Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children door Ransom Riggs

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2590 woorden
  • 19 januari 2016
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
17 keer beoordeeld

Boekcover Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Shadow

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto's. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto's van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland i…

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto's. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen verteld…

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto's. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto's van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven ...

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children door Ransom Riggs
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

 

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Ransom Riggs

  1. Leesbeleving
    * waarom koos je dit boek?
    Eerst wist ik niet goed welk boek ik zou gaan lezen. Ik had immers nog nooit een fantasie boek gelezen. Toen heb ik de bibliothecaresse om hulp gevraagd. Zei raadde me dit boek aan. Het zag er een mooi verhaal uit, want het boek heeft een hele mooie en speciale cover. Er staat namelijk een meisje op die zweeft boven de grond.

Aan het boek hangt ook een klein label waar op staat, internationale bestseller.
 

Na het lezen van de achterflap was ik helemaal verkocht, ik wist dat dit een boek was dat ik graag zou lezen. In het boek zaten ook een aantal illustraties waardoor ik verrast was, want dat kom je niet vaak tegen bij adolescentie verhalen.

 

Over de auteur had ik nog nooit iets gehoord maar dat vond ik niet erg. Het enige nadeel was dat het boek een heel groot aantal pagina’s telde waardoor ik er soms tegenop keek om het te lezen.


 

  1. Tekstervaring
    *thema

 

Het boek dat ik las gaat over leven en dood in het verleden en de toekomst, ook komen er soms wel romantische intriges in maar vooral over hele bijzonder kinderen met speciale krachten.

Het boek gaat vooral over leven en dood maar ook over de geschiedenis en hoe belangrijk familie en vrienden wel niet zijn voor Jacob. Want opa Portman betekend heel veel voor Jacob, ze waren onafscheidelijk. Ook Emma en de andere bijzondere kinderen zijn belangrijk voor hem omdat ze zo veel hebben geholpen met de zoektocht naar wie zijn opa echt was en wat hij allemaal beleefd had.

Ik vond het een boeiend en nieuw onderwerp omdat ik bijna nooit fantasie boeken lees en aangezien dat het boek wel veel onmogelijke gebeurtenissen heeft was het leuk eens niet de gebruikelijke roman te lezen.
 

Ik had wel hoge verwachtingen van dit boek want op de cover van het boek staat geschreven, internationale bestseller. En er staat ook een korte recensie op geschreven door de bekende schrijver John Green Daardoor verwachte ik een hoop maar gelukkig zijn die verwachtingen ingelost.

 

Ik ben door dit boek te lezen wel anders gaan denken, als ik nu een verlaten huis zie aan de kant van de weg dan denk ik of er misschien bijzondere kinderen in zouden wonen.

Het boek was niet alleen leuk om te lezen maar ook speciaal omdat ik nog nooit een gelijkaardig soort verhaal heb gehoord, gezien of gelezen en dat maakt het boek een soort nieuwe beleving voor mezelf.
 

De protagonist in het verhaal heet Jacob, hij is en stil en teruggetrokken persoon. Ook op school is hij een grijze muis en wilt vooral niet de aandacht maar hij is ook een vol karakter, want op het eiland is hij een heel ander persoon. Daar is hij sterk, dapper en populair bij de bijzondere kinderen.

De rest van de personen in het boek zijn vlakke karakters. Zijn vader blijft een vreemde vogel en zijn moeder een deftige dame. De bijzondere kinderen blijven ook hetzelfde karakter. Ze wonen immers al een hele tijd in het zelfde huis en veranderen daarom ook niet.

De personages in het boek gedragen zich normaal ook al hebben de meesten bijzondere krachten.

Ik vind dat de personages meestal voorspelbaar reageren, want toen Jacob het boek in zijn handen kreeg wist hij dat hij een reis moest maken naar het eiland. Dan heeft Jacob een beslissing genomen die ik zelf ook genomen zou hebben.

Maar toen Emma, Hugh, Enoch, Millerd, Olive en Bronwyn samen met Jacob de lus verlieten vond ik dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt, want vanaf een bijzonder kind de lus verlaat wordt hij/zij in een paar uur tijd de werkelijke leeftijd. Dit wou zeggen dat Jacob met een stel bejaarden zou terugkeren.

