Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children door Ransom Riggs

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2792 woorden
  • 2 januari 2014
  • 207 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
207 keer beoordeeld

Boekcover Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Shadow

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto's. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto's van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland i…

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto's. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen verteld…

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto's. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto's van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven ...

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children door Ransom Riggs
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine

Ransom Riggs

Clavis

383 pagina’s

 

Samenvatting

Jacob Portman is zestien jaar en een rijkeluis zoon uit Florida. Hij gaat naar een school voor hoogbegaafden . Toen hij klein was vertelde zijn  Opa (Abraham ‘Abe’ Portman) verhalen, over ontdekkingsreizigers en de bijzondere reizen die zijn Opa zou hebben gemaakt. Hij zou hebben gewoond in een huis met allemaal bijzondere kinderen. ( “Ze zweeft. Maar ze had zichzelf niet helemaal in de hand, dus soms moesten we een touw om haar middel knopen zodat ze niet wegzweefde.” ) Na al de mooie, spannende verhalen van Opa wilde Jacob ook ontdekkingsreiziger worden, maar hij werd uit die droom geschud door zijn moeder. Als zijn Opa een keer raar gaat doen ( “Ik red me wel, hun tongen uitsnijden en ze in de ogen steken, meer hoef ik niet te doen!” ) en hij gaat kijken treft hij zijn opa stervende aan. De laatste woorden van opa tegen zijn kleinzoon zijn:  “Vind de vogel. In de lus. Aan de andere kant van het graf van de oude man. 3 september 1940.”  Daarna sterft zin Opa.  Na de dood van Opa ziet hij… “Het staarde terug met ogen die in zwarte ogen vloeistof zwommen, gegroefde geulen van roetzwart vlees hingen los om zijn gebogen geraamte, de mond ging grotesk open zodat een hoop lange, palingachtige tongen naar buiten konden kronkelen.”  

Het rende weg. Maar de maanden na de dood van Abe ging het bergafwaarts met Jacob, hij werd van psychiater naar psychiater gestuurd. Hij werd gekweld door heftige nachtmerries over de moordenaar van zijn Opa. Als hij na een tijdje een psychiater (dokter Golan) krijgt die werkelijk helpt, gaat hij weer vooruit. Dan komt het moment dat ze het huis moeten leeghalen, Jacob heeft moeite met het feit dat zijn vader (Franklin Portman) zo harteloos doet over het weggooien van foto’s en documenten, maar uiteindelijk geeft hij toe en laat hij het los. Op zijn verjaardag krijgt hij een boek ( “De Verzamelde werken van Ralph Waldo Emerson” ) met daarin een brief van mevrouw Alma Le Fay Peregrine. Het afzendadres is: Cairnholm Island, Cymru, Wales, UK. Om meer te weten te komen over het verleden van zijn Opa en  na het overtuigen van zijn ouders (met hulp van dokter Golan) gaat hij met zijn vader op reis naar Wales.

 Na aankomst  gaat Jacob met 2 jongens ( Dylan en Worm) op zoek naar het huis. Worm blijkt uiteindelijk een artiestennaam te zijn. Eerst dachten de jongens dat Jacob een grap maakte, maar als ze erachter komen dat hij het meent van het huis, geven ze hem een  routebeschrijving en sjokken weg. Als Jacob na een tijdje lopen door het moeras het skelet tegenkomt van het huis snapt hij de reactie van de jongens. Het was een hele enge plek. Als hij het huis binnenstapt,  snapt hij niet hoe dit ooit mooi en vrolijk heeft kunnen zijn. Elke kamer was lelijker en viezer dan de vorige, overal kroop schimmel naar boven, en er was echt heel veel schade. Jacob verlaat teleurgesteld het huis en gaat terug naar zijn vader, terwijl hij opties bedenkt om meer te ontdekken over het verleden van zijn Opa. Later gaat hij na een gesprek met zijn vader naar het museum, waar hij de Oude Man vindt. Het is een 17-jarige jongen die 2700 jaar terug heeft gewoond op dat eiland en waarschijnlijk toen was geofferd. De man in het museum (Martin Pagett) vertelt hem dat alle mensen in het huis waren gestorven tijdens een luchtaanval van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. De oom van Martin (Oggie Pagett) weet meer over het huis volgens Martin en na 10 minuten zit Jacob in een kamer met Oggie. Oggie vertelt over het bombardement van 3 september 1940. 1 iemand van dat huis had het overleefd, dat was Abe. Als Jacob weg gaat, gaat hij naar zijn vader die in hun kamer zit. 

