Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Morgen sla ik terug door Joost Heyink

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Morgen sla ik terug
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 2141 woorden
  • 19 april 2009
  • 143 keer beoordeeld
Cijfer 7
143 keer beoordeeld

Boekcover Morgen sla ik terug
Shadow
Morgen sla ik terug door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens:
Titel: Morgen sla ik terug
Schrijver: Joost Heyink
Jaar van uitgave: 2007
Plaats van uitgave: Houten
Uitgever: Uitgeverij van Holkema & Warendorf
Illustrator: Ontwerpstudio Bosgra BNO, Baarn
Datum: 10 november ‘08

Mijn oordeel over de omslag:
Ik vind de voorkant erg mooi. Je ziet heel duidelijk een jongen en zijn moeder staan. Je ziet het halve gezicht van de jongen en die huilt bijna. Het gezicht van de moeder zie je niet. Maar op de achtergrond zie je heel groot maar een vaag een gezicht van een boze man, wat later de vader blijkt te zijn.
En als je de titel ziet snap je meteen waar het over gaat. Een vader die zijn vrouw slaat.

Dat is dus erg goed gelukt...

Mijn oordeel over de titel:
De titel is goed gekozen. En het bouwt ook de spanning op, want wanneer zou de zoon Rob nou echt terug gaan slaan? Hij fantaseert er heel veel over, maar doet het eigenlijk pas als ze vluchten, en als de vader hun weer heeft gevonden. De titel zet je dus aan het denken.
Maar het was ook voor mij de eerste reden om het boek te pakken.

Mijn oordeel over de flaptekst:
Ik vind het een hele goede tekst. Het wordt vanaf het moment dat ze vluchten verteld. Dan word de spanning erg opgebouwd, maar het einde wordt niet verteld.
Daaronder zie je nog een stukje staan uit het boek zelf. Wat de moeder tegen haar zoon zegt. Dat maakt het nog spannender want daarin word gezegd dat zijn vader alles zou doen om hun terug te krijgen.
Toen ik de achterkant begon te lezen wou ik meteen het boek gaan lezen.
Ook dat is dus goed gelukt..

Een korte beschrijving van het hele verhaal:
Het verhaal gaat over Rob, zijn moeder (Jenny) en zijn vader (Berend). Zijn vader slaat zijn moeder als ze weer eens iets fout heeft gedaan. Maar de fouten van Jenny, zijn eigenlijk helemaal geen fouten. Berend kan zich bijvoorbeeld heel erg irriteren als het toetsenbord een paar cm verschoven is.
En dan gaat hij maar slaan, want anders leert ze het nooit..

De volgende ochtend heeft hij er altijd spijt van. Hij zal veranderen maar dan moest zij dat ook. Het probleem is dat de moeder helemaal niet kan veranderen omdat ze dus eigenlijk niks fout doet..
Rob heeft zijn moeder al vaak geadviseerd weg te gaan van hem. Maar ze deed het niet. Tot dat hij te ver ging. Ze had al een heel plan bedacht van hou ze konden vlucht.
Ze wachtte tot dat Berend weg ging, toen pakte ze snel de autosleutels en een paar nodig spullen. En ze reden weg. Maar ze reden de straat nog niet uit of Berend was er al. Hij werd boos en wou instappen. Maar ze lieten hem er niet in. Toen sloeg hij een raampje in. Dat hielp ook niet. Toen ging hij op de motorkap liggen. Maar Jenny gaf gas en hij viel.
Hij leek dood te zijn, want hij lag in een hele plas met bloed. Maar het bleek dat hij speelde alsof hij dood was. Want Jenny en Rob reden terug om te kijken of ze 112 moesten bellen. Maar toen greep Berend opeens het been van Jenny. Rob sloeg zijn vader en was toen echt knock-out.
Jenny had ergens honderden kilometers ver weg een zomerhuisje geregeld. En niemand wist waar ze waren. Ze had een andere achternaam geregeld en een school voor Rob en werk voor haar.
Het leek eerst allemaal goed te gaan. In het begin was het wel wennen, maar ze raakte snel aan de nieuwe omgeving gewend en begonnen het zelfs leuk te vinden. Rob had zelfs een vriendinnetje waar hij smoorverliefd op was.
Ondertussen lees je over hoe Berend boos is, maar ook hoe slim hij is. Hij bezoekt alle oude vriendinnen van Jenny die hij niet kent, bedreigd Jenny’s zus. Gaat naar familie, ondervraagt de MSN vriendjes van Rob onder Robs naam. En daar komt uiteindelijk iets onduidelijks uitrollen, een vakantiehuisje midden op de hei.
Dus Berend belt alle zomerhuisjes op de hei en doet zich voor als rechercheur. Uiteindelijk komt hij er achter dat er in een huisje een vrouw en een jongen overnachten voor langere tijd. Hij gaat er heen, en blijkt het goed te hebben.
Jenny en Rob schrikken zich dood als ze Berend opeens zien. Jenny roept dat Rob snel de auto in moet. Maar dan grijpt Berend Jenny bij de keel. Ze stikt bijna, maar dan pakt Rob een pook en slaat daarmee zijn vader, die is buitenwesten denken ze.
Ze stappen snel in de auto en rijden weg. Maar dan worden ze opeens achtervolgd, Berend is weer opgestaan! Het wordt een wilde achtervolging waarbij Berend alles probeert om hun te verongelukken. Dat was meerdere malen bijna gelukt, maar elke keer net niet.

