Nieuwe buren door Saskia Noort

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 4427 woorden
  • 5 december 2006
  • 94 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 94 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
280
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2006 Genomineerd)

Boekcover Nieuwe buren
Shadow

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde bescho…

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen …

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is. Hun droom ontaardt langzaam maar zeker in een ware nachtmerrie…

Nieuwe buren door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Nieuwe buren
Auteur: Saskia Noort

Samenvatting:
Het boek begint met een cursief gedrukte vertelling van een werknemer in De Kempervennen, het vakantiebungalowpark van Center Parcs in de buurt van Valkenswaard. Hij brengt elke ochtend verse broodjes, maar de broodjes van de vorige dag hangen nog aan de buitendeur. Hij wil al weggaan, als hij plotseling een klein kind onverzorgd door de kamer ziet kruipen. Hij gaat naar binnen en ziet dat het kind bijna uitgedroogd en dood is. Dan belt hij vanuit de bungalow de politie. Wanneer die arriveert, merken de agenten dat er vier lijken in de bungalow liggen. Twee vrouwen en twee mannen. Een pistool ligt naast een van de mannen op de grond.

Peter en Eva zijn de hoofdpersonen. Eva is kleuterjuf en Peter is chef sportredactie bij een regionale krant. Ze zijn al heel lang bij elkaar en ook al lang getrouwd. Ze gaan verhuizen naar een nieuwe buurt. Ze hebben een vreselijke tijd achter de rug.

Eva en Peter wilden een kind, maar dit lukte niet op de “natuurlijke manier”.
Dit komt omdat Peter lui zaad heeft. Ze besloten om dan maar op een andere manier een kindje te verwekken. In het ziekenhuis hebben ze van alles geprobeerd en uiteindelijk was Eva zwanger. De zwangerschap liep niet zoals gepland, het kindje werd dood ter wereld gebracht. Hierdoor was Eva helemaal van slag, het kindje zou een meisje geweest zijn genaamd Lieve.

Peter en Eva hadden net voor de bevalling een nieuwe luxe villa gekocht in een nieuwbouw wijk, een Vinexwijk. Een leuke veilige en rustige buurt voor hun dochtertje, dachten ze.
Na de dood van Lieve, eigenlijk al sinds het gedoe in het ziekenhuis, is hun seksleven niet meer zoals het was. Het was meer zo van: “O, we moeten weer ik heb een eisprong”.

De overburen van Peter en Eva waren een van de eerste die een huis kochten. Deze mensen, Steef en Rebecca, hebben een zoontje genaamd Sem. Dit kindje is niet gepland. Wel door Rebecca maar niet door Steef. Steef wou geen kinderen maar Rebecca heeft gewoon een keer de pil “vergeten”.
Deze nieuwe buren hebben andere ideeën over seks dan de meeste mensen. Zij vinden dat als je elkaar kunt loslaten en elkaar iemand anders gunt, je een heel goede relatie hebt. Seks met een ander mag, alleen de verliefdheid mogen ze niet met iemand anders delen, vinden ze. Ze gaan dus ook naar parenclubs en organiseren orgi’s bij hun thuis.
Eva en Peter dachten daar, voordat ze hun buren leerde kennen, heel anders over. Heel degelijk, vinden Steef en Rebecca.


De buren hebben het heel gezellig samen, gezellig samen eten en koffiedrinken enz. Tot op een avond het uit de hand loopt, ze hebben veel te veel gedronken en beginnen met z’n allen te vrijen. Alleen Peter valt erbuiten. maar het blijft niet bij een keer.
Eva wil eigenlijk toch wel heel graag een kindje en Rebecca heeft de oplossing.
Rebecca en Eva krijgen het stomme idee om een orgie met z’n vieren te organiseren, dus Peter, Steef, Rebecca en Eva. En Eva zou dan tijdens die orgie met Steef vrijen, met condoom. Alleen prikken ze in dit condoom een gat, waardoor Eva zwanger wordt.

Verder doen Eva en Peter van alles wat ze anders niet zouden doen, zoals XTC slikken en naar het naaktstrand gaan.
Maar Peter denkt dat, na die orgie waarin Eva zwanger werd, Steef en Eva nu een relatie hebben. Hij wordt jaloers en wanhopig, hij kan niet zonder Eva leven.

