Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Mystiek lichaam door Frans Kellendonk

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 321 woorden
  • 16 oktober 2012
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 6 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1986
Pagina's
202
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5

Boekcover Mystiek lichaam
Shadow
Mystiek lichaam door Frans Kellendonk
Shadow
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Het boek gaat over de familie Gijselhart en bestaat uit drie delen. Te beginnen bij Valse lente. Hierin wordt de gierige weduwnaar A.W. Gijselhart beschreven. Hij woont alleen op het Doornenhof. Ook is vader van twee kinderen: Magda en Leendert. In deel 1 wordt vooral geschreven over Gijselhart en zijn relatie met Magda. Zij komt terug naar haar ouderlijk huis om te vertellen dat ze zwanger is. Ze is ongehuwd maar toch zwanger. Dit staat Gijselhart het minste aan. Verder wordt er beschreven in hoeverre Gijselhart een krent is die geen cent teveel uit wil geven. Je kunt hier al merken dat hij het minste gevoel heeft voor zijn zoon. Hij wordt misschien in een paar woorden benoemd. In deel 2 de moederkerk komt Leendert, ookwel Broer genoemd, ter sprake. Hierin wordt verteld over zijn leven als homoseksueel. Hij verliest zijn vriend aan kanker en leid hoogst waarschijnlijk zelf aan aids. Hij heeft langere tijd in Amerika gewoond. Hier heeft hij dan ook de ‘rijpe jongen’ leren kennen. Hij handelde in kunst en speculeerde hierover. Dit maakte hem rijk, maar zorgde ook voor zijn ondergang. Tegen zijn vaders zin in komt ook hij naar huis. Zonder zijn vriend, die dus al een tijd overleden was. Zo is de gehele familie Gijselhart weer terug op het Doornenhof. In een geschiedenis krijgt Magda haar kind, Victor genaamd. Het is een jood, dit staat vader Gijselhart niet aan. Als Magda dan verteld dat de biologische vader van Victor naar het Doornenhof komt, genaamd Bruno Pechman, wil Broer Bruno vermoorden. Hij heeft ook al geprobeerd om zelfmoord te plegen. Vader sluit vrede met ‘de Jood’ en keert zich hiermee meteen tegen Leendert. Magda vertrekt naar een tijdje samen met Bruno Pechman en Victor naar Zürich. Aan het einde van het boek overleid Leendert aan de gevolgen van aids. En zo is A.W. Gijselhart weer helemaal alleen op het Doornenhof.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mystiek lichaam door Frans Kellendonk"