ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
1.Algemene Gegevens

A. Auteur en Titel:


Titel: Moordzaak
Schrijver: Theo Engelen
Uitgever: Sjaloom
Jaar van Uitgave: 1996

B. Genre:

Genre: Detective

C. Titel:

Titelverklaring: Lisa en haar moeder gaan een bedrijfsonderzoek doen. Hoe verder ze alles bestuderen, hoe vreemder alles wordt. Er missen een paar bladzijden uit het archief. De eigenaar van de firma vindt het niet goed dat Lisa en haar moeder onderzoek doen naar zijn bedrijf, en probeert ze hier van te weerhouden.
Dit is natuurlijk vreemd, want als een bedrijf alles in orde zou hebben dan is er niets te verbergen.
Er doet nog een FBI agent, de Amerikaan Richard, onderzoek naar de geschiedenis van de firma Wagenmakers & Zoons. Richard is ergens achter gekomen en wordt doodgereden. Dan krijgen Lisa en haar moeder de verdwenen bladzijden in handen en begrijpen ineens alles van het archief. Er worden vanaf die tijd allemaal moorden gepleegd.

2. Eerste reactie

Moordzaak is een heel erg avontuurlijk boek. Eva en Lisa gaan opzoek naar verdwenen bladzijden uit een archief en stuiten op allerlei gevaren. Dit maakt ook dat het verhaal erg spannend wordt. Steeds komen er nieuwe dingen boven water. Als Richard de verloren bladzijden vind, dan wordt hij vermoordt. Deze moord zou zogenaamd een ongeluk zijn. Dit zorgt wel voor enige verwarring, want is het nou een ongeluk of is het nou moord?
Het verhaal is ook erg realistisch. Het verhaal is zeer realistisch opgesteld zodat je in 1e instantie denkt dat het ook in werkelijkheid zou kunnen voor komen. Maar als je er dan verder over na denkt blijkt toch al snel dat het zeer onwaarschijnlijk is dat zoiets in de realiteit gebeurd. Althans niet in Nederland.
Sommige stukken waren erg onduidelijk, doordat er vele dingen tegelijk speelden. Vooral aan het begin als je eigenlijk in het midden van een verhaal begint.
Er zaten ook wel grappige stukken in het verhaal als bijvoorbeeld zomaar bij Eva en Lisa aan komt kloppen en zichzelf uitnodigt om gezellig een glas wijn mee te drinken.
Emotionele stukken kwamen ook voor. Als Eva op een avond Richard mee naar huis neemt wordt ze erg verliefd op hem. Als ze hoort dat Richard een “ongeluk” heeft gehad raakt dat haar heel erg.

Gebruikte Beoordeling woorden: avontuurlijk, spannend, realistisch, onduidelijk, grappig, emotioneel

3. Inhoud

A. Personages:


Er zijn in dit boek eigenlijk 2 belangrijke Hoofd personen, dat is Lisa en Eva. Eva is de Moeder van lias en zie is bedrijfshistoricus. Lisa’s moeder wilde graag in het bedrijfs archief kijken van het bedrijf: Wagenmaker & zn. Dat wilde de bedrijfsleiders eerst niet. Maar toen Eva er als nog in mocht kijken, bleek dat er 1 Pagina in het bedrijf archief ontbrak. Toen Richard (een engels politie agent, zijn echte naam is meneer Wallset) de onbrekende pagina had gevonden werd hij vermoord maar het moest op een ongeluk lijken. Lisa en Eva wisten niet wat ze moesten denken was het nu een moord of toch een ongeluk. Ook werd Lisa in het verhaal een beetje verliefd op Richard het raakte Lisa ook erg toen ze kreeg te horen dat Richard was overleden.

B. Personages Beschrijving:

HOOFDPERSOON 1:

Naam: Lisa
Uiterlijk: word niet beschreven in het boek.
Karakter: Lisa is een heel gewoon meisje, af en toe wat te nieuwsgierig. Ze vindt het niet leuk als haar moeder uit gaat met andere mannen dan haar vader en is dan heel jaloers.

HOOFDPERSOON 2:

Naam: Lisa’s moeder (Eva)
Uiterlijk: word niet beschreven in het boek.
Karakter: Eva is van beroep bedrijfshistoricus. Eva heeft een hekel aan roken. Ze is getrouwd geweest met Joris (vader van Lisa). Joris is politie agent en werd op de meest ongunstige momenten opgeroepen en dat vond Eva altijd maar niets.