Eva besluit om weg te gaan, weg bij Peter. En samen met het kindje een nieuw leven op te bouwen. Dus op een avond pakt ze zomaar de auto en rijd weg, naar het zuiden. Ze besluit te overnachten in Center Parcs de Kampervennen, bij Valkenswaard. Ze wil de telefoon niet opnemen, Peter had al heeeel erg vaak gebeld. Maar deze keer was het haar zusje. Ze was heel bezorgd en vroeg Eva waar ze was. Eva besloot haar dit te vertellen als ze haar niet kwam halen en al zeker niet aan Peter zou vertellen waar ze zat. Ook Rebecca vertelde ze waar ze was, en Rebecca kwam naar haar toe met Steef en Sem.
Haar zus verbrak de belofte,ze belde Peter en vertelde waar Eva was. Eva’s zus belde net op tijd, als ze een seconde later belde dan had Peter een kogel door zijn eigen hoofd gejaagd.

Peter besloot om ook naar Eva toe te gaan, en het wapen onderweg ergens uit de auto te gooien. Hij had hoop, het zou eindelijk goed komen. Hij vergat het wapen weg te gooien, hij wou zo snel mogelijk bij Eva zijn.
Maar toen zag hij Steef’s auto op de parkeerplaats bij Center Parcs staan. Hij was woest, hij wist zeker dat Eva stiekem hier met Steef heen was gekomen.
Terwijl Eva bij Steef smeekte of ze het kindje mocht houden, en ze weer terug naar huis wilde, schoot Peter Steef neer. Rebecca had ook een pistool en schoot Peter in zijn zij. Hij schoot Rebecca neer. Eva pakte het pistool en ze stonden tegenover elkaar, ze schoten tegelijk, alleen Peter raakte, maar schoot zichzelf daarna ook neer.

Zijn laatste gedachten waren: “ Ik glijd weg. Weg in ijzige kou. Hou me vast. Dat is wat ik wilde. Dat ze me vasthield, zo nu en dan.”

Literatuur of lectuur?
Mijn boek valt onder literatuur. Want het is geen afgezaagd verhaal. Het is ook niet geschreven volgens een vast “recept”.

Maar er is geen sprake van origineel taalgebruik. Het taalgebruik in mijn boek is gewoon zoals er op school of op straat gepraat wordt. Ook is het af en toe best grof.
Vooral als er weer van alles verteld word over seks.
Het verhaal zegt toch ook op een spannende manier iets over de werkelijkheid zoals ik die ken.
Het boek is ook niet altijd voorspelbaar, er zitten wel voorspelbare dingen in. Maar het einde is dat zeker niet.
Het is niet zo dat het verhaal de lezer laat vluchten naar een droomwereld. Want dit boek gaat gewoon over de werkelijkheid en ik zou niet willen dromen over zo’n verhaal.
De personen in dit boek zijn ook geen stereotypen. Ze hebben verschillende gevoelens. Je kan je in hun verplaatsen. Ze zijn niet goed of slecht, maar soms goed en soms slecht.
In het taalgebruik zitten wel clichés maar niet heel veel. Lectuur bestaat eigenlijk alleen maar uit clichés, dus mijn boek is geen lectuur.
De moraal in het verhaal is zeker niet, de liefde overwint alles of het goede wordt beloont. Ook is het moeilijk om de moraal in dit verhaal te vinden.
Mijn boek is dus wel literatuur. Maar niet zo’n hele goede want veel kenmerken van lectuur kan ik wel in mijn boek vinden.

Roman of niet?
Mijn boek is een roman want:

- Dit boek beschrijft meerdere gebeurtenissen.
Zoals dat Peter en Eva een kind verloren zijn. En over Rebecca en Steef, die naar parenclubs gaan. En ook over wat er met hun in het verleden gebeurd is. Er wordt verteld over het heden. Er komen belangrijke dingen in voor maar ook minder belangrijke gebeurtenissen.

- Bij al die grote en kleine gebeurtenissen horen veel verhaalpersonen.
Er komen in dit verhaal heel wat personen voor. En je kunt je in al deze personen verplaatsen.
Bijv. als Peter en Steef naar een concert van U2 gaan komt er een bende in voor. Maar ook 2 meisjes waarmee ze van alles doen.

