1) Zakelijke gegevens
- Titel: nooit geschreven brief aan mijn vader
- Auteur: Karima Ouchan
- Uitgever: Bulaaq
- Jaar v. Uitgave: 1999
- Druk: 1e
2) Inhoud
Het is een autobiografie over het leven van Karima Ouchan. Ze is een Marokkaans meisje dat op 7 jarige leeftijd van Marokko naar Nederland verhuist. Eenmaal in Nederland in Karima niet meer het oogappeltje van haar vader, maar gedraagt hij zich tegenover haar als een tiran. Karima raakt verscheurd tussen de problemen thuis en haar Nederlandse school. Als haar vader zijn dochter niet meer in de hand kan houden, wat voor hem zijn eerverlies betekent, ontvoert hij haar. Hij neemt haar mee naar Marokko waar hij haar 12 jaar lang gevangen houdt. Ze wordt mishandeld en komt zeker in de eerste jaren het huis niet eens uit. Na twaalf jaar ‘gevangenschap’ weet Karima haar vader over te halen haar naar Nederland te laten gaan. Op zevenentwintig jarige leeftijd in 1997 keert Karima weer terug naar Nederland waar ze haar dromen werkelijkheid kan maken.
3) analyse
- Titel verklaring: in het boek verteld Karima haar levensverhaal aan haar vader. De dingen die ze nooit tegen hem heeft kunnen,durven,willen zeggen worde hier beschreven. Het is dus eigenlijk een brief aan haar vader.
- Genre: Autobiografie
- Stroming:
- Personages: Karima, zij is de hoofdpersoon uit het boek. Zij vertelt in het boek over de hoogte en diepte punten in haar leven. Je ziet dat ze van binnen een hele sterke vrouw is.
- Ba (zo spreekt ze haar vader aan in het boek), dit is de man aan wie ‘de brief’ geschreven wordt. Hij is degene die Karima ontvoerde, mishandelde en kleineerde.Hij had alles voor het zeggen,maar bleek uiteindelijk een gebroken man te zijn.
Tijd
- Het verhaal begint rond haar geboorte, in 1994 was ze 25 jaar oud (blz 88 laatste regel)
- En eindigt als ze weer terug in nederland is om een studie te gaan volgen in 1997 (blz 105, regel7).
- Het verhaal is niet helemaal Chronologisch verteld, aant het eind van het verhaal komen er weer een paar flashbacks.
- De tijd heeft een belangrijke functie, omdat in die tijd de vele gastarbeiders naar Nederland kwamen met hun gezinnen. En er ook de problemen voor hun kinderen ontstonden tussen de grote cultuurverschillen.
Ruimte
- Het verhaal speelt zich af in Nederland en Marokko.
- Ik denk dat de ruimte wel een rol ziet als je kijkt naar de verschillende rechten die je als vrouw hebt in de verschillende landen.
Vertelwijze
- Je leest de gebeurtenissen op de manier zoals als Karima ze beleefd heeft. Het is verteld in een ik perspectief.
- Ik weet niet wat ik anders gedaan zou hebben. Ik denk niet dat ik zo’n sterke vrouw zou kunnen zijn in die situaties als dat zij geweest is.
Thematiek
- Marokkaanse vrouwen en cultuurverschillen.
- Deelonderwerpen, Geloof in jezelf en eergevoel.
- Ik ken geen mensen in mijn directe omgeving die dit hebben meegemaakt. Maar de problemen tussen de verschillende culturen hier in Nederland zijn ook nu nog zichtbaar.
4) De bedoeling/boodschap.
- Inzicht geven in de Marokkaanse cultuur, en de verschillen tussen die cultuur en de Nederlandse.
5) Mening.
- Ik vond het een boeiend boek, heb het dan ook in één ruk uitgelezen. Het is interessant om meer te weten te komen over die zo totaal andere cultuur. Zeker in deze tijd.
6) Schrijversinformatie
- Het boek is autobiografisch dat is de enige informatie die ik heb.
- Op internet is niks te vinden.
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
goed boek he?
21 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
prachtig boek,,
14 jaar geleden
Antwoorden