De volgende ochtend gaat Jacob weer naar het weeshuis, hij voelt zich erg ongemakkelijk en gaat weer zoals de vorige keer van kamer naar kamer. Hij vindt uiteindelijk een kist vol brieven en in de kelder vindt hij potten met organen erin. Op een gegeven moment hoort hij geluiden boven hem en later komt hij erachter dat dat de kinderen zijn die zgn. waren gestorven tijdens het bombardement. Als die kinderen wegrennen achtervolgt hij ze en hij komt uiteindelijk aan bij een lange tunnel. Aan de andere kant van de tunnel wordt hij opgewacht en vastgebonden en bedreigd door een meisje. Ze bedreigt hem met een mes en neemt hem uiteindelijk mee naar het weeshuis. De datum blijkt 3 september 1940 te zijn. Het meisje brengt hem  uiteindelijk na een bezoek aan de pub naar mevrouw Peregrine. Zij weet gelijk wie Jacob is en stuurt het meisje (Emma Bloom). Hij praat met haar over de dood van Abe, en na een tijdje blijkt dat Emma en Abe minnaars waren. Mevrouw Peregrine vertelt ook over bijzondere mensen. En hoe ze Abe heeft gevonden “Ik vond Abraham in een kamp voor verstoten mensen op het vasteland. Hij was een arme, mishandelde jongen, maar hij was zo sterk.” Ook dat de een ymbryne is, ze kan zichzelf in een vogel veranderen en dan door de tijd reizen. Zo heeft ze ook een tijdlus gemaakt.

 Na het gesprek gaat Jacob samen met de kinderen eten, eerst vragen ze allemaal naar Abe, maar krijgen geen antwoord. Daarna krijgt hij te horen hoe oud sommige kinderen zijn “Ik word volgende week vijfenzeventig en een half!”. Maar dan komt het bombardement weer. Dit blijkt elke avond zo te zijn, omdat ze in een tijdlus zitten. Na een tijdje valt Jacob flauw. 

Als hij wakker wordt, verontschuldigt mevrouw Peregrine zich. “Aanvaard alsjeblieft mijn excuses, ik had je beter moeten voorbereiden.”  Hierna gaat Jacob terug naar zijn eigen tijd, met behulp van Emma. Als hij terug komt bij zijn kamer en zijn vader weerziet is zijn vader niet erg enthousiast. Hij begint over meneer Golan. Uiteindelijk belt meneer Golan Jacob ook op, die hem vertelt dat het goed is als Jacob zelf dingen gaat uitzoeken. Als Jacob weer terug komt gaan de kinderen een show geven, als een soort circus. Later als de show is afgelopen gaat Jacob praten met meerdere kinderen, zoals Miljard. Die een verslag maakt van de hele dag zo gedetailleerd mogelijk over alles. “Hij deed drie jaar over de varkens alleen!”  Na een tijdje nog praten met Emma liep Jacob weg en ging terug naar zijn vader. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Wanneer Jacob terug komt in het dorp wordt hij beschuldigd van het vermoorden van 5 schapen, maar uiteindelijk na het zien van de vermoorde schapen blijkt Worm het te hebben gedaan. 

 De volgende dag gaat Jacob weer terug naar het huis in 1930. Waar blijkt dat alles veel ingewikkelder is, kinderen mogen niet de lus uit. Anders halen de jaren die de kinderen hebben gemist zich  in binnen een korte tijd. Na het gesprek gaat Emma op zoek, maar valt uiteindelijk in slaap. Uiteindelijk ontmoet Jacob nog een jongetje (Enoch), hij kan het leven van het ene nemen en aan het andere geven. Enoch vertelt over een spelletje genaamd de Inval van het Dorp. Hierbij vernielen ze het hele dorp, steken ze alles in brand, achtervolgen mensen etc. Maar uiteindelijk word dat toch uitgewist door de tijdlus.  Daarna stuurt Enoch Jacob naar Victor die boven op hem wacht. Eerst denkt Jacob als hij daar komt dat Jacob slaapt maar dan ziet hij dat hij dood is. Bronwyn (een meisje dat heel sterk is) wilt dat Enoch hem weer tot leven wekt wat Enoch uiteindelijk ook doet. Uiteindelijk gaan de drie kinderen weg en vindt Jacob een brievenbundel van Emma voor Abe. 

Als Emma hem ontdekt is ze erg boos, maar ze vertelt hem wel hoe het was voor haar toen Abe wegging. Hoe hij mee wilde vechten in de oorlog. Hoe ze hem miste elke dag. Als Jacob uiteindelijk bijna kust met Emma zegt hij snel: “Is er iets tussen jou en Enoch?”  Waar Emma niet erg blij op reageert. Dit gesprek gaat over naar de vraag wat er met Victor is gebeurd. Maar daar word niet over gesproken en ze spreken die avond af. 