Op het einde raakte Berend Jenny wel heel erg hard. De auto van Jenny kwam tot stilstand en wou niet meer starten. Ze stonden net ongelukkig voor een kanaal. Nu had Bernard de kans, hen in het water te duwen. Hij gaf volop gas, en Jenny probeerde uit alle macht de auto weer te starten..
En net op het laatste moment lukte het Jenny om de auto te starten en reed Berend zelf het kanaal in.

Het signalement en karakterbeschrijving van de hoofdpersoon:
Het boek gaat over Rob en over zijn vader en moeder. Zijn vader slaat zijn moeder omdat die vindt dat zijn moeder hem onrecht aan doet. Rob is erg eerlijk tegenover zijn vader. Hij vertelt duidelijk wat hij er van vind. Hij vindt het niet kunnen dat hij zijn moeder in elkaar slaat. Rob is een heel eerlijk persoon, en ook erg rechtvaardig. Alleen is hij erg gesloten, op de één of andere manier vertelt hij nooit wat hij echt voelt. Als iemand vraagt hoe het met hem gaat zegt hij goed, terwijl het slecht gaat. Ook zijn moeder verteld hij niet veel over zich zelf, over wat hij denkt. Hij heeft een soort van klep die sommige dingen niet toelaat om te zeggen. Tot dat hij Maria tegen komt, de eerste keer dat hij haar ziet verteld hij meteen alles. Het kan hem niet meer schelen, hij moet het aan iemand vertellen..

Tot welke genre behoort jouw boek:
Dit boek behoort tot het genre geweld, avontuur, detective, spanning en liefde.

In welke tijd speelt dit boek zich af:
Dit boek kan zich in meerdere tijden afspelen. De enige informatie over de tijd weet je door dat er toen al computers, mobieltjes en auto’s bestonden. Dus dit boek speelt zich af Tm 10 jaar geleden. Maar in de toekomst kan natuurlijk ook.

Raad je je klasgenoten aan om dit boek te lezen?
Ja ik raad dit boek zeker aan aan klasgenoten. Want dit is het beste boek dat ik ooit gelezen heb. Er zit zoveel spanning in, onbegrip maar toch ook wel weer begrip, zieligheid, rechtvaardigheid, angst, liefde en ga zo maar door..
Ik vind het echt een geweldig boek, en ik vraag aan iedereen als ze nog een boek moeten lezen of ze Morgen sla ik terug al hebben gelezen. Zo niet dan raad ik ze dit boek aan.


Keuzeopdracht Jonge Jury:
Beoordelingsformulier Jonge Jury
Schrijver:Joost Heyink
Beoordeeld door: Iris Smit Titel: Morgen sla ik terug

Wat geldt voor het door jou gelezen boek?
Je kunt meerdere genres aankruisen of er zelf eentje toevoegen.

Historisch verhaal Doktersverhaal x Liefdesverhaal
Sciences fiction Indianenverhaal x Avonturenverhaal
x Eigentijds verhaal Dierenverhaal Reisverhaal
x Speurdersverhaal Oorlogsverhaal
Ridderverhaal Intercultureel verhaal
Griezelverhaal
Detectiveverhaal

Hoe vond je het boek?
Maak steeds een keuze door één van de twee uitspraken te omcirkelen

Spannend Saai Angstaanjagend Ontspannend
Grappig Droevig Moeilijk Makkelijk
Begrijpelijk Onbegrijpelijk Werkelijk Onwerkelijk
Zet me aan het denken Laat me koud Waarschijnlijk Onwaarschijnlijk

Bekend Onbekend Meeslepend aangrijpend Doet me niets
Herkenbaar Niet herkenbaar Interessant Oninteressant
Kinderachtig Voor mijn leeftijd Vlot verteld Langdradig
Verrassend Voorspelbaar Grappig Flauw

Beschrijf de belangrijkste personen uit het verhaal. Maak dus een uitgebreid signalement en een goede karakterbeschrijving. Geef voorbeelden:
Het boek gaat over Rob en over zijn vader en moeder. Zijn vader slaat zijn moeder omdat die vindt dat zijn moeder hem onrecht aan doet. Rob is erg eerlijk tegenover zijn vader. Hij vertelt duidelijk wat hij er van vind. Hij vindt het niet kunnen dat hij zijn moeder in elkaar slaat. Rob is een heel eerlijk persoon, en ook erg rechtvaardig. Alleen is hij erg gesloten, op de één of andere manier vertelt hij nooit wat hij echt voelt. Als iemand vraagt hoe het met hem gaat zegt hij goed, terwijl het slecht gaat. Ook zijn moeder verteld hij niet veel over zich zelf, over wat hij denkt. Hij heeft een soort van klep die sommige dingen niet toelaat om te zeggen. Tot dat hij Maria tegen komt, de eerste keer dat hij haar ziet verteld hij meteen alles. Het kan hem niet meer schelen, hij moet het aan iemand vertellen..

