Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Misleid door Merel van Groningen

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Misleid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3188 woorden
  • 16 februari 2016
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
21 keer beoordeeld

Boekcover Misleid
Shadow
Misleid door Merel van Groningen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

De ontmoeting met mijn loverboy

 

Merel is een vijftienjarig meisje die nog een heel leven voor zich heeft, Merels beste vriendin is Anne. Elke dag na school fietsen Merel en Anne samen naar de paarden, al zo lang als ze vriendinnen zijn, tot Anne op een dag besluit dat ze naar een jongen gaan. Merel en Anne gaan samen naar de jongen toe waar Anne vol lof over praat, ze gaan de honden van de jongen uitlaten. Er is overigens wel één klein detail wat Anne verteld: Merel moet niet raar opkijken als er een vrouw of een kind opendoet. Merel vindt het maar raar, wat doen die vrouw en dat kind bij die jongen, vraagt ze zich af. De deur gaat open en een vrouw doet open. ‘Hoi Anne,’ zegt ze vriendelijk. ‘Hoi Karin,’ zegt Anne. Met z’n drieën lopen de meiden naar de woonkamer, waar een lange man van rond de 25 jaar zit. ‘Hey Anne,’ zegt hij. ‘Dit is mijn vriendin Merel,’ zegt Anne. ‘Ik ben Mike,’ zegt Mike tegen Merel. Als snel raken de vier aan de praat en wordt het heel gezellig onder het genot van een kopje koffie of een glaasje fris.

 

Mijn wereld op z’n kop

 

Twee dagen later gaan Merel en Anne weer naar Mike, ze hadden afgesproken om vandaag naar het strand te gaan. Mike stond al voor zijn huis klaar met zijn fiets en ze fietsen daarom gelijk door naar het strand. Onderweg fietst Mike de hele tijd naast Merel en Anne vond dit niet zo leuk. Na het ‘’stranddagje’’ zegt Anne tegen Merel dat ze het niet zo leuk vond dat Mike de hele tijd naast haar fietste. Merel reageert geïrriteerd en zegt dat zij er ook niks aan kan doen, Anne moet maar wat meer initiatief tonen. De daaropvolgende dagen gaat Merel na school steeds vaker naar Mike toe, zonder Anne. De vriendschap tussen Merel en Anne begint steeds meer scheurtjes te krijgen. Merel logeert nu ook af en toe bij Mike, de vriendin van Mike (Karin) vindt dit, voor zover Merel weet, niet erg. Langzamerhand raakt Merel Anne kwijt en hebben ze bijna geen contact meer. Met Mike heeft Merel juist wel veel contact, maar thuis gaat het ook niet zo goed met Merel. De ouders van Merel zijn er namelijk achter gekomen dat Merel erg veel met Mike omgaat en vooral de stiefvader van Merel keurt dit zeer af. Merel haalt ook erg slechte cijfers op school, waardoor haar ouders maatregelen nemen. Merel moet van haar moeder naar een internaat. Een paar dagen later gaat Merel samen met haar ouders bij een internaat kijken. ‘’Het ziet er veel minder erg uit dan ik had gedacht,’ dacht Merel. De andere jongeren zijn erg aardig en ook zijn er niet al te strenge regels. Merel besluit met haar ouders dat het goed zou zijn als ze daar een tijdje zou verblijven. Er is alleen nog geen plek in het internaat, tot die tijd logeert Merel bij Paula, een vriendin van haar moeder. Ongeveer twee weken later is er plek in het internaat, Merel gaat er direct naartoe. Merel vindt het erg gezellig in het internaat en de begeleiders zijn ook erg aardig. Merels gezellige leven verandert echter wanneer Mike belt, Merel kan bij hem komen logeren. ‘’Maar je weet helemaal niet waar ik ben’, zegt Merel. Mike zegt het adres en zegt dat hij haar morgen komt halen. Merel zegt dat hij dat beter niet kan doen, want ze vindt het erg gezellig in het internaat. Een dag later staat Mike toch op de stoep en zegt tegen de begeleiders dat hij Merel wil meenemen. Toen de begeleiders dit weigerden, werden ze bedreigd met een pistool, ze hadden geen keus. Merel ging mee naar Mike en onderweg was ze erg verdrietig, zo moest het niet, dacht Merel. De daaropvolgende dagen is Mike weinig thuis en zit Merel dus opgesloten in zijn huis.

