ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Gegevens
1. Datum van het leesverslag: 10-02-‘05
2. Titel: Moordmeiden
3. Auteur: Mirjam Mous
4. Genre: Liefdesverhaal, omdat het de hele tijd om een jongen gaat waar twee meiden verliefd op zijn. En als het even niet over die jongen gaat, is het wel over een ander.

Inhoud
1. Samenvatting van het verhaal (ongeveer twintig regels)
Anouk en Laura zijn vanaf de zandbak al beste vriendinnen. Laura geloofd in magie en is heel erg met pendelen enzovoort bezig. Ze hebben elkaar een eed gezworen (met elkaars bloed proeven) dat ze elkaar nooit zouden laten vallen en altijd vriendinnen zouden blijven. Als ze een jongen zien maag de eerste die hem ziet hem hebben. In de pauze zien ze een hele leuke jongen staan. Hij heet Max. Allebei worden ze verliefd en ze zeggen dat de eed niet telt. Die zaterdag gaat Max met zijn vrienden naar de discotheek dus gaan Anouk en Laura ook. Max wil een band maken, maar ze hebben nog geen oefenruimte. Anouk stelt voor de schuur van haar opa te gebruiken. Ze moet er wel altijd bij zijn. Van het een komt het ander en na een tijdje zitten Laura en Anouk ook in de band. Nog de hele tijd slaat het hart van Anouk op hol als ze Max ziet of aan hem denkt. Dan krijgt Max uiteindelijk verkering met Laura en dat vind Anouk helemaal niet leuk. Maar ze zegt niks tegen haar beste vriendin. Het is nog steeds aan tussen Max en Laura maar op een keer komt Max toch naar Anouk toe, omdat hij van haar wil weten wat ze van zijn nieuwe liedje vind aangezien Laura en de anderen weg zijn. Ze moet achterop de scooter, maar er komt een wesp in haar helm en ze wordt in haar lip gestoken. Max zuigt het bloed eruit en kennelijk vind hij het lekker, want als ze naar het liedje heeft geluisterd zoenen ze samen. Na een tijdje schrikt Anouk op en zegt dat het niet kan vanwege Laura. Ze wil het niet vertellen. Maar door een domme opmerking van Anouk moet ze tegen Laura zeggen wat er gebeurt is. Ze wordt woedend en zegt dat ze haar nooit meer wil zien. Maar uiteindelijk maken ze het weer goed en ze besluiten Max te vermoorden met zwarte magie. Als ze dat gedaan hebben gebeurd er een paar dagen niks. Op een dag lijkt het alsof Max geëlektrocuteerd wordt, maar hij leeft uiteindelijk toch. Daarna hebben ze hun eerste optreden in een café. Het gaat geweldig. Het eindigt met het feit dat Laura Max laat weten dat Anouk hem nog steeds leuk vind…
Regels: 252. Personen (beschrijving uiterlijk en karakter plus eventuele ontwikkeling)
Wie is de hoofdpersoon?
Het boek heeft twee hoofdpersonen. Anouk en Laura
Anouk: Ze is vijftien jaar, heeft korte donkerbruine haren die soms rechtovereind staan, groene ogen en een wipneus van haar vader. Wat ze aan heeft wordt niet altijd vertelt maar als ze aan ergens aan het einde een café gaan bekijken om te kijken of het wat is heeft ze een heel mooi groen truitje aan dat bij haar ogen past.
Anouk is een heel rustig meisje. Ze is ook heel nuchter. Haar vriendin Laura doet de hele tijd aan magie, maar Anouk geloofd er niet en. Maar als ze een keer een geest oproepen krijgen ze echt antwoord op hun vragen, en dan begint Anouk toch soms te twijfelen. Aan het einde begint Laura een keer over haar horoscoop en dan zegt Anouk dat ze daar niet in geloofd. En helemaal aan het einde zegt ze dat ze niks meer met al dat magie te maken wil hebben. Anouk is ook jaloers. Als Max verkering heeft met Laura draait haar maag de hele tijd om en kan ze er eigenlijk niet naar kijken. Ze hoopt eigenlijk ook vurig dat het uitgaat. Verder is ze nog best verlegen. Ze durft veel dingen niet. Als ze iets interessants wil vragen aan Max durft ze niet omdat ze bangis dat het een stomme vraag is. En dan is Laura haar alweer voor.
Ze maakt niet heel erg een ontwikkeling door. Misschien snapt ze sommige dingen in het leven nu beter, maar dat komt niet echt naar voren. Ze zegt wel dat ze nooit meer aan zwarte magie wil doen en dat kan je zien als een ontwikkeling. Ze heeft wel geprobeerd een moord te plegen, dus misschien is ze nu een beetje moordenaar geworden.


