Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Nieuwe buren door Saskia Noort

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Nieuwe buren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2590 woorden
  • 17 juli 2011
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
10 keer beoordeeld

Boekcover Nieuwe buren
Shadow

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde bescho…

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen …

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is. Hun droom ontaardt langzaam maar zeker in een ware nachtmerrie…

Nieuwe buren door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 1

Algemene gegevens

De titel van het boek is Nieuwe Buren. Saskia Noort heeft het geschreven. De omslag is ontworpen door Roald Triebels. Het boek is uitgegeven door Anthos, Amsterdam. Het boek heeft 34 hoofdstukken verdeeld over 277 pagina´s. Het genre is triller, daar hoort dit pictogram bij:


Hoofdstuk 2

Inhoud


2.1 Personages.
In dit boek zijn er meerdere hoofdpersonen. Dit zijn Eva, Peter, Steef en Rebecca. Je leest het boek via Eva’s en Peters ogen, daarom heb ik hen als hoofdpersonen gedoopt en Rebecca en Steef als bij personen.

Peter en Eva zijn mensen die uit een moeilijke periode komen. Ze hebben net een kind verloren. Eva en Peter waren ooit heel blij met elkaar en gelukkig getrouwd. Ook met hun seksleven was niks mis. Maar sinds hun kindje dood geboren was is hun relatie en seksleven niet meer zoals het was. Ze zijn in huwelijks therapie.


Peter is chef sportredactie bij een regionale krant. Hij is erg onzeker en kan niet goed tegen veranderingen. Hij is ook jaloers op steef omdat steef een goed seksleven heeft, en niet bang is voor uitdagingen. Peter is heel erg back to basic. Hij is niet zo’n zweverig type. Hij droomt wel van een seks drugs en rock ’n roll leven, maar als hij dit eenmaal heeft valt hem dit vies tegen.
Peter luistert veel muziek, rock muziek, en gaat daar helemaal in op. Zijn droom was om ooit een beroemde gitarist te worden. Verder staat er in het boek precies hoe hij er zonder kleding uitziet.

Eva is kleuterjuf. Dit is voor haar erg moeilijk omdat ze een kindje is verloren. Eva is erg jaloers op mensen die wel kinderen hebben. Ze verlangt er heel erg naar om een kindje te krijgen.
Eva is erg terughoudend en onzeker, vooral wat seksualiteit betreft. Ze wil eigenlijk bij haar man weg, maar dat geeft ze nog niet toe.
Ook over Eva staat in het boek precies uitgelegd hoe ze er naakt uitziet, verder staat er niets over haar uiterlijk in.

Steef en Rebecca zijn heel open. Vooral wat seksualiteit betreft. Ze gaan vaak naar parenclubs en organiseren orgie’s bij hun thuis. Zij vinden dat als je je partner laat genieten van seks met een ander, zolang er geen liefde in het spel is, je een hele goede relatie hebt. Steef en Rebecca hebben een kindje, Sem.

Steef is politieagent. Hij doet wel van alles wat niet mag. Steef is een echte macho. Hij leeft zoals Peter zou willen leven, seks, drugs en rock ’n roll.
Steef lijdt door zijn oorlogservaringen aan het PTSS. Dit is een stoornis die door een gebeurtenis, in zijn geval in de oorlog, ontstaat. Een soort trauma. Hij schiet soms heel erg in de stress en is soms erg agressief. Wat uiterlijk betreft is steef groot en gespierd. Ook over hem staat in dit boek vooral hoe hij er naakt uitziet.

Rebecca is een vrouw die weet wat ze wil en ook krijgt wat ze wil. Ze is heel zelfverzekerd en weet heel goed van haarzelf dat ze er erg goed uitziet. Rebecca heeft een bruin (zonnebank) kleurtje. Ze weet goed hoe ze iemand voor zich moet winnen en ze is niet vies van vrouwen.
Ook over Rebecca staat in het boek beschreven hoe ze er zonder kleding uitziet.


Ze zijn allemaal anders, bijna types, maar omdat ze niet één karaktertrek hebben zijn ze toch karakters.

Het perspectief van het eerste, cursief gedrukte deel is een personaal perspectief vanuit een medewerker van De Kempervennen.
Dan komen er afwisselend twee vertellers aan het woord. In de ik-vorm vertellen Peter Nijhoff en zijn vrouw Eva Nijhoff de gebeurtenissen.


