Nframa, zwarte ster door Lydia Rood

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Nframa, zwarte ster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1700 woorden
  • 19 oktober 2001
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
93 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
233
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Nframa, zwarte ster
Shadow
Nframa, zwarte ster door Lydia Rood
Shadow

A. Praktische gegevens:

1. Bibliografische gegevens,

1. Nframa, Zwarte Ster. 2. Lydia Rood. 3. Prometheus. 4. 1999. 5. 232
6. Avontuur. 7. 18 delen (hoofdstukken). 8. 07-10-2001.

2. Titelverklaring,

De titel “Nframa”, zwarte ster heeft de betekenis dat Nframa zwart is en dat hij een ster is geworden in zijn eigen land en dat probeert hij ook in Europa te worden. Door het hele boek wordt beschreven hoe Nframa probeert zijn droom, bekend worden als profvoetballer, waar te maken.

3. Tijd in de geschiedenis,

Het verhaal speelt zich af ongeveer in de jaren ´90. De schrijfster is in Ghana geweest om dit boek te kunnen schrijven. En het boek is sinds 1998 uit. Nframa was acht toen het verhaal begon, en men heeft het in het boek al over de Amsterdam Arena en die bestaat nog niet lang.

4. Tijdsduur,

Ongeveer 10 jaar. Omdat de schrijfster in Ghana is geweest en de jeugdjaren van Nframa heeft kunnen beschrijven. Wanneer Nframa in Nederland aankomt speelt hij eerst in het A team dus is hij nog niet oud (zo rond de 17/8 jaar).

5. Ruimte,

De belangrijkste gebeurtenissen spelen zich af in Ghana, het geboorteland van de hoofdrolspeler. Daar worden er selectie wedstrijden gehouden voor voetballers die naar Europa kunnen gaan. Daarnaast gebeuren de gebeurtenissen in Nederland. In Nederland komt Nframa te spelen bij Ajax en maakt hij kennis met de stad Amsterdam.

6. Hoofdpersonen,

De belangrijkste persoon is Ebenezer Yaw Adjei (Ghana), bijgenaamd Nframa. Hij wil in Europa voetballen en hij wil trouwen met Akosua. Nframa is een zwarte jongen. Als hij in Europa is moet hij vooral veel aan Akosua denken maar ook aan de andere familie. Hij heeft motivatieverlies en het loopt allemaal niet echt goed. Maar toch debuteert hij al snel in het eerste van Ajax. In Ghana is de belangrijkste bijpersoon ´tante Janet´, de pleegmoeder van Nframa maar eigenlijk helemaal geen tante. Hij is naar haar gebracht nadat Nframa zijn beide ouders kwamen te overlijden aan malaria. Tante Janet is een echte huisvrouw en geeft Nframa altijd veel opdrachten. Een andere bijpersoon in Ghana is Akosua. Het meisje waarmee Nframa wil trouwen. Als Akosua langs loopt tijdens het voetbal voetbalt Nframa nog beter. Akosua is snel jaloers. In Nederland zijn de belangrijkste bijpersonen de pleegouders, Annelies en Gerard. Zij proberen het Nframa erg naar zijn zin te maken, wat Nframa ook wel waardeert, alleen ze begrijpen Nframa niet altijd even goed omdat hij gewoon andere gewoonten heeft. Nframa heeft van dit avontuur veel geleerd en is een stuk meer volwassen geworden. Nframa komt terug naar Ghana omdat zijn knie niet goed meer fungeert. Eenmaal thuis vind Nframa het heel jammer dat het avontuur niet volledig is geslaagd maar hij wil niet nogmaals het avontuur aan gaan om in Europa te gaan voetballen.

