Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nathans val door Wilma Geldof

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Nathans val
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 608 woorden
  • 23 april 2010
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
16 keer beoordeeld

Boekcover Nathans val
Shadow
Nathans val door Wilma Geldof
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Personen:
Linda is een zestienjarig meisje die woont in een kleine flat samen met haar beide ouders en haar broertje. Ze wilt het liefst Lynn genoemd worden omdat ze dat een mooiere naam vindt, maar ook stoerder. Lynn haar moeder: Marriet, werkt als een verpleegkundige in een verzorgingstehuis. Vaak heeft Marriet ook nachtdiensten, en daar maakt Lynn misbruik van om dan niet thuis te komen. Lynn haar vader: Fred, is al 6 jaar werkloos.

Hij is een type dat vaak in de kroeg hangt, hij komt vaak dronken thuis en daardoor ontstaan er spanningen. Lynn haar broertje: Julian, is 11 jaar oud en hangt meestal thuis rond. Lynn heeft één beste vriendin, dat is Anna, ze zitten ook bij elkaar in de klas.

Samenvatting:
Lynn en Anna zijn altijd wel samen, maar sinds een tijdje gaat Anna ook met Malisa om. Dat ziet Lynn niet zo zitten, omdat ze Malisa een aandachttrekkend type vindt. Lynn is ook jaloers op Malisa, maar dat laat ze niet merken. Lynn, Anna, en Malisa gaan ieder weekend uit in hun eigen dorp. In een ander dorp zit ‘De Engel’, ( dat is een jeugdsoos ).

Op een avond besluiten ze om er naar toe te gaan. Lynn vindt het allemaal maar saai, totdat ze een jongen ziet waar al haar aandacht op dat moment naar toe gaat. En het is wederzijds, want de jongen blijkt ook geïnteresseerd. Lynn leert de jongen kennen als Nathan, een lieve en rustige jongen. Nathan werkt in ‘De Engel’ achter de bar. Vanaf dat moment gaat Lynn ieder weekend naar ‘De Engel‘, ook door de weeks. Maar Nathan blijkt meerdere kanten te hebben die Lynn in het begin nog niet opmerkt. Vaak is Nathan ineens heel opvliegend, kil, en agressief, en wilt hij niks van de omgeving weten op dat moment. In het begin laat Lynn het allemaal over zich heenkomen. Later ontdekt ze echter dat Joop, de baas van ‘De Engel’, in een rolstoel terecht is gekomen door Nathan. Hij zou hem van het dak hebben afgegooid. Lynn denkt eerst dat mensen lopen te stoken, maar op een dag vraagt ze ernaar.

Nathan ontkent eerst door te zeggen dat er niks aan de hand is en dat mensen lopen te stoken, maar na een tijdje bekent hij aan Lynn dat Joop hem vroeger heeft misbruikt. Joop was namelijk een leider van een zomerkamp dat elk jaar werd gehouden. Daardoor reageert Nathan vaak fel omdat die herinneringen terug komen. Bij elke afspraak die Lynn en Nathan samen maken, komt dat onderwerp te sprake. Op een dag krijgt Lynn een brief van Nathan.

Ze is eerst heel blij, maar de blijdschap verdwijnt als ze de brief leest. In de brief heeft Nathan geschreven dat het uit is tussen hun, omdat hij verliefd is geworden op een ander meisje.

Lynn voelt zich de dagen erna heel verdrietig, maar ook boos. Ze gaat naar hem toe om te praten. Dan legt Nathan uit dat het niet zo blijkt te zijn wat er in de brief stond, maar dat hij het gewoon beter vindt als het uit is tussen hun. Hij voelt alsof Lynn een soort therapeute is waar hij zijn verhaal kwijt kan, en dat wil hij niet meer. Op een dag schrikt Lynn van het nieuws dat Nathan een zelfmoordpoging heeft gedaan en momenteel op een psychiatrische afdeling zit. Ze blijft hem trouw bezoeken, en met Nathan gaat het veel beter de laatste tijd.

Hij probeert het verleden te verwerken, en blijft vrienden met Lynn.

Beoordeling: Goed.

Ik vond het een spannend boek, want ik heb het in één keer uitgelezen.

Het boek had wel een open einde, dat is wel jammer.

 



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nathans val door Wilma Geldof"