakje zegt Kim dat hij een stukje van haar heeft afgepakt door het uit te maken. Ze wil hem terug pakken en dus als ze hem een kusje wil geven bijt ze een stukje uit zijn oor. Dat is echt de druppel en wil hij niets meer met haar te maken hebben en vraagt haar naar hem toe te komen om dat duidelijk te maken. Ze heeft huisarrest dus hij gaat naar haar boomhut toe. Als hij binnen wil lopen, krijgt hij een keiharde klap op zijn hoofd. Als hij weer bijkomt zit hij vastgebonden aan een stoel in de boomhut. Als Kim s’avonds weg gaat bind ze een touwdje aan Paul’s stoel en aan de deur. Als dat touwdje beweegt, ontploft de hele boel hij kan zich dus niet losmaken. Berber begint ongerust te worden en na een tijdje puzzelen weet ze waar Paul is en gaat hem helpen maar Kim ontdekt dat en bindt haar ook vast. Dan horen ze dat het om de boomhut aan het fikken is. Berber en Paul moeten zich nu wel losmaken ook al kan de boel dan ontploffen. Nadat ze los zijn gebeurt er niets dus Kim had gelogen. Net op tijd springen ze uit de boomhut, want 10 sec. later stort die in. Later blijkt dat Kim Felix vermoord had omdat hij het ook uitgemaakt had.

Leeservaring

Ik vind het onderwerp best wel interessant, want ik vind romantische boeken en thrillers heel leuk en dit is twee in één. Ik wist niet echt wat ik van te voren van het boek moest verwachten.

- Heb je wel eens een ander verhaal gelezen of gezien over hetzelfde onderwerp? Wat vind je beter: dit verhaal of het andere? Licht je antwoordt uitvoerig toe.
Nee, dit is het eerst boek wat ik over dit onderwerp lees.

- Verwachtte je dat het onderwerp op deze manier beschreven zou worden? Wat vond je verrassend of bijzonder aan de aanpak en uitwerking?

Ik verwachtte eigenlijk wel dat het onderwerp zo zou worden beschreven. Ik vind het bijzonder dat het eigenlijk twee onderwerpen in één boek worden beschreven.

Gebeurtenissen:
- Wat is volgens jou de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal? Licht je antwoordt toe.
Ik denk dat de belangrijkste gebeurtenis is dat Paul het uitmaakt met Kim, want daarna onspoort Kim helemaal.

- Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien of moest je je erdoorheen worstelen.
Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om me te blijven boeien.

- Hebben de gebeurtenissen in het verhaal je aan het denken gezet? Waarover?
Ja, dat er ook mensen op de wereld zijn die niet helemaal goed zijn bij hun hoofd.

Personages:
- Is de hoofdpersoon een held(in) op wie je zou willen lijken? Waarom (niet)?
Ja, ik zou best op de hoofdpersoon willen lijken, omdat ik ook best wel in een band wil zitten, en goed wil kunnen zingen.

-Hebben de personages eigenschappen die je bewondert, gewoon vindt of verafschuwt?

Ik vind het karakter van Kim niet normaal je gaat toch niet je ex vermoorden, omdat hij het uitmaakt.
- Met welke beslissingen van de personages ben jij het eens? En met welke oneens? Wat zou jij anders gedaan hebben? Leg uit.
Ik zou het net als Paul uitmaken met Kim. Maar ik zou niet net als Kim iemand vermoorde omdat mijn vriendje het uitmaakt.

Bouw:
- Is er één verhaallijn of zijn er meer lijnen? Wat vind je daarvan?
Er zijn meedere verhaallijnen. Ik vind dat wel leuk dat maakt het juist spannend.

- Is het verhaal spannend? Leg uit waarom je dat vindt.
Ja, het verhaal is spannend, want als Paul en Berber opgesloten in een boomhut is dat best wel spannend.

- Zitten er terugblikken of herinneringen in het verhaal? Wat vind je daarvan?
Ja, er zitten flashbacks en tijdsprongen in het verhaal, dat maakt het zo spannend.

Taalgebruik:
- Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?
Nee, ik vind dat het verhaal duidelijk is geschreven.

- Hoe vind je de verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachten of gevoelens? Te veel/weinig gedachten?
Te veel/weinig beschrijving?
Ik vind dat er wel wat meer gedachten in mogen staan en wat minder beschrijving.

- Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?
Ja, want ze gebruiken taal wat bij deze taal past.

Informatie over de schrijver

Joost Heyink werd op 14 juni 1946 in Scheveningen geboren. Hij zat op school in Apeldoorn, Zeist, Den-Haag, Antwerpen en Leeuwarden. Op school is hij twee keer blijven zitten en twee keer is hij van school gestuurd. Thuis was hij ook lastig, hij liep een keer van huis weg toen hij 16 jaar was. In de trein van Parijs werd hij opgepakt omdat hij geen kaartje had, hij deed net of hij sliep maar dat hielp niet. Na de middelbare school studeerde Joost in Groningen. Hij kon niet zo goed beslissen wat hij wilde studeren dus wisselde hij nog wel een svan studie. Toen koos hij voor psychologie, maar na zijn studie bleek dat er geen behoefte was aan psychologen. Toen werd hij barkeeper in een Gronings café, na een aantal baantjes kwam er een functie vrij bij de universiteit van Groningen. Hij bleef daar 13 jaar werken al wetenschappelijk onderzoeker. Wat hij het leukst von van die baan was het schrijven van artikelen, hoofdstukken en boeken. Joost Heyink trouwde en kreeg in 1994 een zoon: Joep. Nu woont hij en zijn gezin in een oud huis in Zuidwolde vlak bij Groningen. Sinds een aantal jaar is Joost gestopt met zijn werk bij de universiteit om huisman en jeugdboekenschrijver te kunnen zijn. Joost Heyink schrijft boeken waar spanning, erotiek en humor in zit. Zijn verhalen bevatten veel dialogen en korte zinnen, waardoor ze gemakkelijk te lezen zijn. Boeken die hij zoal geschreven heeft zijn: katapult, het web, de afgrond, de kwetsplek, loverboy&girl en natuurlijk obsessie. Joost Heyink schrijft verhalen die hij uit zijn rijke fantasie haalt, hij zegt daarover: “Niets van wat ik schrijf, baseer ik op eigen ervaringen. Ik bedenk alles.”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

hebben jullie info over de illustrator van het boek? patrick fransen

10 jaar geleden

Y.

Y.

goed boekverslag. allen is berber niet het nichtje maar het zusje van willem

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Obsessie door Joost Heyink"