Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Moederkruid door Carry Slee

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Moederkruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 925 woorden
  • 3 augustus 2010
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
3 keer beoordeeld

Boekcover Moederkruid
Shadow
Een meisje en haar zusje proberen de wereld te bekijken door de ogen van hun ouders. Dat is moeilijk, want die wereld is ingewikkeld en vaak onbegrijpelijk. Als de kleermakerij van hun vader failliet gaat, verhuist het gezin naar een andere buurt. Volgens hun moeder wonen ze hier ver beneden hun stand, en de meisjes mogen zich daarom met niemand bemoeien. De relatie t…
Een meisje en haar zusje proberen de wereld te bekijken door de ogen van hun ouders. Dat is moeilijk, want die wereld is ingewikkeld en vaak onbegrijpelijk. Als de kleermakerij van…
Een meisje en haar zusje proberen de wereld te bekijken door de ogen van hun ouders. Dat is moeilijk, want die wereld is ingewikkeld en vaak onbegrijpelijk. Als de kleermakerij van hun vader failliet gaat, verhuist het gezin naar een andere buurt. Volgens hun moeder wonen ze hier ver beneden hun stand, en de meisjes mogen zich daarom met niemand bemoeien. De relatie tussen de ouders - die toch al niet goed was - verslechtert verder tot de ruzies en het isolement ten slotte bijna te veel worden voor beide zusjes.
Moederkruid door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Carry Slee
Moederkruid
Uitgeverij Prometheus Amsterdam
Februari 2001
202 pagina’s

Weergave inhoud
Het boek wordt geschreven in drie delen.
In het eerste deel wordt ingeleid hoe de ouders van de ik-persoon elkaar hebben leren kennen. Moeder was 17 toen ze vader leerde kennen. Ze wordt als handwerkster aangenomen. De baas van moeder wordt verliefd op haar en hiervoor verlaat hij zijn vrouw. In het tweede deel hebben de ik-persoon en haar zus het niet makkelijk thuis. Ze moesten verhuizen naar een buurt waarvan moeder zei dat die buurt te slecht voor hen is. Dit moest omdat de kleermakerij van vader failliet was gegaan. De zusjes mogen dan ook niet buiten spelen. Op een gegeven moment wordt de ik-persoon ziek. Van moeder mag niemand weten wat ze heeft omdat ze niet wil dat al die andere kinderen bij haar in huis komen. De relatie tussen de ouders wordt ook steeds slechter. Dit komt voor een deel doordat moeder niet wist dat de kleermakerij failliet was gegaan. Als vader besluit om in hun eigen huis opnieuw met een kleermakerij te beginnen komen hier ook weer ruzies over. Doordat moeder vader betrapt met één van zijn werksters besluit hij bij zijn gezin weg te gaan maar uiteindelijk gebeurt dit niet. In deel drie wordt moeder ziek en moet ze steeds naar een dokter. Doordat moeder ziek is mogen de meisjes nu alleen naar school. Moeder moet naar een psychiater, maar daarvoor moet de ik-persoon eerst een nummertje halen zodat moeder daar niet de hele middag hoeft zitten te wachten. Het gaat steeds slechter met moeder en op een gegeven moment probeert ze zelfs haar polsen door te snijden. Als moeder weer uit het ziekenhuis is verhuisd het gezin naar een andere buurt omdat dat beter voor moeder is.
Het boek is een gesloten einde, want alle verhaallijnen worden afgesloten. Moeder wordt weer beter omdat ze in een nieuwe buurt komt te wonen, en de ouders gaan niet scheiden, maar blijven toch bij elkaar.

Persoonlijke reactie
Ik vond het een mooi boek om te lezen, want je las het verhaal vanuit de ik-persoon en hoe zij het beleefde dat haar ouders steeds ruzie hadden. Je gaat daardoor er toch wel over nadenken hoe het zou zijn als je eigen ouders steeds ruzie hebben. Ik vond het alleen wel jammer dat het niet echt een opeenvolgend verhaal was.

Hoofdpersonen
Ik-persoon: Ze is erg onzeker en alles wat haar moeder haar zegt gelooft ze meteen. Doordat haar vader altijd een jongen had willen hebben gedraagt ze zich ook jongensachtig. Maar doordat ze wat voor meisjes voelt krijgt ze daar problemen mee.

Elsje: Is de 2 jaar oudere zus van de ik-persoon. Elsje is een verlegen en rustig meisje dat meestal erg bang is als haar vader dicht bij haar in de buurt is. De verhouding tussen Elsje en de ik-persoon is erg goed en ze maken nooit ruzie. Dit komt mede doordat hun moeder anders hoofdpijn krijgt.

Vader: Vader houdt niet van lange relaties en gaat dan ook vaak vreemd. Doordat hij het drukt heeft met zijn werk heeft hij maar weinig tijd voor z’n gezin.

Moeder: Moeder wil dat alles om haar draait. Haar kinderen zijn het daar mee eens maar vader is het daar niet mee eens. Doordat vader het druk heeft op zijn werk moet moeder het hele huishouden doen. De relatie tussen vader en moeder is lang zo goed niet meer als in het begin toen ze elkaar net leerden kennen.

Thematische componenten
Het centrale thema is de relatie tussen vader en moeder. Deze wordt steeds slechter. Dit is voor de ik-persoon en Elsje moeilijk, want vader vertelt ze dat hij bij hen weggaat, maar dan blijft hij toch.

Een ander thema is de gevoelens die de ik-persoon voor meisjes voelt. Hierdoor weet ze niet goed hoe ze zich tegenover haar vriendinnen moet gedragen, en haar ouders en zus weten hier ook niets van.

Het perspectief
Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-vorm verteld. Hierdoor zie je alle gebeurtenissen alleen door de ogen van de ik-persoon. Hierdoor weet je niet wat de andere personages voelen of vinden.

De tijd
De tijd is niet chronologisch, want er wordt veel van tijd versprongen. Zo zitten er regelmatig flash-backs in het verhaal zodat een gebeurtenis duidelijker wordt.
De vertelde tijd is ongeveer 15 jaar, want het verhaal begint als moeder 17 is en dan is er een grote tijdsprong waar vader en moeder 2 kinderen hebben. En de tijd dat het gezin in de nieuwe buurt heeft gewoond is ongeveer twee jaar. Dus het is moeilijk in te schatten hoelang het is. Maar waarschijnlijk dus 15 jaar.

De ruimte
Het verhaal speelt zich af in een flat in een achterbuurt. Dit wordt heel duidelijk omschreven, want de winkels zijn niet te vertrouwen om de manier waarop ze dingen inpakken zoals het fruit in kranten verpakken in plaats van in een zakje doen. En de kleding van de kinderen die er wonen, zien er niet netjes en verzorgd uit.

Het verhaal is geschreven in de jaren vijftig van de vorige eeuw, want in het boek wordt verteld dat het een uitzondering was als je al een auto had.

De titel
Het eerste deel van de titel ‘moeder’ is denk ik gekozen omdat het hele boek om moeder draait. En problemen worden soms door haar veroorzaakt terwijl ze dat zelf niet wil toegeven. Het tweede deel van de titel ‘kruid’ kan gezien worden als onkruid. Want moeder ziet haar kinderen aan voor onkruid. Want door de kinderen zouden ze moeten verhuizen naar een achterbuurt. Moeder heeft veel commentaar op de kinderen en ze mogen eigenlijk bijna niets van haar doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Moederkruid door Carry Slee"