Morgen ben ik beter door Evert Hartman

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1244 woorden
  • 8 mei 2007
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 6 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1987
Pagina's
218
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1988 Winnaar)

Boekcover Morgen ben ik beter
Shadow
Morgen ben ik beter door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Informatie over de schrijver
Evert Hartman werd op 12 juli 1937 geboren in Dedemsvaart. Hij bleef daar tot zijn tiende wonen en verhuisde toen naar Kampen. Na zijn middelbare school en militaire dienst, begon hij in 1958 aan zijn studie sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nog tijdens zijn studie begon hij te werken als leraar aardrijkskunde wat hij tot 1992 gedaan heeft. In 1973 verscheen zijn eerste boek, Signalen in de nacht. Enkele jaren later begon Evert Hartman met het schrijven van jeugdboeken. In 1979 verscheen zijn eerste jeugdboek. Dit boek heette Oorlog zonder vrienden en was meteen een succes. Veel van zijn boeken zijn bekroond met verschillende prijzen. Een Gouden of Zilveren griffel heeft Evert Hartman nooit gekregen. Voor Oorlog zonder vrienden kreeg hij wel de Europese jeugdboekenprijs voor het meest actuele jeugdboek. Op 7 april 1994 overleed Evert hartman.

Andere boeken van Evert Hartman
Signalen in de nacht (1973)

Machinist op dood spoor (1975)
De laatste stuw (1977)
Oorlog zonder vrienden (1979)
Vechten voor overmorgen (1980)
Het onzichtbare licht (1982)
Gegijzeld (1984)
Buitenspel (1986)
Morgen ben ik beter (1987)
Het bedreigde land (1988)
De droom in de woestijn (1989)
Niemand houdt mij tegen (1991)
De voorspelling (1993)
De vloek van Polyfemos (1994)


De boeken van Evert Hartman zijn spannend en zitten vol actie. Zijn onderwerpen sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren. Veel van zijn boeken draaien om een gevecht voor vrijheid. De hoofdpersonen raken betrokken in een conflict waarin ze moeten kiezen: blijven ze trouw aan het gezag (van de regering, van hun ouders, van de medische wereld), of volgen ze hun geweten en gaan ze tegen dat gezag in? Door hun keuze komen ze in een positie waarin het soms lijkt of de hele wereld tegen hen is, maar ten slotte vinden ze toch een oplossing. Evert Hartman laat de twee kanten van het conflict zien, maar vaak is het wel duidelijk aan welke kant hij zelf staat. Hij vertelde ook een aantal oude verhalen (van Homerus en uit de Bijbel) na in zijn meeslepende stijl.

Wat boekbesprekers van het boek vinden
De boekbesprekers zijn het bijna allemaal met elkaar eens dat ze het een slecht einde vinden. Het hele verhaal is Marielle ziek en dan ineens is ze zomaar weer beter. Je weet niet eens wat ze nou eigenlijk had. De meeste boekbesprekers vinden de rest van het verhaal wel goed, je leest er snel doorheen maar er zijn er ook en die vinden het hele verhaal alleen maar gezeur.Samenvatting
Christa en Marielle zijn twee vriendinnen van 16 jaar. Marielle wordt ziek op school en gaat naar huis. Ze voelt zich steeds slechter en gaat naar de dokter. De dokter kan niet vinden wat ze heeft en stuurt haar naar het ziekenhuis voor een onderzoek. Ze komt in het ziekenhuis te liggen bij 3 oudere vrouwen, Toos, Hetty en Nora. Met Toos kan ze goed praten. De artsen laten niets los over de uitslagen van de onderzoeken. Christa komt iedere dag op bezoek maar Marielle’s ouders denken dat Christa een slechte invloed op Marielle heeft en ze mag dus niet meer komen. Christa heeft het ook moeilijk want haar broertje Thijs heeft veel problemen. Koen, haar oudere broer komt op een avond thuis met een vriend, Michael. Deze Michael geeft het advies Thijs zijn zin te geven. Haar ouders zijn het daar niet mee eens, maar doen het toch. Het komt weer helemaal goed met Thijs. Christa wordt verliefd op Michael. Christa kan het afwachten op de uitslagen niet meer aan en gaat stiekem in het archief van de dokter kijken. Maar daar staan alleen maar moeilijke woorden in. Ze vraagt aan de verpleegster wat die woorden betekenen maar die zegt dat de dokters ook niet weten wat er aan de hand is. Marielle wordt het helemaal zat in het ziekenhuis en krijgt een woedeaanval. Ze stapt op uit het ziekenhuis en na een dag of twee voelt ze zich weer helemaal beter en gaat ze weer naar school.