Laura: Ze geloofd in magie. Dat komt door haar moeder die daar ook de hele tijd mee bezig is. Laura geloofd dat je verder leeft in iemand anders. Ze pendelt ook en leeft Tarot kaarten. Een keer maakt ze zelfs een Voodoopoppetje van haar leraar om hem pijn te doen. Van Laura is niet echt een beschrijving van haar uiterlijk, omdat het verhaal niet vanuit haar vertelt wordt. Een keer als ze de schuur gaan bekijken vind Anouk dat ze eruitziet als een indiaan op oorlogspad. Paarse veertjes in haar haren, felle oogschaduw en bloedrode wangen. Haar mond werkt ook sneller dan haar hersenen. Hoe ze zich voelt is niet duidelijk, maar als je het verhaal leest komt ze over als een zelfverzekerd persoon die snel dingen durft te vragen.
Laura maakt in dit verhaal geen ontwikkeling door, ze krijgt wel verkering die ook weer uit gaat, maar verder blijft ze precies dezelfde. Ze heeft wel geprobeerd een moord te plegen, dus misschien is ze nu, net als Anouk, een beetje moordenaar geworden.
Wie zijn de belangrijkste bijpersonen?
Max: Hij rookt draagt een leren jas, heeft donkere ogen met lichtjes, herkenbare leren jas, donkere krullen, sproeten op zijn gezicht en hij speelt gitaar. Hij is de oprichter van de band en schrijft ook de liedjes. Hij zit in de eindexamenklas. Anouk en Laura vinden hem de ontzettend knap, stoer en cool maar hoe hij dat zelf ervaart is niet bekend. Max durft ook veel dingen. Hij begint gewoon te zoenen en danst zonder te aarzelen met allerlei meisjes.
Max heeft ook niet echt een ontwikkeling. Behalve dat zijn haren aan het eind worden afgeknipt

3. Plaats
Waar speelt het verhaal zich af? (drie voorbeelden)

Het verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen. Wel steeds in hetzelfde stadje of dorpje. Waar dat ligt wordt alleen maar ongeveer gezegd. Als een vriendin een keer naar Maastricht gaat, zeggen ze dat dat niet zo ver weg is dus moet het daar ergens in de buurt liggen. Verder speelt het zich gewoon af in het dagelijks leven. Op straat, in cafés, bij opa etc. Veel dingen gebeuren ook bij Laura in huis. Daar gaat Anouk steeds heen om over dingen te praten en als ze gaan pendelen, naar de toekomst kijken of om het punt staan om iets anders te gaan doen. Er is niet echt één plek waar alles zich afspeelt. Soms zitten ze ook in de klas. Bij meneer de Wild van Engels die niet zo aardig is. Of in de schuur bij de opa van Anouk om te oefenen met de band. Er speelt zich ook noch een stuk af bij de opa van Anouk. Bij zijn moestuin. Daar oefent de band natuurlijk, maar Anouk gaat er ook regelmatig heen om met haar opa over dingen te praten.

4. Tijd
Wanneer speelt het verhaal zich af?

Er is geen precies jaartal gegeven. Maar ongeveer rond 1997 en in de zomer.
Hoe weet ik dat? (drie voorbeelden)
Dat het zich rond deze tijd moet afspelen weet ik door het graf van de oma van Anouk. Als Anouk naar het graf van haar nog niet zolang overleden oma gaat, staat er op het graf dat ze is overleden in 1997 dus het is iets na 1997. de dingen die Anouk bezighouden. Ze is bijvoorbeeld de hele tijd bezig met verliefd zijn en om haar heen heeft iedereen allemaal vriendjes die ze na een tijdje weer dumpen, dat is echt iets van deze tijd. Op school worden er ook geen ouderwetse straffen uitgedeeld en alle meiden zijn gelijk aan jongens, dus het kan ook niet een tijd geleden hebben afgespeeld.
Dat het in de zomer is weet ik omdat het de hele tijd mooi weer is en opa krijgt ook een keer een hartaanval omdat het zo warm is. Daarom moet het bijna wel in de zomer zijn.
Hoe lang is de verteltijd?
Hoe lang is de vertelde tijd?
Wordt het chronologisch vertelt of zijn er flashbacks?
Het verhaal word verteld in vier delen. Die delen zijn wel een soort flashbacks, maar binnen de delen wordt het verhaal chronologisch vertelt. Het begint met de moord op Max. Dan gaat het over de vriendschap van Anouk en Laura en dat is lang voor de moord. In het derde deel, wat ook het langste is, wordt er vertelt waarom ze die moord hebben gepleegd. Voor de moord dus. En in het laatste deel wordt er verteld hoe het gaat na de moord. Dat zijn wel een soort van flashbacks. Maar de delen op zichzelf lopen in chronologische volgorde

