Noodlot door Louis Couperus

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Noodlot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1752 woorden
  • 24 februari 2010
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
37 keer beoordeeld

Boekcover Noodlot
Shadow
Er is geen flaptekst.
Er is geen flaptekst.
Er is geen flaptekst.
Noodlot door Louis Couperus
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
UITTREKSEL

Frank Westhove is een rijke Nederlandse ingenieur, wonend in Londen. Het noodlot bepaalt dat Bertie, een vriend van Frank, in Londen terechtkomt. Arm als hij is, komt hij zijn rijke vriend Frank opzoeken, voor onderdak en eten. Een groot deel van Bertie’s leven heeft hij in de VS rond gezworven. Frank neemt hem direct mee naar zijn woning, White-Rose. Bertie krijgt toestemming om een paar weken, gezellig te blijven. Het leven van Frank is rijk en luxe. Na een paar maanden steekt de verveling zijn kop op en besluiten de beide vrienden voor een paar dagen naar Noorwegen te gaan.
In Noorwegen ontmoeten ze Sir Archibald en zijn dochter Eve, ook wonend in Londen. De volgende dagen trekken ze gezamenlijk op. Frank en Eve worden verliefd op elkaar. Bertie is bang dat hij zijn vriend hierdoor zal verliezen en weer veroordeeld wordt tot het lijden van een armoedig bestaan. Frank voorziet hem namelijk in zijn levensonderhoud.

Terug in Engeland brengt Frank een bezoek aan Eve. Die avond komt hij thuis als haar verloofde. Bertie is bang dat hij door een huwelijk het huis uitgezet wordt. Op een dag ziet Eve Frank met een andere vrouw lopen. Ze begint sterk te twijfelen aan zijn liefde voor haar
(Eve). Bertie wakkert die twijfels aan. Ze confronteert hem hiermee, maar Frank ontkent. Hij misprijst haar wantrouwen en slaat haar zelfs. Ze verlaten elkaar en Bertie ziet zijn kans schoon om Frank weer voor zichzelf te winnen. Na een maand krijgt Frank berouw en besluit haar een brief te schrijven. De enige die van Frank zijn brieven op de hoogte is, is Bertie. Hij koopt de bediende van de Rhodes om, met geld dat hij van Frank heeft gehad voor het aflossen van oude schulden, zodat die bediende de brieven van Frank onderschept. Frank die steeds maar geen reactie krijgt op zijn brieven wil er persoonlijk heen gaan, wat Bertie hem te zeerste afraad. Op aandringen van Bertie trekken ze twee jaar lang de wereld rond. Bij toeval komen ze in Scheveningen Eve weer tegen. Bertie had haar al eerder gezien dan Frank, maar vluchten had toch geen zin, het noodlot ontloop je immers niet. De liefde tussen Eve en Frank bloeit direct weer op. Al snel komt boven tafel dat iemand de brieven van Frank heeft achtergehouden. De conclusie is dan snel getrokken. Bertie was als enige op de hoogte. Frank confronteert zijn vriend met deze ontdekking en Bertie geeft toe. Frank is woedend en kan zich niet beheersen. Hij slaat zijn vriend dood. Als hij beseft wat hij heeft gedaan, geeft hij zichzelf aan bij de politie. Frank wordt veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.
Als hij zijn straf heeft uitgezeten, krijgt hij een eenvoudige baan aangeboden, die hij aanneemt. Eve wil nog steeds met Frank trouwen, maar haar vader is daar niet gelukkig mee. Hij vindt dat zijn dochter geen moordenaar verdient en Frank deelt daarin zijn mening. Eve is het hier niet mee eens. Frank is en zal voor haar altijd de enige zijn. Frank heeft een flesje vergif bij zich om zelfmoord te plegen. Eve vindt het en gooit het van schrik weg, het flesje barst. Door het noodlot is het enkel gebarsten en het gif zit er nog in. Zij ziet het als het
grootste geluk om samen te sterven en het geluk te vinden in het paradijs. Eve drinkt de helft op en reikt het vervolgens aan Frank. In elkanders armen sterven ze dan.

ANALYSE

Verklaring titel en ondertitel
De titel is gebaseerd op het noodlot dat de twee geliefden Frank en Eve treft. In de tekst wordt regelmatig verwezen naar dit noodlot.

