Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

Rachel Ward

Rachel is geboren op 21 augustus 1964 in Engeland. Ze woont nu in Bath, dat ligt in Engeland. Ze is getrouwd, samen met haar man heeft ze twee kinderen. Vroeger vond Rachel lezen helemaal niet leuk, ze wist dan ook zeker dat ze geen schrijfster wilde worden. Rachel heeft aardrijkskunde gestudeerd en is daarna bij de gemeente van Bath. Ze is toch gaan schrijven door een serie, in die serie speelde een meisje met een bijzondere gave. Daardoor is ze op het idee gekomen om het boek 'Deadline' te schrijven, wat ook over een meisje met een bijzondere gave gaat. Rachel houdt van: honden, katten, zwemmen, tv kijken en films kijken. Ze houdt niet van: te laat komen, gepest worden, te veel geluid en donkere ochtenden en avonden.

Ze heeft een aantal prijzen gewonnen: 'Flemish Children and Youth Literature Prize 2011', 'Angus Book Award 2010', Oxfordshire Book Award 2010', Stockport Schools Book Award 2010', Hounslow Book Award 2010' en 'Wandsworth Fabulous Book Award 2010'.Rachel heeft nog 2 andere boeken geschreven: 'De chaos' (het vervolg op 'Deadline') en 'Infinity' (het vervolg op 'De chaos').

Indeling / opmaak

Het verhaal bestaat uit 285 bladzijden, het boek begint op bladzijde 5. Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken die staan aangegeven met een nummer, het boek telt in zijn totaal 39 hoofdstukken. Er staan geen illustraties in het boek.

Thema

'Deadline' is een spannend fictieboek. Dat is te herkennen aan:

1. Jem kan in iemands ogen lezen wanneer hij / zij sterft. Op een dag ziet ze dat iedereen om haar heen dezelfde sterfdatum heeft. Wat ze dan alleen nog niet weet is dat er een terroristische aanslag wordt gepleegd. 

2. Als Spider (een vriend van Jem) en Jem vluchten, worden ze verdacht van de terroristische aanslag en moeten ze alles op alles zetten om uit handen van de politie te blijven.

Beginsituatie

Op de eerste pagina's lees je hoe Jem voor de eerste keer Spider ontmoet als ze spijbelt. Ze probeert om Spider niet in zijn ogen te kijken, want dan kan ze zijn overlijdensdatum zien en dat wil ze niet. Toch lukt het haar niet om hem niet in zijn ogen te kijken, Jem ziet dat Spider niet lang meer te leven heeft.

Personen

Jem is de hoofdpersoon in het verhaal. Ze is 15 jaar oud en woont in Londen. Toen ze 7 jaar oud was stierf haar moeder aan een overdosis drugs. Sindsdien woont ze bij haar pleegmoeder Karin. Jem is klein voor haar leeftijd. Haar probleem is dat als ze mensen in de ogen kijkt ze hun overlijdensdatum kan zien. Jem kan niet goed omgaan met haar probleem, ze heeft er veel moeite mee om de overlijdensdatum van mensen te zien en wil de mensen eigenlijk hun overlijdensdatum vertellen, maar dat kan ze niet doen, omdat de mensen haar dan niet zullen geloven en denken dat ze gek is.

Jem is een bang meisje, daar kom je achter als Jem en Spider op de vlucht slaan nadat Jem heeft gezien dat iedereen om hun heen dezelfde overlijdensdatum heeft. Wat Jem en Spider toen nog niet wisten is dat er een terroristische aanslag gepleegd zou worden. Doordat Jem en Spider weg renden werden ze verdacht van de terroristische aanslag.

Jem is ook een roekeloos meisje, als ze met Spider op de vlucht slaat na een terroristische aanslag, zit de politie achten hun aan. Jem en Spider hebben totaal geen idee wat ze nu moeten doen en waar ze heen moeten. Daarom rennen ze maar wat en overnachten ze steeds op een andere plaats, ze weten zelfs niet waar ze heen gaan of waar ze overnachten.

Spider is de belangrijkste bijpersoon. Hij is een vriend van Jem. Spider heeft verkeerde vrienden (die dealen met drugs) en is groot voor zijn leeftijd. Ook doet Spider het niet zo goed op school. Hij woont net als Jem in Londen.

Spider is eigenlijk een soort van tweede hoofdpersoon. In ieder hoofdstuk komt hij voor. Dat komt omdat hij bijna altijd bij Jem is, omdat ze hele goede vrienden zijn. Spider komt vooral veel voor als hij samen met Jem op de vlucht is voor de politie. Dan merken ze ook dat ze echt hele goede vrienden zijn in goede en in slechte tijden.

Plaats

Het boek speelt zich op verschillende plaatsen af. Het boek speelt zich voor een gedeelte af in Londen, de plaats waar Jem en Spider wonen en waar de terroristische aanslag wordt gepleegd.

Het verhaal speelt zich vooral af in het bos, waar Jem en Spider zich verstoppen voor de politie als ze op de vlucht zijn.

Tijd

Het verhaal speelt zich in 2009 af, dus in deze tijd. Dat merk je aan:

1. De sterfdata van de mensen in Londen zijn allemaal hetzelfde, namelijk 8122009. Dat wil zeggen 8 december 2009.

2. De London Eye (de plaats waar de terroristische aanslag gebeurt) komt er in voor, dus het verhaal kan zich niet lang geleden hebben afgespeeld.

3.In het verhaal komen ook winkels / ketens voor die we nu hebben, zoals Starbucks, die winkels / ketens zijn er nu (in deze tijd) ook.

4. Er werd omschreven hoe de politie was gekleed, ze waren hetzelfde gekleed als onze politie nu. 

Het verhaal speelt zich in het begin af in 2009 en het eindigt vijf jaar later, dus in 2014. Het stukje in 2014 is maar heel kort. Spider is gestorven in 2009, een jaar later beviel ze van een zoontje (Adam), Spider is de vader. Adam heeft een tekening gemaakt voor Jem. Hij heeft zichzelf samen met Jem getekend. Boven Jem staat een getal. Jem vraagt of hij daar misschien mama had willen schrijven maar dat niet gelukt was. Adam schudt van nee en zegt dat het haar nummer is, haar eigen nummer.

Eigen mening

Ik vind het een heel spannend boek, omdat je wil weten of Jem en Spider ontkomen aan de politie. Ook vind ik het een ontroerend boek, want Spider sterft aan het eind van het boek, omdat hij uitgleed op het dak.

Zelf vond ik het boek best wel eenvoudig te begrijpen, omdat je in het begin kennismaakt met alle personen (dat zijn er maar 5) en er voor de rest niemand bij komt. Soms was het wel even moeilijk te begrijpen als er veel sterfdata in voor kwamen, dan wist ik soms even niet meer van wie welke sterfdata was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

Mooi

2 jaar geleden