Noodlot door Louis Couperus

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Noodlot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1856 woorden
  • 8 februari 2013
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5
7 keer beoordeeld

Boekcover Noodlot
Shadow
Er is geen flaptekst.
Er is geen flaptekst.
Er is geen flaptekst.
Noodlot door Louis Couperus
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Bibliografische informatie
Schrijver: Louis Couperus
Titel: Noodlot
Uitgeverij: Pandora
Amsterdam, 1995 (1890)
2e druk
140 bladzijdes
Genre: Psychologische roman

Structuur
Het boek is opgedragen aan Frans Netscher, te Luik in september 1890. Frans Netscher was een Nederlandse letterkundige, journalist en een vriend van Couperus. Couperus had hem al op de hoogt gebracht toen hij aan zijn grote roman Extaze wou beginnen. Ruim een jaar daarvoor was Couperus door uitgeverij L.J. Veen te Amsterdam benadert om Noodlot uit te geven.

Het boek bevat geen motto.

Het verhaal is opgebouwd uit vijf delen. Het eerste deel bevat vier genummerde hoofdstukken; het tweede deel bevat ook vier genummerde hoofdstukken; het derde deel bestaat uit achttien genummerde hoofdstukken; het vierde deel bestaat uit zes genummerde hoofdstukken; het vijfde deel bevat drie genummerde hoofdstukken.

Samenvatting
Goede samenvatting:
http://www.scholieren.com/boekverslagen/9193

Tekstanalyse
Verhaalfiguren
Er zijn 4 verhaalfiguren die belangrijk zijn, waarvan 3 round-characters, omdat je hun gedachten en gevoelens leert kennen.

- Frank Westhove: Frank is een Nederlandse ingenieur en hij woont in Londen. Hij is gefortuneerd en heeft een luxueus, maar saai leven. Als hij met Bertie, die bij hem ingetrokken was, naar Noorwegen vertrekt, ontmoet hij Eve Rhodes en hij wordt verliefd op haar. Hij hecht groot belang aan eerlijkheid en vertrouwen. Als Eve hem ‘betrapt’ met een andere vrouw (ze denkt dat hij aangesproken wordt door zijn maîtresse), wordt hij woest en slaat hij haar. Hij krijgt berouw en stuurt Eve een brief, en als hij geen antwoord krijgt weer één. Weer krijgt hij geen antwoord en deze keer schrijft hij haar vader, Sir Archibald. Frank’s brieven worden echter achtergehouden door een bediende, in opdracht van Bertie en in een woedende bui slaat Frank Bertie dood. Hij zit hiervoor een celstraf van twee jaar uit. Later pleegt hij samen met Eve zelfmoord. In dit leven mogen ze blijkbaar niet samen gelukkig zijn. Frank is een round-character.

- Bertie (Robert van Maeren): Bertie heeft een armoedig leven geleid. Zijn studie in Delft was geen succes en hij werd door zijn vader naar Duitsland gestuurd om daar te gaan werken. Hij laat zich meeslepen door zijn collega’s en pleegt fraude. Het ‘lot’ brengt hem naar Amerika, maar uiteindelijk komt hij terecht in Londen, waar hij aanklopt bij Frank. Deze helpt hem graag en geeft hem alles. Het luxe leven bevalt Bertie wel, maar na enige tijd trekt hij met Frank naar Noorwegen. Frank wordt verliefd op Eve en Bertie ervaart dit als een bedreiging. Hij is bang dat hij Frank kwijtraakt en zo dus ook zijn luxe leventje. Hij besluit Frank’s brieven aan Eve achter te houden. Frank confronteert hem hiermee en slaat hem dood. Bertie is een round-character.

- Eve Rhodes: Eve is de dochter van Sir Archibald. Ze wordt in Noorwegen verliefd op Frank. Eve heeft een levendige fantasie, die haar soms in de problemen brengt. Ze wordt jaloers als ze Frank met een andere vrouw ziet lopen. Haar wantrouwen wordt afgestraft, maar ze besluiten toch te trouwen. Als Frank wordt veroordeeld tot een celstraf na de moord op Bertie, blijft ze van hem houden. Na zijn vrijlating wilt ze alsnog met Frank trouwen, maar hij is te erg veranderd om dat nog te kunnen. Hij was van plan Eve dit te vertellen en daarna zelfmoord te plegen, maar Eve doorziet zijn plan en voordat Frank het doorheeft heeft ze het gif al ingenomen, dat Frank bij zich had. Ze spoort Frank aan het gif ook alsnog te nemen. Eve is een round-character. durft te overwinnen.