- De personen in dit boek veranderen naarmate het verhaal vordert.
Ook dit klopt. Want bijv. Eva en Peter zijn in het begin erg preutse en degelijke mensen. Naarmate het verhaal vordert komen ze los. En gaan ze zelfs mee met Steef en Rebecca naar een naakt strand, en ze slikken XTC. Ook gaat Eva steeds meer twijfelen of ze nog bij Peter wil blijven.

- In dit boek word veel uitgelegd en er worden achtergronden gegeven.
Er wordt in dit boek erg veel teruggeblikt naar het verleden. Naar Peter en Eva toen ze erachter kwamen dat Peter onvruchtbaar was. En hoe ze er alles aan deden om toch, door middel van zaaddonoren en andere dingen in het ziekenhuis, een kindje te krijgen. Ook wordt er verteld over de begrafenis van het overleden dochtertje Lieve. En over de miskraam van Eva. Verder worden de hoofdpersonen helemaal uitgediept, zodat het lijkt alsof ze echt bestaan en dat je ze heel goed kent.

- Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen en tijden af.
In het verhaal gaan Steef en Peter naar een concert van U2. En gaan ze allemaal samen (Rebecca, Steef, Eva en Peter) naar een naaktstrand. Ook gebeuren er dingen op straat en in de huizen van beide stellen. Verder wordt er ook nog een hoop over het verleden verteld. Het verhaal heeft veel flashbacks. En het boek begint met het einde.

- Het boek beslaat een hele lange tijd.
In dit boek word er veel over het verleden verteld dus beslaat het verhaal een lange tijd. Ook dat wat in het heden gebeurt is niet op 1 dag. Dit verhaal, in het heden, duurt ongeveer een half jaar.

- Dit verhaal is niet chronologisch.
Het zit vol tijdsprongen en flashbacks. Dit komt voor een deel doordat je eerst het verhaal uit de ogen van Peter ziet. En dan hetzelfde maar dat vanuit de ogen van
Eva. Er wordt veel naar het verleden gekeken en ook een keer heel ver naar het heden. Want het boek begint met het einde.

Hoofdpersonen:
In dit boek zijn er meerdere hoofdpersonen. Dit zijn Eva, Peter, Steef en Rebecca.

Peter en Eva zijn mensen die uit een moeilijke periode komen. Ze hebben net een kind verloren. Het is een degelijk en burgerlijk stel, volgens steef en Rebecca.
Eva en Peter waren ooit heel blij met elkaar en gelukkig getrouwd. Ook met hun seksleven was niks mis. Maar sinds hun kindje dood geboren was is hun relatie en seksleven niet meer zoals het was. Ze zijn dus ook in huwelijks therapie.

Steef en Rebecca zijn heel open. Vooral wat seksualiteit betreft. Ze gaan vaak naar parenclubs en organiseren orgie’s bij hun thuis. Zij vinden dat als je de ander laat genieten van seks met een ander, zolang er geen liefde in het spel is, je een hele goede relatie hebt. Steef en Rebecca hebben wel een kindje, Sem. Maar dit was eigenlijk tegen Steef’s wil in.

Peter.
Peter is chef sportredactie bij een regionale krant. Hij is erg onzeker en kan niet goed tegen veranderingen. Hij is ook jaloers op steef om dat steef een goed seksleven heeft, en niet bang is voor uitdagingen. Peter is heel erg back to basic. Hij is niet zo’n zweverig type. Hij droomt wel van een seks drugs en rock ’n roll leven, maar als hij dit eenmaal heeft valt hem dit vies tegen.
Peter luistert veel muziek, rock muziek, en gaat daar helemaal in op. Zijn droom was om ooit een beroemde gitarist te worden. Verder staat er in het boek precies hoe hij er zonder kleding uitziet.

Eva.
Eva is kleuterjuf. Dit is voor haar erg moeilijk omdat ze een kindje is verloren. Hier gaat ze ook onder gebukt. Ook is Eva erg jaloers op mensen die wel kinderen hebben. Ze verlangt er heel erg naar om een kindje te krijgen.
Ze is ook erg terughoudend en onzeker, vooral wat seksualiteit betreft.
Eva wil eigenlijk bij haar man weg, maar dit wil ze eigenlijk zelf nog niet weten.
Ook over Eva staat in het boek precies uitgelegd hoe ze er naakt uitziet, verder staat er niets over haar uiterlijk in.