Wat is het belangrijkste probleem in het boek en hoe wordt het opgelost?
Het belangrijkste probleem in het boek is dat Rob zijn vader zijn moeder slaat. Omdat zijn vader vindt dat zijn moeder hem onrecht aan doet. Omdat ze bijvoorbeeld het toetsenbord niet goed neer zet. Allemaal van die kleine dingen, maar hij vindt dat heel erg. En vind daarom ook dat ze maar moet voelen. De volgende dag heeft hij er altijd spijt van en zegt hij dat hij gaat veranderen als zij ook veranderd. En als zij zich ook aan hun regels houd. Maar dat doet ze niet dus gaat hij door.
Het probleem lijkt opgelost te zijn als Rob en zijn moeder naar een afgelegen zomerhuisje honderden kilometers va hun oude huis van dan vluchten. Maar zijn vader is zo slim dat hij hun uiteindelijk vind.

Er vindt dan een wilde achtervolging plaats in de auto. Bijna zijn Rob en zijn moeder er geweest. Maar op het laatste moment vliegt zijn vader het kanaal in. En dan is hij dood.

Wat ik verder nog zeggen wil over dit boek:
( over stijl, opbouw, iets waardoor je aan het denken bent gezet, waar je met iemand over hebt gepraat…etc. )
Ik vind het echt een heel leuk en spannend boek. Ik heb er met mijn vriendin over gepraat, en we vonden allebei het einde heel erg spannend. Want zodra je merkt dat Robs vader heel erg slim is, en hun zal vinden word het spannend. En dan kan je ook niet meer stoppen met lezen.

Wat is je eindoordeel over het boek? Kruis aan.
Ik ben gestopt Zwak Goed
onleesbaar Wel aardig Heel goed
Slecht Tamelijk goed Het beste boek dat ik tot nu toe gelezen heb

Keuzeopdracht Recensie:
Een erg spannend verhaal
Morgen sla ik terug van Joost Heyink is een erg spannend boek. Het gaat over een jongen Rob die ziet dat zijn vader zijn moeder slaat. Als ze weer eens wat fout heeft gedaan. Maar zo een fout is helemaal geen echte fout alleen dat het toetsenbord een cm is verschoven, meer niet.
Dat de fouten van de moeder niet groot zijn en nergens opslaan maakt van de vader een nog grotere schoft. Dat maakt het lezen nog spannender. Want je denkt de hele tijd wat gaat de vader nu weer doen? Ook zie je het verhaal vanuit de vader. Dan zie je hoe belachelijk hij denkt. Hij denkt echt dat zijn vrouw hem onrecht wil aan doen. En dat hij zich daarom niet kan beheersen. Hij gaat alleen veranderen als zijn vrouw ook veranderd. Maar ze veranderd maar niet..
De manier van schrijven is erg origineel, je ziet het vanuit de kant van Rob en van zijn vaders kant. En hoe raar zijn vader ook denkt je begrijpt het op een rare manier toch. Het boek is erg leuk om te lezen, en ook omdat het je blijft verbazen. En je nooit weet wat de vader nu weer gaat doen.

Door dat het zo een origineel en spannend boek is vind ik het, het leukste boek tot nu toe gelezen. Vooral op het einde kan je gewoon niet stoppen met lezen. Want het verhaal kan nog alle kanten op gaan.
En eigenlijk is dat door het hele boek zo, het kan alle kanten opgaan. Je gaat dus ook zelf fantaseren en bedenkt hoe het eindigt, maar als het boek dan opeens anders loopt moet je weer iets nieuws bedenken.
Daarom vind ik het boek ook erg leuk, omdat je er over na kan denken. En omdat je vaak niet gelijk heb begin je weer opnieuw met denken.
Het boek Morgen sla ik terug raad ik zeker aan, aan alle lezers en lezeressen die wel van een spannend boek houden. En ook als je van zielige boeken houd, van liefdes boeken, van onvoorspellende boeken en van boeken die van meerdere kanten worden beschreven raad ik je dit boek aan.
Eigenlijk hoef je alleen maar van lezen te houden en je moet dit boek lezen.

REACTIES

D.

D.

DANKJEWEL!
je hebt mijn hele boekverslag gemaakt. haha.

13 jaar geleden

A.

A.

ee kan iemand even een paar motieven toevoegen? heb ik namelijk nodig voor het boekverslag van mijn school?
ik heb het huiselijke geweld al

11 jaar geleden

A.

A.

Thx voor het maken

7 jaar geleden

H.

H.

Slecht

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Morgen sla ik terug door Joost Heyink"