Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe meeReactie na aantal hoofdstukken.
Na het eerste hoofdstuk gelezen te hebben dacht ik dat het echt een spannend boek zou gaan worden. Het begon namelijk met een ontdekking van een aantal lichamen, maar de hoofdstukken daarna sloten er helemaal niet op aan of hadden iets met deze lichamen te maken. Je wist wel meteen wie de moordenaar was. Dit vond ik wel apart, maar ook wel weer spannend.
Samenvatting:
Het boek begint met een cursief gedrukte vertelling van een werknemer in De Kempervennen, het vakantiebungalowpark van Center Parcs in de buurt van Valkenswaard. Hij brengt elke ochtend verse broodjes, maar de broodjes van de vorige dag hangen nog aan de buitendeur. Hij wil al weggaan, als hij plotseling een klein kind onverzorgd door de kamer ziet kruipen. Hij gaat naar binnen en ziet dat het kind bijna uitgedroogd en dood is. Dan belt hij vanuit de bungalow de politie. Wanneer die arriveert, merken de agenten dat er vier lichamen in de bungalow liggen (drie lijken en één overlevende). Naast één van de lijken ligt een pistool. De medewerker wordt opgevangen door ambulancepersoneel, maar hij heeft de lichamen ook gezien en hij keert de inhoud van zijn maag op straat.
Peter Nijhoff vertelt van zijn bezoek aan de therapeute Hetty. Samen met zijn vrouw Eva bezoekt hij haar, omdat enkele maanden ervoor zijn vrouw bevallen is van een doodgeboren dochtertje. Dat was een hele grote psychologische klap voor haar, omdat ze jaren lang geprobeerd had zwanger te raken. Maar Peter heeft zogezegd “lui zaad” Via ivf-behandelingen e.d. was Eva toch zwanger geraakt, maar het meisje Lieve is dood geboren. Therapeute Hetty vindt dat hij niet met zijn verdriet overweg kan en nodigt hem uit voor een sologesprek, maar Peter moet niets van het zweverige gedoe hebben. Hij weet nog niet of hij van het aanbod gebruik zal maken.
De Nijhoffs zijn kort geleden gaan wonen in een Vinex-locatie. Na korte tijd worden ze uitgenodigd door een stel buren die er een heel andere levensstijl op nahouden. Het zijn Rebecca en Steef Blok. Zij is een sexy thuiskapster met een fraai figuur en Steef is na zijn Dutchbat-periode in Srebrenica bij de politie gaan werken. Ze geven voor de buurt een barbecue en al direct is er sprake van enige seksuele spanning in de omgang tussen beide stellen. Steef en Peter kunnen wel met elkaar opschieten: ze hebben namelijk een gemeenschappelijk hobby: motorrijden. Stiekem roken ze in de schuur een eerste joint met elkaar. Als ze ’s avonds weer teruggaan wil Peter seks, maar Eva wijst hem o.a. vanwege het roken van de joint af. Het botert al een tijdje niet tussen hen. Na de dood van Lieve wil ze eigenlijk lichamelijk met rust gelaten worden.
De volgende keer dat Peter weer alleen naar Hetty gaat, geeft hij aan dat hij met de therapie wil stoppen omdat hij verder wil gaan met zijn leven. Wanneer hij thuiskomt, vindt Eva dat bericht helemaal niet leuk en ze negeert hem een tijdje: het is haar gebruikelijke manier om een ruzie uit te vechten. Later die week nodigen ze Steef en Rebecca uit op de barbecue. Ze drinken allemaal teveel en de stemming wordt erotisch geladen. Eerst zijn Steef en Rebecca met elkaar bezig en tongzoent de seksueel opgewonden Peter voor het eerst sinds lange tijd weer met Eva. Maar daarna stapt Eva op Rebecca af en tongzoenen de twee vrouwen met elkaar. Steef bemoeit zich ook met haar en Peter ziet hoe Eva toelaat dat de vingers van Steef bij Eva naar binnen gaan.
