Nacht door Anton van der Kolk

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Nacht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1174 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
46 keer beoordeeld

Boekcover Nacht
Shadow
Nacht door Anton van der Kolk
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Anton van der Kolk
Uitgeverij:
Van Goor
Genre:
jeugdroman

2. Titel

De titel van dit boek is: Nacht
Hier heb ik lang over na moeten denken. En eigenlijk ben ik er nog niet zeker van. Ik denk dat het met de moeilijke periode van opa te maken heeft. En dat hij nooit iets over de oorlog heeft verteld. Dat is voor hem een donkere periode.

3. Inhoud van het boek

Op een dag zit Karen met haar Opa en Oma in de tuin. Opa wordt al ouder en gaat al meer over vroeger vertellen. Karen heeft door dat Opa alleen met haar over de oorlog praat. Als Karen thuis komt vertelt ze het aan haar moeder. Haar moeder vond dat Opa en Oma meer verzorging moesten krijgen. Omdat dit alles besproken moest worden met de andere kinderen kwamen de 3 zussen en 1 broer weer in contact met elkaar. En Karen kwam dus ook weer in contact met haar neven en nichten. Mark was haar leukste neef waar ze vroeger altijd mee speelde. Mark en Karen krijgen door het hele verhaal heen weer gevoelens voor elkaar. Met Opa gaat het al slechter en hij wordt dement. Oma wordt ook ziek. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis maar ze mag al snel weer naar huis toe. Er zijn veel verplegers en er komt nachtdienst bij Opa en Oma in huis. De moeder van Karen blijft ook aldoor slapen bij Opa en Oma. Daardoor kan Mark vaak bij Karen blijven slapen. In eens weet Karen weer dat ze een keer samen met Mark verstoppertje aan het spelen waren bij hun Opa en Oma en dat ze zich toen in de schuur (waar haar opa altijd kluste) hadden verstopt. Haar opa was binnen gekomen en had een kistje gepakt met daarin een schrift hij begon er in te lezen en begon toen te huilen. Als ze dit verhaal aan Mark vertelt gaan ze samen op zoek naar dat kistje. Ze vinden het schrift en lezen het door. Mark had er een kopie van gemaakt zodat Karen ook een uittreksel van het schrift had. Opa ging ondertussen veel vertellen over de oorlog en Karen probeerde hem te begrijpen. Aan het einde van het boek overlijdt Opa. En willen Karen en Mark graag naar het concentratiekamp waar Opa gezeten heeft. De beide moeders willen er niets van weten maar ze vinden wel dat hun eigen kinderen er heen mogen. Als ze een tijdje rondgewandeld hebben op voormalig kamp Amersfoort en bij de stenen man hebben gestaan lopen ze gearmd weg.

4. Personen

De hoofdpersoon in dit verhaal is:

- Karen: is 16 jaar. Ze is erg bezorgd om haar Opa en Oma. Ze komt erachter dat Opa een kistje heeft en wilt erachter komen wat er inzit. Ze wil ook weten wat Opa mee heeft gemaakt in de oorlog. Karen is nieuwsgierig maar tegelijkertijd ook heel bang en dapper.

De bijpersonen, die het meeste opvielen zijn:
- Mark: Neef van Karen. Hij is de zoon, van de zus, van de moeder, van Karen. Mark en Karen hebben elkaar al lang niet meer gezien maar door de ziekte van Opa zien ze elkaar weer. Mark en Karen worden verliefd op elkaar. Mark is een lieve jongen die altijd naar Karen wilt luisteren.

- Opa: Is een rustige, lieve, oude opa. Die vroeger heel veel ondernam. Karen is zijn beste kleinkind en aan haar verteld hij (omdat hij dement wordt) vlak voor zijn dood, veel over de oorlog.

5. Tijd

Dit verhaal speelt zich in deze tijd af. Het zou zo vandaag gebeurd kunnen zijn. Dat komt omdat er op blz. 22 over internet verteld wordt. Ik heb deze zinnen over getypt. Mark trok de telefoonlijn door en installeerde internet. Na een uurtje was hij klaar. Ten slotte meldde ik me aan bij Hotmail, gaf mijn e-mail adres aan Mark en hij het zijne aan mij. Karen woont in de stad en haar opa en oma op het platteland. In dit verhaal wordt er geen gebruik gemaakt van tijdsprongen maar er wordt in dit verhaal heel veel gebruik gemaakt van flashbacks. Omdat opa zijn verhaal verteld over de oorlog. Het verhaal wordt chronologisch verteld.

6. Perspectief

Dit verhaal wordt gezien door de ogen van Karen. Ze vertelt het in haar eigen woorden en aldoor met het ‘ik’ perspectief. Er wordt weinig gebruik gemaakt van geciteerde zinnen. Alleen bij de één op één situaties wordt er geciteerd gesproken.

7. Thema

Oorlog en dood zijn de thema’s van dit boek. In dit boek wordt de oorlog heel anders gezien. Het gaat in dit boek niet om de oorlog op dat moment maar, er wordt verteld door de opa van Karen die aan dementie leidt hoe het er in de oorlog aan toe ging. En dat hij het niet makkelijk had. Dit is een boek uit de adolescenten literatuur.

8. Bijzonderheden

Zoals alle leesboeken is dit ook een fictie leesboek. Opa had in de tijd dat hij opgesloten zat in het concentratiekamp opgeschreven in een schrift hoe het leven er aan toe ging. Dat was heel realistisch. Maar het hedendaagse leven vanaf het ziek worden van Opa en het dood gaan is heel realistisch. Daardoor is het allemaal heel werkelijk. Het dialoog in dit boek is heel sterk. Het verhaal is heel duidelijk met een opbouw geschreven. Het boek heeft een gesloten eind. Maar je weet niet hoe het verder met Oma en de rest van de familie gaat.


9. Bedoeling

Ik denk dat Anton van der Kolk een serieuze bedoeling had, om dit boek te schrijven. In het begin van het boek staat namelijk: Met dank aan mijn vader (1913-1999) en mijn moeder (1913-2001). Ik denk dat zijn ouders ook pas vlak voor hun dood iets los gelaten hebben over de oorlog. Hij geeft aan het einde van het boek een verantwoording. Daarin staat dat hij wat literatuur heeft geraadpleegd en dat hij op kamp Amersfoort een rondleiding heeft gehad.

10. Je eigen mening

Ik vond dit boek heel mooi en indrukwekkend om te lezen. Ik denk dat dat komt omdat dit verhaal heel dicht bij me staat. Mijn Opa’s en Oma’s zijn allemaal overleden. De vader en moeder van mijn moeders kant waren ook Katholiek net zoals in dit boek. De vader van mijn vader had vlak voor zijn dood ook last van dementie en vertelde toen ook veel over de oorlog wat mijn Oma zelfs niet wist. Mijn vader heeft dat toen allemaal aangehoord. Dit boek komt dus erg dicht bij me te staan.
Ik denk dat je als je dit boek leest nagaat denken over wat je eigen Opa en Oma mee hebben gemaakt in de oorlog. Ik kan ze niets meer vragen en dat vind ik aan de ene kant wel erg jammer.
Ik zou dit boek zeker aanraden om te lezen. Het is niet zo dik (110 blz.) maar wel heel mooi geschreven en je hebt hem zo uit.

Extra informatie over de schrijver:
Anton van der Kolk is geboren in 1953 in Utrecht. Hij heeft op school gezeten in Amersfoort op de pedagogische academy, hij werkte 15 jaar als journalist en ging daarna kinderboeken schrijven. Hij heeft een vrouw en 2 dochters.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nacht door Anton van der Kolk"