Moordmeiden door Mirjam Mous

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Moordmeiden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1948 woorden
  • 4 mei 2009
  • 130 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
130 keer beoordeeld

Boekcover Moordmeiden
Shadow
Moordmeiden door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Personages


- hoofdpersoon
Anouk / Zij is een rustig, verlegen meisje wat soms sneller bang is dan haar beste vriendin Laura. Ze is 15 jaar en heeft kort bruin haar, groene ogen en zit samen met Laura in een achtergrondkoortje van de band Pied Piper. Anouk is niet zo´n rijke gelover in zwarte kunst als haar vriendin en weet niet echt wat ze ervan moet vinden, ze gelooft er soms in bij gebeurtenissen, wat ze eng vindt. Anouk wordt jaloers wanneer de jongen waarop zij verliefd is op g+ohi Laura valt. Ze kan er duidelijk niet tegen, maar wilt dat niet laten merken.

- Laura : Zij is heel bijgelovig en gefascineerd door tarotkaarten, magie, zwarte kunst, voodoo, pendelen en de dood en laat Anouk hierin een beetje meesleuren. Zij is zelfverzekerder en socialer dan haar vriendin Anouk, heeft een grote mond en is een behoorlijke kletskous. Laura heeft lang blond haar en zingt ook in de band. Anouk en Laura zijn al vriendinnen sinds de zandbak.


- Max / Max is heel erg stoer en cool, heeft donkere ogen en donker krullend haar en sproetjes op zijn gezicht. Hij zit in de eindexamenklas en speelt elektrische gitaar in de band Pied Piper. Anouk en Laura zijn allebei verliefd op hem.

- Jannes Verschoor : Hij is de opa van Anouk. Anouk heeft ook een oma, Lena, maar die is al 5 jaar overleden. Opa was ooit verliefd op een ander vrouw voor oma, Emma. Maar omdat zij beroemd wilde worden, verkoos zij ballet boven liefde. Ze stuurden elkaar wel brieven, maar op een gegeven moment kwamen er geen brieven meer en zijn ze elkaar verloren. De enige herinnering aan Emma is een beeldje van een ballerina die hij had gekregen van haar, De opa van Anouk heeft een volkstuin waar hij vaak in tuiniert en waarbij Anouk hem soms daarmee helpt. Volgens Anouk begrijpt opa haar meteen. Hij laat ook de band repeteren in zijn schuur.

- Emma : Zij was een danseres met lange vlechten en roosjes in haar haar. Wanneer de twee vriendinnen het verhaal van Anouk´s opa en zijn eerste liefde horen, weten ze niet of ze nog leeft en dus gaan ze haar geest oproepen met scrabble. Als haar geest komt, weten ze dat ze toch dood is. Ze stellen haar vragen, maar als Anouk vraagt of ze wist dat opa getrouwd was, ging haar geest weg.

- Irene : De moeder van Laura. Irene is net zo bijgelovig als haar dochter.

- Maurice : Hij is een klasgenoot van Anouk en Laura en de vriend van Max. Hij speelt ook in de band Pied Piper.

- Joost : Hij is ook een vriend van Max en speelt keyboard in de band. Op een gegeven moment heeft hij gezoend met Anouk, maar zij wees hem af.

- Kim : Een klasgenote en vriendin van Anouk en Laura. Zij nam een tongpiercing, waarbij ze door haar gezwollen tong opeens flauwviel tijdens Engels en dus met de auto van de leraar naar het ziekenhuis werd gereden.

- Jack De Wilde : Hij is de docent Engels voor Anouk en Laura. Een streng iemand. Anouk en Laura hadden samen een voodoo poppetje gemaakt van hem, waarbij ze zijn been braken. Een paar dagen later liep De Wilde mank, omdat hij zijn grote teen had gestoten en nu zwaar gekneusd is. Jack de Wilde kent de moeder van Laura nog van de middelbare school.


- Jelle : De broer van Anouk. Hij vindt Laura aantrekkelijk. Aan het eind van het verhaal krijgt Laura iets met hem.f

Titelverklaring
In de eerste instantie worden Anouk en Laura door Max ‘Moordmeiden’ genoemd.
De laatste zin van het verhaal luidt ´´Max, ze zou een moord voor hem doen.´´ Dus de titel ´moordmeiden´ kan ook betrekking hebben op het feit dat de meiden (Anouk en Laura) tot hun oren verliefd zijn op een jongen dat ze wel een moord voor hem zouden kunnen doen.

