No deal door Elle van den Bogaart

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover No deal
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • vmbo | 1104 woorden
 • 3 juni 2018
 • 55 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
55 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2012
Pagina's
158
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover No deal
Shadow
No deal door Elle van den Bogaart
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Zakelijke gegevens

Boek: No Deal
Schrijver: Elle Van Den Bogaart
Uitgever: unieboek
Publiceerdatum: 26 september 2012
Genre: spanning

­­

Inhoudsopgave

 • Zakelijke gegevens;
 • Inhoudsopgave;
 • Hoofd- en bijpersonen;
 • Samenvatting;
 • Informatie over de schrijver/boek;
 • Slot/mening.

Hoofdpersonen

 • Simon (ik-figuur);
 • Moeder van Simon;
 • Suzanne;
 • Winston (drugsdealer);
 • Dio (vriend van Simon);
 • Lorenzo ( vriendje van Suzanne en drugsdealer).

Bijfiguren 

 • Stanley (drugs dealer);
 • Karel ( politie agent).

Samenvatting

Dit boek gaat over de 17-jarige Simon , zijn ouders zijn gescheiden en sindsdien woont hij bij zijn moeder. Doordat de moeder van Simon alleenstaand is, hebben ze geldproblemen daarom doet Simon meerdere baantjes, zodat ze dingen kunnen doen waar zijn moeder geen geld voor heeft.

Op zijn nieuwe school heeft Simon nog geen vrienden. Tot op een dag Dio, de populairste jongen in de school hem aanspreekt en Simon vraagt of hij met hem naar een feest wil gaan. Simon liegt tegen zijn moeder over waar het feest is, hij zegt dat het bij een jongen thuis is terwijl hij in werkelijkheid naar een feest in de stad gaat. Samen met Dio drinkt hij een paar biertjes en tequila’s en ontmoet hij twee leuke meisjes.

Een van de meisjes gaat even met hem naar buiten en daar lopen waar ze Winston tegen het lijf. Winston is de broer van het meisje waarmee Simon was. Winston nodigde hen uit voor een ander feestje even verderop in de stad. Ze krijgen de sleutels van Winstons auto, een dure BMW, en willen met zijn allen naar het andere feest. Winston moet nog iets af handelen en blijft achter. Dio heeft de autosleutels, maar ineens ligt hij op de grond te kronkelen van de pijn; hij heeft zijn voet verzwikt en kan nu zeker niet rijden.

Simon moet nu rijden, maar heeft natuurlijk nog geen rijbewijs. Hij rijdt wel eens in een auto als hij aan het werk is bij zijn oom in de garage, maar nooit daarbuiten. Als hij achter het stuur zit en rijdt, ziet hij halverwege de weg ineens een auto met hoge snelheid op hem afkomen. Ineens valt Gio tegen hem aan. Voordat Simon doorheeft wat er gebeurd is, hebben ze een ongeluk gehad en zit de auto van Winston behoorlijk in elkaar. Winston wil natuurlijk dat dit wordt vergoed, omdat hij zelf niet verzekerd is. Simon heeft geen rijbewijs en is bang dat de politie erbij wordt gehaald, maar geld om te betalen heeft hij ook niet. Winston stelt voor dat Simon dan een klusje voor hem kan gaan doen, een pakketje ophalen uit Suriname. Simon vermoedt direct dat het om drugs gaat en wil hier niet aan meewerken, maar zijn moeder mag er ook niet achterkomen . Als hij dan ook nog hoort dat zijn moeder haar baan kwijt is, weet hij dat hij geen andere keus heeft.

Tegen zijn moeder zegt Simon dat hij een weekje met Gio naar de Ardennen gaat, terwijl hij dus naar Suriname gaat om zijn schuld op te lossen. In Suriname wordt hij opgewacht door Suzanne, de vriendin van Lorenzo, zij moet hem vier dagen lang de stad laten zien en hem bezig houden. Zijn telefoon moet hij inleveren bij haar. Simon komt erachter dat ook Susan dit niet uit vrije wil doet, ook zij is bedreigd dat haar familie iets zou kunnen overkomen. Ze wordt zelfs geslagen, Simon weet dit, omdat hij overal op haar lichaam blauwe plekken ziet.

De eerste twee dagen is Simon met Suzanne allerlei activiteiten aan het doen, zoals fietsen en wandelen, maar op de derde dag gaat het mis; ze zouden eigenlijk gaan zwemmen, maar aangekomen bij het zwembad, valt Suzanne flauw. Simon brengt haar naar een ziekenhuis en daar wordt zij behandeld. Als Suzanne wakker wordt, zegt ze tegen Simon dat Lorenzo boos gaat worden en dat ze beiden in de problemen komen. Even later, als Simon terugkomt in de kamer, na even naar buiten te zijn gegaan, is Suzanne er niet. Hij gaat haar zoeken, maar even later pakt iemand hem beet bij zijn nek. Simon loopt met hem naar buiten en vertelt dat hij een vriend van Lorenzo is, dat hij Stanley heet en dat hij ook in de problemen zit, en dat hij Simon naar zijn hotelkamer zou brengen. Later, als zij op Simons hotelkamer zijn aangekomen, legt Stanley een koffer op de tafel en ziet Simon dat hij bolletjes cocaïne moet vervoeren en dat hij ze moest inslikken.

Stanley legt hem uit hoe het moet, maar Simon wordt boos, omdat hij dacht dat hij een pakket moest ophalen, niet dat hij bolletjes moest inslikken. Hij zei dat hij het niet zou doen, maar Stanley bedreigt hem en zegt dat ze zijn moeder zouden doodmaken. Simon wordt gedwongen de bolletjes te slikken. Dit is niet eenvoudig en hij moet eerst oefenen. De dag dat hij teruggaat, moet hij honderd bolletjes slikken. Simon is bang en hij heeft pijn, maar hij houdt vol en komt door de douane.

Dit wil je ook lezen:

In Nederland wacht een vrouw op hem om hem naar Winston te brengen. Onderweg houdt Simon het niet meer en hij  poept drie bolletjes uit. De vrouw neemt dit van hem af, maar zegt er later niets over tegen Winston. Winston gaat kijken in de auto en als hij terugkomt, zegt hij dat ze weg moeten. Even later zijn de vrouw, Winston en Simon onderweg naar de grote baas. Aangekomen bij die baas, ziet Simon Dio en zijn vader. Dio’s vader legt Simon uit wat hij moet doen en plotseling hoort hij politie binnenstormen. Hij wordt gegijzeld door Dio’s vader en er worden geschoten gelost.

Even later wordt Simon wakker en is hij onderweg naar het politiebureau daar ontdekt hij dat alles is opgezet om de drugsdealers te pakken. Hem werd uitgelegd dat Winston en Suzanne de politie hielpen om de drugsleiders te arresteren, en dat het plan om Simon te gebruiken was opgezet door dio’s vader.

Informatie over de schrijver/boek

Elle Van den Bogaart is geboren in 1959 in Nuland. Na haar HBO-J-diploma ging ze aan het werk als psychologisch assistente in Eindhoven. In 2003 schreef ze haar eerste roman De gele scooter.

De titel: No Deal
De schrijver: Elle van den Bogaard
Aantal bladzijden boek: 158 bladzijden
De uitgever: van Holkema & Warendorf

Slot/mening

Ik vind het een erg leuk boek, omdat je erg meeleeft en het lijk alsof je in het verhaal zit , ook is het erg spannend en dat maakt het leuk om dit boek te lezen. Ik zou het aanbevelen aan mensen die van spannende verhalen houden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "No deal door Elle van den Bogaart"