B. Vertelwijze, 1. Perspectief,

Het verhaal is geschreven vanuit het hij/zij perspectief, omdat de schrijfster de belevenissen van de mensen zelf beschrijft en zo nu en dan de persoon zelf laat spreken in het boek. Een voorbeeld uit het boek zelf: “ Langs de lijn slenterde Nframa naar de dug-out. Voor het eerst dit seizoen zat hij op de bank. Hij deed zijn best een onverschillige houding aan te nemen., maar over zijn rechterschouder loerde hij naar de Arena, die in de mistige lucht opdoemde. Daar moest hij heen, dat was zijn doel! Iets anders was er niet.” De auteur heeft gekozen voor dit perspectief omdat zij zo de andere personen ook goed kon omschrijven en niet alles vanuit de ogen van de hoofdrolspeler hoefde te vertellen.

2. Taalgebruik,

Spannend, normaal, geen verkeerd taalgebruik.

3. Beschrijving van personen en ruimte,

De auteur kiest legt niet bij alle gebeurtenissen de ruimte uit. Als je even niet meer voor kon stellen hoe het er uit zag als lezer zijnde, kwam er weer op het goede moment een omschrijving van de ruimte. De personen werden altijd heel goed beschreven bij alles wat ze deden en zagen.

C. Thematische aspecten, 1. Motieven,

- Geld, Nframa wil graag geld verdienen om later voor zijn familie in Ghana te kunnen zorgen. - Roem, Nframa wil bekend worden over de gehele wereld als een groot voetbaltalent. - Armoede, Nframa zijn familie leeft in armoede, de familie werkt keihard voor maar een paar centen. - Prestatie, Nframa wil goed presteren om ten eerste naar Europa te mogen en eenmaal daar aanwezig te zijn wil Nframa goed blijven presteren bij zijn nieuwe club Ajax. - Jaloezie, Akosua het meisje waarmee Nframa later wil trouwen is heel jaloers op Nframa dat hij naar Europa gaat en ze is bang dat hij een ander meisje op doet.

Er komen in het verhaal geen leidmotieven voor.

2. Thema,

* Het willen worden van een profvoetballer. * Thema: voetbal. * Ten koste van alles profvoetballer worden in Europa en met Akosua trouwen.

Nframa wil heel graag profvoetballer worden en hij wil heel graag met Akosua trouwen. Dat zijn de voornaamste dingen in het boek. In de loop van het boek wordt er steeds geschreven vanuit deze hoofdgedachte.

D. Structurele aspecten, 1. De volgorde van de gebeurtenissen,

Er is in het verhaal geen opvallende tijdversnelling of tijdvertraging en alles is chronologisch verteld. Er zijn wel een aantal kleine flashbacks. Als Nframa aan thuis denkt en aan momenten die vroeger waren gebeurd. Maar geen echt grote flashback. Flash forwards zijn niet aanwezig.

2. De belangrijkste gebeurtenissen,

Kansen. Akosua´s ogen. Eenzaamheid. Doorzettingsvermogen. Toch niet.

In het boek is zijn er twee spanningen; Lukt het Nframa om profvoetballer in Europa te worden? Lukt het Nframa om te trouwen met Akosua? In het boek worden deze twee dingen steeds maar weer onderstreept. De schrijfster wacht ook helemaal tot aan het einde van het boek met het vertellen of het gaat lukken of niet. Ze bouwt de spanning dus helemaal op tot aan het einde van het boek.

3. Het begin,

Het boek begint meteen met de handelingen van het leven in Ghana. Meteen worden er allerlei namen genoemd uit de familie van Nframa. De functie is dat het meteen begint met de eigenlijke gebeurtenissen. Zo zit je meteen in het verhaal en kan je ook meteen meeleven met de hoofdrolspelers.

4. Het einde,

Het verhaal heeft een goede afloop omdat beide wensen uit komen. Alleen er zit ook wel weer een minpuntje aan omdat Nframa zijn knie het niet lang meer volhoud. Hij moet over drie jaar stoppen met voetbal. Maar toch kies ik voor een gesloten einde.