- Sir Archibald: Hij is de vader van Eve. Zijn vrouw is overleden. Hij en zijn dochter houden van elkaar, maar begrijpen elkaar niet. Hij is een flat-character.

Vertelwijze
Je ziet het verhaal door de ogen van een alwetende hij-verteller. De verteller is van de gedachten van de verschillende personen op de hoogte. De schrijver kent dus alle emoties en handelingen van de hoofdpersonen.

Het hele boek is in de tegenwoordige tijd geschreven. Ook is het in de chronologische volgorde vertelt, want er zitten geen flash-backs en flash-forwards in het verhaal.

Motieven
- Liefde: het hele boek draait om de liefde. Als Frank Eve ontmoet wordt hij meteen verliefd op haar. Maar zijn vriend Bertie houdt van Frank, en dan niet alleen als vriend. Gelukkig voor Frank blijkt zijn liefde voor Eve wederzijds te zijn en hebben ze zelfs trouwplannen. Deze gaan helaas niet door als Bertie gaat lopen stoken.  

- Vriendschap: Bertie is een oude vriend van Frank die na een moeilijke periode bij Frank aanklopt en bij Frank blijft. Alleen maakt hij teveel misbruik van Franks geld dat hij eerst zelf niet had. Hij raakt steeds en steeds meer gehecht aan Frank.

- Jaloezie: als Frank met Eve wilt trouwen, is Bertie bang alles kwijt te raken wat hij bij Frank heeft opgebouwd. Daarom besluit hij het huwelijk en geluk van Frank tegen te werken.

- Egoïsme: Bertie is egoïstisch, want hij verrijkt zich ten koste van anderen, namelijk ten koste van Frank. Hij dwarsboomt Frank en Eve hun geluk voor zijn eigen welzijn. Hij denkt namelijk dat wanneer Frank met Eve trouwt, Frank hem uit huis zet en hij zijn opgebouwde leventje kwijtraakt en hij weer op straat staat. Hij houdt brieven van Frank naar Eve achter en heeft er niet eens spijt van.

- De dood: als Frank achter Bertie zijn acties komt wordt hij super boos en grijpt hij hem bij de nek. Hij heeft in zijn blinde woede alleen niet door dat hij te hard knijpt en te lang, waardoor hij Bertie vermoordt. Als hij zijn straf heeft uitgezeten is hij helemaal verandert en twijfelt hij over zijn aanstaande huwelijk met Eve. Hij was van plan dat haar te vertellen en vervolgens zelfmoord te plegen. Helaas komt Eve erachter en plegen ze samen zelfmoord.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

- De dood: als Frank achter Bertie zijn acties komt wordt hij super boos en grijpt hij hem bij de nek. Hij heeft in zijn blinde woede alleen niet door dat hij te hard knijpt en te lang, waardoor hij Bertie vermoordt. Als hij zijn straf heeft uitgezeten is hij helemaal verandert en twijfelt hij over zijn aanstaande huwelijk met Eve. Hij was van plan dat haar te vertellen en vervolgens zelfmoord te plegen. Helaas komt Eve erachter en plegen ze samen zelfmoord.

Thema
Het thema is noodlot. Bertie drijft Eve en Frank uit elkaar. Hij zegt gedreven te zijn door het noodlot. Uiteindelijk brengt het lot Eve en Frank weer bij elkaar en dat wordt uiteindelijk ook het noodlot van Bertie. Hij sterft. Ook het einde wordt bepaald door het noodlot: Eve en Frank sterven samen.

Titelverklaring
De titel is noodlot. Dit is ook het thema van het boek en het boek gaat over het noodlot van Bertie, Eve en Frank, de hoofdpersonen dus.

Schrijfstijl
Ondanks dat de taal in het boek vrij moeilijk was, omdat het natuurlijk Oudnederlands is, maar het was toch wel makkelijk door te lezen, afgezien van af en toe wat worden die mij onbekend waren. Couperus heeft de neiging gedachten, gevoelens en situaties erg beeldend te beschrijven, met veel beeldspraak.

Plaats in de literatuurgeschiedenis
Het boek hoort tot de stroming het naturalisme. Het naturalisme komt uit de negentiende eeuw. De naturalisten wilden in hun literatuur aandacht besteden aan de hardheid van het bestaan. Ze wilden de werkelijkheid weergeven, zowel in woord als in beeld. De naturalisten probeerden zo exact mogelijk het werkelijke leven te laten zien. Maar dit  wordt grijs door een sombere visie op de maatschappij; het is een soort realisme, het tegenovergestelde van het idealisme.