5. Hoe begint het verhaal?
Het verhaal begint met het eerste deel, wat heel kort is, en gaat over het moordritueel. Er wordt verder geen achtergrond informatie gegeven. Alleen hoe ze de moord op Max plegen. Ze lopen over het kerkhof en hun benen zakken weg in de modder. Ze moeten naar de aula van het crematorium omdat dat volgens Laura de meest spirituele plek is. Als ze bij het gebouwtje aankomen zit het op slot en Laura besluit het raam in te gooien met een vergeten schepje van de plantsoendienst. Als ze binnenkomen tekent Laura een pentagram op de vloer en zet een schaal in het midden. Eromheen komen kaarsen. Laura steekt ze aan en vraagt de foto aan Anouk. Zij geeft de foto en Laura scheurt hem in stukken en legt het in de schaal. Daarna doet ze er een pluk haar van Max bij en steekt het in de fik. Dat is het moordritueel.

6. Afloop
Hoe loopt het verhaal af?

Max is eigenlijk vermoord, maar wonder boven wonder gaat hij in het vierde deel (na de moord) niet dood. Even lijkt het of hij toch dood is, als hij word geëlektrocuteerd. Maar hij komt toch weer bij zinnen. De band gaat dan eindelijk optreden in een cafe. Het gaat geweldig, want het publiek gaat uit zijn dak en er gaat niks fout. Laura is niet meer verliefd op Max (op de broer van Anouk), maar Anouk nog wel. Laura mag van Anouk geen magie meer doen. Dus stuurt ze stiekem een SMS naar Max, met het bericht dat Anouk nog steeds verliefd is. Max krijgt het bericht en loopt met lichtjes in zijn ogen op Anouk af.
Vind je het een goede afloop? Waarom?
Ja, want Max is uiteindelijk toch niet vermoord en iedereen heeft het naar zijn zin. De band doet het lekker. Laura heeft Jelle als geweldig vriendje en Anouk heeft Max. Opa leeft ook nog na zijn hartaanval en dat is ook bijzonder.

7. Is het verhaal realistisch?
Ik vind van wel. Er zijn echt mensen die aan magie doen dus dat is in ieder geval echt. Ook in het dagelijks leven worden meisjes super verliefd op een jongen en krijgen ze daarom ruzie met hun vriendin enzovoort. Alles wat in het boek gebeurt kan echt. Behalve dat ze bij het stuk dat ze een geest oproepen en antwoord krijgen op hun vragen. Dat hangt er vanaf of je in magie geloofd of niet. En ik geloof daar niet in.

8. Perspectief
Vanuit wek perspectief is het boek geschreven?
Dit boek is geschreven vanuit Anouk
Blijft het hetzelfde of wisselt het?
Het hele verhaal wordt vertelt vanuit Anouk en het wisselt niet.

9. Welke betekenis heeft de titel?
Moordmeiden staat natuurlijk voor de moord die Anouk en Laura hebben gepleegd op Max. Maar dat niet alleen, want een keer pakt Max Anouk en Laura beet en zegt dat ze zo mooi kunnen zingen en echte moordmeiden zijn.

Beoordeling
Geef 4 beoordelingswoorden met argumenten waarom je dat vind.
Onzinnig Het boek heeft veel over zwarte magie, pendelen en tarot. Ik vind dat allemaal niet zo geweldig en geloof er absoluut niet in. Ik vind het allemaal onzin. En ook dat je door een foto en wat haar te verbranden iemand kan vermoorden. Omdat dat allemaal onzin vind noem ik dit boek onzinnig.
Saai Ik vond dit boek best wel saai. Als ik het niet had moeten lezen voor mijn spreekbeurt (ik had een boek nodig dat niet zo goed was), had ik het niet eens uitgelezen. Verhalen over iemand die over zijn oren verliefd is kan mij niet zo boeien. Het is voor mijn gevoel allemaal een beetje hetzelfde. Zo lang mogelijk allemaal dingen proberen om verkering te krijgen. Ik heb altijd het gevoel dat ze het lekker zelf mogen voelen en al hun dingen lekker moeten doen om verkering te krijgen. Later gaat het toch weer uit. In dit soort boeken is het ook vaak hetzelfde. Proberen verkering te krijgen. Er gebeurd van alles aan het einde krijgen ze eindelijk verkering en dan is het boek uit. Ik denk dat je er niet echt wijzer van word.
Romantisch Dit boek is romantisch omdat het de hele tijd over liefde gaat en er natuurlijk zoenen in voor komt. Er is bijvoorbeeld een uitgebreide beschrijving over hoe Anouk op de grond ligt te zoenen met Max. Dat is altijd erg romantisch. Of je leest over hoe mooie ogen ze hebben of haar om hun vinger draaien. Dat is allemaal erg romantisch.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.