Creatieve opdrachten
1 Ik heb 2 gedichten op gezocht:

Ziek
Wachten op de dokter,
alsmaar zieker voelen,
kijken in de spiegel
naar je eigen smoelen,
voelen aan je polsslag,
kijken naar je tong
en iets horen piepen,
in je linkerlong,
bang als een marmotje,
vader is geen held,
ik schrik me al een rotje,
als er wordt gebeld,
dan treedt de dokter binnen.
‘k vertel ‘m van m’n piep,
hij kijkt me onderzoekend aan,
dan zegt ie, zucht eens diep,
hij klopte op mijn ribben,
‘k geef voor mezelf geen cent,
en ik denk bij ieder klopje,
dit is het begin van ’t end,
‘k ben door die angstpsychose
een nederige Hansworst,
ik ruik al de Narcose,
het mes gaat in m’n borst
en als ik na een dat of wat
weer eindelijk besef,
dat ik mezelf te pakken had,
heb ik het grootste lef.

Toon Hermans: “Verzamelde versjes”
Ik heb dit gedicht gekozen want het gaat over ziek zijn en omdat ook uit dit gedicht blijkt dat je door negatief te denken je, je steeds zieker gaat voelen.

ziek..
al ziek lig ik op bed
beter worden gaat me niet maar niet lukke
ik ben vreselijk moe
mijn lichaam doet zeer aan stukke

als is het warm, ik ril en heb het koud
het zweet druipt langs mijn lichaam
ik heb nergens meer zin in
geen eten en geen drinken
waarom ben ik nou weer de zieke

niemand die dat wilt, zo ziek op bed
al duurt het lang, ik vecht door
tot de bactieriën mijn lichaam verlaten
waar die dan ook wel niet zaten

langzaam wordt ik beter en kom ik bij
nog beetje aan sterke
goh, voel me beter, ben blij
mooi kan ik morge weer werke
Geschreven door Nouske, dit gedicht past bij het boek omdat ‘beter worden gaat me niet maar niet lukke’ dat denkt Mariëlle ook en niemand gunt het haar om ziek te zijn.

2 Een opgezochte recensie
Schrijver: Hartman, Evert
Titel: Morgen ben ik beter
Jaar van uitgave: 1987
Bron: Het Binnenhof
Publicatiedatum: 07-10-1987
Recensent: Henny, Leo
Recensietitel: Voorbereiding op literatuur voor volwassenen

Evert Hartman - bekent van de jeugdromans als "Het zonder vrienden" heeft (opnieuw bij Lemniscaat) een nieuwe "pil"geproduceerd: "Morgen ben ik beter". Een boek met een verrassend gegeven. Een schoolmeisje dat ziek wordt opgenomen en daar in onwetendheid blijft verkeren omtrent haar ziekte en wat de onderzoeken hebben op geleverd. Een vriendinnetje van het meisje vindt dat maar niks. Ze wil er het fijne van weten en gaat in de kamer van de behandelend specialist op zoek naar het dossier. Daar wordt het meisje echter betrapt. Dat Evert Hartman zijn vak uitstekend verstaat wisten we al. Niet voor niets ook sleepte hij met "Oorlog zonder vrienden" de Europese jeugdboekenprijs in de wacht. "Morgen ben ik beter"is knap en spannend geschreven. De schrijfstijl is er een, die het grote kind prima kan laten wennen aan het niet meer zo heel eenvoudige leesvoer. Dat geldt overigens ook voor de behandeling van het onderwerp. Al met al is dit soort boeken een prima voorbereiding op literatuur voor volwassenen. Jammer alleen, dat de prijzen voor goede boeken zo hoog liggen. En dus maar goed dat "de bieb"er is.

Het klopt dat het boek knap en spannend geschreven is, de schrijfstijl vond ik ook goed te volgen. Verder heb ik niks op te merken bij deze recensie.

Zakelijke gegevens
Titel: Morgen ben ik beter
Schrijver: Evert Hartman
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 1987

Bronvermelding
Het boek
En op internet:
www.boekbespreking.nl
www.scholieren.com
www.schrijversnet.nl
www.krantenknipsels.nl/jliterom

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Morgen ben ik beter door Evert Hartman"