2.2 Tijd

Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Het speelt zich af in 2004 en 2005. Er worden data genoemd in het boek. De verteltijd is ongeveer 8-9 uur. Peter zegt op een gegeven ongeveer aan het einde van het boek: ‘’Maar je kent Rebecca en Steef nog maar een half jaar!’’ Het boek begon bij de ontmoeting met Rebecca en Steef, dus de vertelde tijd is ongeveer een half jaar. De vertelde tijd en de verteltijd lijken niet echt op elkaar. Het zit vol tijdsprongen en flashbacks. Dit komt voor een deel omdat je eerst het verhaal uit de ogen van Peter ziet en daarna hetzelfde uit Eva’s ogen. Het boek begint met het einde en wordt dus niet in chronologische volgorde verteld.


2.3 Plaats

Het verhaal speelt zich op en rond het huis waar Eva en Peter wonen, in De Zonnepolder. Dat is gelegen in de kuststrook van Noord-Holland. Den Helder ligt op 30 kilometer afstand. Er is een strand (met een naaktstrand) in de buurt. Dat kan betekenen dat de roman zich afspeelt in de buurt van Bergen aan Zee of Callantsoog, waar naaktstranden te vinden zijn. Het boek is seksistisch, daar spelen de naaktstranden ook leuk in mee.


2.4 Spanning

Het verhaal is begonnen met het einde. Dat is van belang voor de opbouw van de spanning. De keuze voor twee vertellers is goed, omdat de lezer nu van twee kanten te weten komt wat beide hoofdpersonen vinden en voelen. Het werkt spanningsverhogend, omdat de ene verteller naadloos aansluit bij de vorige.
Het boek heeft een gesloten einde. Je blijft nog wel met een paar vragen zitten, maar het grote probleem is opgelost, iedereen is dood. Het verhaal heeft een slechte afloop. Met de meeste verhalen hoop je op een happy-end. Dit einde lijkt een beetje afgeraffeld. Alle vier de belangrijkste personen gaan dood en laten een kleine Sem achter. De spanning is opgeroepen door het verhaal via twee mensen te laten zien, van bijna elke gebeurtenis lees je wat Eva en Peter er van denken en voelen.


2.5 Thema

Het thema van het boek is jaloezie.




2.6 Titel
De titel van het boek is ‘Nieuwe Buren’. Nieuwe buren slaat op Steef en Rebecca. Na het verhuizen verandert hun hele leven door invloed van Rebecca en Steef ‘hun nieuwe buren’.
Eva en Peter zijn jaloers op Rebecca en Steef, daardoor gaan ze hen ‘nadoen’. Ze zijn jaloers op hun nieuwe buren.


2.7 Probleem

Het probleem is dat iedereen jaloers is op elkaar. Het probleem wordt niet opgelost. Ze gaan alle vier dood aan het eind, is het dan opgelost?