Motto
Er is geen motto in dit boek aanwezig

Genre
Psychologische roman. Er wordt namelijk nadruk gelegd op het innerlijk van de personen.

Opgedragen aan
Het boek is opgedragen aan Frans Netscher.
Voorin het boek staat namelijk:

AAN
FRANS NETSCHER
L.C.
LUIK, SEPT. ‘90

Frans Netscher (1864 – 1923) was een Nederlandse letterkundige en journalist.

Thema
Het thema van dit boek is het noodlot.
Het noodlot speelt een grote rol in het leven van de verhaalfiguren. Zo zorgt het noodlot ervoor dat Frank en Eve bij elkaar komen, maar ook dat ze weer uit elkaar drijven.

De idee

Het is onmogelijk om geluk te vinden door de werking van het Noodlot.

Opbouw van het boek
Het verhaal is opgebouwd uit vijf delen.
Deel I 4 genummerde hoofdstukken
Deel II 4 genummerde hoofdstukken
Deel III 18 genummerde hoofdstukken
Deel IV 6 genummerde hoofdstukken
Deel V 3 genummerde hoodstukken

Tijd
De gebeurtenissen vinden in chronologische volgorde plaats, aan het einde van de negentiende eeuw.

Vertelde tijd
Ongeveer zes jaar, met soms wel sprongen van twee jaar.
Vertelsituatie
Auctoriale verteller

Ruimte
Het verhaal begint dat Frank en Bertie elkaar ontmoeten in Londen. Later gaan zij op vakantie naar Noorwegen. Hierna kwamen ze weer terug in Londen. Op het laatst zijn Frank, Bertie, Eve en Sir Archibald in Nederland, voornamelijk in Den Haag en Scheveningen.

Karakters

Frank Westhove
Frank is een Nederlandse ingenieur, woonachtig in London. Hij lijdt een luxe, maar saai leven. In Noorwegen ontmoet hij Eve en hij wordt verliefd op haar. Hij hecht groot belang aan eerlijkheid en vertrouwen. Als Eve hem ‘betrapt’ met een andere vrouw, wordt hij woest en slaat hij haar. Hij krijgt berouw en stuurt Eve een brief. Zijn brieven worden echter achtergehouden door Bertie en in een woedende bui slaat Frank hem dood. Hij zit hiervoor een celstraf van twee jaar uit. Later pleegt hij samen met Eve zelfmoord.
Bertie (Robert van Maeren)
Bertie heeft een armoedig leven geleid. Zijn studie in Delft was geen succes en hij werd door zijn vader naar Duitsland gestuurd om daar te gaan werken. Hij laat zich meeslepen door zijn collega’s en pleegt fraude. Het ‘lot’ brengt hem naar Amerika, maar uiteindelijk komt hij terecht in Londen, bij Frank. Het luxe leven bevalt hem wel, maar na enige tijd trekt hij met Frank naar Noorwegen. Frank wordt verliefd op Eve en Bertie ervaart dit als een bedreiging. Hij is bang dat hij Frank kwijtraakt en houdt diens brieven aan Eve achter. Frank confronteert hem hiermee en slaat hem dood.
Eve Rhodes
Eve is de dochter van Sir Archibald. Ze wordt verliefd op Frank. Eve heeft een levendige fantasie, die haar soms in de problemen brengt. Ze wordt jaloers als ze Frank met een andere vrouw ziet lopen. Haar wantrouwen wordt afgestraft, maar ze besluiten toch te trouwen. Als Frank wordt veroordeeld tot een celstraf, blijft ze van hem houden. Na zijn vrijlating plegen ze samen zelfmoord.

Stijl
Het verhaal bevat veel ingewikkelde woorden en lange zinnen, maar het is wel begrijpelijk. De dialogen zijn meer simpel en kort geschreven.. De schrijfstijl is nogal pessimistisch; het verhaal heeft een droevige sfeer.