C. Ruimte:

In het verhaal wordt niet specifiek een jaartal en/of een plaatsnaam genoemd, wel zijn er enige plaatsen waar iets gebeurd namelijk: Huis van Eva en Lisa, Vakantie huisje.

D. Realisme:

Het verhaal op zich klinkt heel realistisch. Maar als je er echt over na denkt kom je er snel achter dat de kans dat zoiets in werkelijkheid gebeurd erg gering is. Althans in Nederland

E. Samenvatting:

Eva De Zeeuw (Lisa Moeder) is een bedrijfshistorica die na enkele aanwijzingen te hebben ontvangen besloot om een onderzoek te starten bij het textielbedrijf Wagemaker. Eva vond het namelijk heel vreemd dat tijdens de crisis, die in de jaren 1930 ontstaan is, dit kleine bedrijfje niet op de fles is gegaan, maar zelfs enorme winsten heeft kunnen maken.
Zoals gebruikelijk liet Eva het bedrijf schriftelijk op de hoogte brengen van haar interesse. Enkele dagen later ontving ze een uitnodiging tot gesprek met de directeur.
De directeur, dhr. Wagemaker junior, stond heel sceptisch tegenover de interesse van Eva en aan het eind van het gesprek besloot Wagemaker junior om Eva niet in het bedrijf archieven.
Wanneer Eva terug thuis aankwam was ze pisnijdig geworden. Gelukkig wis Lisa haar moeder te kalmeren en kwam toen op het idee om haar moeder te gaan helpen in deze zaak. Ze bedacht als dhr. Wagemaker Jr.
Eva niet in de papieren van het bedrijf laar kijken waarom zouden ze het dan niet bij dhr. Wagemaker Senior proberen. Zo gezegd zo gedaan. Eva bracht een bezoekje aan Wagemaker senior en kreeg van hem wél de toelating om haar onderzoek uit te voeren. Hoe dieper ze in de geschiedenis van een bedrijf doken, hoe meer vreemde dingen ze tegenkomen. Bijv: Vele berichten uit het archieven bleken gecodeerd te zijn en aangezien het boek met de verklaringen van de codes zoek was werden ze ook hier niet veel wijzer uit. Op een gegeven moment viel het Lisa op dat er op 5 juni 1932 een dhr. Van Gils opstaande voet was ontslagen maar er waren in het archief nergens naardere informatie over te vinden. Eva en Lisa vonden dat vreemd. Maar Lisa sloeg voor om eens met meneer Van Gils te gaan praten. Maar al vlug bleek dat deze man al een geruime tijd overleden was. Maar gelukkig voor hen leefde de zoon van meneer Van Gils nog en daarmee gingen ze praten. Tijdens het bezoek bij meneer Van Gils kwamen er nog een paar schokkende gegevens vrij, die nooit mochten openbaar gemaakt worden. Want Wagemaker dreigde destijds door de crisis en de onderlinge concurrentie failliet te gaan. Daarom werd er een ietwat ‘alternatieve’ manier van concurrentiebeleid uitgestippeld. Wagemaker heeft zich destijds kunnen handhaven door de marktpositie van het concurrerende bedrijf Cartwright in te nemen. Wagemaker deed dit aan de hand van ware maffiapraktijken zoals dreigementen, brandstichting, enz. Toen Eva meneer Van Gils vroeg waarom zijn vader dan werd ontslagen wist hij geen antwoord op te geven hij wist het namelijk zelf niet. Na afloop van het bezoek vond Eva dat ze eens in het archief te kijken van het textiel bedrijf Cartwright in Engeland. Tijdens het naar lezen van dit archief bleek alles wat men van meneer Van Gils had gehoord waar te zijn. Toen Eva terug kwam naar Nederland probeerde ze aan meer informatie te komen over meneer Van Gils maar dat was te vergeefs.

