Nieuwe buren door Saskia Noort

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Nieuwe buren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 1759 woorden
  • 21 februari 2013
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
7 keer beoordeeld

Boekcover Nieuwe buren
Shadow

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde bescho…

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen …

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is. Hun droom ontaardt langzaam maar zeker in een ware nachtmerrie…

Nieuwe buren door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

PERSONAGES

Hoofdpersonen

Peter Nijhoff

Peter is chef sportredactie bij een regionale krant. Hij is erg onzeker en kan niet goed tegen veranderingen. Daarnaast is hij jaloers aangelegd. Vooral naar Steef toe, omdat hij een goed seksleven heeft en graag uitdagingen aan gaat. Het tegenovergestelde van Peter, hij is namelijk een erg simpele man. Hij droomt van een leven zoals die van Steef: 'seks, drugs en Rock 'n Roll'.Toen hij eenmaal dit leven had, viel het hem vies tegen.

Peter luistert veel muziek, rock muziek, en gaat daar helemaal in op. Zijn droom was dan ook om ooit een succesvolle gitarist te worden.

Peters uiterlijk wordt in het boek niet genoemd.

Eva Nijhoff

Eva is een kleuterjuf. Dat valt haar niet mee omdat ze haar dochtertje is verloren. Daardoor is ze jaloers op mensen die wel kinderen hebben, of kunnen krijgen. Ze verlangt er namelijk erg naar om een kindje te hebben.

Ook Eva is erg terughoudend en onzeker, vooral op seksueel gebied.

Eva wil eigenlijk bij haar man weg, maar onderdrukt dit gevoel. Ze wilt het eigenlijk niet weten.

Eva’s uiterlijk wordt in het boek niet genoemd, alleen hoe zij er naakt uitziet.

Bijpersonen

Steef Blok

Steef is een politieagent, desondanks doet hij van alles wat niet mag. Hij leeft precies zoals Peter zou willen leven: seks, drugs en Rock ’n Roll.

Door zijn oorlogservaringen lijdt Steef aan het PTSS. Dat is een stoornis die zich voortzet uit een trauma. Door het PTSS schiet hij snel in de stress en is hij soms erg agressief.

Steef is een echt macho, groot en gespierd.

Rebecca Blok

Rebecca is een vrouw die weet wat ze wil, en ook krijgt wat ze wil. Ze is zelfverzekerd en weet dus ook dat ze er goed uitziet. Daarnaast heeft ze mensenkennis, is ze manipulatief  en biseksueel.

Rebecca heeft een grote voorgevel en een bruin zonnebank kleurtje. Ook zij wordt voornamelijk omschreven als zij naakt is.

BOEK GEGEVENS

Omgeving

Merendeel speelt het verhaal af in een nieuwbouwwijk (Vinex-wijk) te Amsterdam en in een bungalowpark dichtbij Valkenswaard. Ook komt er een strand, een cafetaria, een discotheek en een concert in voor.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd, met twee flashbacks; met de eerste flashback wordt het verhaal geopend en de tweede gaat terugnaar de jeugd van Peter en Eva.

Indeling

Je beleefd het verhaal vanuit de twee hoofdpersonen: Eva en Peter. Om en om ‘vertellen’ ze hoe het zover heeft kunnen komen dat er vier personen om het leven zijn gekomen.

Samenvatting

Het boek begint met een werknemer van De Kempervennen, een bungalowpark dichtbij Valkenswaard. Hij brengt iedere ochtend verse broodjes. Alleen de broodjes van de vorige dag hangen nog aan de buitendeur, dat vind hij vreemd. Hij staat al op het punt weg te gaan, totdat hij plotseling een klein kind ziet kruipen. Hij gaat naar binnen en ziet dat het kind uitgedroogd en bijna dood is. Hij belt direct de politie. Toen ze waren aangekomen zagen ze vier lijken liggen, twee vrouwen en twee mannen. Een pistool ligt naast een van de mannen op de grond…

Peter en Eva zijn de hoofdpersonen. Eva is kleuterjuf en Peter is chef sportredactie bij een krant. Ze zijn sinds de middelbare school bij elkaar en zijn ook al lang getrouwd.