Auteur
Mirjam Mous (1963) groeide op in Made. Haar vader was kunstschilder, haar moeder de dochter van de slager.
Als kind was ze al een echte boekenwurm en ze wist al snel dat ze schrijfster wilde worden. Ze heeft de Pedagogische-Acedemie en een opleiding voor speciaal onderwijs gedaan, ze werkt dan nu ook als juf. De rest van de tijd schrijft ze kinderboeken. Haar eerste boek, ‘Monsters mollen!’, kwam uit in 1998.

Samenvatting
Anouk en Laura zijn al vanaf de zandbak elkaars beste vriendinnen. Laura gelooft in zwarte magie, maar Anouk is daar niet zo fanatiek mee bezig.
Op een dag zit er een nieuwe jongen in hun school, Max. Anouk en Laura vinden hem allebei wel heel erg leuk en worden allebei verliefd op hem. Ze proberen allebei dat de nieuwe jongen Max, hen leuk vindt. Via via raakt Anouk en Laura´s klasgenoot, Maurice, bevriend met Max en even later gaan zij met nog een paar andere vrienden naar de discotheek. Max zit in een band en moest ruimte hebben om te repeteren. Anouk denkt meteen aan het schuurtje bij de volkstuin van haar opa. De band zouden een middag komen kijken of het een geschikte plek was. Zij vinden het goed en dus gaan zij daar voortaan repeteren. Op een avond mochten Anouk en Laura nu ook als achtergrondzangeressen meezingen en waren nu ook nieuwe leden van de band. Toen alle leden van de band op een avond in een café gingen kijken of ze daar konden optreden, komt Anouk erachter dat Max verliefd is op Laura en een paar dagen later zijn Max en Laura een stel. Anouk is erg jaloers en boos. Later komt Anouk Max tegen en vraagt of ze zijn nieuwe geschreven liedje wilt horen. Ze rijden op de brommer naar Max´s huis toe. Anouk krijgt een wespensteek tijdens het ritje op haar lippen en als Max die uitzuigt, beginnen ze te zoenen. Anouk denkt opeens aan Laura en ze stopt meteen. Anouk vertelt het incident aan Laura en zij wordt woedend. Volgens Laura komt dat doordat Max wat van Anouk´s bloed binnen gekregen had, door uit het zuigen van die wespensteek. Want als een jongen je bloed heeft geproefd, werkt dat als een liefdesdrankje. Dat heeft Laura van een boek over Liefde en Hekserij. Vanwege dit, maakt Laura het uit met Max en hebben Anouk en Laura een tijdje ruzie. En op school heeft Laura het ook nog aan een paar kinderen verteld. Als Anouk dan geroepen wordt door de directeur denkt ze dat de hele wereld het nu weet, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het gaat over haar opa, want hij had een hartaanval en ligt nu in het ziekenhuis. Als Anouk terug komt uit het ziekenhuis zit Laura al te wachten, want zij had van de docent Engels gehoord dat er iets aan de hand was met haar opa. Anouk voelt zich nog schuldig en Anouk en Laura maken hun vriendschap weer goed. Dan komt Laura met het idee om Max te vermoorden met zwarte magie omdat hij het ´blauwe´ oog heeft. Hij kwam namelijk tussen de vriendschap van Anouk en Laura. Anouk vind het geen goed idee, maar doet het uiteindelijk wel uit vriendschap. Ze gaan ´s avonds naar het kerkhof en beginnen het moordritueel. Daar steken ze de verscheurde foto en de pluk haar van Max die ze stiekem hebben afgeknipt, maar het heeft geen effect. Maar toen de band aan het repeteren was en Max de stekker in het stopcontact deed, kreeg hij een schok. Het was ze bijna gelukt, want Max kwam er weer bovenop en voelde zich geëlektrocuteerd. Tot Anouk haar opluchting had het niet gewerkt en kreeg ze alsnog verkering met Max.