Ze liepen dus een risico om opeens een hele hoop jaren in te halen. Daarom zou ik niet meegaan met Jacob uit de lus maar bij het prachtige huis blijven.
 

Ik vond het hoofdpersonage sympathiek omdat hij eigenlijk maar een simpele jongen is die dan later toch een grote betekenis heeft voor anderen. Ook Emma vond ik een leuk personage. Ze is heel mysterieus en nieuwsgierig maar ook gevoelig.
 

De persoon die ik het minst graag had was dokter Golan, hij gebruikt Jacob om zelf ook op het eiland te komen en om de lus te komen breken zodat hij mevrouw Peregrine gevangen kon houden.

 

  1. Verdieping van de tekstervaring

 

1) Mijn opa was een verhalen verteller. Hij had zoveel fantasie dat het bijna onmenselijk was. Hij vertelde me ooit dat hij heeft moeten vluchten voor monsters en dat hij zijn familie en kennissen heeft moeten achterlaten in Zweden om te kunnen overleven. Hij zei dat hij geluk heeft gehad en dat hij op een bijzonder eiland zat, Cairnholm heette het.

Hij zei ook dat er een heleboel bijzondere kinderen waren. Zoals kinderen die konden zweven, onzichtbare kinderen en kinderen die super sterk waren, maar dat was een hele tijd geleden. Inmiddels geloofde ik daar niet veel meer van.

2) Opa Portman sloeg weer helemaal door, waar haalt hij het toch vandaan? Hij was ervan overtuigd dat de monsters hem gingen doden. Ik kreeg dus telefoon van hem net op het gepaste moment, want volgens Shelley (mijn baas) had ik het verkeerde merk luiers in een promotie toren gezet. Waardoor ze dus razend op me was.

Maar ik vond het niet erg, ze kon me toch niet ontslaan. Ik was immers familie van het bedrijf.

Terug naar opa Portman, hij belde me op en klonk zo paniekerig. Hij had namelijk DE sleutel nodig. Maar welke sleutel bedoelde hij? Volgens hem had mijn vader de sleutel verstopt en opa had hem dus heel dringend nodig.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Daarna zei ik dat ik zo snel mogelijk ging komen om hem weer op zijn gemak te stellen. Maar hij protesteerde en zei dat ze me te pakken gingen krijgen.
Op dat moment zei ik tegen Shelley dat het een familie noodgeval was en dat ik moest gaan. Toen ik aankwam in die ingewikkelde buurt waar opa woonde en eindelijk zijn huis vond was hij nergens te bespeuren.


Tot ik een paar vreemde zwarte druppen vond op de struiken in de achtertuin. Toen ik wat dichterbij ging kijken zag ik dat het een spoor was die naar opa Portman leidde. Ik heb opa gevonden, hij lag met zijn gezicht naar de grond. Ik had het gevoel dat iemand of iets aan het kijken was naar me en in de verte dacht ik een soort wezen gezien te hebben. Maar het zal wel m’n verbeelding geweest zijn. Ik draaide opa om en hij zag er niet uit hoe ik hem kende. Zijn ogen stonden glazig, zijn wangen waren ingevallen en bleek. Toen zag ik de diepe wonde aan zijn middel en viel ik bijna flauw.

Hij trok mijn gezicht dicht tegen het zijne en met zijn laatste adem zei hij zacht maar duidelijk tegen me: “Ga naar het eiland, Jacob. Hier is het niet veilig.” Ik zei dat alles oké was en dat het weer goed zou komen. “Ga naar het eiland,” herhaalde hij. “Daar zal je veilig zijn. Beloof het me.” Hij zei ook dat hij het me al veel eerder had moeten vertellen. Ik zag hoe het leven uit hem wegvloeide. Tot slot zei hij: “Vind de vogel in de lus aan de andere kant van het graf van de oude man. 3 september 1940.” Ik knikte. Met het laatste beetje kracht dat hij nog had, voegde hij eraan toe: “Emerson… De brief. Vertel hun wat er gebeurd is, Jacob.” Daarna viel zijn hoofd neer.

