Niemand houdt mij tegen door Evert Hartman

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1364 woorden
  • 20 december 2001
  • 452 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 452 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1991
Pagina's
298
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1992 Winnaar)

Boekcover Niemand houdt mij tegen
Shadow
Niemand houdt mij tegen door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Inhoud:

Zakelijke gegevens


Inhoud
- Samenvatting
- Titelverklaring
- hoofdpersonen en bijpersonen
- opbouw van het verhaal
Mening
Eigen titels

Zakelijke gegevens

Naam schrijver: Evert hartman
Titel: Niemand houdt mij tegen
Naam uitgever: lemniscaat
Jaar verschenen: 1991
Hoeveelste druk: 5e
Boek publiek: jeugdboek
Genre: science fiction

Inhoud

Samenvatting:


Het verhaal speelt zich af in Nederland, in het jaar 2136, en de vertelde tijd is een week. De zeespiegel is dan zo gestegen dat Utrecht en Amersfoort aan zee zijn komen te liggen. Rotterdam ligt als een eiland met zware dijken eromheen in zee, en Amsterdam is steen voor steen afgebroken en ten noorden van Zwolle weer opgebouwd, maar ligt nu alweer vier meter onder zeeniveau.

Het landschap is ook veranderd: het verkeer verplaatst zich in tunnels en de steden liggen grotendeels onder de grond. Veel bovengrondse gebouwen zijn afgebroken, waardoor het land teruggegeven wordt aan de natuur. Natuurkennis is de belangrijkste wetenschap geworden.
De hoofdpersoon is Richard Maas. Hij woont bij zijn ouders in Amsterdam, en zijn studie gezondheidswetenschappen kan hij thuis doen met een holovisie, een televisie met een driedimensionaal scherm. Op een dag ontmoet hij Wesley, een kloon. In een warenhuis zien zij hoe twee Vlaamse meisjes door de politie worden opgepakt.
Vreemdelingen zijn niet welkom, want Nederland is vol en illegalen worden meteen de grens over gezet. Doordat iedereen een elektronische persoonskaart moet hebben valt een illegaal al gauw door de mand.
Richard is op slag verliefd op Stefanie, een van de meisjes, en besluit haar op te sporen. Als hij later in bed ligt wordt hij wakker gemaakt door zijn vader. Die vertelt hem dat de meisjes in Eindhoven zijn ontsnapt en of hij er meer van weet. Dit omdat ze het verdacht vonden dat Richard naar ze had gevraagd op het politiebureau. Hij legt alles uit en de politie vertrekt.
Nu is Richard zo nieuwsgierig en hij besluit op onderzoek uit te gaan. Als hij Wesley de volgende dag weer tegen komt vertelt hij zijn verhaal en ze besluiten om samen te gaan zoeken.
Op hun tocht komen ze een meisje tegen die Rasja heet. Ze komt uit een dorpje dat de Galgeberg heet. Daar wonen mensen die kortlevers worden genoemd (de naam zegt het al). Maar zij bezorgt hun veel problemen. Toch krijgen ze een beetje medelijden met haar en ze nemen haar toch mee. Samen zoeken naar de twee Belgische meisjes. Maar toch is rasja te weten gekomen dat ene Pascal de Vlaming geld verdient voor hulp aan illegalen. De volgende dag gaan ze dus alle drie op zoek naar Pascal. Via hem komen ze bij Raymond Muller terecht. In ruil voor geld vertelt hij dat de meisjes in een schuilplaats op de Lieropse heide zitten. Dichtbij de schuilplaats horen de jongens een vrouw met Pascal praten. Plotseling begrijpt Richard dat hij de meisjes moet waarschuwen. Ze weten niet dat Pascal handelt in genetisch materiaal en daar radeloze illegale mensen voor gebruikt in ruil voor persoonskaarten.
De meisjes Anik en Stefanie en de jongens vluchten weg. Alleen is de terug reis moeilijker dan ze gehoopt hadden want de agenten die midden in de nacht bij Richard thuis kwamen, de broers van Rasja, en de twee mannen uit Lierop zaten hun achterna. Om ze af te schudden reden ze dus eerst richting Rotterdam waarna ze met de boot terug naar Amsterdam zouden gaan. Maar ook dat mislukt totaal want als de boot strand, verdrinkt Wesley bijna en om naar een dorpje te komen moeten ze nog heel lang lopen en dan verdwalen ze ook nog.

De mannen uit Lierop zijn ze dan al kwijt maar de broers van Rasja hebben het nog niet opgegeven. Ze proberen of de schoolmentor van Richard, Silvester een oplossing weet. Hij moet Pascal en Rudo misleiden. Dat mislukt en uiteindelijk worden ze allemaal opgepakt en lijkt alles tevergeefs te zijn geweest.
Richard zet dan alles op alles om te zorgen dat Stefanie en Anik een verblijfsvergunning krijgen En wat hem niet lukt krijgt Wesley door te bluffen voor elkaar. Althans: Anik mag blijven, maar Stefanie moet terug. Met moeite legt Richard zich hierbij neer.