De sfeer
Het is spannend omdat je niet kan weten wat er gaat gebeuren als de twee meisjes zwarte magie gebruiken, waarbij je ook jezelf afvraagt of ze ook wel uitkomen.
De sfeer in het boek is spannend komisch. Anouk en Laura raadplegen een pendel om meer over Max te weten te
komen. Vraag een: wat vindt Max van Anouk?’ Ze zweeg even om de spanning op te voeren. ‘Als hij stil blijft hangen, vindt hij haar een trut. Maakt hij een cirkelende beweging naar links, dan vindt hij haar aantrekkelijk; naar rechts: dan is hij stapelverliefd. Slingerbeweging van noord naar zuid: hij vindt haar aardig; van oost naar west: hij wil wel praten, maar niet zoenen.’ Alsof ze voor een multiplechoice toets op moest. Anouk was bang dat ze zou zakken.´ Anouk krijgt een gsm mobiel van haar moeder. ´We kopen een gsm voor je. Hoe vaak fiets jj niet over een verlaten weg. Er lopen genoeg gekken rond.´ Anouk zag het al voor zich± een enge vent rukt haar van haar fiets en zij vraagt of ze eerst even mag telefoneren.´

Boodschap
De boodschap van de schrijver is dat ware vriendschap door niets gebroken kan worden.

Figuren
In het boek kom je veel te weten over de personages, en dat maakt dus een schets van bijvoorbeeld hoe ze er uit zien of wat hun karakter zijn. Je ziet alle gebeurtenissen, gedachten en gevoelens door de ogen van meerdere personen, wat het verhaal begrijpelijk maakt.
Ik vond het gedeelte waarin Anouk verliefd op Max was, maar Max eigenlijk iets kreeg met Laura, tragisch. Maar uit eindelijk krijg ze alsnog aan het einde verkering met Max, dus een happy end kwam er wel aan toe.

Opbouw
Het verhaal en taalgebruik is makkelijk te lezen, ook al worden de hoofdstukken niet in een chronologische volgorde verteld. Het verhaal speelt zich af op verschillende locaties, zoals op het kerkhof, op school, op straat en thuis, in de discotheek en rondom het huis van opa etc. Door deze variaties en de spanning, maakt dit het verhaal onvoorspelbaar. Het boek kon een betere einde hebben, maar dat hoeft het verhaal niet aantrekkelijker te maken.


Thema
De schrijfster kon nog wel naar mijn mening meer volume aan de magie toevoegen, want dan was het niet alleen een boek over verliefdheid en vriendschap, maar dan ook een boek waarvan je de kriebels krijgt. .Verder blijf je dit boek van het begin tot het eind lezen door de thema's die in het boek voorkomen.

Inhoud
De hoofdpersonen, Anouk en Laura, worden verliefd op dezelfde jongen, Max. Hij zit in een band en zij zijn de zangeressen. Anouk en Laura hebben elkaar gezworen nooit een jongen tussen hen in te laten komen. Dat gebeurt toch, dus na een ruzie bedenken ze een plan om hem te vermoorden. Dat lijkt de enige uitweg om dit probleem op te lossen.
Het verhaal begint met hoe ze (proberen) een moord te plegen met behulp van zwarte magie.
Dan krijg je een hoofdstuk met hoe de vriendschap is ontstaan tussen Anouk en Laura.
Na dat hoofdstuk krijg je het volgende hoofdstuk wat zich afspeelt voordat ze proberen de moord te plegen.
Hoe ze Max ontmoeten, hoe ze ook in de band komen, hoe de vriendschap verder verloopt, en hoe Max met Laura krijgt.

Verder lees je ook de bezigheden van Anouk (en als ze samen dingen met Laura doet) die zich op school afspelen en thuis. Bijvoorbeeld hoe ze een hechte band krijgt met haar Opa en de conflicten die ze thuis heeft met haar vader, moeder en broer.
Verder lees je nog hoe ze aan het eind toch uiteindelijk met Max krijgt, en hoe de ruzie tussen Laura en haar weer goed komt. Ook dat Laura met Jelle krijgt. Maar hoe het verder verloopt blijft een open einde.
De titel sprak me meteen aan en het boek is best wel interessant, je krijgt namelijk veel te lezen over voodoo en magie en er spelen zich onvoorspelbare dingen in . Ik vind het boek niet echt geloofwaardig, want ik geloof niet zeer in magie enz., maar het blijft een goed boek.



REACTIES

F.

F.

goed verslag

11 jaar geleden

E.

E.

kan wel beter hè

11 jaar geleden

A.

A.

lol

6 jaar geleden

J.

J.

Best goed verslag goede info maar kan iets duidelijker voor de rest prima mooi gedaan!

5 jaar geleden

C.

C.

plagiaat here i come ;)

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Moordmeiden door Mirjam Mous"