 

De ‘’hel’’ achter de ramen

 

Na ongeveer twee weken zegt Mike geld schuldig te zijn aan een vriend. Merel moet een avondje met hem gaan stappen, eerst verzet ze zich, maar later heeft ze geen keus, ze moet. De volgende weken moet Merel nog meer verschrikkelijke (seksuele) dingen doen. Ondertussen staat Merel ook opgegeven als vermist. Één van de seksuele handelingen die Merel moet verrichten, is bij andere mannen. Ze moet samen met de ex van Mike achter de ramen gaan staan op de wallen. Al het geld moet naar Mike. Nadat ze een dag achter de ramen heeft gestaan, zegt ze wanneer ze weer thuis bij Mike is dat ze dit niet meer wil. Ze heeft geen keus, ze moet, aldus Mike. Mike wordt boos en sluit Merel op in een kelder zonder eten of drinken, Merel mag de kelder pas verlaten als ze van mening veranderd is. Een dag later smeekt Merel om wat water, Mike laat Merel uit de kelder en samen met de ex van Mike wordt Merel weer naar de wallen gebracht om te ‘’werken’’.

 

Terug naar het ‘’gewone’’ leven

 

De ex van Mike (Barbara) ziet dat Merel erg veel honger heeft, en geeft, zonder dat Mike het ziet, 10 euro aan Merel, daarvan kan ze naar de snackbar. Bij de snackbar komt Merel een andere baas van haar tegen, hij zegt tegen de medewerker dat hij haar niets mag verkopen en tegen Merel dat ze binnen vijf minuten terug moet zijn. De baas vertrekt en dan zegt de medewerker dat Merel maar even met hem moet meelopen. Een beetje achterdochtig loopt Merel achter de snackbarmedewerker aan en de man brengt haar via de achterdeur naar een telefooncel. De man geeft wat geld en zegt: ‘’vanaf hier zul je echt alleen moeten doen.’’ Merel herinnert zich nog dat ze ooit een telefoonnummer had gekregen van een jongen die ze altijd mocht bellen. Het telefoonnummer zit nog in haar jaszak en ze besluit hem te bellen. De jongen neemt op en Merel vraagt om hulp. ‘’Ik kom eraan!’’, zegt de jongen. Merel vlucht en wordt opgevangen in het gezin van haar oom.

 

Eindelijk klaar met Mike!

 

Na haar ontsnapping heeft Merel nooit meer iets van Mike gehoord. Vijf jaar later komt Merel Mike nog wel in een snackbar tegen. Merel vluchtte snel de snackbar uit en gelukkig had Mike niets door! 

Leeservaringsverslag

’Misleid’’ erg mooi geschreven

 

Misleid vind ik een erg mooi geschreven boek, de schrijfster (Merel van Groningen) heeft het verhaal zo geschreven, dat je persé verder wilt lezen. Gelijk vanaf de eerste zin zit je in het verhaal: ‘’Voor het eerst sinds we vriendinnen waren, gingen Anne en ik na schooltijd niet naar de paarden.’’ Er komt niet eerst een stukje over wie de personen uit het boek zijn, maar gelijk wordt je in het verhaal ‘’gegooid’’.

 

Een autobiografisch boek?

 

Merel van Groningen heeft zichzelf gebruikt als hoofdpersoon in dit boek en verteld haar eigen (waargebeurde) verhaal. Ik vind dat dit boek dus ook wel wat weg heeft van een autobiografisch boek. Van Groningen verteld namelijk over een deel van haar leven, we lezen het verhaal ook vanuit de gedachten van Merel, zij verteld.