Ze hebben een vreselijke tijd achter de rug. Eva en Peter willen een kind, maar dat lukte niet op de “normale manier”. Dat komt namelijk omdat Peter lui zaad heeft. Ze besloten om op een andere manier zwanger te worden. In het ziekenhuis hebben ze van alles geprobeerd en na lang zwoegen was Eva uiteindelijk zwanger. De zwangerschap liep alleen niet zoals gepland, het kindje werd levenloos geboren. Vooral Eva’s leven staat hierdoor op stelten, ze is helemaal van slag. Het levenloze kindje is een meisje, Lieve.

Peter en Eva hadden vlak voor de bevalling een luxe nieuwbouw villa gekocht. In een leuke, veilige en rustige buurt voor hun dochtertje.

Na de dood van Lieve, eigenlijk al sinds het gedoe in het ziekenhuis, is hun seksleven niet meer zoals het was. Het is een handeling die moet gebeuren om zwanger te worden. Zonder passie of liefde, meer niet.

De overburen van Peter en Eva waren één van de eersten die in deze buurt een huis kochten. Deze mensen, Steef en Rebecca, hebben een kindje. Een zoontje genaamd Sem.

Dit kindje is niet gepland. Wel door Rebecca maar niet door Steef. Steef wilde geen kinderen maar Rebecca is daarin tegen de pil met opzet ‘vergeten’.

Deze nieuwe buren hebben een ander beeld over seks dan de meeste mensen. Zij vinden dat als je een goede relatie hebt, je elkaar moet kunnen loslaten. Dus lust (lees: seks) mag je delen met een ander, alleen liefde niet. Ze gaan dus ook naar parenclubs en organiseren orgies bij hen thuis.

Eva en Peter dachten voordat ze de buren leerden kennen heel anders over seks. Heel degelijk en ‘burgerlijk’, zoals Steef en Rebecca het noemen.

De buren hebben al vanaf het eerste moment een klik. Eva kan haar hart luchten over haar verlies en Peter vind afleiding bij Steef. Ze komen dan ook veel bij elkaar over de vloer, zoals vrienden dat zouden doen.

Op een avond loopt het helemaal uit de hand. Ze hebben namelijk te veel gedronken, Rebecca begint uit het niets met Steef te vrijen en Eva doet ongegeneerd mee. Alleen Peter houd zich erbuiten. Het doet hem namelijk enorm zeer dat Eva geniet van een andere man. Maar laat het toe omdat het de enige manier is om de vreugde tussen beiden te behouden.

Eva wilt nog steeds heel graag een kindje, alleen de situatie laat het niet toe. Peter is niet vruchtbaar genoeg. Maar Rebecca heeft daar een oplossing op gevonden. Ze maken het plan om een orgie te organiseren voor z’n vieren. Eva zou dan tijdens deze orgie met Steef vrijen. Het condoom wat ze dan zouden gebruiken, prikken ze een gat in. Zodat Eva zwanger kan worden. Steef en Peter mogen daar niets vanaf weten, de condoom.

Verder doen Eva en Peter van alles wat ze eerder niet zouden doen, zoals drugs gebruiken en naar het naaktstrand gaan.

Maar Peter denkt dat Steef en Eva een relatie hebben doordat ze seks hebben gehad tijdens die orgie. En dat Steef haar ‘per ongeluk’ zwanger heeft gemaakt, maakt de situatie alleen maar erger. Hij beseft dat hij verder van Eva af staat dan ooit. Hij wordt jaloers en wanhopig, hij wilt absoluut geen leven leiden zonder Eva. Daar gaat hij letterlijk aan onderdoor.

Eva besluit in een opwelling om weg te gaan, weg bij Peter en weg van al haar slechte herinneringen. Om samen met het ongeboren kindje een nieuw leven op te bouwen. Dus op een avond pakt ze de auto en rijdt weg, bestemming onbekend.