Toen ze terug in het hotel aankwam had ze al een bericht ontvangen van een zekere Richard. In zijn briefje had hij geschreven dat ook hij met een bedrijfsonderzoek was begonnen. Hij wou haar graag ontmoeten in een restaurant om wat informatie te kunnen uitwisselen. Eva vertrouwde het niet echt daarom ging ze alleen als Lisa mee kon op deze afspraak in. Eva werd tijdens deze ontmoeting met Richard niet echt veel wijzer. Wel vertelde hij dat hij gestopt was met het onderzoek omdat hij van alle kanten werd tegengewerkt en zelf bedreigd. Aan het einde van de afspraak gingen beide partijen weer hun eigen gang maar toen Richard van zijn auto de ramen aan het bevrijden was van het ijs ontplofte ineens ze wagen. Richard overleefde het omdat hij niet in de auto zat. Dagen gingen voorbij en Eva bleef haar onderzoek gewoon verder zetten. Pas wanneer Wagemaker junior te weten kwam dat Eva toch een onderzoek was gestart begonnen ook voor haar de problemen de kop op te steken. Daarom besloot Eva haar ex-man in te lichten (Joris Vosman). Hij was een politie agent. Inmiddels had Joris een onderzoek uitgevoerd op dhr. Wallset. Wanneer hij een foto van Richard opgestuurd kreeg besloot hij om even tot bij Eva thuis te gaan. Eva was niet aanwezig, Lisa echter wel. Joris deed zijn verhaal. Hij vertelde Lisa dat dhr. Richard Wallset onmogelijk de kerel kon zijn omdat dhr. Wallset al een zestiger was en dus kon de beschrijving die Eva Joris had gegeven onmogelijk kloppen. Joris vroeg zijn dochter om deze feiten nog eventjes stil te houden omdat hij niet onnodig paniek wou zaaien. Kort na dat Lisa de feiten te horen kreeg. Ging de telefoon dhr. Wagemaker senior belde. Hij wou eens spreken met Eva betreffende haar onderzoek. Het totale gezin, inclusief Joris, ging op visite bij dhr. Wagemaker senior. Na een verhelderend gesprek keerde het gezin terug huiswaarts. Joris kon uit de conversatie besluiten dat Wagemaker senior geen flauw idee had van wat er zich in het bedrijf afspeelde. Op hun terugweg werd het gezin Vosman – De Zeeuw aangevallen door 2 auto’s. Hun pogingen om Joris van de baan te rijden mislukten omdat Joris tijdig had kunnen ingrijpen door het vuur te openen op hun belagers. Enkele dagen later werd Richard vermoord. Joris was wel al te weten gekomen dat Richard een lid was van de Engelse politie. Dit gegeven maakte Joris alleen maar wantrouwiger over de praktijken die zich in het bedrijf Wagemaker afspeelden.

Op dezelfde dag dat het levenloze lichaam van Richard werd aangetroffen, werd Eva opgebeld en werd er gedreigd dat er met haar het zelfde zou gebeuren dan met Richard als ze niet het onderzoek beëindigde. Maar gelukkig voor Eva nam Lisa de Telefoon op. Vanaf dat moment was het dus serieus was ondertussen gepromoveerd waardoor hij kon beschikken over een enorme mankracht. Joris begon zichzelf steeds meer de vraag te stellen of de firma Wagemaker al dan niet een andere zaak op zijn kerfstok had. Uit onderzoek had hij immers kunnen afleiden dat de overleden Wallset belast was met een narcoticazaak. De spullen van Richard of wel dhr. Wallset werd aan Eva gegeven omdat het misschien kon helpen in haar onderzoek. Uit deze bezittingen bleek dat Richard bij het inkijken van de archiefstukken steeds meer interesse kreeg voor wat er zich in 1932 had afgespeeld dan voor zijn narcoticazaak. Richard had zich immers de toegang tot het bedrijf verschaft door zich uit te geven als de historicus Richard Wallset. Toen Eva, een echte historica, echter op de proppen kwam kreeg hij het benauwd waardoor hij besloot zich meer op vlakte te houden. De moord op deze Engelse politieagent maakte het voor Joris mogelijk om genoeg mensen van het Nederlandse korps te overtuigen om zo lang en zo nauw mogelijk de firma Wagemaker te onderzoeken.
Weken gingen voorbij. Eva bleef gewoon verder speuren naar de aanleiding van het ontslag van dhr. Van Gils op die bewuste vijfde juni in 1932.
Ook Eva had ondertussen al promotie gemaakt. Tijdens haar onderzoek kreeg ze de kans om te solliciteren voor een openstaande betrekking als hoogleraar aan de universiteit, met succes.
Eva diende dus aangesteld te worden als nieuwe professor. Op deze huldiging waren de beide heren Wagemaker eveneens van de partij. Na de huldiging feliciteerden alle genodigden haar waaronder ook Wagemaker junior. Zijn felicitatie was ietwat vergiftigd, maar Eva beet van zich af. Haar repliek maakte Wagemaker junior zo woest dat hij met een knalrood hoofd wegging.
Enkele dagen later werd er een aanslag gepleegd op Eva. De schutter miste zijn doel echter zijn doel waardoor de politie zowel Eva als Lisa in veiligheid had kunnen brengen.
Joris had Eva en Lisa laten onderkomen in een vakantiepark ver buiten de stad.