Eva ligt in bed en vindt dat ze te ver gegaan is met Rebecca en Steef. Ze heeft nu wel gemerkt dat ze seksueel gezien niet frigide is en dat ze het wat de seks betreft wel heel prettig heeft gevonden. Maar Peter was woedend geworden om wat hij gezien had. Ook denkt ze terug aan wat Rebecca haar eerder die week heeft verteld. Steef en zij bezoeken parenclubs en hebben seks met andere paren. Ze wekt met die mededeling toch wel de interesse van Eva. Die leeft een heel ander leven en is op seksgebied niet veel gewend. Toch veroordeelt ze de levenswijze van Rebecca niet. Deze is haar daar dankbaar voor.
Peter praat niet meer tegen haar, totdat Steef en Rebecca aangeven dat ze het voorval willen uitpraten. Peter wil dat eerst niet, maar het uitpraten gebeurt toch. Gaandeweg dat gesprek lijkt Peter zich ook meer te realiseren dat er een andere manier van seksleven mogelijk is. Hij gaat ook wat andere vragen stellen. Zo vraagt hij o.a. of Steef wel eens iemand gedood heeft. Die zegt dat hij een jaar geleden als lid van de narcoticabrigade een junk heeft doodgeschoten. Dat was per ongeluk , omdat hij dacht dat de junk een pistool zou trekken.
Peter gaat nog één keer met Eva mee naar Hetty. Het gaat immers “een stuk beter” in hun relatie en Hetty denkt dat het vooral door de therapie komt. Maar de Nijhoffs weten dat het door de seksuele opleving van Eva komt. Ze hebben namelijk weer seks. Peter probeert details van de bewuste avond los te krijgen om er achter te komen wat Eva erotisch opwindt. Op de terugweg naar huis wil Eva langs het graf van Lieve. Het is precies een jaar geleden dat het meisje doodgeboren ter wereld kwam en Eva vindt het tijd om het incident in haar leven nu “los te laten.”
Ze voegt ook de daad bij het woord en ze gaan voor het eerst naar het strand. Natuurlijk belanden ze op het naaktstrand en net zo vanzelfsprekend doemen ook plotseling Steef en Rebecca daar op.
Het gesprek komt op het gebruik van drugs. Steef kan nog wel eens via zijn werk aan wat spullen komen en hij maakt een reclamepraatje voor het gebruik van xtc, waar je zo lekker geil van wordt. Eva wil het wel eens gebruiken en Peter is ineens niet meer zo tegen het experimenteren. Hij vindt Rebecca tenslotte ook heel sexy.
Eva wordt in de nacht wakker van een vreemd geluid. In de straat staat een “aso” met een honkbalknuppel op de auto van Rebecca te meppen. Het is de broer van de junk die Steef een jaar ervoor heeft doodgeschoten. Eva ziet hoe Steef met een pistool op zak achter de knul aangaat. Ze schrikt van die constatering. Later komt Steef terug en hij vertelt dat die jongen het voorlopig niet meer zal proberen.
Eva en Rebecca worden goede vriendinnen en Rebecca vertelt Eva dat ze Steef er eigenlijk een beetje ingeluisd heeft met haar zwangerschap. Ze heeft opzettelijk de pil vergeten en haar man voor het blok gezet. Eigenlijk wilde Steef namelijk geen kinderen. Maar de kleine Sem is er toch gekomen. Dan beramen de vrouwen een duivels plan. Wanneer ze binnenkort met elkaar xtc gaan gebruiken, kunnen ze ook aan partnerruil doen. Wanneer ze het verplichte condoom dan lek prikken, kan Eva toch stiekem zwanger worden. Eva heeft ook erotische fantasieën over de dingen die Steef met haar kan doen. Enkele dagen later komt Rebecca binnenlopen en zegt dat ze een dreigbrief heeft gekregen met een verwijzing naar seksfoto’s van hen die op internet staan. Dat mag Steef niet weten, anders gaat hij door het lint en op het politiebureau mogen ze het al helemaal niet weten, anders kost het Steef zijn baan. Eva vindt het allemaal wel vreemd maar belooft te zwijgen.