Steef
Steef is politieagent. Maar doet ondanks dat wel van alles wat niet mag. Hij is een echte macho. En hij leeft zoals Peter zou willen leven, Seks Drugs en Rock ’n roll.
Steef lijdt door zijn oorlogservaringen aan het PTSS. Dit is een stoornis die door een gebeurtenis, in zijn geval in de oorlog, ontstaat. Een soort trauma. Hij schiet soms heel erg in de stress en is soms erg agressief. Wat uiterlijk betreft is steef groot en gespierd. Ook over hem staat in dit boek vooral hoe hij er naakt uitziet.

Rebecca
Rebecca is een vrouw die weet wat ze wil, en ook krijgt wat ze wil. Ze is heel zelfverzekerd en weet heel goed van haarzelf dat ze er erg goed uitziet. Ze heeft een bruin zonnebank kleurtje. Ze weet goed hoe ze iemand voor zich moet winnen en ze is niet vies van vrouwen.
Ook over Rebecca staat in het boek beschreven hoe ze er zonder kleding uitziet.

Structuur:
Het boek begint eigenlijk met het einde, 4 lijken en een zielig klein jongetje.

Het boek heeft 34 hoofdstukken. Onderverdeeld in 15 delen genoemd “Eva” en “Peter”.
Er komen 8 “Peter” delen en 7 “Eva” delen.

De hoofdstukken: 1-7, 10-12, 16-18, 22-24, 27, 30, 32,34 zie je door de ogen van Peter.

De hoofdstukken: 8-9, 13-15, 19-21, 25-26, 28-29, 31, 33 zie je door de ogen van Eva.

Er zijn weinig grote flashbacks of tijdsprongen, op de proloog na.
Wel zijn er een aantal kleinere flashbacks, als peter denkt aan het verleden.

Er komen veel stukjes van liedjes in het boek voor, deze bedschrijven vaak de gedachte van Peter.

Spanning:
In dit boek zie je het verhaal van twee kanten. Je weet en voelt wat Eva weet en voelt. Maar ook wat Peter weet en voelt. Dit werkt spanningverhogend omdat de lezer vaak al dingen van Peter weet die Eva nog moet ontdekken.
Ook zorgt de schrijver voor spanning door het einde aan het begin te zetten. Het boek begint met dat een man bij Center Parcs vier lijken en een klein jongetje vind. Dus tijdens het lezen van het boek vraag je je steeds af; Wat hebben die lijken te maken met het verhaal dat ik lees?; Wat is er gebeurd?; Wie is de dader?; Waarom is dit gebeurd?; enz.
Ook gebeurt het vaak in dit boek dat Peter iets uitlegt, bijv. wat hij voor Rebecca voelt, en dat dan opeens een nieuw hoofdstuk begint. En ook dit zorgt voor spanning en dat je wil doorlezen.

Normen en waarden:
Ik vind dat er in dit boek te gedetailleerd over seks gepraat word, ik vind dat seksualiteit niet iets is wat je met andere mensen, bijv. je overburen, deelt. Dan alleen met je partner. Ook vind ik niet dat mensen zomaar vreemd mogen gaan. En vooral met een condoom lek prikken ben ik het niet mee eens. Ik vind dat er te veel seks voor komt in dit boek.

Leerzame inhoud:
Ik vind het boek niet echt leerzaam. Ik heb geen dingen geleerd en het zette me ook niet echt aan het denken. Ik kon me wel in de personen verplaatsen maar ik heb niet nog dagen gedacht aan het verhaal. En er zit geen “dubbele bodem”in die je pas, als je het boek gelezen hebt, ontdekt.

Stijl:
Ik vind de stijl van Saskia Noort (Althans dit boek, de rest ken ik niet.) niet zo goed. Het is wel een eigen, herkenbare stijl. Maar ik vind haar stijl, wat dit boek betreft, te grof. Te veel seks. En de manier waarop de seksuele handelingen beschreven worden, bijv. “Mijn keiharde kloppende pik verlangt zo naar haar”, stel ik niet op prijs.

Recensie 1:
Recensie van het parool
Nieuwe leeghoofdigheid
HANS KNEGTMANS

Thrillerschrijfster Saskia Noort debuteerde in 2003 met Terug naar de kust. Met De eetclub (2004) brak ze door; er werden meer dan 250.000 exemplaren van verkocht. Nu ligt de nieuwe Noort in de winkels: Nieuwe buren. Een verhaal dat het van de ongeloofwaardigheden moet hebben.

Saskia Noort maakt deel uit van de literaire stroming Writers on heels. Blijkens het door Susan Smit en Siska Mulder opgestelde manifest vertellen de leden van het genootschap 'een goed verhaal, dat (desgewenst) te denken geeft'. Nieuwe buren geeft zeker te denken, maar een goed verhaal? Nou, nee.

In de proloog vindt een medewerker van bungalowpark De Kempervennen vier doden na een schietpartij. De lezer van de flaptekst begrijpt meteen wie de ongelukkigen zijn. Rest de vraag hoe het allemaal zo gekomen is.

Sportjournalist Peter en kleuterjuf Eva zijn verhuisd naar een Vinex-wijk, ergens in de Randstad. Het nieuwe huis was bedoeld om hun dochtertje Lieve een onbezorgde jeugd te bezorgen, maar zij is dood ter wereld gekomen. Omdat de waarde van de woning inmiddels is gekelderd, betrekt het echtpaar tegen heug en meug toch maar de doorzonwoning.

Aan de overkant wonen motoragent Steef, zijn weelderige vrouw Rebecca en hun zoontje Sem. Goede buren maken altijd een vrijblijvend praatje om het ijs te breken, maar de kwebbelzieke hoofdpersonen vertrouwen elkaar al snel allerhande intimiteiten toe. En als het al te persoonlijk dreigt te worden, horen we wel van Eva en Peter - die beurtelings als verteller optreden - hoe ze over elkaar en de buurtjes denken.

Eva's behoefte aan een kind heeft na het drama met Lieve groteske vormen aangenomen. Daarbij doet zich echter het probleem voor dat Peter 'lui zaad' heeft (Lieve was verwekt door kunstmatige inseminatie). Ook is haar genegenheid voor Peter tot het nulpunt gedaald, en aan seks doen ze niet meer.

Hoe anders gaat het toe aan de overkant! Rebecca en haar man zijn swingers, legt ze haar nieuwe vrienden uit. Parenavonden, triotjes, partnerruil, ze lusten er wel pap van. Dat bezitterige is hun vreemd. Sterker nog, door die seksuele openheid zijn ze alleen maar dichter tot elkaar gekomen. Natuurlijk is het een kwestie van tijd voordat de vier zich aan een avondje groepsseks overgeven, en de geoefende lezer weet al wie de vader van Eva's volgende kind zal zijn.

Dit gegeven zou een spannende roman kunnen opleveren. Dat dit niet gebeurt, is het gevolg van Noorts fantasieloze, naïeve schrijfstijl en vooral de opeenstapeling van compositorische ongeloofwaardigheden. Steef heeft in zijn verleden als Dutchbatter een posttraumatisch stresssyndroom opgelopen. Aanvankelijk merken we daar niets van, maar als het verhaal dat wenselijk maakt, ontpopt hij zich als een ongeleid projectiel.

Nog wonderbaarlijker is de ontwikkeling die Peter doormaakt. Van huis uit is hij een kleurloze schijtebroek. Maar na het avondje partnerruil neemt een allesoverheersende paranoia bezit van hem. De andere drie hebben het op hem gemunt, denkt hij, en het is van levensbelang uit te vinden wat ze precies in hun schild voeren. Geen serieuze auteur kan zich een onbegrijpelijke gek als hoofdpersoon permitteren, laat staan twee.

Noort richt zich vrijwel uitsluitend op het relationele gekeutel van haar personages. Die hebben ogenschijnlijk de tijd geheel aan zichzelf. Peter bijvoorbeeld vervult zijn functie als chef sport bij een dagblad in strikte anonimiteit. Nooit schrijft hij een stukje of memoreert hij een nieuwtje uit de sportwereld. Op internet surft hij wel eens langs berichten over Harley Davidsons, xtc en partnerruil. Als het maar geen sport is, lijkt zijn devies te zijn.

Ook de andere personages maken op het werk hoegenaamd niets mee dat Noort de moeite van het vermelden waard acht. Zelfs een schorsing van Steef - te hardhandig optreden - doet ze in nietszeggende bewoordingen af.

Een romanfiguur voert uit wat zijn schepper hem opdraagt. Noort heeft kennelijk besloten dat haar personages geen kranten lezen, geen tv kijken en niet naar de bioscoop gaan. Behalve in het moederschap zijn ze alleen geïnteresseerd in seks, drugs en een beetje rock-'n-roll. Wedden dat niemand van hen meer dan twee zittende ministers kan noemen?

Noort beschrijft de nieuwe leeghoofdigheid van Big Brother en andere realitysoaps. Zonder dat zelf te beseffen, vrees ik.
© Het Parool, 01-06-2006

Recensie 2:
26 mei 2006, redactie [Kim] van www.crimezone.nl
recensie onder de titel “Rauwer, Ruiger, Gedurfder” :

Nieuwe buren mag deze zomer niet ontbreken in de vakantiekoffer. Het verhaal wordt afwisselend verteld door Eva en Peter. Noort verlegt in dit boek haar grenzen door voor het eerst in de huid van een man te kruipen. Ze doet dit geloofwaardig en pakkend. Omdat het verhaal begint met de ontknoping wil je als lezer pertinent weten hoe het zover heeft kunnen komen. Dit voert bladzijde na bladzijde de spanning op tot een uiteindelijk knetterend hoogtepunt. Nieuwe buren is rauwer, ruiger en gedurfder dan de voorgangers Terug naar de kust en De eetclub. Het is een heerlijk leesbaar boek dat onconventionele onderwerpen recht voor zijn raap beschrijft. Noort combineert grensverleggende onderwerpen als XTC en partnerruil met de truttigheid van huwelijkse sleur, de Vinex-wijk en vakantiehuisje Eekhoorn in park de Kempervennen. Dit maakt het verhaal zowel herkenbaar als opwindend. Mensen die houden van Noorts eerdere boeken, zullen Nieuwe Buren ook absoluut kunnen waarderen.

Eigen mening:
Ik heb gekozen om 2 recensies te nemen, een negatieve en een positieve. Omdat ik het met beide eens ben.

Met de eerste recensie ben ik wel bijna helemaal eens,
want het boek gaat over seks, en het verhaal was voorspelbaar en standaard, vind ik. Er wordt ook veel geschreven over de problemen en vrije tijd van de hoofdpersonen, maar over werk, boodschappen, kranten enz. staat er nauwelijks iets geschreven. Wel over de muziek van peter, maar daar blijft het dan ook bij.

En met de tweede recensie ben ik het gedeeltelijk eens.
”Noort verlegt in dit boek haar grenzen door voor het eerst in de huid van een man te kruipen. Ze doet dit geloofwaardig en pakkend. Omdat het verhaal begint met de ontknoping wil je als lezer pertinent weten hoe het zover heeft kunnen komen”

De stukken die je vanuit de ogen van Peter ziet zijn erg geloofwaardig, dit vind ik wel dat ze goed gedaan heeft.
Ook dat het einde aan het begin is geplaatst wekt wel spanning op.
Maar dat je pertinent wil weten hoe het zover heeft kunnen komen is een beetje overdreven in mijn ogen.

Informatie over de auteur:
Biografie
Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze is getrouwd met Marcel Schellekens, kunstenaar, en heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schreef en schrijft Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Momenteel schrijft ze columns voor VT Wonen, Playboy en het glossymagazine LINDA.

Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede thriller is De eetclub, waarvan inmiddels 300.000 exemplaren zijn verkocht. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. In Duitsland, Rusland, Denemarken en Noorwegen verschenen vertalingen van De eetclub en Terug naar de kust. De rechten van zowel De eetclub als Terug naar de kust zijn inmiddels verkocht aan uitgeverijen in Engeland, Zweden, Finland, Bulgarije, Brazilië, Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland. Ook zullen beide boeken worden verfilmd. Daarnaast is van Saskia Noort verschenen Aan de goede kant van 30, een bundeling columns.

In mei 2006 verscheen Nieuwe buren, een adembenemend spannende en provocerende thriller over seks en liefde, en over de drang naar vrijheid – maar ook over de allesoverheersende angst daarvoor.

Interview:
Waar haalde Noort haar inspiratie vandaan?
‘Het begon met een verhaal van een kennis die vertelde dat er in zijn Vinex-wijk elke week wilde seksfeestjes werden gehouden. Toen ben ik eens op internet gaan surfen en als je ziet wat je dan tegenkomt lijken dingen als partnerruil de normaalste zaak van de wereld. Sommige vrouwen doen het om hun man bij zich te houden, andere gunnen elkaar die seksuele vrijheid. Het is een verlangen naar spanning en als je eenmaal die grens bent overgegaan, kun je bijna niet meer terug. Voor een thrillerauteur natuurlijk een prachtig thema.’
Persoonlijk zou ze partnerruil doodeng vinden. Noort: ‘En het planmatige stoort me eraan. Dat je afspreekt om op die en die dag seks te hebben met elkaar. Ik zag een keer een tv-programma waarin een man bezig was een vrouw te bewerken en ondertussen werd geïnterviewd. Dan ben je als vrouw toch gewoon een object.’
Hoewel ze privé haar grenzen niet durft te verleggen, heeft Noort dat met schrijven wel gedaan. Tot op heden vermeed ze het schrijven over ellende met kinderen, maar in de openingsscène van Nieuwe buren wordt een kind in gruwelijke staat aangetroffen. ‘Ik heb de angst van me afgeworpen,’ zegt ze. ‘Je moet verschil maken tussen je eigen leven en je eigen angsten, en die van thrillerauteur, anders kom je niet verder. In dit boek heb ik meer risico’s genomen en ik vind het daardoor minder clichématig geworden. Er is niet meer de denkbeeldige schoonfamilie die over mijn schouder meeleest en dat ervaar ik als een bevrijding. Ik heb zelfs een vijf pagina’s lange seksscène beschreven, dat was wel even zweten.’
Hoe moeilijk was het om na het succes van De eetclub weer aan een nieuw boek te beginnen?
‘Niet moeilijk, want schrijven is het leukste dat er is. Het proces van het ontwikkelen van personages die een eigen leven gaan leiden in je hoofd is heerlijk. Ik kan in mijn eentje achter de computer aan de haal gaan met mijn fantasie en de boze buitenwereld ver achter me laten.’
Heeft het succes haar ook gelukkiger gemaakt?
Noort: ‘Ach, het heeft altijd twee kanten. Ik ben een welvarende vrouw geworden en dat is natuurlijk leuk, maar de druk is ook groot geworden. Ik ben door het succes zo tegen de muur gezet dat ik in korte tijd mezelf heel goed heb leren kennen. En dan kom je ook je zwakke punten tegen. Ik ben erg geneigd mensen om me heen te behagen. Mijn vrienden, mijn gezin. Maar toen ik er 300.000 fans bij kreeg werd de kring om te behagen wel erg groot. Ik putte mezelf lichamelijk uit. At niet meer, sliep slecht en er was een maagzweer voor nodig om te beseffen dat het anders moest. Ik ben in korte tijd van een eenmanszaak een multinational geworden. Moest nadenken over het verkopen van filmrechten, nieuwe boeken, lezingen geven, tv-optredens, contracten begeleiden voor de verkoop van mijn boeken in het buitenland. Ik heb nu ook een secretaresse.’
Nieuwe buren is opgedragen aan oma Bep, die helaas voor het uitkomen van het boek overleed. Zou ze geschrokken zijn van de expliciet beschreven moordscène en de details van de vrijpartijen?
Noort lacht: ‘Oma Bep zou ervan genoten hebben. Ze rookte, dronk en maakte op haar tweeëntachtigste nog van elke dag een feest. Oma Bep was een voorbeeld van levenskunst voor me.’
En heeft Noort nog inspiratie gehaald uit háár buren?
‘Haha, nee, niet bepaald. Het zijn prima buren, maar ik voel niet de aanvechting eenzelfde avontuur als in mijn boek te beleven.’

Karin Kuijpers, Literair Thriller Magazine zomer '06

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Goede samenvatting, alleen het einde klopt niet helemaal want Peter wordt levend gevonden door de politie

6 jaar geleden

Andere verslagen van "Nieuwe buren door Saskia Noort"