 

3) na de dood van mijn grootvader besloten mijn vader en tante Susie dat het me goed deed als ik hielp met het opruimen van opa’s rommelige huis. In eerste instantie had ik geen zin maar uiteindelijk deed het me goed. Ik ontdekte hoe ongeloofwaardig de foto’s waren die opa Portman me had laten zien. Het was duidelijk trucage.


De maanden die daarop volgden waren een hel. Ik miste hem verschrikkelijk, maar dat was niet het enige. Wat moest ik met de gegevens die hij me vertelde? Een ding was ik zeker, ik moest naar het eiland waar hij ook had gewoond als kind.

4) Het was mijn verjaardag. En ik zei nog tegen mama dat ik geen feest wou maar tevergeefs, de hele woonkamer zat vol met familieleden. Ze zei: “Je kunt je 16de verjaardag niet zomaar voorbij laten gaan.” Ik liet haar doen ook al had ik er geen zin in.
Plots riep mijn moeder dat het tijd was voor de cadeau ronde, ik ging dus beleefd alle pakjes openen. Ik kreeg niet veel speciaals. Tot tante Susie me iets onverwachts gaf. Ik kreeg een boek. Niet zomaar een boek, het was een boek van opa. Ik las: De verzamelde werken van Ralph Waldo Emerson. En op de voorkant van het boek stond geschreven: “Voor Jacob Magellan Portman, en de werelden die hij nog moet ontdekken.” Ik voelde het bloed in m’n gezicht wegtrekken en vluchtte naar mijn kamer. Emerson… De brief. Ik vond de brief in het boek. Het ging over mijn opa en of alles goed gaat met hem. De afzender vroeg ook om een foto terug te sturen.

Helemaal onderaan de brief stond er, Schoolhoofd Alma Le Fay Peregrine. En tot slot zat er nog een silhouet foto bij van een vrouw die een pijp rookte.

5) Na veel zeuren lukte het om mijn ouders over te halen deze zomer in Wales door te brengen op het eiland waar mijn grootvader vroeger leefde. Het ging me goed doen alle nare gedachten te kunnen verzetten en mijn vader wou daar vogels spotten voor z’n nieuw boek.

6) Na een lange reis waren we aangekomen op Cairnholm waar de ene regenvlaag na de andere uit de lucht viel. Mijn vader had ons een kamer geboekt maar die stelde niks voor. De eigenaar van het cafee waar we dus boven sliepen vertelde ons dat om 22h alle electriciteit uitviel en die pas om 6h ’s ochtens weer zou werken. Maar dat hield me niet tegen om het eiland te ontdekken. Nu ging ik slapen want morgen werdt een drukke dag.

7) De volgende dag was ik al vroeg op om natuurlijk het grote huis te ontdekken. Helaas wist ik niet waar het zich begaf op het eiland, maar Cairnholm was niet zo groot. Ik zou het dus makkelijk vinden.

Ik vroeg aan een bewoner van het eiland waar het grote huis zich bevond. De man keek me raar aan want die vond het ongewoon dat ik naar het huis op zoek was, toch wijsde hij me de weg. Na een tijdje wandelen kwam ik aan de rand van een bos. Het enige wat ik nu nog moest doen was het pad volgen, daarna door het moeras en als alles goed verliep zou daar het huis staan.

Er viel me iets op toen ik aan het moeras aankwam. Hoe kon het zijn dat het pad eruit zag alsof het een eewigheid niet meer is bewandeld? Toch ging ik verder. Tot ik het huis recht voor me zag. En ik schrok.

Mijn grootvader had het huis wel honderd keren beschreven, maar in zijn verhalen was het altijd een lichte blije plek geweest. Wat nu voor me stond, was geen schuilplaats voor monsters, maar het monster zelf. Het huis zag eruit alsof de natuur zelf oorlog ertegen had gevoerd. Ik verloor de hoop al snel dat iemand nog in die ruïnes zou wonen maar het was het proberen waard.

Ik klopte aan maar er deed niemand open.Juist wat ik dacht. Toch ging ik naar binnnen maar er was niemand te bespeuren. Het huis zag er niet uit. Overal gebarsten tegels, rottend hout, kapotte ramen. Oud speelgoed bedolven onder het stof op de grond… Hoe kon ik nu nog in godsnaam met mevrouw peregrine praten?