’s Anderdaags kreeg Joris en Lisa een bezoek van Wagemaker junior. Hij was door het dolle heen en hield nu beiden onder schot. Gelukkig had Lisa, die lag te slapen, gehoord dat Wagemaker junior in het huis was. Ze kroop door haar raam en wist via de voordeur zo achter Wagemaker te verschijnen. Eva was gewapend met een roeispaan waarmee ze Wagemaker op het sleutelbeen sloeg.
Wagemaker kon wel ontkomen, maar zijn ontsnapping was slechts van korte duur. Toen Wagemaker senior Joris opbelde en hem vroeg om even tot bij hem thuis langs te komen werd duidelijk wat er gebeurd was. Wagemaker senior had zijn zoon doodgeschoten omdat zijn zoon volledig door het lint was gegaan. Joris legde Wagemaker senior uit dat zijn zoon een narcoticahandel leidde en dat hij enorm werd gehinderd door het onderzoek van Eva.
Joris had een pasklare oplossing voor de gepleegde moord. Joris stelde Wagemaker senior voor dat zijn zoon de pedalen had verloren omdat zijn narcoticahandel geruïneerd was door Eva. Wagemaker junior was totaal radeloos en heeft daarom dan maar zelfmoord gepleegd.

Toen Joris het pistool in Wagemaker junior zijn handen had gelegd vertelde hij aan Wagemaker senior dat hij vrijuit ging indien hij met deze gedachte zou kunnen verder leven.
Hij raadde hem ook aan om zijn zaak nog te redden, nu het nog mogelijk was.

4. Leeservaring.

Toen ik hoorde dat we voor Nederlands weer eens een boek moesten lezen dacht ik van Nee hé niet weer een. Vooral omdat de keuzen die we hadden. Ik dacht toen ik die boeken zo zag, ach het zal wel weer allemaal saaie boeken zijn waar je bladzijde voor bladzijde moet door heen worstelen waar je elke 10 seconde denkt van; heb ik de 20 bladzijdes nog niet bereikt zodat ik morgen niet hoef te lezen. Dus met enge wanhoop ging ik naar de bibliotheek om daar een boek te lenen. De eerste tijd heeft het boek maar wat daar niet geïnteresseerd gelegen tot dat ik erachter kwam dat we al over een week het boek verslag moesten inleveren. Ik ben dan toch maar aan het boek begonnen. Direct de 1e pagina begon het boek al fantastisch met kogels, angst vluchten dan lees je verder en verder al naar 2,5 uur blijkt dat je al ¼ van het boek hebt uitgelezen. Dat. De volgende dag ik begon zelfs met plezier aan het lezen wat nog nooit is voor gekomen. Naar 4 dagen had ik het boek volledig uit. Op zich een knappe prestatie voor iemand die lezen een straf vindt. Ik had dus nog maar 3 dagen voor dit verslag te typen ook dit weer liep niet zo als geplant was. Ik had me voor genomen om dag 1 te rusten want van al dat veel lezen word je natuurlijk moe. Dag 2 had ik me voorgenomen dat ik een begin zou maken aan het leesverslag maar ja als je 1 rust dag hebt gehad dan valt dat ineens heel zwaar om dan weer te beginnen dus ik pakte me nog een rustdag. Ja, en dan heb je het weer zo goed voor elkaar dat ik een heel lees verslag van nu al zijn 2.490 woorden tot laat in de nacht moet gaan typen.

5. Beoordeling

Het boek was vele malen beter dan ik me had voor gesteld dit was het 1e boek waar ik ook eens door kon lezen. Ik dacht zoals hoe ik in lees, ervaring, heb geschreven het zal wel een saai boek zijn maar het was dus niet zo. Dit boek heeft echt een 8 verdiend. Omdat de tekst goed is opgebouwd en je leest er lekker vlug door zonder dat het boek saai werd.