E. Mening,

Ik heb het boek gekregen op mijn verjaardag van een schrijver. Hij dacht dat ik dit een heel mooi boek zou vinden omdat het over een jongen ging uit het buitenland die graag profvoetballer wilde worden. Ik vind het ook heel mooi om te lezen dat deze kinderen er alles aan doen om naar Europa te mogen om daar hun geld te verdienen met voetbal. Het is voor mij zelf ook een enorme wens. Het is heel mooi om te weten dat het hele verhaal ook echt is gebeurd. Ook het weten dat de schrijfster er zelf is geweest geeft een extra impuls. Het spreekt voor zich dat alle gebeurtenissen en personen zeer geloofwaardig zijn beschreven. De schrijfster heeft alles zelf meegemaakt. De hoofdrolspeler zou ik heel graag willen ontmoeten, ik leefde helemaal met hem mee. Ook mede omdat ik de ruimte die is beschreven, de Amsterdam Arena en omstreken, zelf een keer heb mee mogen maken. En de hoofdrolspeler heeft het zeer moeilijk met het aanpassen waar ik heel veel moeite mee had om dat te lezen omdat ik hoopte dat alles goed zou aflopen. Het hele boek draait maar om 1 iemand en dat is Nframa, de hoofdrolspeler. Het perspectief van het boek is goed. De schrijfster heeft er goed aan gedaan om voor dit perspectief te kiezen. De beschrijving van de ruimte was altijd zeer goed. Wanneer je even moest nadenken of fantaseren hoe het er uit zou zien, kwam de schrijfster net op het goede moment met een omschrijving van de ruimte. Het is de bedoeling om de lezer van het boek helemaal mee te laten gaan in het denken van de hoofdrolspeler. De stijl van het boek is heel mooi. Het wordt allemaal zeer duidelijk beschreven en alles is chronologisch. Er zijn twee belangrijke momenten in het boek. Het bericht dat Nframa een kans krijgt om naar Europa te gaan en het bericht dat Nframa nog maar drie jaar kan voetballen vanwege zijn knie. Het ene moment zeer positief, het andere moment zeer negatief. Toen ik het boek kreeg leek met het niet leuk. Eenmaal begonnen kon ik er niet meer mee stoppen en ik heb het in 1 week uitgelezen wat voor mij zeer ongebruikelijk is. Het is een enorm mooi boek. Tot nu toe kan ik geen boek bedenken dat zo mooi is.

F. samenvatting,

Ebenezer Yaw Adjei, bijgenaamd Nframa heeft veel voetbaltalent. Nframa heeft eigenlijk twee grote dromen; voetballen in Europa en trouwen met Akosua, de dochter van zijn stiefouders. Nframa wil veel geld verdienen met voetbal en daarmee wil hij Akosua veroveren. Nframa doet er alles aan om naar Europa te mogen. Hij is helemaal gek van voetbal. De eerste droom komt al vrij vroeg uit: hij gaat naar Europa te voetballen nadat hij al een aantal selectie-wedstrijden had moeten spelen. De club waar Nframa heen gaat is Ajax. Nframa heeft heel veel aanpassingsproblemen en is vaak de draad kwijt. In Amsterdam wordt Nframa versierd door een aantal meisjes. Maar Akosua……………. Nframa debuteert al vrij snel in het eerste van Ajax. Ook zijn tweede droom komt uit. Hij trouwt met Akosua die, wat later bleek, ook altijd al had gehoopt om met Nframa te gaan trouwen. Alleen Nframa zijn knie houd het niet lang meer vol en dat zou betekenen dat hij over drie jaar moet stoppen met voetbal.

G De auteur,

1. Ze is geboren in 1957 dus het is een moderne schrijfster. 2. Ze schrijft vooral met als doelgroep de jeugd. Ze zit altijd boordevol ideeën. 3. In dit boek is de genre avontuur maar ze schrijft in allerlei genres haar verhalen. 4. Lydia Rood is een veelzijdige auteur: ze schrijft romans, verhalen, kinderboeken en thrillers. Grote bekendheid kreeg zij met de verhalenbundel Louter Lust.

H literatuuropgave,

Ik heb dit boekverslag volledig alleen gemaakt. Ik heb alle informatie van het boekverslag uit het boek zelf. Voor gegevens over de auteur heb ik gekeken op www.schrijversnet.nl/rood.htm

REACTIES

B.

B.

goed verslag man! echt super

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nframa, zwarte ster door Lydia Rood"