Later lezen we dat Merel steeds meer afhankelijk wordt van Mike, dit wordt heel duidelijk en gedetailleerd beschreven. Het duurt wel even voordat Merel pas echt in Mike zijn greep zit; ‘’Vanuit mijn ooghoek zag ik Mike staan. Ik draaide me naar hem toe. Hij stond met zijn rug tegen de deur. Ik keek nog wat beter. De adem stokte in mijn keel. Mike hield een pistool op Piet (de begeleider van het internaat) gericht’’ (blz. 104). Uit dit citaat kunnen we afleiden dat Mike al erg bezig is om Merel toe te eigenen. Dit gebeurt op iets eerder dan de helft in het boek. Persoonlijk had ik dit al wel wat eerder in het boek verwacht, dit vind ik omdat het boek toch draait om het in de macht komen van een loverboy. Een betere indeling was volgens mij geweest, om deze gebeurtenis al rond bladzijde 50 te laten plaatsvinden. Op die manier houdt je nog in het hele boek ruimte over voor de dingen die Merel moest doen.

 

Niet alleen maar goede dingen

 

Een ander klein detail dat ik minder fijn vond, waren de vele hoofdstukken, deze waren niet genummerd en hadden geen titel. Dat laatste vind ik nog niet zo erg, maar ik vind wel dat er minder hoofdstukken hadden kunnen zijn. Door de vele hoofdstukken, werd het verhaal steeds verwisseld. Dan zat je net even in het verhaal over het internaat en dan werd je een paar bladzijdes later weer in het verhaal van de relatie tussen Merel en Mike gegooid.

 

De gevoelens van Mike

 

De gevoelens van Mike zijn naar mijn mening erg goed beschreven in het verhaal, zo is op bladzijde 141 te lezen: ‘’Heb ik dat gedaan?’ vroeg hij met bevende stem. Mijn angst moet in mijn ogen te lezen zijn geweest, want Mike begon the huilen’’. De emoties van Mike zijn erg simpel beschreven, maar tegelijkertijd ook erg duidelijk. Dit maakt het verhaal erg goed, de emoties worden niet via een omweg verteld, maar gewoon direct en simpel.

 

Veel toeval in ‘’Misleid’’

 

De verschillende dingen waarover Merel in het verhaal verteld, zijn soms wat ongeloofwaardig. Natuurlijk is dit een non-fictie boek en zijn de gebeurtenissen dus niet gelogen, maar toch vind ik dat er opmerkelijk veel toeval in dit boek voorkomt. Zo zijn sommige personen op de juiste momenten net niet aanwezig. Op bladzijde 173 lezen we; ‘’Hou je nog van me? Zei Mike. Ineens werd de verbinding verbroken. Ik hoorde alleen nog een pieptoon. Gelukkig, dacht ik terwijl ik de hoorn neerlegde, daar hoef ik geen antwoord op te geven.’’ Dit is weer zo’n moment waarbij toeval een grote rol speelt.

 

Mijn conclusie

 

Al met al vind ik Misleid een goed geschreven boek met veel emoties en mooi vertelde gebeurtenissen die niet altijd even leuk zijn!

Betoog

In het boek worden verschillende thema’s behandeld, waaronder: loverboys, prostitutie en gedwongen liefde. Al deze drie thema’s hebben met elkaar te maken en zijn dus op een bepaalde manier met elkaar verbonden. Ook zijn deze drie thema’s niet iets van de afgelopen paar jaar. Nee, loverboys, prostitutie en gedwongen liefde bestaan al veel langer. Helaas worden nog elke dag jongens, maar voornamelijk meisjes, slachtoffer van gedwongen prostitutie en loverboys.

 

De actualiteit van de thema’s                         

 

Zoals ik al heb verteld bestaan loverboys en prostitutie al erg lang. Sterker nog, het werken als prostitué wordt gezien als het oudste beroep ter wereld. Het beroep bestaat nu nog steeds, vrijwillig maar helaas ook onvrijwillig (gedwongen). Als we kijken naar het boek, dan zien we dat deze ook nog niet heel erg oud is, het boek is op dit moment zes jaar oud.

In het boek zien we verschillende passages waarin Merel mishandeld wordt door Mike: ‘’Met grote stappen kwam hij op me af. Hij sloot beide handen om mijn keel en drukte hem stevig dicht. Hij duwde steeds harder op mijn keel. Ik voelde een druk achter mijn ogen en dacht dat mijn hoofd uit elkaar zou spatten.’’(blz. 157) In deze passage zien we (weer) een mishandeling van Mike en helaas is Mike niet de enige die iemand mishandelt. Nog steeds worden wereldwijd elke dag enorm veel mensen het slachtoffer van (zinloos) geweld. Dit geweld zal niet zomaar even stoppen, er moet actie ondernomen worden! Er is al veel actie ondernomen tegen geweld, alleen hebben deze acties er niet voor gezorgd dat er helemaal geen geweld meer is. De verwachtingen zijn dan ook dat geweld nog voor altijd zal bestaan. Merel van Groningen probeert met haar boek Misleid meisjes te helpen die het slachtoffer zijn geworden van geweld, Ze wil de meisjes die haar boek lezen laten weten dat ze echt niet de enige zijn en dat ze nooit de hoop moeten opgeven. Dit boek kan meisjes over 100 jaar dus nog steeds helpen en aanmoedigen om nooit op te geven.

 

Het verhaal en ik

 

Wat doet dit verhaal eigenlijk met mij? Wat zijn mijn gevoelens ten opzichte van de gebeurtenissen in dit verhaal? Deze en meerdere vragen beantwoord ik in dit kopje.

Op sommige momenten vond ik het verhaal erg filosofisch, terwijl ik het las stopte ik even om na te denken over bepaalde situaties die in het boek naar voren kwamen. Zo vond ik het erg interessant hoe Mike als loverboy, Merel kon inpalmen. Als je het verhaal als lezer leest, lijkt Merel op sommige momenten wel erg dom omdat ze in bepaalde smoesjes stonk. Uit het volgende citaat blijkt al een teken van een eerste poging tot inpalmen: ‘’Nou, je was toch naar mijn tattoos aan het kijken? Nu keek ik hem recht in de ogen. Ja, laat die plaatjes maar eens zien. Ik ben wel benieuwd. Ik stond op en ging op de bank zitten. Mike trok zijn T-shirt uit en ging liggen met zijn hoofd in mijn schoot.’’ (blz. 91). Uit dit citaat blijkt al dat Mike als 25-jarige erg klef doet met een zestienjarig meisje. Je legt niet zomaar je hoofd in iemands schoot. Hieruit kunnen we afleiden dat Mike toen al bezig was met Merel ‘’veroveren’’.

Het gekke vind ik dat Merel dit niet doorheeft. Zij snapt toch ook wel dat een man dit niet bij elk meisje doet? Natuurlijk snap ik Merel ook wel, want als je zelf in die situatie zou zitten denk je heel anders.

Het boek maakt een aantal gevoelens bij mij los. Filosofische gevoelens, maar ook gevoelens uit medelijden. Medelijden voor Merel omdat ze in het web van een loverboy is getrapt.

 

Problemen oplossen door middel van dit boek

 

Zoals ik al eerder heb gezegd, is dit boek geschreven om meisjes die in dezelfde situatie zitten als Merel te helpen. Het boek Misleid is geschreven ter ontspanning, maar ook vind ik dat er veel informatie in dit boek staat. De informatie die te vinden is in dit boek staat wel gewoon in het verhaal, maar gaat meer over de werkwijze van loverboys. De doelgroep die Merel graag zou willen helpen zijn denk ik meisjes tussen de twaalf en achttien jaar. Dit denk ik omdat meisjes meestal tussen hun twaalfde en zestiende in het web van een loverboy trappen en rond hun achttiende hier soms nog steeds inzetten, deze meisjes proberen er dan natuurlijk al wel om uit te komen, al is dat enorm lastig. In het voorwoord (blz. 5) lezen we dat Merel van Groningen dit boek heeft geschreven om meisjes te helpen, maar ook haar gevoelens over de hele situatie: ‘’Als je eenmaal in het web van een loverboy gevangenzit, zie je zelf geen uitweg meer. Je denkt dat je er alleen voor staat en bent ontzettend bang.’’ Alleen staan de meisjes er dus zeker niet voor! Achterin het boek (blz. 235) staan adressen van hulpverleningsinstanties en belangenorganisaties waar je bij terecht kan als je hetzelfde meemaakt als Merel heeft meegemaakt. Dit boek zou anderen dus kunnen helpen door het verhaal van Merel, maar ook door de adressen achterin het boek, adressen waar je zelf misschien nooit aan had gedacht.

Ook voor mijn klasgenoten is dit boek zeker een aanrader. Zij zijn nu zo’n zestien jaar en kunnen dus hetzelfde meemaken of mee hebben gemaakt. Ook is dit boek zeer geschikt om te lezen ter ontspanning of als je meer over het onderwerp wilt weten!

 

Dus mijn conclusie is: Iedereen moet dit boek lezen!

Evaluatie

De afgelopen weken ben ik bezig geweest met dit boekverslag. Tijdens deze weken is mij een aantal dingen opgevallen aan het boek.  In deze evaluatie zal ik deze dingen benoemen en zal ik uitleggen wat ik uiteindelijk van Misleid vind. Toen ik begon met het lezen in het boek, had ik best hoge verwachtingen, gelukkig zijn deze ook uitgekomen. Het verhaal vind ik, zoals ik al eerder heb gezegd, zeer goed geschreven. Het taalgebruik vond ik duidelijk waardoor ik het verhaal makkelijk kon begrijpen.

 

Mooie doelen van Merel van Groningen

 

Het boek heeft een aantal gevoelens bij mij losgemaakt. Deze gevoelens heb ik al eerder beschreven, met een uitleg erbij. Wat ik nog niet heb verteld, is dat ik een aantal dingen heb geleerd door dit boek. Zo ben ik meer te weten gekomen over hoe de loverboywereld en de wereld van de gedwongen prostitutie er uitziet. Het verhaal heeft mij ook aan het denken gezet, ik vroeg mij af hoe meisjes geholpen kunnen worden om uit deze duistere wereld te komen. Er zijn wel verschillende instanties die hun best doen voor deze meisjes, maar het probleem 100% oplossen lukt hun helaas niet. Het boek heeft dus verschillende dingen bij mij losgemaakt, maar ik heb ook nieuwe dingen door dit boek ontdekt. Bij mij is het dus zo dat Misleid mij verschillende (nieuwe) inzichten heeft gegeven. Één van die inzichten is, is dat ik denk dat er meer geld vrij moet worden gemaakt om het probleem uit dit boek aan te pakken. Merel van Groningen heeft dit boek geschreven om meisjes te helpen en het zou natuurlijk fantastisch zijn als de regering (mede) door dit boek besluit meer geld vrij te maken voor de bestrijding van loverboys. De gedachte die Merel van Groningen al in haar voorwoord uitspreekt vind ik erg mooi, de gedachte om meisjes te helpen. Mede hierdoor waardeer ik het boek zeer veel.

 

Misleid literatuurwaardig

 

Ik vind dat ik Misleid wel literatuur mag noemen, omdat er op verschillende plaatsen in het boek nogal wat diepgang zit, ook zet het boek je aan het denken. De zinnen vind ik wel vaak erg kort, deze hadden wel wat langer gemogen. Als wij dus kijken naar de zinslengte en zinsopbouw, dan vind ik dat dit boek nog wel wat mag veranderen. Dit betekent natuurlijk niet dat ik dit boek in een keer geen literatuur meer vind. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik vind dat wanneer je een boek literatuur noemt, dat dat dan vooral op subjectieve argumenten berust. Er zijn wel bepaalde websites die aangeven wat onder literatuur mag worden verstaan in de Nederlandse taal, maar de verschillen tussen lectuur en literatuur kunnen wat mij betreft wel wat duidelijker worden uitgelegd op websites van verschillende instanties. 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Misleid door Merel van Groningen"