6. Verwerkingsopdracht
Theo Engelen heft nog meerdere boeken geschreven dan alleen Moordzaak . Hier onder komt een klein lijstje met de boeken die Theo Engelen in de loop van zijn carrière heeft geschreven:
1. 1993 Schimmen uit het verleden (Sjaloom) (+12)
2. 1995 De nacht van de doorbraak (Sjaloom) (+12)
3. 1995 De riddergrot (Sjaloom)
4. 1996 Moordzaak (Sjaloom) (+12)
5. 1997 Schoolstrijd (Sjaloom / 2e druk 2002) (+12)
6. 1999 De Indische vlieger (Sjaloom) (+12)
7. 2002 Droomvrouw vermist (Sjaloom) (+12)
8. 2004 Marlow (Sjaloom) (+12)
9. 2002 oorlog40-45.nl

Hieronder komt van alle boeken een kleine samenvatting die gekopieerd is van de site van de uitgever. Zie bij Bronvermeldingen voor de website.

1. 1993 Schimmen uit het verleden (Sjaloom) (+12)
Sanders vader besluit onverwacht om van het drukke Utrecht naar het groene Belst te verhuizen. Aan het huis blijken oorlogsherinneringen te kleven en Sander vindt dat maar wat spannend. Stukje bij beetje komt hij te weten wat zich in een koude januarinacht in 1944 heeft afgespeeld.

Theo Engelen laat zien hoe sterk traumatische ervaringen uit de oorlog kunnen doorwerken in het heden.

2. 1995 De nacht van de doorbraak (Sjaloom) (+12)
Karlijn vindt het heerlijk dat haar opa en oma bij hen inwonen. Maar op een dag zijn ze opeens verdwenen, na een hoogoplopend conflict met haar ouders. Karlijn mist ze verschrikkelijk. Ze doet haar best hen op te sporen, maar ze lijken wel van de aardbodem weggevaagd.
Als tijdens een zware storm een dijk doorbreekt en het dorp onderloopt, komt het tot een ontknoping. Na die bange, nachtelijke uren is niets en niemand meer hetzelfde.

3. 1995 De riddergrot (Sjaloom)
Bart en zijn oom worden ontvoerd en naar de Limburgse grot gebracht waar Barts oom zijn wijn gelagerd heeft.
Twee eeuwen geleden beleefde Pierre Cocu, knecht van een lompe karrevoerder in dezelfde grot een hachelijk avontuur. Het lijkt erop dat de levens van de twee jongens door onzichtbare draden met elkaar verbonden zijn.

4. 1997 Schoolstrijd (Sjaloom / 2e druk 2002) (+12)
Joost kijkt niet bepaald uit naar het nieuwe schooljaar. Opnieuw wacht hem een jaar vol treiterijen. Maar dan is er een nieuw gezicht in de klas: Anke. Samen met Anke kan hij de wereld, en de pesters, beter aan, maar Joost moet het lot niet tarten.

5. 1999 De Indische vlieger (Sjaloom) (+12)
Sukardi woont in een klein dorp op Java. Hij weet niet beter dan dat de Hollanders de baas zijn. Maar Nederlands-Indië wil zijn onafhankelijkheid. Sukardi's broer, Boenki, vecht voor de Republiek Indonesia en laat zich door niemand tegenhouden.
Sukardi wordt heen en weer geslingerd tussen loyaliteit met zijn broer en de vriendschap die hij heeft gesloten met een Nederlandse militair.

6. 2002 Droomvrouw vermist (Sjaloom) (+12)
Als Cas in de stad een beeldschone blonde vrouw ziet, loopt hij haar achterna. Dat had hij beter niet kunnen doen... Voor hij het weet is hij in elkaar geslagen en verwikkeld in een avontuur dat hem verwarrende, angstige dromen bezorgt. Een paar dagen later ziet Cas dezelfde vrouw op tv: ze is spoorloos verdwenen. Wie is zij eigenlijk? En waarom is ze verdwenen? Gelukkig bemoeit Lisa, de dochter van de rechercheur die het onderzoek leidt, zich ook met de zaak. En zij is best geïnteresseerd in Cas' dromen!

'Droomvrouw vermist' is een rasechte thriller. Het is een zelfstandig te lezen vervolg op 'Moordzaak', dat in 1996 verscheen als Pandora-crimi.