Titelverklaring:

De titel is: Niemand houdt mij tegen. Hiermee word bedoeld dat de hoofdpersoon (Richard) de meisjes kost wat kost zal vinden. Dus dat niemand hem zal tegen houden om dat doel te bereiken. De titel past dus erg goed bij het verhaal maar het verklapt niks. Het vertelt niet waar het over gaat.

Hoofdpersonen en Bijpersonen:

De hoofdrolspelers zijn: Richard, Wesley, Rasja, Anik en Stefanie.
Richard Maas is een jongen van zestien, terwijl hij volgens Wesley wel twintig lijkt, die in Amsterdam woont. In zijn tijd, 2136, staat heel west Nederland onder water door de stormen in 2076 en 2091.
Richard is een strijd lustige jongen zonder broers of zussen. En als hij de Vlaamse meisjes ziet in het warenhuis is hij meteen verliefd op een van hen. Hij woont met zijn ouders, Claus en Angeline, één verdieping onder de grond. Richard volgt de studie gezondheidswetenschap. Zijn studie begeleider is Sylvester. Richard beoefent de sport judo. In het begin van het verhaal krijgt Richard een nieuwe vriend, Wesley.
Ik kan helaas geen details geven over het uiterlijk, want zoals u misschien al gelezen heeft, laat Evert Hartman veel dingen over aan de fantasie van de lezer.

De belangrijkste bijrollen zijn: Claus en Angeline, de ouders van Richard,
Joyce, de 'moeder' van Wesley.
Sylvester, de studiebegeleider van Richard.
Anita, de vrouw van Sylvester.
Rudo en Alexander, de neven van Rasja.
Pascal de Vlaming, de 'illegalenhelper'.
Raymond Muller, verkoopt Richard’s informatie.
De namen die hierboven staan zijn de belangrijkste bijrollen in het verhaal, want het zijn de vijanden en degene die Richard helpen bij de zoektocht.

Opbouw verhaal

Het is een chronologisch verhaal. Alles wort vertelt in de volgorde dat het gebeurt.

Mening

Het boek “Niemand houdt mij tegen” is een vlot verteld en mooi verhaal. Het is een Sciene - Fiction. Meestal houd ik daar niet zo van maar dit boek is voor mij niet onwerkelijk en veelal erg interessant. Bijv. de auto’s die je niet hoeft te besturen maar die je moet programmeren. Ze benoemen ook plaatsnamen die voor mij heel bekend zijn, zoals Rotterdam, den Haag Amsterdam en Zwolle.
Soms is het verhaal moeilijk te begrijpen doordat er veel nieuwe benamingen, zoals Multicom, BIAC en klonen in voorkomen. Je haalt ze gemakkelijk door elkaar. Ze worden echter weer snel duidelijk gemaakt door de tekst die er op volgt. Ook de verandering van Nederland was in het begin best verwarrend. Ik had meerdere malen het landkaartje nodig om het verhaal verder te kunnen volgen. Maar dat maakt het allemaal erg leuk en spannend door dat je zelf ook enig zins open plekken creëert.
Sommige stukken waren hier en daar erg voorspelbaar bijv. de achtervolgingen per auto.
Ik vond het stuk waarin Wesley na de schipbreuk bijna verdronk hartstikke spannend en ik begreep er niets van dat hij erna zo blij en gelukkig was, ook al had hij nog zoveel problemen.
Ik had niet verwacht dat Stefanie niet in Nederland mocht blijven omdat ze in België niet bedreigd werd. Ik was het gewoon door het verhaal heen vergeten.
Het boek is voor mijn leeftijd geschreven. Ik lees graag boeken en het zijn meestal wel dikke boeken, ik las dit dan ook in een dag uit. Het is erg mee slepend en prachtig geschreven.
Als ik voor dit boek een punt moest geven zou het een 9 zijn.

Eigen titels

1 – Stefanie waar ben jij?
2 – alles voor niets geweest.
3 - Waarom overkomt mij dit?

Verklaring

1- Richard de hoofdpersoon is op zoek naar twee Belgische meisjes. En is als hij ze ontmoet op slag verliefd op een van de twee. Maar ze zijn ineen keer weg en hij gaat ze dan zoeken.

2- Richard is op zoek naar twee meisjes en als hij ze dan gevonden heeft, blijkt dat maar 1 meisje mag blijven en het meisje waar richard verliefd op is moet terug naar belgie.

3- Richard is op slag verliefd geworden op 1 van de twee Belgische meisjes en weet niet waar ze gebleven zijn. IS hij verliefd is ze weer in het niets verdwenen. Hij vraagt zich af wat hij moet gaan doen??

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Niemand houdt mij tegen door Evert Hartman"