 Als hij die avond aankomt moet hij zich uitkleden tot zijn ondergoed om te gaan zwemmen, na even protesteren doet hij het toch. En ze zwemmen naar een scheepswrak van de geallieerden die op een mijn was gebotst. Onder water zoenen ze en daarna vertelt Emma wat Abe kon dat hij ook een ‘bijzonder’ kind was. “Hij kon monsters zien.”  En toen viel alles op z’n plek. Daarom kon alleen Jacob toen het monster zien dat zijn grootvader had vermoord. Victor bleek ook te zijn vermoord door Hulsels (de monsters). Daarna komt ineens Hugh (een jongen uit  het huis) aanrennen en zegt dat er iets is. De oude ymbryne, mevrouw Recurvirostra, vertelt over schepsels die haar kinderen hebben meegenomen. 

 Daarna zijn alle kinderen in paniek, zouden ze in gevaar zijn? Maar uiteindelijk worden ze naar bed gestuurd en gaat mevrouw Peregrine vertellen wat Hulsels/Schepsels nou eigenlijk zijn. Een paar mensen dachten dat ze een manier hadden gevonden om de tijdlussen te manipuleren, uiteindelijk deden zelfs de broers mee van mevrouw Peregrine. Uiteindelijk toen meerdere mensen meededen gingen ze in 1908 een experiment gingen doen hiermee kwam er een enorme explosie en ze kwamen eruit als verschrikkelijke wezens die levende verdoemenis werden genoemd. Het bloed van bijzondere mensen is de enige hoop voor hun om een schepsel te worden. Die spioneren voor het vlees van de hulsels. Want schepsels kunnen doorgaan als een mens. Schepsels kun je wel herkennen ze hebben namelijk geen pupil. Uiteindelijk nam mevrouw Peregrine een foto en zei: “Dit is Marie. Ze verliet ons dertig jaar geleden om bij een gewoon gezin op het platteland te gaan wonen. Ik smeekte haar om te blijven, maar ze was vastbesloten. Niet veel later nam een schepsel haar te grazen toen ze op de schoolbus stond te wachten. Op de plaats van de misdaad lag deze camera met deze onontwikkelde foto.”

Om de angst dat een van de kinderen zal worden gegrepen mag niemand het huis in of uit, behalve Jacob. Maar na een tijdje zegt mevrouw Peregrine ook tegen hem dat hij of zal moeten blijven of dat hij toch moet gaan en niet meer terug mag komen. Als op gegeven moment Martin word vermoord gaan Enoch, Brownyn, Emma en Jacob terug naar de 21ste eeuw en brengt Enoch Martin weer tot leven. Waar Martin verteld dat hij is vermoord, door de Oude Man die in het museum lag. Als Martin weer is weggezakt bedenkt Jacob zich dat het nooit de Oude Man zou zijn kunnen geweest. Het zou een hulsel zijn geweest, ’s nachts in de regen die hem in stukken aan het scheuren was. Toen ineens kwam er een man binnen die blijkbaar de oude buschauffeur was geweest van Jacob. Hij blijkt een schepsel te zijn en vraagt Jacob of hij samen met hem samen wil werken. Samen met zijn vriend (Malthus), een hulsel,  had hij Jacob achtervolgd naar het eiland. Als Jacob weigert word hij aangevallen door Malthus. De kinderen vluchten en komen in een soort achtervolgingsscène.  

Ze schuilen in een stal, maar uiteindelijk gaat Jacob daaruit, alleen, en lokt het hulsel weg van stal, waar de rest in zat. Uiteindelijk dood Jacob het hulsel en keren ze terug naar de tijdlus. 

Wanneer ze daar aankomen blijken mevrouw Peregrine en mevrouw Recurvirostra te zijn ontvoerd door het schepsel. Na een discussie gaan een paar kinderen op zoek naar mevrouw Peregrine en mevrouw Recurvirostra, en een groep blijft in de tijdlus. Uiteindelijk vinden ze Golan en komen ze in een gevecht, maar uiteindelijk raakt Golan gewond. Na een lange discussie gooit Golan de kooi met de ymbrynes in het water, maar als gevolg word hij gedeeltelijk verbrand en beschoten. Golan verdrinkt uiteindelijk in zeewater. Mevrouw Peregrine word uiteindelijk gered, mevrouw Recurvirostra niet. Maar het blijkt na een tijdje dat Peregrine niet meer terug kan gaan naar haar menselijke vorm, waarna de lus niet meer word herstart. Na een tijdje discussiëren komt Horace dat hij weet waar ze heen gaan. 

