Niemand houdt mij tegen door Evert Hartman

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1631 woorden
  • 24 juli 2007
  • 38 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.2
  • 38 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1991
Pagina's
298
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1992 Winnaar)

Boekcover Niemand houdt mij tegen
Shadow
Niemand houdt mij tegen door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A. Algemeen

Evert Hartman, Niemand houdt mij tegen: een verhaal uit de 22ste eeuw, 8e druk, Rotterdam, 2000. Oorspronkelijke druk 1991.

Evert Hartman werd op 12 juli 1937 in Dedemsvaart geboren. In 1947 verhuisde hij met zijn familie naar Kampen. Na zijn eindexamen ging hij eerst in militaire dienst. In 1958 begon hij aan zijn studie sociale geografie aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. In die tijd was hij al begonnen met lesgeven. Hij was leraar aardrijkskunde tot 1992. Daarna begon hij met schrijven. In 1994 overleed hij. In deze twee jaar heeft hij verschillende boeken geschreven. In veel van zijn boeken beleven de hoofdpersonen spannende dingen. De hoofdpersonen komen vaak in de problemen met mensen die boven hen staan, zoals de regering of hun ouders. Evert laat dan altijd twee kanten van het verhaal zien. Hij maakt vaak duidelijk aan welke kant van het verhaal hij staat.
Bekende boeken van hem zijn onder andere: Oorlog zonder vrienden, Vechten voor overmorgen en Gegijzeld.

Zijn boeken zijn enorm populair. Daarom is hij vier keer bekroond door de Jonge Kinderjury.

Ik heb het boek uitgelezen op 1 december 2005.

B. Genre

Het genre van dit boek is een avonturenverhaal.
Ik heb voor dit genre gekozen omdat de hoofdpersoon allerlei avonturen beleeft op zijn zoektocht naar twee illegale meisjes.

C. Onderwerp

De hoofdpersoon, Richard, probeert twee gearresteerde illegale Belgische meisjes te bevrijden uit de handen van gevaarlijke mensen. Daarna probeert hij ze naar zijn woonplaats, Amsterdam, te smokkelen.

D. Thematiek

Je moet je door niemand laten tegenhouden, als je je doel wilt bereiken.

E. Samenvatting van de inhoud

Op een dag is Richard getuige van een arrestatie van twee illegale Belgische meisjes. Hij wordt verliefd op een van hen. Daarom gaat hij naar de politie voor informatie. Daar krijgt hij te horen dat de meisjes bij Eindhoven de grens over worden gezet. Hij wil de meisjes gaan zoeken en vraagt Wesley, een jongen die hij net kent, om hulp. Als ze erachter komen dat de meisjes ontsnapt zijn, vertrekken ze naar Eindhoven. Op hun reis komen ze aan bij de Galgeberg. Daar maken ze kennis met Rasja. Zij wil weg van de Galgeberg. De jongens besluiten om haar mee te nemen.

Ze zoeken naar een camping en gaan slapen. De volgende dag staan twee broers van Rasja op de stoep. Ze verdenken de jongens ervan dat zij Rasja hebben ontvoerd. Het loopt uit op een ruzie, maar gelukkig stuurt de beheerder de broers weg.
Via wat onderzoek komen ze uit bij Pascal de Vlaming. Hij wil hun niets vertellen over de meisjes. Toch komen ze erachter waar ze zitten. Als ze bij de schuilplaats aankomen, smokkelen ze de meisjes mee. Daar komen ze te weten dat Pascal de organen van de meisjes wil gebruiken voor het kweken van nieuwe klonen. Ze komen er ook achter dat Anik paranormaal begaafd is. Door haar gaan dingen soms kapot. In België zat ze in een speciale inrichting. Omdat ze het daar niet leuk vond is ze gevlucht met haar vriendin, Stefanie.
De volgende dag vertrekken ze van de camping. Ze reizen via Rotterdam naar Amsterdam om Pascal, die hen achtervolgd is, af te schudden. Maar dit mislukt. In plaats van de Belgische meisjes wil hij Rasja hebben. In een parkeergarage moet de ruil plaats vinden. Het loopt uit op een ruzie. De politie verschijnt en ze nemen Rasja, Stefanie en Anik mee. Dit komt omdat ze zich niet kunnen identificeren.
Een paar dagen later komen ze vrij. Anik en Rasja mogen blijven, maar Stefanie moet terug naar België.

F. Hoofdpersoon

De hoofdpersoon van dit boek is Richard Maas. Hij is 16 jaar en woont in Amsterdam. Hij is enigs kind en woont bij zijn ouders: Claus en Angeline. Hij volgt een studie gezondheidswetenschap. Over zijn uiterlijk wordt niets geschreven.
Richard is een doorzetter maar af en toe is hij heel onzeker. Hij denkt al snel dat de smoezen die ze verzinnen doorzichtig zijn.
Af en toe kan hij ook erg pessimistisch zijn. Maar door zijn doorzettingsvermogen vinden ze de meisjes wel. Door sommige gebeurtenissen kan hij de moed hevig laten zakken. Bijvoorbeeld toen ze te weten kwamen dat Pascal hen weer achtervolgde. Het liefste zou hij toen uit de auto willen springen om er even niet bij te horen. Maar als het dan weer opgelost is, is Richard super blij.
Vaak valt hij boos uit tegen Rasja, als ze weer eens haar mond voorbij praat. Rasja is heel direct. Ze zegt alles wat ze denkt. Gelukkig nemen de anderen het dan voor haar op zodat het nooit op een echte ruzie uitloopt.

Het probleem van Richard is, dat hij verliefd is op Stefanie. Dit was vanaf het moment dat hij haar zag. Daarom ging hij ook naar hen opzoek. Gelukkig vindt Stefanie hem ook leuk. Richard vindt het heel jammer dat Stefanie weer terug naar België moet. Ze spreken wel af om contact te houden.

G. Plaats

Het verhaal speelt zich af in Nederland. De omgeving verandert steeds. In het begin zijn ze meer in een stad, terwijl ze even later in een bos zitten. Dit komt omdat Richard en Wesley op zoek zijn naar de twee illegale meisjes. Nadat ze de meisjes gevonden hebben, reizen ze weer terug naar Amsterdam.
De omgeving is best belangrijk voor het verhaal. Dit komt ook omdat het verhaal zich afspeelt in de toekomst. Door grote overstromingen zijn stukken Nederland onder water komen te staan. Hierdoor zijn er hele ondergrondse steden gebouwd. Er worden dan hele stukken omgeving beschreven die nu nog niet bestaan.

H. Tijd

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2136. Dit is dus in de toekomst. De wereld is erg veranderd. Doordat er veel overstromingen zijn geweest, is Nederland voor de helft overstroomd, en dus ook nog maar voor de helft bewoonbaar. Er zijn hele ondergrondse steden gebouwd en er is veel moderne apparatuur. Doordat er minder ruimte is in ons land, is er een hard beleid voor asielzoekers. Omdat Stefanie geen goede reden heeft om blijven, moet zij terug naar België.
Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Er wordt steeds verteld wat er verder gebeurt, dus volgens de tijdsvolgorde. Er wordt niet veel teruggekeken. Het gebeurt maar heel af en toe. Dan kijken ze terug op onze tijd.

I. Perspectief

Het verhaal wordt verteld via een personale verteller. Je ziet alles in het verhaal vanuit één figuur. Die figuur is Richard. Je leest vooral wat hij denkt en ziet.

J. Spanning

Er zit heel veel spanning in het verhaal. Dit begint al in het begin als Richard Wesley ontmoet. Je merkt gelijk al dat hij een beetje apart is. Mede door zijn persoon neemt het verhaal spannende wendingen. De meest spannende momenten zijn vooral als ze achterna gezeten worden door Pascal de Vlaming. Je merkt hier heel erg hoe Richard twijfelt. Vooral als ze binnen een bepaalde tijd moeten beslissen, voel je hoe de spanning toeneemt. De omgeving speelt hierbij ook een belangrijke rol.
Vooral omdat erg Nederland veranderd is, zijn er andere omgevingen ontstaan. Door deze omgevingen neemt de spanning soms flink toe.

K. Opbouw

Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken. Alleen in het begin is er een soort proloog. Dit heeft de schrijver gedaan om te laten zien hoe Nederland er op dat moment uitziet.

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het wordt verteld volgens de tijdsvolgorde.
Af en toe zitten er flashbacks in het verhaal. Er wordt dan terug gekeken op het verleden. Dat is voor hen de tijd waarin wij nu leven, want hun leven in de toekomst.

Verder wordt er ook nog in de toekomst geblikt. Dit komt maar heel weinig voor. Er wordt dan gefilosofeerd hoe het in de toekomst zal zijn.

Er zit een climax in het verhaal. Aan het einde van het boek, als ze de meisjes naar Amsterdam willen smokkelen, verschijnt Pascal de Vlaming. Je verwacht het niet, maar toch loop het helemaal uit de hand. De politie komt en de meisjes worden meegenomen.

Het verhaal roept twee gevoelens op. Het is een beetje vrolijk en een beetje droevig. Dit komt omdat Anik en Rasja in Nederland mogen blijven, maar Stefanie moet terug naar België. Richard was juist verliefd op haar. Voor hem is het heel dubbel. Hij is blij dat Anik mag blijven, maar verdrietig dat Stefanie terug moet.

Het boek heeft een ‘gesloten’ eind.

L. Mening

Ik vind het een goed boek. De schrijver schrijft over een heel actueel onderwerp. Ondanks dat het boek al een paar jaar oud is, blijft het onderwerp actueel. Daarnaast wordt het gevoel van de hoofdpersoon duidelijk beschreven. Dit gevoel is vaak somber. Dit komt omdat het lijkt of alles tegenzit. Maar doordat alles tegenzit is het boek wel spannend. Er zitten veel spannende momenten in. Je wilt dan graag weten hoe het afloopt. Dit komt ook omdat het verhaal zich in de toekomst afspeelt. Er worden dingen beschreven die nu nog niet bestaan. Maar toch is het verhaal levensecht en origineel.

Ik vind de hoofdpersoon sympathiek. Ondanks dat hij het soms niet meer ziet zitten. Er hangt dan een pessimistische stemming. Maar toch gaat hij toch door. Dit komt ook omdat de andere personen hem dan weer moed inspreken. Hij gaat het dan weer helemaal voor. Ook al zijn er best grote problemen. Deze problemen zijn in deze tijd ook heel bekend. Nu zijn er ook veel meningsverschillen over illegale mensen in ons land. Maar zoals de illegale meisjes in dit boek worden behandeld, mag gewoon niet. Het ene meisje heeft echt problemen. Dit wordt goed beschreven.

Het boek is best dik, maar niet langdradig. Het is precies goed van lengte. Het wordt niet saai omdat er humoristische dingen inzitten. Vooral de uitspraken van Rasja. Dit komt omdat ze gewoon zegt wat ze denkt.

Verder is het een niet-informatief boek. Ook is boek gewoon neutraal. Er wordt geen aandacht besteedt aan een geloof.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

X.

X.

WIE IS HET NEVENFIGUUR VAN DIT BOEK ?

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Niemand houdt mij tegen door Evert Hartman"