2.8 Samenvatting:
Het boek begint bij het vinden van de dode lichamen van Eva, Peter, Steef en Rebecca. In het bungalow park brengt een medewerker elke dag verse broodjes bij de bungalowvaan Eva, Peter, Steef en Rebecca. Als hij ziet dat de broodjes van de vorige dag er nog hangen vindt hij dat maar raar. Net als hij weg wil gaan ziet hij een baby door de kamer kruipen. Hij besluit binnen te gaan kijken. De baby is helemaal uitgedroogd en is bijna dood. Hij belt de politie. Als de politie gearriveerd is vinden ze de 4 lichamen. Eva en Peter zijn de hoofdpersonen van dit boek. Het verhaal draait eigenlijk alleen maar om hun leven en wat ze allemaal meemaken. Peter en Eva hebben een vervelende tijd achter de rug. Ze zijn al een tijdje getrouwd en wilden heel graag kinderen. Ze hebben het talloze keren geprobeerd, maar het lukte niet via de “natuurlijke manier”. Dit kwam doordat Peter lui zaad had. Via een behandeling wordt Eva toch zwanger. De zwangerschap verloopt moeilijk en uiteindelijk wordt het kindje dood geboren. De nieuwe overburen van Eva en Peter zijn Steef en Rebecca. Zij hebben een zoontje Sem. Steef wou geen kinderen maar Rebecca wel. Rebecca was zogenaamd een keer de pil vergeten, waardoor ze zwanger werd. Op een avond zijn Eva en Peter bij Steef en Rebecca op bezoek. Alles loopt uit de hand. In een dronken bui beginnen Eva, Steef en Rebecca met elkaar te vrijen. Peter valt er een beetje buiten want hij vindt het maar niks om met z’n vieren naar bed te gaan. Eva wil dolgraag alsnog een kindje. Eva bedenkt samen met Rebecca een plan: ze organiseren een orgie met zijn vieren. Eva zou dan met Steef vrijen met een kapotte condoom, zodat Eva alsnog zwanger zou worden. Eva en Peter gaan helemaal los en doen dingen die ze anders nooit zouden doen. Ze gebruiken XTC en nog meer rare dingen. Nadat Eva zwanger is geraakt tijdens die orgie, denkt Peter dat Eva een relatie heeft met Steef. Peter wordt helemaal gek. Hij denkt dat hij niet kan leven zonder Eva omdat hij zoveel van haar houdt. Eva kan het niet meer aan. Eva besluit om bij Peter weg te gaan. Ze wil een nieuw leven, samen met haar kindje, opbouwen. Een leven zonder Peter. Eva pakt de auto en rijdt weg, zonder iets te zeggen. Ze rijdt naar het zuiden en besluit te overnachten in een bungalow park van Center Parcs. Peter belt Eva de hele tijd maar Eva neemt de telefoon niet op. Ze heeft er geen behoeft aan om met Peter te praten. Dan belt haar zusje. Haar zusje wil weten of alles goed is met Eva en waar ze is. Eva verteld haar zusje waar ze is, op voorwaarde dat zij het niet doorverteld aan Peter en haar niet komt ophalen. Ze vertelde ook aan rebecca waar ze was. Rebecca kwam naar haar toe, samen met Steef en Sem. Eva’s zus hield zich niet aan haar woord. Ze belde peter om te vertellen waar Eva was. Dat was maar goed ook, want Peter stond net op het punt een einde aan zijn leven te maken. Peter besloot om naar Eva toe te gaan, zodat ze konden praten en misschien weer samen naar huis konden gaan. Toen Peter aankwam bij het bungalowpark zag hij de auto van Steef staan. Woedend liep Peter naar de bungalow waar Eva logeerde. Eva was aan het smeken bij Steef of ze het kindje mocht houden toen Peter binnenkwam. Peter was woedend dat Eva hem had verlaten en bij Steef zat uit te huilen, hij schoot Steef neer. Rebecca had ook een pistool bij zich en richtte op Peter, maar ze raakte hem in zijn zij. Peter schoot terug en raakte Rebecca die ook overleed. Eva pakte het pistool van Rebecca en richtte op Peter. Ze stonden nu recht tegenover elkaar. Allebei schoten ze alleen Peter raakte. Toen peter zag dat hij Eva had neergeschoten, schoot hij zichzelf door zijn hoofd.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/24789


Hoofdstuk 3

De Auteur

Saskia Noort is geboren op 13 april 1967, te Bergen. Noort heeft in Utrecht journalistiek en theaterwetenschap gestudeerd.
Meer boeken van Saskia Noort:
2003 Aan de goede kant van 30
2004 De eetclub
2006 Nieuwe buren
2007 Afgunst
Al haar boeken behoren tot het genre thriller.
Noort vermeldt dat er geen overeenkomsten van de personages met mensen uit haar omgeving zijn. Het is allemaal fictie.
Sinds begin jaren negentig schreef en schrijft Saskia Noort voor een aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Momenteel schrijft ze columns voor VT Wonen, Playboy en LINDA. Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht.



Hoofdstuk 4

Eigen mening

Ik heb dit boek gekozen omdat het in de kast stond en ik geen zin had om naar de bibliotheek te fietsen. Ik vind het een niet zo leuk boek, het was wel spannend, maar het verhaal was niets. Het verhaal met al die seks had niet gehoeven, je kan het ook in een vrolijkere variant vertellen, met een happy-end, waar niet iedereen doodgaat. Ik vind het een niet heel erg realistisch boek. Het verhaal zou echt kunnen gebeuren natuurlijk, maar dat is niet erg waarschijnlijk. Het is een apart verhaal. Niet iets dat je elke dag tegen komt, aan de andere kant is het wel heel erg verzonnen. Ik vind de stijl van Saskia Noort niet zo goed. Ik vind haar stijl te grof, te veel seks. De manier waarop de seksuele handelingen beschreven worden, bijv. “Mijn keiharde kloppende pik verlangt zo naar haar”. Het boek is wel door te lezen, een combinatie tussen moeilijk en makkelijk. Precies goed, in dat opzicht.