Het avondje partnerruil is inmiddels dichterbij gekomen. Steef en Rebecca hebben er alles aan gedaan om er een sfeervol decor van te maken. Het lijkt allemaal wat Marokkaans en er wordt wierook gebrand. De alcohol en de pillen gaan rond.
Steef kijkt eerst toe hoe Eva en Rebecca samen Peter bevredigen, maar dan komt ook de beurt aan Eva of liever ze krijgt “een beurt” van Steef , terwijl Peter en Rebecca naar de slaapkamer gaan. Maar wanneer Steef klaarkomt, ziet hij dat het condoom is gaan lekken (dat was immers de opzet) en hij begint te vloeken en te schelden. Hij wil absoluut geen kinderen maken en Eva moet van hem een vaginale douche gebruiken om zijn zaad weg te spoelen. Maar de beide vrouwen doen in de badkamer net alsof ze dat uitvoeren.
Steef komt Peter halen om samen naar de schietbaan te gaan. Dat is een nieuwe sensatie voor Peter. Eigenlijk haat hij Steef, omdat deze zijn vrouw geneukt heeft. Maar hij voelt ook een andere sensatie als hij achter bij hem op de motor zit en als hij op de schietbaan het pistool hanteert. Toch weet Peter geen raad met de nieuwe situatie in zijn leven en in zijn relatie. Hij is toch gewoon jaloers en ten einde raad gaat hij op bezoek bij Hetty. Hij vraagt haar over de zielstoestand van de doodgeboren ziel van Lieve; ineens blijkt hij gevoelig voor de spirituele benadering van de therapeute. Hij wil in een soort Godheid geloven die hem moet sturen in zijn leven.
Eva hoort van Rebecca dat Peter tijdens de partnerruil geen seks met haar heeft gehad, maar eigenlijk een potje bij Rebecca heeft zitten uithuilen. Ze is daarvan gecharmeerd geraakt en heeft Peter een lieve man genoemd. Het gras is altijd groener bij de “nieuwe buren”, want Eva wil liever een seksbeest als Steef en Rebecca weet wat voor beest er in Steef kan loskomen en ze geeft hem daarom maar in veel zaken zijn zin. De vriendinnen houden het geheim van de eventuele zwangerschap voor zich.
Na de zomervakantie gaat Eva weer aan het werk en vindt weer afleiding in de omgang met kleuters. Maar de ellende is niet voorbij als Rebecca plotseling bij Eva komt binnenstuiven en zegt dat Steef in zijn werk geschorst is. De seksfoto’s zijn toch bij de politie terecht gekomen en bovendien is het lijk van de broer van de junk gevonden. Steef is intussen helemaal geflipt en zit thuis.
Peter krijgt steeds meer het idee dat er wat loos is tussen Eva en Steef. Bovendien krijgt hij via een “goddelijke” aanwijzing in de muziek van Led Zeppelin (“Stairway to Heaven”) dat Steef aan de zwarte kant van de macht zit. Hij ziet in Steef een personificatie van de duivel. Rebecca is ook bang voor hem geworden en Peter spreekt hardop zijn idee uit dat Steef wel eens de broer van de junk kan hebben vermoord. Eva heeft namelijk gezien dat hij met een pistool achter de knul aanliep. Peter die een internetfanaat is, gaat zelf op zoek naar een pistool: hij wil een soort veiligheid inkopen. Later blijkt dat hij inderdaad een pistool koopt van een junk (voor 300 Euro).
Eva wil een zwangerschapstest doen: de uitslag van de test is positief. Ze blijkt in verwachting te zijn. Ze is natuurlijk dolblij, ook al is het kind van een lekkend condoom van haar buurman. Ze wil het liefste weggaan met Rebecca naar Spanje of Frankrijk, maar deze durft niet: ze heeft Steef nodig. Dan vertrekt Eva wel ineens bij Peter: ze laat slechts een kort briefje achter en rijdt in de auto naar het zuiden.