Onderweg besluit ze te overnachten in een hotel of een vakantiepark. En komt bij toeval uit bij Center Parcs de Kampervennen, dichtbij Valkenswaard. De telefoon heeft wel tig keer gerinkeld, maar ze wilt Peter niet horen. Dit keer blijkt het haar zusje te zijn. Ze is bezorgd en vroeg waar ze was en of ze kan helpen. Eva besloot haar te vertellen waar ze was mits zij belooft dat ze haar niet komt halen en niet Peter zou vertellen waar ze zat. Zo gezegd, zo gedaan. Rebecca belde later ook en kwam naar haar toe met Steef en Sem.

Haar zus verbrak de belofte, ze zodra ze wist waar Eva was, belde ze Peter. Ze belde net op tijd, uit machteloosheid en verdriet wilde Peter zelfmoord plegen door middel van een pistool.

Peter had geen tijd te verliezen en ging direct naar Eva toe. Het wapen zou hij onderweg uit de auto te gooien. Hij had hoop, het zou eindelijk goed komen. Hij vergat het wapen weg te gooien, hij wilde zo snel mogelijk bij Eva zijn en zich herenigen, opnieuw verliefd worden.

Zijn enthousiasme was gauw weg toen hij Steefs auto op de parkeerplaats van Center Parcs zag staan. Hij ging door het lint, woest was hij. Hij wist zeker dat Eva stiekem hier met Steef heen was gekomen, om samen een leven op te bouwen zonder Rebecca en zichzelf. 

Toen Peter bij de bungalow was aangekomen, twijfelde hij geen seconde, hij rukte de deur open en schoot Steef neer. Terwijl Eva Steef smeekte om het kindje te houden en bij zinnen kwam.

Ze wilde weer terug naar huis. Rebecca had ook een pistool en schoot Peter in zijn zij. Uit reflex schoot hij ook Rebecca neer. Eva pakte Rebecca´s pistool, ze stonden tegenover elkaar, ze schoten tegelijk. Alleen Eva´s kogel raakte het plafond, Peters kogel haar hart. Toen hij besefte dat hij zijn vrouw had doodgeschoten, schoot hij zich zelf neer.

Zijn laatste gedachten waren: “ Ik glijd weg. Weg in ijzige kou. Hou me vast. Dat is wat ik wilde. Dat ze me vasthield, zo nu en dan.”

Mening

Ik heb dit boek gekozen naar aanleiding van een blog die ik regelmatig ‘bezoek’. Het gaat voornamelijk over make-up en wellness. Maar dit keer stonden er ook een paar boeken bij met leuke reviews. Dus ik bedacht me geen seconde en heb deze boeken gehaald bij de bibliotheek.

Ik ben het helemaal eens met ‘die leuke reviews’. Wat is dit een goed boek!

De hoofdpersonages zijn allemaal zo’n 15 jaar ouder dan me. Desondanks kon ik me in hen inleven en begreep ik ze. Terwijl ik met mijn leeftijd nooit in zo’n situatie kan belanden. Althans, dat ligt niet voor de hand.

Saskia Noort heeft écht iets goed geleverd. Vanaf de eerste letters die je leest ben je ‘gepakt’. Ik kon in ieder geval niet stoppen met lezen! Meerdere mensen blijken enthousiast, want dit boek was genomineerd voor De Gouden Strop, en terecht.

Wat me vooral erg aanspreekt is de moraal van dit verhaal: Iedereen heeft een klein beetje liefde nodig. De drama wat er omheen afspeelt is alleen maar een toevoeging.

Al moet ik wel toegeven, het is een heftig boek met veel ‘duidelijke taal’. Ik heb hevig zitten blozen als ik een zin zoals “Mijn keiharde kloppende pik verlangt zo naar haar” las. Maar wellicht heeft dat juist geholpen aan het succes van dit boek. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nieuwe buren door Saskia Noort"