Uiteindelijk besluit Jacob om mee te gaan, maar neemt nog afscheid van zijn vader buiten de lus. Zijn vader lijkt het niet echt te geloven, maar uiteindelijk gaat Jacob weg en laat een foto achter met een brief. 

Uiteindelijk gaan een paar kinderen roeiend weg, op zoek naar andere ymbrynes en hulp.

Uiteindelijk gaan een paar kinderen roeiend weg, op zoek naar andere ymbrynes en hulp.

 

Auteur

Ransom Riggs

 

Ransom Riggs komt uit Florida, Amerika. Hij ging eerst naar de school “Pine View School For The Gifted”. Daarna studeerde hij Engelse literatuur op het Kenyon College. 

Ransom was erg nieuwsgierig naar rare foto’s en vroeg uiteindelijk toestemming aan zijn uitgeverij, Quirk Books, of hij er een paar mocht gebruiken in zijn boek. Uiteindelijk werd dit boek “Miss Peregrine's Home for Peculiar Children” (De Bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine). Zijn derde boek “Talking Pictures: Images and messages from the Past” is ook gebaseerd op deze foto’s.

In totaal heeft Ransom 3 boeken geschreven:

The Sherlock Holmes Handbook: The Methods and Mysteries of the World's Greatest Detective

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

Talking Pictures: Images and Messages Rescued from the Past

Niet alleen schrijft Ransom boeken, hij maakt ook kleine filmpjes en maakt zelf foto’s. 

 

Mening

 

De eerste keer dat ik dit boek las was het nogal moeilijk in het begin erin te komen, het begin was ook al gelijk vol spanning met de aanval en moord van Abe. Er was erg veel spanning, want elk moment was er wel iets, of Jacob werd raar aangekeken, of hij werd aangevallen door een schepsel! 

Met de personages had ik soms wel moeite, soms waren ze gewoon te bedacht, zoals Enoch. 

De vertelsituatie word gezien vanuit Jacob, oftewel er is geen informatievoorsprong. Je bent even nieuwsgierig zoals Jacob, je wilt weten, wat was er met Abe vroeger gebeurd? Waarom deed Emma in het begin zo over dramatisch? Wat zijn die rare wezens? En waarom had er een Abe vermoord? 

De plek waar zich het afspeelt krijgt vind ik iets te weinig aandacht, bijvoorbeeld waarom is het allemaal nog zo ouderwets? We krijgen ook vrij weinig informatie over het verleden van Abe, ik zou maar al te graag willen weten hoe hij het allemaal had meegemaakt nadat hij uit de tijdlus was gestapt, en hoe hij de brieven van Emma vond toen ze aankwamen. 

Soms is het ook verwarrend qua tijdsprongen, dan ben je op 3 september 1940, dan weer ineens in de 21ste eeuw. Maar als je het boek een tweede keer leest kom je er wel sneller in en snap je het ook allemaal beter. 

 De eerste keer dat  ik het boek las was de eerste pagina met het motto een beetje verontrustend: 

 

“Er is geen slaap, er is geen dood;

zij die lijken te sterven, blijven leven.

Het huis waarin je bent geboren,

de vrienden uit je lentejaren,

de oude man en het jonge meisje,

het harde werk en de beloning,

ze verdwijnen allemaal,

vlieden tot verzinsels,

niet te verankeren”

~ Ralph Waldo Emerson

 

Maar als je uiteindelijk doorleest kom je in een verhaal dat je erin vasthoud, en ik kan zeker niet wachten op het vervolg! 

Deze wordt verwacht in 2014. 

Ik kan er zeker niet op wachten! Ik hoop ook dat tegen de tijd dat deze uitkomt nog meer mensen deze gaan lezen, samen met het eerste deel. Dit boek krijgt, vind ik, te weinig aandacht hier in Nederland terwijl ik echt denk dat heel veel mensen er van zouden genieten tijdens het lezen en het daarna zouden zeggen tegen anderen: “Je moet echt eens De Bijzondere Kinderen van mevrouw Peregrine moeten lezen!” 

 

Weetjes

 

Er komt een verfilming van dit boek; De filmrechten zijn al verkocht en deze film word geregisseerd door Tim Burton (bekend van Alice in Wonderland en Charlie and the Chocolat Factory) En de film word geproduceerd door filmstudio 20th Century Fox

Het vervolg Hollow City wordt verwacht in 2014 

Dit boek is door Amazon uitgroepen tot het beste Young Adult-boek van 2011

Het boek heeft ook 63 weken in de New York Times Best Sellers lijst gestaan voor kinderboeken.

REACTIES

G.

G.

Leuk boek ik doe me boekbespreking er over

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children door Ransom Riggs"