Nee! door Mirjam Mous

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Nee!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1391 woorden
  • 14 februari 2012
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
40 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
158
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Nee!
Shadow
Nee! door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Algemene gegevens
Titel: NEE!
Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar van verschijn: 2007

Boekmotivatie
Toen ik in de bibliotheek ging kijken voor een boek zag ik heel veel leuken boeken. De meeste had ik dan ook al gelezen, en toen zag ik dit boek. Nee! Stond er op. Het was geschreven door Mirjam Mous, en ik had vaker boeken van haar gelezen. Dus ik dacht dat dit best een leuk boek kon zijn. ik wist niet precies wat ik van de titel moest verwachten, ik had wel zo mijn ideeën. Ik dacht dat het bijv. over iemand gingen die bepaalde dingen niet wilde. Op het plaatje van de kaft zag je een onderlijf van een meisje en van 3 jongens, misschien zou het wel over verkrachting gaan dacht ik. Daarna las ik de achterkant. Het leek me een spannend boek. En het ging over twee mensen kon ik aan de achterkant opmerken. ik wilde graag weten hoe het zou aflopen, dus ben ik het boek gaan lenen.

Samenvatting
Het boek gaat over twee mensen, Denise en Benito. De ene keer lees je Denise’s gedachte en de andere keer Benito’s gedachte.
Denise is net verhuisd met haar moeder. Eerst woonde ze in een dorp en nu is een stad, dat is natuurlijk heel raar voor haar. De eerste dag op school ontmoet ze Lindy waar ze mee bevriend raakt. Lindy vraagt Denise mee naar ‘Rick’s place’ dat is waar de vier jongens: Marco, Rick, Benito en Fernando altijd hangen. Het is van de oom van Rick en die is voor een half jaar weg. Marco is de vriend van Lindy dus zij is altijd bij de jongens. De 4 jongens zijn foute jongens. Stelen, roken, drinken, etc. vinden ze allemaal heel normaal.
Denise wordt verliefd op Benito. En wordt ook ontmaagd door hem. Eigenlijk wilt Denise dat nog niet maar om geen tutje te lijken laat ze alles toe. Benito vindt Denise wel leuk. Maar hij wilt gewoon een meisje die niet gelijk ontmaagd wilt worden. Een meisje waar hij respect voor kan hebben. Zo’n meisje als Chanti waar hij samen mee in de videotheek werkt
Later wordt Denise verkracht door de vier jongens. Je kan het niet helemaal een verkrachting noemen maar het is wel tegen de wil van Denise. De jongens moeten in de jeugd gevangenis en Denise gaat naar een andere school.

Eigen mening
Het verhaal sprak me aan want Denise werd verkracht dus dat vond ik zielig voor haar. Het verhaal heeft ook nieuwe kanten van het onderwerp laten zien want hoe Denise werd verkracht was heel anders dan ik normaal zou denken. Ik ben door het verhaal gaan denken waarom sommige meisjes zo ver gaan voor alleen jongen. Ik denk omdat het is omdat ze hem niet kwijt willen raken. Het verhaal was onvoorspelbaar voor mij omdat ik nooit had gedacht dat de 4 jongens Denise zouden verkrachten. Ook ben ik het eens met het boek.
Mirjam Mous heeft het onderwerp goed uitgelegd. Het verhaal was erg boeiend omdat Mirjam Mous het op een boeiende manier had geschreven. Daardoor wilde ik ook niet stoppen met lezen maar gewoon doorlezen. De gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig want de dingen die in het boek gebeuren kunnen ook in het echt gebeuren. Eigenlijk zijn de gebeurtenissen niet echt herkenbaar. En wat er allemaal in het boek gebeurd zou ik zelf liever niet willen meemaken.
Ik leef mee met Denise. Ik heb niet ongeveer de zelfde dingen meegemaakt maar ik snap precies hoe ze zich voelt. En ik kan me verplaatsen in haar probelemen. Bij Benito kan ik dat niet. Ik snap niet hoe hij al die dingen heeft kunnen doen tegen Denise. Ik zou op allebei niet willen lijken. Want ik zou een jongen nooit zo ver laten komen als Denise deed. En bij Benito met stelen, drinken, roken, etc. vind ik ook niet gewoon. Denise veranderd heel erg als je kijkt naar hoe ze was in het drop. Ze doet veel meer slechte dingen. Is begrijp wel dat ze dat doet. Ze wilt er graag bijhoren en geen tutje lijken. Benito vernaderd niet echt. Hij blijft gewoon het zelfde.
De gebeurtenissen volgen logisch op elkaar vind ik. Hoe Denise naar de stad verhuisd, nieuwe vrienden krijgt, verkracht wordt en dat Benito en zijn vrienden uiteindelijk gepakt worden. Het verhaal is dus ook makkelijk te volgen als je naar de opbouw kijkt. Het slot past dan ook heel goed bij het verhaal.
Het boek was niet moeilijk. Ik heb wel moeilijkere boeken gelezen. Er zitten niet echt moeilijke woorden in. Er zit wel veel beschrijving in want anders snap je niet hoe Benito en Denise zijn. Er zitten best veel gesprekken in het verhaal. Ik vind dat makkelijker om te lezen omdat je dan weet wat de hoofdpersonen zeggen. Maar je weet ook hoe ze erover na denken. En je weet ook hoe de andere personages reageren.