Peter vindt het briefje. Hij is geheel van slag en probeert contact te zoeken met Eva via haar mobieltje. Maar ze reageert niet. Hij denkt dat ze er met Steef vandoor is, maar die is nog gewoon thuis. Peter gaat bij de Bloks thuis door het lint. Hij wil weten waar Eva is.
Eva is onderweg naar het zuiden. Onderweg belt haar zus Sanne. Die zegt haar geen gekke dingen te doen. Vanwege het drukke file verkeer komt Eva die dag niet verder dan Eindhoven en ze neemt haar intrek in een bungalow van De Kempervennen. Ze laat het aan Sanne weten en verraadt het adres via de telefoon ook aan Rebecca. Die belooft onmiddellijk naar haar toe te komen.
Peter is nog steeds radeloos. Hij belt zijn schoonzusje Sanne en zij vertelt hem dat Eva in De Kempervennen zit. Hij gaat direct naar haar toe. Hij neemt het pistool mee om het onderweg in het water te dumpen.
Eva zit in De Kempervennen en daar staat ineens Rebecca voor de deur, maar ze heeft Steef en de kleine Sem meegenomen. Steef is ziedend omdat Eva in verwachting is van zijn kind en om het feit dat de beide vrouwen hem erin hebben geluisd. Ze moet van hem abortus laten plegen, wat Eva weigert. Maar ze past daarna een andere tactiek toe. Ze gaat hem smeken om het kind te mogen houden en huilt hete tranen in zijn schoot. Rebecca is eventjes discreet weggegaan. Steef lijkt geroerd door haar tranen te zijn, stemt toe in de zwangerschap, maar dan zal Peter (die zijn vriend immers is) wel de vader moeten worden en dan moet ze mee terug naar Noord-Holland. Dat lijkt allemaal te gaan gebeuren totdat…
Peter arriveert in De Kempervennen. Hij ziet Steefs auto staan en trekt te snelle conclusies. Als hij de bungalow binnenkomt, ziet hij Eva in Steefs schoot huilen. Hij heeft dus toch gelijk gekregen. In blinde woede vuurt hij zijn pistool af op Steef, wanneer die vertelt dat Eva en hij een kind krijgen. Peter zelf wordt direct daarna neergeschoten door Rebecca maar hij ziet toch nog kans om Rebecca dood te schieten. Eva wil haar helpen en Steef wil zich ook nog oprichten, Peter knalt Steef dood en de volgende kogel komt in Eva terecht. Ze valt ook dood neer op het lichaam van Rebecca. De laatste kogel wil Peter voor zichzelf gebruiken, maar dan hoort hij ineens het gehuil van de kleine Sem. Plots beseft hij wat hij gedaan heeft en hij wil voor de kleine jongen blijven leven. Maar helaas, ….
Hij glijdt weg in een ijzige kou. “Hou me vast . Dat was wat hij wilde. Dat ze me vasthield, zo nu en dan.”
Genre:
Het boek is een literaire thriller omdat je meteen weet wie de dader is. Het gaat dus in deze thriller meer om de vraag hoe de dader tot zijn daad is gekomen. De weg naar het plegen van de moord is belangrijker dan de moord zelf.
Titelverklaring:
De titel is nieuwe buren, want doordat Peter en Eva nieuwe buren krijgen, verandert hun hele leven.
Motto en opdracht:
De twee motto’s zijn allebei songteksten.
Deze twee songteksten staan voor in het boek: “In a complete sane world, madness is only freedom.” J.G. Ballard (In een volkomen gezonde wereld is gekte alleen vrijheid.”)
I just wanna feel real love
Fill the home that I live in
I got too much life, running
Thru my veins, going to waste.
( “Ik zou graag willen voelen dat ware liefde mijn huis zou vullen, Ik heb te veel leven dat door mijn aderen stroomt om te verspillen”)
Opdracht: “opgedragen aan mijn oma Bep die helaas is overleden vlak voordat dit boek verscheen.
