ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

EINDOPDRACHT BOEK 4
Boven je tekst staat:
• Moordmeiden
• Mirjam Mouse
• Van Holkema & Warendorf De uitgever
• 2008
• 117
Alinea 1
Anouk en Laura zijn twee totaal verschillende meisjes. Anouk is rustig en lief. En Laura is wild en stout. De twee meiden worden beste vriendinnen in de zandbak. Ze zijn zelfs zulke goede vriendinnen dat ze verschillende rituelen doen. Anouk is niet zo bijgelovig, maar Laura was het al toen ze nog in de luiers zat. De meiden gaan zelfs zo ver in het bijgeloof, dat ze zelfs iemand gaan vermoorden. Het onderwerp van het boek sprak me wel aan.
Alinea 2
Het boek gaat over twee totaal verschillende 15 jarige meisjes. Ondanks hun verschillend karakter zijn zij de beste vriendinnen van de hele wereld. In het boek worden beide meisjes verliefd op een jongen. Die verliefdheid verpest hun vriendschap. En later willen zij het weer goed maken, maar dan moet de jongen verdwijnen. Want hij zorgt voor problemen. En het beste plan om hem te laten verdwijnen is door hem te vermoorden. Het verhaal speelt zich af rond het jaar 2003, maar ook op verschillende plaatsen. Het speelt zich af op school en bij Anouk en Laura thuis. En niet te vergeten op het Kerkhof………………
Alinea 3
Het beoordelingswoord dat mijn gevoel goed weergeeft is: Grappig. Ik vind dat dit woord mijn gevoel goed weergeeft, omdat geen enkel meisje zo gek doet als zij. Ze zijn zo grappig dat ik soms zelfs in en deuk lig van hun gekkigheid. Anouk doet wel alsof ze de rustigste is. Maar zij kan er ook wel wat van. DE meisjes zelf zijn ook wel grappig in het hele boek. Maar omdat ik niet kon kiezen tussen alle grappige stukjes, heb ik gekozen voor dit stukje
Laura pakt haar hand vast. Hun armen vormen een kring boven de cirkel. Ik zweer dat wij hartsvriendinnen blijven, zegt Laura plechtig. Tot de dood ons scheidt. Het lijkt wel een huwelijk. Nee, een crematie. Zweer het. Ik zweer het. Max heeft ons op de proef gesteld. Hij heeft het Boze oog, zegt Laura. Nu moet hij boeten. Ze laat Anouk los en pakt de foto. Langzaam scheurt ze hem in stukken en laat de snippers in een schaal vallen. De haarlok gaat erbovenop. Hierbij veroordeel ik Max tot de doodstraf. (…)Voor vriendschap moet je wat over hebben. Pagina 13
Dit fragment past het best bij mijn citaat, omdat er in dit fragmentje wel meerdere grappige dingen gebeuren. Voor vriendschap moet je wat over hebben. Helemaal mee eens, maar niet op die manier.
Alinea 4
Het beoordelingswoord dat mijn gevoel goed weergeeft is: griezelig Ik vind dat dit woord mijn gevoel goed weergeeft. Als ik meestal boeken lees komen er in een paar van die boeken geesten voor. Ze worden meestal verteld in kinderboeken en dan alleen zodat de kinderen daar niet zo bang van worden etc. Dat vind ik niet erg eng. Maar toen ik dit fragmentje las kreeg ik echt rillingen.
Emma bent u daar? Zei Laura zachtjes. Als u ons hoort, maak u dan bekend. Het glas bleef stil, Anouks vinger begon zwaar te wegen. Hoe heet je opa? Vroeg Laura. Jannes Verschoor. Jannes verschoor wil u een paar vragen stellen. Emma bent u daar? Het glas schokte even en schoof toen haperend naar het woordje ja. Anouk sperde haar ogen open en staarde ongelovig naar haar hand. Was u verliefd op Jannes. Het glas bleef staan en trilde. Waarom hebt u hem verlaten. D-a-n-s-e-n-i-n-f-r-a-n-k-r-i-j-k. Waarom ging James niet mee? W-e-r-k-h-i-e-r. Het glas bewoog steeds sneller. Hebt u mijn oma gekend? Vroeg Anouk zenuwachtig. Er gebeurde niets meer. Oen, mopperde Laura je hebt haar weggejaagd. Pagina 67
Ik vind dat dit fragment bij mijn beoordelingswoord past. Omdat je door dit fragmentje echt begint te geloven in geesten. Toen ik dit fragmentje had gelezen sprong mijn poes om mijn gezicht. Ik schrok me rot. Dus als je op zoek bent naar griezelboeken is dit het geschikte boek.
Alinea 5
Het beoordelingswoord dat mijn gevoel goed weergeeft is: zielig Ik vind dat dit woord mijn gevoel goed weergeeft, omdat ik het zielig vind wat Anouk allemaal overkomt. Eerst heeft ze ruzie met haar vrienden. En dan gebeurt er ook nog iets ergs met haar opa. Het wordt zelfs teveel voor Anouk, dat ze begint te huilen bij de directeur. Voor haar was dat de druppel die de emmer deed vollopen.
Een hartaanval. Haar vader liet de wagen over de drempels denderen. Hij had toch alleen last van de hitte. Anouk kneep haar handen tot vuisten, zodat haar nagels in haar vel staken. Pijn, om de andere pijn niet te hoeven voelen. Gaat hij dood? vroeg ze benauwd. Ik weet het niet. Haar vader scheurde een scooter voorbij. Gelukkig was de buurvrouw erbij toen het gebeurde. Ze heeft meteen de ambulance gebeld. Anouk kruiste haar vingers. Niet doodgaan, niet doodgaan. De hele tijd zag ze opa voor zich, op de bank onder de kersenboom met een sigaartje in zijn mond. Niet doodgaan, asjeblieft.
Je leest onder wat voor druk Anouk die dag staat. En daarom vind ik dat zielig het beste beoordelingswoord is bij dit fragmentje. Pagina 98
Alinea 6
Het beoordelingswoord werkelijk past het best bij dit boek. Ik vind dat, omdat wat Anouk en Laura is overkomen ook bij andere meiden gebeurt. Ik ben wel tevreden over dit boek. Waar ik ook heel tevreden over ben is de titel. Hij past het best bij het boek. Het enige waar ik niet tevreden over ben zijn de titels van de hoofdstukken. Op de pagina staat er na de moord terwijl de moord nog moet komen. En er ging zelfs niemand dood. Maar verder ben ik heel tevreden. Voor vriendschap moet je wat over hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

goed verslag, helemaal mee eens!

5 jaar geleden