Ik klopte aan maar er deed niemand open.Juist wat ik dacht. Toch ging ik naar binnnen maar er was niemand te bespeuren. Het huis zag er niet uit. Overal gebarsten tegels, rottend hout, kapotte ramen. Oud speelgoed bedolven onder het stof op de grond… Hoe kon ik nu nog in godsnaam met mevrouw peregrine praten?

Ik besloot naar het cafe te gaan en morgen terug te komen.

8)Ik had slecht geslapen en had ook helemaal geen zin in deze dag. Hoe zou ik nu in godsnaam opa’s geschiedenis kunnen achterhalen? Ik nam een kijkje in de buurd en bezocht het plaatselijk museum. Ik vroeg de uitbater of hij iets wist over mijn grootvader maar hij wist niks. Hij zei me wel dat ik eens twee huizen verder moest aankloppen en dat die man waarscheinlijk wel iets zou weten over opa.

Toen ik daar aankloptde deed een hele oude man de deur voorzichtig open. Ik vroeg hem wat hij wist over opa maar hij wist ook al niks. Toen begon ik over het huis aan de andere kant van het eiland. En hoe het kwam dat het zo toegetakeld was. Hij vertelde me dat er in de tweede wereldoorlog op 3 september 1940. perongeluk een bom was neergevallen op het huis, waardoor iedereen op slag dood was.

Dus iedereen was dood, dit was het einde van mijn verhaal op cairnholm?

Ik bedankte de man en ging het was immers al twaalf uur en anders zou ik te laat zijn voor het middageten. Na de middag besloot ik om nog eens terug te gaan naar het huis. Misschien had ik iets over het hoofd gezien.

De hele rit door het bos voelde ik me niet op mijn gemak. Ik had het gevoel dat iemand me achterna liep. Toen ik aan het moeras aankwam zag ik een meisje staan in het midden van het moeras. Ik ging dus zo snel mogelijk naar haar toe maar zij liep razendsnel weg. Ik volgde haar en riep de hele tijd :”Stop, wacht op mij. Ik wil alleen maar praten.”Toch liep ze weg. Ik bleef haar volgen en opeens zag ik haar een soort tunnel in gaan. Ik volgde maar de tunnel bleek opeens te stoppen en het meisje was nergens te bespeuren.

Ik ging weer naar buiten maar toen ik buiten kwam leek het wel alsof het opeens veel warmer aanvoelde. De bomen waren mooi in bloei, de zon scheen, vreemd.

Opeens voelde ik een hand voor mijn mond, ik werd geboeid en meegesleurd door iemand richting een soort schapenhok. In het schapenhok werd me het zwijgen opgedragen. Het meisje stond nu voor me en ze praatte tegen open lucht.

Hoe kon dit. Was ze doorgeslagen?

 

Na een tijdje sleepte ze me mee het huis in en ik kon mijn ogen niet geloven. Alles was in perfecte staat. Het huis was prachtig, net zoals opa het altijd vertelde aan me. Maar hoe kon dit? Door het raam van de veranda zag ik allerlei kinderen spelen in de tuin. Ik zag een jongen met bijen die rond zijn hoofd zwefden maar ze prikte hem niet, een meisje die met een touw rond haar middel was gebonden zodat ze niet weg zou zweven en nog veel meer. Is dit de werkelijkheid? Hoe kon dit, het huis was helemaal verwoest.

 

Emma, het meisje die me vastgebonden had vertelde me dat ze in een lus zaten. Omdat er op 3 september 1940 iets heel erg was gebeurd en opslag alle kinderen dood waren is er een lus gevormd die elke dag opnieuw start.
Elke dag in dit huis is 3 september 1940 vertelde ze.

 

Bron foto’s: http://emusic-wp-prod-us-east.s3.amazonaws.com/assets/2011/07/Miss-Peregrines-Home-for-Peculiar-Children-PDF.pdf

 

REACTIES

E.

E.

hoeveel bijzondere kinderen zijn er in het huis?
Zijn het er 6 want er staat Emma Oliver... gaan naar de lus.
Dat zijn er in totaal 6 of zijn er nog

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children door Ransom Riggs"