Verwerkingsopdracht
Ik heb voor verwerkingsopdracht E2 gekozen. Ik ga een dagboek bijhouden van Chanti. Het meisje die Benito stiekem leuk vindt. En waar hij samen mee in de videotheek werkt,

15 april, 23:10
Lieve Lissy,
Sorry dat ik al een paar dagen niet heb geschreven, ik heb het heel druk met school. Ik had een biologie proefwerk vandaag, die zwaar mee telt op me rapport. Het ging best wel goed maar ja je weet het nooit. Pffff het VWO is echt moeilijk, misschien had ik beter HAVO kunnen doen. Dan was ik nu al bijna klaar. Maar ja ik wil later carrière maken dus het zou moeten hé. En morgen heb ik een Duits proefwerk. Wat heb ik aan die taal zeg? Ik kan toch Engels? Pfff school verziekt mijn sociale leven.
Ook heb ik vandaag in de videotheek gewerkt zoals gewoonlijk. Samen met Benito natuurlijk.. Benito, Benito, Benito hij gaat niet uit mijn hoofd. hij is een leuke jongen ziet er goed uit, is lief alleen fout. Zo jammer dat. Hij vroeg me een soort van uit, het was eigenlijk via een grapje maar toch. Ik zei misschien een keer. Zal ik het doen? Een beetje fout kan toch geen kwaad? En ik denk niet dat hij mij wat aan doet of zo…
Xoxo,
Chanti

17 april, 16:20
Schatje Lissy,
Ik schrijf nu met tranen en trillende handen. Wat er met opa is gebeurd. Ik kan gewoon niks meer doen nu!
(dit is maar 1 stukje van de dag)

23:50
Opa is overleden, maar hoe. Een groep jongens van rond de 16/17 hebben hem beroofd en omdat opa tegen werkte hebben ze hem neer gestoken. Alleen voor geld, wat is dat? Als ik die jongen te pakken krijg, zij hebben dan een heel groot probleem. Overmorgen is de begrafenis . Opa was nog zo gezond, hij fietste nog elke ochtend naar het supermarktje bij hem in de buurt. Hij belde me vaak nog op en vroeg dan hoe het met me ging. Ik kan gewoon niet geloven dat opa er niet meer is! Ik zal nooit meer met hem kunnen praten. Gelukkig heb ik Laurien nog op me te troosten. Benito heeft me een paar keer gebeld, maar ik heb geen zin om op te nemen. Ik heb ook niet gewerkt vandaag, ik heb nergens meer zin in. Opeens is alles raar voor me, alsof alsof ja ik weet niet…
Kus,
Chanti

6 mei, 18:25
Hey Lissy,
Ik heb al heel lang niet meer in je geschreven want ik was kapot van wat er met opa was gebeurd. Het gaat nu al wat beter met de steun van Laurien. En het leven gaat gewoon door toch? Ik loop achter op school maar ik ga het allemaal inhalen. Opa wilde altijd dat zijn kleinkinderen gingen studeren dus dat ga ik ook waar maken! Ik geloof er in dat hij nu naar mij kijkt, vanaf boven! Rust zacht lieve opa. Ik werk nog steeds in de videotheek alleen zonder Benito. Hij is opgepakt vanwege verkrachting. Ik snap niet hoe hij dat heeft kunnen doen? Ach ja hij mag opzouten. En oh ja Lissy ik heb een vriend. Hij heet Mike en is heel aardig! Hij is nieuw op school, alleen doet hij VWO 5. Dus maar 1 jaartje verschil . Ik wilde dat je bestond Lissy, dan kon ik in het echt bevriend met je zijn! En ik beloof je dat ik vanaf nu heel veel ga schrijven. Het is een soort therapie om naar jou te schrijven hihi. :D
Xx-jes
Chanti.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nee! door Mirjam Mous"