Hoofdstuk 5

Recensie:

Schrijver: Saskia Noort
Titel: nieuwe buren
Jaar van uitgave: 2006
Bron: NRC Handelsblad
Publicatiedatum: 26-05-2006
Recensent: Gert Jan de Vries
Recensietitel: Porno in de Zonnepolder

Van haar eerste twee spannende romans verkocht Saskia Noort het onwaarschijnlijke aantal van ruim een half miljoen exemplaren - het niveau van grootverdiener Appie Baantjer. Ze gaf het voltallige serieuze Nederlandstalige thrillerdom het nakijken. En het bleef niet bij publieke waardering: ze werd ook met beide boeken genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar melanges van bouquet-reeks en thrillers - opmerkelijk genoeg onder het etiket 'literaire thriller' in de handel gebracht - toonde Noort aan dat er ruimte bestaat voor meer dan één Nicci French. Veel meer zelfs, want inmiddels schrijven Simone van der Vlugt, Tineke Beishuizen, Manon Pauw en Tess Franke - om er enkele te noemen - eveneens 'oestrogeenthrillers'. Zelfs Esther Verhoef- succesvol en veelgeroemd om twee hardboiled thrillers - werd een volgelinge. Noorts humorloze Terug naar de kust -over een gestalkte vrouw - was echter voor de ervaren thrillerlezer een voorspelbaar boek. De eetclub, een zedenschets van trendy rijke dertigers met heimwee naar de grote stad, leed aan een irritante hoeveelheid kleren, kleuren, gerechten en drankjes. Het was bomvol - veel hoofdpersonen - en de combinatie van overdreven emoties en een verongelijkte verteltoon maakte het 'volvet' zoals een jurylid van de Gouden Strop het kwalificeerde. Ook Nieuwe Buren, Saskia Noorts derde 'literaire thriller' moet het hebben van volwassen mensen met de emotionele rijpheid van zestienjarigen, maar ditmaal staan de verhaaldraden strakker gespannen. De hoofdpersonen/ikvertellers Peter (een gefrustreerde sportjournalist met lui zaad) en Eva (beïnvloedbare kleuterjuf) zijn niet in staat het verlies van een ongeboren kind te verwerken. Therapie helpt hun geen steek verder. Terwijl Eva's kinderwens voortduurt, zweert Peter nageslacht af. Het huwelijk desintegreert en het nieuwe huis in een kinderrijke vinexwijk vormt daarvan het cynische decor. Noort houdt de zaken ditmaal aangenaam overzichtelijk. Tegenover het vastgelopen paar plaatst ze twee exhibitionistische levensgenieters: buurman Steef (macho-politieman en getraumatiseerde ex-Dutchbatter) en buurvrouw Rebecca (wulpse kapster), een losbandig stel dat verleidt, drugs gebruikt, parenclubs bezoekt en tussen de geile bedrijven door probeert een baby groot te brengen. Deze tegenvoeters houden het brave vertellersechtpaar een spiegel voor en zetten een ware noodlotsmachine in werking waardoor uiteindelijk alle vier de personages in hun eigen valkuil tuimelen. Een cruciaal moment in de spurt naar de ondergang vormt een partnerruil, waartoe de buren Peter en Eva verleiden. Noort schuwde in eerdere boeken geen bronstige passages, maar hier gaat ze all the way. In een paar pittige pornografische scènes voltrekt zich het ware drama van de roman. Gewaagd schrijfwerk, al verdient het geen moment de kwalificatie 'provocerend' die het van de uitgeverij meekrijgt. Het is eeuwig zonde dat Noort zo aan de oppervlakte blijft. Ze zou met haar moderne zedenschetsen geweldig vilein kunnen uitpakken, maar faalt daarin keer op keer. Vinexwijk De Zonnepolder is een vondst, maar een fijnzinnig ironisch beeld van hedendaags 'buiten' wonen blijft uit. De portrettering van relatietherapeute Hetty had hilarisch kunnen zijn, maar blijft hangen in een clichétypering van psychobabbel, kruidenthee en ongeschoren oksels. Noort is te veel een pleaser om een geweldige thriller te schrijven. Desondanks is Nieuwe Buren een acceptabel' boek - haar beste. Bij vlagen kan ze trouwens het mes wel degelijk in de verbeeldingswereld van de lezer zetten. Dat doet ze op een gruwelijke manier in de sterkste scène van het boek - de bloederige proloog - maar ja, het is de vraag of haar lezers haar dat in dank afnemen.

Ik ben het eens met Gert Jan de Vries. Ik vond het boek ook niet zo super. Te grof en te veel seks.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nieuwe buren door Saskia Noort"