Nooit meer slapen door Willem Frederik Hermans

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Nooit meer slapen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 450 woorden
  • 29 juni 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
5 keer beoordeeld

Boekcover Nooit meer slapen
Shadow

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal wor…

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn l…

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien. Nooit meer slapen is een grootse roman over grote dromen.

Nooit meer slapen door Willem Frederik Hermans
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting 'Nooit meer slapen'

Het boek gaat over Alfred Issendorf, een student van Professor Sibbelee.
Alfred wil zijn proefschrift houden over een stuk grond in het noorden van Noorwegen, hij wil een stelling van zijn hoogleraar bewijzen. Volgens Sibbelee zouden grote ronde gaten in de Aardbodem ontstaan zijn door de inslag van Meteorieten.
Sibbelee beweerd dat het hebben van luchtfoto's een vereisten is om de expeditie tot een goed einde te brengen. Dus reist Alfred af naar Oslo en maakt daar kennis met een zekere professor Nummedal, deze professor is een oude kennis van Sibbelee.
De professor is een vreemd heerschap, half blind en half doof maar gek is hij zeker niet. Hij verspild de tijd van Alfred door hem eerst heel Oslo te laten zien en hem met een kluitje in het riet stuurt. Hij geeft Alfred het advies om naar Trondheim te gaan, naar de geologische dienst. Als hij echter aankomt in Trondheim blijken de foto's onvindbaar.

Dan begint hij zonder luchtfoto's aan de tocht, samen met een goede vriend Arne, en twee andere geologen: Mikkelsen en Qvigstad. Doordat Alfred slecht getraind is blijkt al snel dat hij beter niet had kunnen beginnen aan de tocht. Hij gaat een paar keer flink onderuit waarbij zijn lichaam zwaar beschadigt.
Zijn knie is zwaar gehavend maar hij zet door, hij wil niet met lege handen terug keren, hij wil niet mislukken. Zijn vader, een bioloog, is ooit gestorven op een tocht. Alfred wil afmaken waar zijn vader gefaald heeft, hij wil een beroemde geoloog worden. Als de groep halverwege de tocht is komt Alfred tot een verschrikkelijke ontdekking: Mikkelsen heeft wel luchtfoto's. Niet zomaar luchtfoto's maar DE luchtfoto's, de foto's die volgens Nummedal niet had. Nu begint Alfred een groot complot te zien, Alfred mag van Mikkelsen de foto's bestuderen maar wat blijkt: er staat niks van waarde op.
De volgende morgen als hij waker wordt blijkt dat Qvigstad en Mikkelsen al vertrokken zijn. Zo splits het groepje zich op. Arne en Alfred gaan alleen verder. Maar na een flink eind gelopen te hebben raakt Alfred zijn vriend kwijt, dit is zijn eigen schuld. Alfred heeft een zeker kompas, gekregen van zijn zus. Dit kompas betekent veel voor en ondanks het feit dat het onhandig is wil hij het toch gebruiken. Als hij probeert de richting waar ze heen moeten te bepalen maakt hij een fout en zo raakt hij Arne kwijt. Hij merkt dat pas later en dan is het al te laat. Als hij na lang zoeken Arne weer vind blijkt deze verongelukt en is gestorven. Alfred geeft hierna op hij reist terug naar holland en op het einde krijgt van zijn moeder twee manchet knoppen gemaakt van Meteoriet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nooit meer slapen door Willem Frederik Hermans"