Motieven:
Enkele motieven zijn: vinex-wijk, onvruchtbaarheid en rouwverwerking
Hoofdgedachte:
Peter is onvruchtbaar daarom kan Eva niet zwanger worden.
Leidmotief:
In vinex-wijk De Zonnepolder.
Dit leidmotief wordt heel vaak gebruikt om een nieuw hoofdstuk in te leiden.
Thema:
- alcohol gebruik
- drugs gebruik
- seksualiteit
- partnerruil
- jaloezie
Hoofdpersonen:
Het verhaal heeft twee hoofdpersonen:
- Peter Nijhoff
- Eva Nijhoff
Peter is erg onzeker en kan niet goed tegen veranderingen. Hij is jaloers op zijn buurman Steef, omdat Steef een goed seksleven heeft. Peter droomt van een leven vol seks, drugs en rock `n roll, maar als hij dit eenmaal heeft valt hem dit zwaar tegen. Peter luistert veel rock muziek. Zijn droom was om een beroemde gitarist te worden. Er wordt niet beschreven hoe hij eruit ziet, maar wel hoe hij er zonder kleding uitziet. Peter is dus een karakter.
Eva is een kleuterjuf. Dit is voor haar erg moeilijk omdat ze een kindje heeft verloren. Eva is erg jaloers op mensen die wel kinderen hebben, ze verlangt er erg naar een kindje te krijgen. Ze is ook erg terughoudend en onzeker. Eva wil eigenlijk bij Peter weg, maar dit heeft ze zelf nog niet door. Ook over Eva staat uitgelegd hoe ze er zonder kleding uitziet, verder staat er niets over haar uiterlijk in. Eva is dus ook een karakter.
Het verhaal heeft twee bijpersonen:
- Steef Blok
- Rebecca Blok
Steef is een politieagent, maar doet ondanks dat, wel van alles wat niet mag. Toen hij nog in Utrecht woonde, heeft hij een jongen vermoord. Steef wordt achternagezeten door de familie van deze jongen. Hij leeft zoals Peter zou willen, seks, drugs en rock `n roll. Hij schiet soms heel erg snel in de stress en is soms agressief. Er wordt bij hem niets over zijn uiterlijk verteld. Steef is dus een type.
Rebecca is een vrouw die weet wat ze wil, en ook krijgt wat ze wil. Ze is zelfverzekerd en weet heel goed dat ze er erg goed en sexy uitziet. Ze is biseksueel. Over haar word niets over haar uiterlijk verteld. Rebecca is dus ook een type.
Tijd:
Historische tijd:
Rond 2005
Vertelde tijd:
Ongeveer 6 maanden.
Verteltijd:
277 bladzijdes
Ruimte:
- Vinex-wijk net buiten Amsterdam
- Center Parcs de Kempervennen
De vinex-wijk omdat daar Peter, Eva, Steef en Rebecca wonen en het verhaal zin bijna helemaal afspeelt.
Center Parcs omdat daar de moorden gepleegd worden dus hier speelt het einde zich af.
Perspectief:
Het verhaal wordt verteld door twee vertellers: Peter en Eva. Het heeft dus twee personaal perspectieven. Om ongeveer 5 hoofdstukken wordt er van verteller gewisseld. Hierdoor lees je soms twee keer dezelfde gebeurtenis maar dan door de ogen van iemand anders.
Spanning:
Het boek begint met een moord in een bungalow. Er wordt meteen al duidelijk wie de moordenaar is daardoor was er bijna geen spanning meer. De enige spanning die er nog was ging over waarom hij de moorden had gepleegd.
Stijl:
Zij gebruikt "gewoon" modern Nederlandse woorden. De tekst bestaat vaak eerst uit een vraag en dan een zin.
Twee voorbeelden, voorbeeld één op bladzijde 201: Dus hij kan je wel delen met andere mannen, maar niet met een kind? Met andere mannen deelt hij slechts mijn lichaam.
Tweede voorbeeld op bladzijde 202: waarom doe je dit voor mij? Omdat je mijn vriendin bent, en ik het je zo gun.
 


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.