7. 2004 Marlow (Sjaloom) (+12)
Marloes gaat met haar ouders en haar broer Sander op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Marloes heeft er echter geen moeite mee om haar vriend Richard een tijdje niet meer te zien. Het gaat niet meer zo lekker tussen die twee. Op de camping maakt Marloes kennis met Vera, die daar als begeleidster van een groep gehandicapten verblijft. Marloes weet in eerste instantie niet zo goed wat ze met de aandacht van Vera moet. Tijdens een weekend in het zomerhuisje van Vera's familie ontdekt Marloes onverwachte kanten van zichzelf.

8. oorlog40-45.nl
Oorlog40-45.nl is een nieuw boek met verhalen over de Tweede Wereldoorlog van bekende Nederlandse (kinderboeken)schrijvers. Een groot aantal van hen heeft de oorlog zelf van nabij meegemaakt. Sommige hoofdstukken vertellen de persoonlijke belevenissen van de auteur, andere beschrijven een waar gebeurde geschiedenis of zijn verzonnen. Ze spelen zich af in alle gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden.
Onderwerpen zijn onder andere: de meidagen van 1940 en 1945, de vervolging van joden en Sinti, verzet en collaboratie, Suriname in de oorlog en de pilotenhulp.
De auteurs tonen het verdriet, de angst en de boosheid, maar ook de kracht die in mensen naar boven komt onder uitzonderlijke omstandigheden. Ook feiten, namen en achtergronden van de oorlog komen aan bod.

Lijst van auteurs die aan dit boek bijgedragen hebben:

• Sera Anstadt
• Eva Bentis
• Greet Beukenkamp
• Frits van den Bosch
• Arend van Dam
• Thea Doelwijt
• Theo Engelen
• Karel Eykman
• Paula Gomes
• Corrie Hafkamp
• Tineke Hendriks
• Frank Herzen
• Jos van Hest
• Valentine Kalwij
• Henk van Kerkwijk
• Ben Laurens
• Ton van Reen
• Simone Schell
• Kees Simhoffer
• Gerard Sonnemans
• Rosalie Sprooten
• Peter Vervloed
• Lalla Weiss

“Moordzaak” tegenover de andere boeken van Theo Engelen.
De enige overeenkomst dat ik ken tussen alle boeken van Theo engelen is dat ze allemaal wel een gedeelte geschiedenis hebben te maken bijvoorbeeld in het boek Moordzaak gaat Theo Engelen terug naar 1930 waar een textiel crisis op dat moment is. Ik heb even rond zitten zoeken maar het blijkt helemaal niet zo vreemd dat alle boeken over de geschiedenis gaan want op de site van de uitgever staat dat hij afgestudeerd is op de Nijmeegse universiteit in het vak geschiedenis het staat er als volgt:”is Theo Engelen in Nijmegen gaan wonen, waar hij aan de plaatselijke universiteit geschiedenis studeerde. Dat vond hij zo boeiend dat hij er ook na het afstuderen in 1976“

7. Bronvermelding

• http://www.sjaloom.com/auteurs/theo-engelen.html = De website van de uitgever van Theo Engelen over zijn werk

• http://www.leesplein.nl/6LLvolg.html?http://www.leesplein.nl/includes/auteurs_ll.php?mode=auteursinfo&id=246 = De uitgebreidste website die ik Over Theo Engelen kon vinden wat betreft zijn informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Dit is wel een vet boek zeg echt vet koel

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Het is een mooi boek maar lastig te begrijpen en in de samenvatting staat dat Lisa het sleutelbeen had gebroken en dat lisa door het raam was geklommen maar dat wordt niet in het boek beschreven Lisa werd echter vast gegrepen door Wagenmaker maar dit stond er wel in het boek: Het duizelde lisa. ze keek wanhopig naar haar vader maar het leek wel of hij langs haar heen keek. ze voelde wagemaker verstrakken. ook hij had vaders blik gezien en was onmiddelijk op zijn hoede. met een ruk draaide hij zijn hoofd om. 'wat krijgen we ...'voor hij zijn zin afmaakte dook hij opzij. even verslapte zijn grepp op lisa. ze maakte van de gelegenheid gebruik en sprong weg bij haar belager. 'Die is voor richard' riep MOEDER grimmig. de roeispaan miste wagemakers hoofd op een paar centimeter en kwam op zijn schouder terecht. ze hoorden het knappen van het sleutelbeen.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

het licht er maar aan hoe lang je over het boek doet

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

er staat na 2.5 uur ben je op 1/4 e ik had het boek al na 3 uur uit..

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast