Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nieuwe buren door Saskia Noort

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Nieuwe buren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 828 woorden
  • 23 mei 2008
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
18 keer beoordeeld

Boekcover Nieuwe buren
Shadow

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde bescho…

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen …

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is. Hun droom ontaardt langzaam maar zeker in een ware nachtmerrie…

Nieuwe buren door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A
1. Zakelijke gegevens

1.1

Titel: Nieuwe buren
Auteur: Saskia Noort
Druk: 12e druk, januari 2007
1e druk: mei 2006
Uitgeverij: Uitgeverij Anthos, Amsterdam
Aantal bladzijden: 278

1.2 Genre
Nieuwe buren is een literaire thriller. Aan het begin lees je een soort verslag over hoe iemand vier lijken vindt. Het hele verhaal lang weet je al wie de moord gaat plegen/ heeft gepleegd. Het is dus niet belangrijk wie het gedaan heeft, maar welke motieven diegene daarvoor heeft. Je leest het verhaal van twee kanten, de gedachten van Peter en van Eva.

2. Inhoud/samenvatting
Peter en Eva zitten in een relatiecrisis, het is één jaar geleden dat ze hun ongeboren dochtertje Lieve zijn verloren. Psychisch was dit een enorme klap omdat ze al jaren probeerden zwanger te raken, en pas na vele pogingen IVF was Eva in verwachting. Peter is onvruchtbaar.

Ze hadden pas een huis gekocht, in een kindvriendelijke buurt. De nieuwe overbuurvrouw, Rebecca, komt - met haar baby - langs om hun uit te nodigen voor een buurtborrel die zij en haar vriend Steef organiseren.
De vriendschap tussen Rebecca en Eva wordt steeds hechter. Eva vertelt Rebecca dat het met haar seksleven met Peter niet echt goed gaat. Rebecca en Steef gaan zelf vaak naar parenclubs, en ze stelt voor om een partnerruil te doen met haar en Steef. Ze verzinnen samen een plan om Eva zwanger te laten worden van Steef, en dan te doen alsof het van Peter is. Rebecca zorgt voor een lek condoom. De jaloezie van Peter wordt steeds erger, en tot overmaat van ramp komt Steef achter het plan van Eva en Rebecca.

Personages:
Eva Nijhof: De vrouw van Peter, ze zijn al sinds hun jeugd bij elkaar. Eva is jaloers op alle vrouwen die wel kinderen hebben/kunnen krijgen. Ze is liefdevol en impulsief en heeft een sterke kinderwens. Ze werkt sinds korte tijd weer als kleuterjuf.

Peter Nijhof: Een kleine sullige man en chef-sportredactie bij de regionale krant. Hij is erg onzeker. Zeker over het feit dat hij onvruchtbaar is. Hij is afhankelijk, jaloers, liefhebbend en totaal niet impulsief. Hij is bang voor veranderingen.

Rebecca: De sexy overbuurvrouw. Ze is zorgelijk, afhankelijk van Steef en impulsief.

Steef: De vriend van Rebecca. Hij werkt als een motoragent. Hij is onafhankelijk en erg gesteld op zijn vrijheid. Hij lijdt aan PTTS en is daardoor erg opvliegerig.

Hetty Vos: Psychotherapeute en ervaringsdeskundige, een muffige vrouw met vettig, grijs, lang haar dat langs haar grauwe gezicht hangt. Ze helpt Eva en Peter met het verwerkingsproces van het verlies van Lieve.


3. Thematiek
- Relaties
- Seks
- Drugs
- Jaloezie, Eva is jaloers op alle vrouwen die wél kinderen hebben kunnen krijgen. Peter op Steef omdat Eva wel seks met Steef wil hebben maar niet met hem. Ze zijn allebei jaloers op de buren, omdat zij wel een goede relatie hebben en “per ongeluk” een kind hebben gekregen.
- De dood, het verlies van hun dochtertje Lieve.
- Moord

4. Schrijfster

4.1 Biografische gegevens:
Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze is getrouwd met Marcel Schellekens, kunstenaar, en heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schreef en schreef ze voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Momenteel schrijft ze columns voor VT Wonen, Playboy en het glossymagazine LINDA.

Bron:
www.saskianoort.nl

4.2 Bibliografische gegevens:
2003: Terug naar de kust (literaire thriller)
2004: De eetclub (literaire thriller)
2005: Aan de goede kant van de 30 (bundel columns)
2006: Nieuwe buren (literaire thriller)
2007: Afgunst (literaire thriller)

Bron: www.bol.com

B Persoonlijke tekstbeleving:
Ik vond het een spannend boek, ondanks dat je al aan het begin weet wie de dader is. Je wilt weten wat de aanleiding van de moord is, en hoe het is gebeurd. Omdat je het verhaal van twee kanten leest, krijg je een goed beeld van het motief. Je leest de gedachten van beide hoofdpersonen. Ook merk je daardoor dat Peter en Eva in de loop van het verhaal uit elkaar groeien. Ze hebben al tijden geen seks meer en na de partnerruil wordt het er niet beter op.
Eva en Peter zijn allebei heel snel jaloers, vooral op mensen die wel kinderen hebben kunnen krijgen. Eva misgunt die hun geluk eigenlijk, wat ergernis bij mij opwekte. Ik snap dat ze na het verlies van hun kindje jaloers zijn, maar ze gunt het zelfs haar eigen zus niet.

Het verhaal was erg meeslepend, omdat Peter op een gegeven moment helemaal gek wordt van jaloezie, omdat Eva hem verlaat. En hij denkt dat ze er met Rebecca en Steef vandoor gaat.
Het boek begint met een soort verslag over hoe vier lijken gevonden worden, daardoor wordt je heel nieuwsgierig hoe het gebeurd is.
Het is niet moeilijk geschreven, en leest lekker vlot. Ik had het boek in één dag uitgelezen! Wel vond ik dat de seksscènes nogal gedetailleerd werden beschreven. Het was wel heel leuk dat Peter vaak songteksten gebruikte om zijn gevoelens te beschrijven. Omdat hij ex-DJ is, is dat ook erg logisch.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nieuwe buren door Saskia Noort"