Bijzonderheden
Het Noodlot van Louis Couperus behoort tot het Naturalisme.
De naturalisten probeerden zo exact mogelijk het werkelijke leven te registreren. Deze registratie wordt gekleurd door een sombere visie op de maatschappij; het is een soort realisme, maar alleen voor zover dit past in de pessimistische kijk op het leven.
Uitgangspunten zijn:

- de mens is onvrij, alles wordt bepaald door erfelijkheid, opvoeding en milieu (determinisme; als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.)
- de mens is overgeleverd aan krachten die sterker zijn dan hijzelf (fatalisme; noodlot waaraan niet te ontkomen valt)

Enkele kenmerken van het naturalisme zijn:
- seculier wereldbeeld
- zwakke en/of zieke personage
- natuurlijke dialogen tegenover vertellingen in een ‘nieuwe’ taal
- taboedoorbrekende seksualiteit
- ontnuchtering van personages
- oog voor de kleine man
- aandacht voor sociale omgeving
- onbeoordelende verteller
- sociale misstanden
- afwezigheid symbolische elementen
- haast wetenschappelijke weergave van onderliggende elementen
- weergave geloofwaardige realiteit

Een boek hoeft niet alle kenmerken te vertonen om een naturalistisch boek te zijn. Ook dit boek heeft dat niet. Maar er zijn er natuurlijk wel wat aanwezig. Zo is het dat de hoofdpersoon een zwak gestel heeft en dat er sprake is van ontnuchtering. Ook is het zo dat de hoofdfiguur wordt bepaald door erfelijkheid, opvoeding en milieu (bijvoorbeeld Bertie, die beweert dat hij er niets aan kan doen dat zulke dingen doet). De verteller geeft geen oordelen en probeert alles zo reëel mogelijk weer te geven.

TEKSTBELEVINGSVERSLAG

Onderwerp

Het onderwerp van dit verhaal is het noodlot. Het is een onderwerp dat volgens sommigen altijd actueel is. Ik vind het wel een interessant onderwerp, want er bestaan verschillende meningen over. De een gelooft wel dat er zo iets is als het noodlot, de ander denkt dat het afhankelijk is van toeval. Zelf denk ik niet dat het noodlot bestaat, maar dat betekent niet dat het boek daarom niet leuk was om te lezen. Ik vind persoonlijk dat je wel invloed hebt op gebeurtenissen, niet dat alles bestemd is om te gebeuren. Het toeval bestaat ook nog! Door het boek ben ik niet op andere gedachten gebracht.

Gebeurtenissen
Ik denk dat er in dit verhaal een evenwicht bestaat tussen gebeurtenissen en gevoelens/gedachten. Aangezien het onderwerp het noodlot is, zijn de gebeurtenissen zeker belangrijk, want deze worden ‘geleid’ door het lot. Er is geen sprake van toeval, alles is een gevolg van het noodlot. Aan de andere kant spelen gevoelens als jaloezie en drift ook een grote rol.

Opbouw
Het verhaal is niet ingewikkeld opgebouwd, hoewel er soms wel lastige zinnen in voor kwamen. Dit was voornamelijk het gevolg van lange zinnen met oud taalgebruik. Het verhaal is in volgorde van gebeuren verteld en er zijn geen flashbacks. Hierdoor werd de opbouw gemakkelijk te begrijpen.

Personages
De belangrijkste persoon in dit verhaal is volgens mij Frank. Het verhaal gaat voornamelijk over hem. Ook Bertie is een belangrijk personage. Ik kan me in geen van beide personages echt inleven, omdat ik zelf heel andere keuzes zou maken. Dit komt ook deels doordat ik niet denk dat het lot alles bepaald. Zo doet Bertie allerlei dingen ‘in naam van’ het lot. Dit begrijp ik al niet helemaal, omdat hij volgens mij al die gebeurtenissen zelf zou kunnen stoppen. Ook in Frank kan ik me niet inleven. Een voorbeeld van wanneer ik me niet in hem kan inleven is wanneer hij zijn woede niet kan beheersen en Bertie dood slaat.

Conclusie
Hoewel ik van tevoren dacht dat ik dit boek niet leuk zou vinden, heb ik er toch veel plezier aan beleefd toen ik het las. Ik vond het voornamelijk een leuk boek omdat ik niet altijd wist en niet kon voorspellen wat er ging gebeuren. Het is wel een heel ander soort verhaal dan bijvoorbeeld Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, welke ik ook erg leuk vond, maar het was wel een leuk boek. Een aanrader voor iedereen die oude boekjes moet lezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Noodlot door Louis Couperus"