De uitgangspunten van het naturalisme zijn:
- De mens is onvrij, alles wordt bepaald door erfelijkheid, opvoeding en milieu
- De mens is overgeleverd aan krachten die sterker zijn dan hijzelf (fatalisme; noodlot waaraan niet te ontkomen valt)

Er zijn acht kenmerken voor een naturalistische roman:
- De hoofdpersoon heeft een zwak gestel (zwakte/ziekte, somberheid, verveling, decadentie
- Vaak is het verhaal een geschiedenis van een ontnuchtering (bv. Teleurstelling in de liefde).
- De hoofdfiguur wordt volledig bepaald door erfelijkheid, opvoeding en milieu.
- De schrijver kiest partij tegen de burgerij/goede stand en heeft oog voor de kleine man.
- Belangstelling voor seksualiteit: er wordt onomwonden geschreven over bordeelbezoek, homofilie, zelfbevrediging.
- Taalgebruik; zo natuurlijk mogelijk weergegeven dialogen en neologismen (de gewone taal voldeed niet voor speciale gewaarwordingen).
- Er is sprake van een ik - of Personale verteller. Nooit van een auctoriale verteller, zoals bij de idealistische roman).
- Er wordt zeer afstandelijk/objectief verteld. De schrijver geeft geen waardeoordelen. 

In het boek komt dit als volgt tot uiting:
- Frank heeft last van verveling. Hij raakte verveeld in de dure rijke wereld en vindt Bertie één groot vermaak.
- De liefde tussen Frank en Eve loopt niet goed af, ze worden uit elkaar gedreven door Bertie en sterven uiteindelijk in elkaars armen. Ook de liefde tussen Frank en Bertie is niet helemaal zoals het hoort te zijn, want het kwam niet van twee kanten en Frank vermoord Bertie uiteindelijk.
- Alles wat Bertie doet wordt goedgepraat door de schuld op andere dingen af te schuiven. Er wordt gezegd dat Bertie er nu eenmaal niets aan kan doen dat hij zo is, dat hij zich er toch niet tegen kan verzetten enz. Bertie doet dingen die fout zijn, maar hij is zelf niet schuldig.
- Couperus scheen zelf homofiele gevoelens te hebben. In het boek komt er ook homoseksualiteit naar voren in de relatie tussen Bertie en Frank, hoewel dit niet wederzijds was.  
- Couperus  heeft geprobeerd alles zo reëel mogelijk weer te geven. Hij vertelt in een neutraal, objectief, alwetend perspectief. 

Beoordeling
Eigen mening over het boek
Ik vond het een leuk boek om te lezen. Het is echt zo’n zoet verhaaltje, echt een vrouwenroman. Echt zo’n lekker zwijmel verhaal. Maar toch had het verhaal ook een donkere kant, met Bertie en zijn acties.  Als je dan bezig bent met het boekverslag en je leest over Couperus die home bleek te zijn, dan ga je het verhaal toch wel heel anders bekijken haha.

Het niet leuke van het boek vind ik de schrijfwijze. Alles is zo uitgebreid beschreven. Natuurlijk is dit handig, zo kan je je echt een beeld van het verhaal voorstellen, maar het was soms zo vermoeiend om een zin van 3 regels lang te lezen. Ook was het taalgebruik niet altijd fijn, vanwege het ouderwetse. Maar aan de andere kant hoort dat bij een boek uit 1890.

Het boek had een goede opbouw, alles viel gewoon te volgen. Maar het is wel zo’n boek dat je minstens 2x moet hebben gelezen om echt alle achterliggende gedachtes te vinden en te begrijpen.

Het is ook een boek dat je niet meteen vergeet. Gewoon omdat het zo droevig en tragisch eindigt. Het is zeker een boek waar je nog een paar uur aan blijft denken.

Recensie
http://www.louiscouperus.nl/publicaties/recensies/noodlot/ten-brink/

Mening over de recensie
Ik ben het met de recensie eens, want Couperus heeft nou eenmaal een mooi boek geschreven. Veel van de namen die in de recensie werden gebruikt herkende ik niet, waarschijnlijk waren het in die tijd bekende namen. Leuk vind ik de verwijzing naar Shakespaere's Romeo en Julia, die klopt wel.

De recensist heeft kritiek op zijn schrijfstijl. Niet precies op zijn schrijfstijl, maar naar zijn “woordkoppelingen”.  Hij gebruikt blijkbaar voor zijn tijd ongebruikelijke bastaardwoorden. Als je deze woorden in onze tijd zou gebruiken zouden we deze als netjes beschouwen, dus dat is wel grappig.  Dus daar ben ik het niet zo mee eens.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Noodlot door Louis Couperus"