Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Nooit meer slapen door Willem Frederik Hermans

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Nooit meer slapen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 799 woorden
  • 29 mei 2013
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Nooit meer slapen
Shadow

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal wor…

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn l…

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien. Nooit meer slapen is een grootse roman over grote dromen.

Nooit meer slapen door Willem Frederik Hermans
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekbespreking 5: Nooit meer slapen: Willem Frederik Hermans

1 Beantwoord onderstaande vragen schriftelijk. Deadline = vrijdag 17 mei 2013

1.1 Dit verhaal kan gelezen worden als een middeleeuwse ridderroman. Leg uit.

Net zoals bij een ridderroman wordt Alfred Issendorf op queeste gestuurd door Sibbelee, zijn professor. Net zoals bij de ridderroman de ridder op queeste uitgestuurd wordt door de koning. Hij gaat op onderzoek in Noorwegen om meteorietkraters te zoeken en heeft daarvoor luchtfoto’s nodig. Bij zijn gedreven zoektocht naar de luchtfoto’s en de krater horen ook veel obstakels en hindernissen. Zo zijn er verschillende obstakels en hindernissen waar hij voorbij moet. Vb. de rivieren met gladde rotsen, professor Nummedal die geen luchtfoto’s geeft, muggen, … Uiteindelijk eindigt zijn queeste in een nederlaag.

1.2 Vond je dit verhaal geloofwaardig?

Ja, het verhaal werd heel realistisch verteld met ook veel wetenschappelijke informatie. Deze informatie over stenen, sherpa’s, e.d. deden mij het verhaal echt geloven. Er kwamen ook geen bovennatuurlijke, ongeloofbare gebeurtenissen in voor. Dit zorgt ervoor dat het verhaal zeker waar zou kunnen zijn. De gedrevenheid en de interesse van Alfred voor zijn zoektocht en voor de meteorietkrater is net levensecht.                                                                                     1.3 Wat is het thema van het verhaal?

Het thema is volgens mij de zoektocht naar een wetenschappelijke vinding namelijk de meteorietkrater. De hoofdreden hiervoor is het werk van zijn vader voortzetten en bewijzen dat hij wel iets zal betekenen. Deze queeste of zoektocht mislukt spijtig genoeg.

1.4 Beschrijf het vertelperspectief.                                                                                                                                                      Het boek is geschreven vanuit de ik-verteller Alfred Issendorf uit Nederland.

1.5 Op het einde van de roman krijgt Alfred van zijn moeder manchetknopen. Beschrijf de ironie van dit geschenk.

Alfred is lang op onderzoek naar meteorietkraters en meteorietstenen. Wanneer hij thuiskomt van deze mislukte poging om er één te pakken te krijgen, heeft zijn moeder een cadeau voor hem. Manchetknopen. In de manchetknopen zitten stukken meteoriet. Aangezien hij hier een hele tijd naar op zoek was, is het best ironisch dat ze eigenlijk al van zijn zeven jaar bij hem thuis lagen. Het was oorspronkelijk

een cadeau van zijn overleden vader voor zijn zevende verjaardag.

1.6 Volg het motief (vademecum  blz. 117-118) ‘steen’ in de roman. Vermeld de bladzijde waar je het motief gevonden hebt en probeer te synthetiseren.

Het motief steen komt overal in het boek terug. De geologen en Alfred die op zoek zijn naar meteorietstenen. De stenenverzameling van Alfred al van toen hij klein was (p. 38). De constante beschrijvingen van verschillende ondergronden en rotsen (p. 181). Verschillende namen die in het boek voorkomen zoals Livingstone, Wittgenstein, Flintstone, … Het monument voor Eidis Hansen. Hij/zij droeg een steen van 371 kilo op 93 jarige leeftijd (p.76). Het algemene gebruik in Noorwegen om steentjes op de grond te leggen als spoor om de weg terug te vinden (p. 218).

1.7 Verklaar de titel.

“Nooit meer slapen” staat volgens mij voor verschillende dingen. Alfred, maar ook de rest van Noorwegen, kunnen slecht slapen ’s nachts door de middernachtszon die pas heel laat onder gaat en heel vroeg opkomt. Tijdens zijn onderzoek slaapt hij gewoon niet.

Het kan ook te maken hebben met de dood van Arne (p. 273). “Maar dit is geen slapen. Dit is nooit meer slapen.” dacht Alfred als hij hem dood terug vond naast de rots. Deze gedachte heeft hij waarschijnlijk niet enkel bij de dood van Alfred maar geldt ook voor de dood van zijn vader.

De titel kan ook betekenen dat Alfred nooit meer zal rusten voor hij zijn vader heeft gewroken. Hij wilde wél slagen in zijn Doctoraat en wilde wél een échte ontdekking doen in tegenstelling tot zijn vader, een bioloog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nooit meer slapen door Willem Frederik Hermans"