Misbruik wordt gestraft door René Appel

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 825 woorden
  • 24 juli 2007
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
281
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Gouden Strop (2004 Genomineerd)

Boekcover Misbruik wordt gestraft
Shadow
Misbruik wordt gestraft door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens van het boek:
Mijn boekverslag gaat over het boek ‘Misbruik wordt gestraft’ van Rene Appel.
De eerste druk is gepubliceerd in 2004 te Amsterdam.

Waar gaat het over ?
Het boek gaat over Frank Eggers, hij wordt ervan beschuldigd dat hij zijn dochter heeft verkracht. Zijn eigen dochter beweert dit. De dochter is alleen onder invloed van haar therapeut, doordat ze heel depressief is moet ze naar de therapeut, deze praat haar aan dat ze is verkracht door haar vader.
Frank is op een basisschool de directeur en voor hem beginnen de problemen.


Over de hoofdpersoon:
Ik heb bewondering voor Frank, hij blijft heel sterk. Ondanks alle beschuldigingen blijft hij nog heel lang door werken en ook houdt hij nog altijd van zijn dochter.
De dochter is in principe ook heel zielig. Ze krijgt een verhaal voorgeschoteld en gelooft het ook. Dat komt natuurlijk doordat ze al niet zo sterk in haar schoenen staat.
Vervolgens gelooft ze werkelijk dat haar vader haar heeft verkracht. Frank is onschuldig maar kan dit dus niet goed bewijzen. Voor beide personen heb ik respect.

De keuzes van de hoofdpersoon:
Ik vind het dom dat hij de therapeut vermoordt. Dat is iets wat ik nooit zou doen.
Maar ja, aan de andere kant heeft de therapeut hem zoveel ellende bezorgt dat je misschien dan ook wel tot zoiets in staat bent. Toch vind ik niet dat hij goed gehandeld heeft.

De inhoud van het verhaal:
Ik vond het een leuk boek alleen een beetje ongeloofwaardig. Het wordt heel goed verteld ook realistisch, maar als ik er goed over nadenk komt het niet realistisch over.
Ik vind het vrij ver gezocht dat die dochter haar eigen vader gaat beschuldigen. Het kan wel, maar een beetje ver gezocht. Verder vond ik het echt een superboek!


De vorm van het boek:
Het verhaal leest makkelijk weg. Geen moeilijke woorden en geen lange zinnen. de volgorde in het boek loopt ook goed en maakt je niet door de war. Af en toe worden er dingen uit het verleden bij gehaald maar dat maakt het verhaal alleen maar interessanter.

Het boek aanraden of niet ?
Ik ga het boek zeker aanraden aan mijn klasgenoten. Het was een heel bijzonder verhaal. Je moet jezelf er alleen over heen zetten dat je het misschien wat vergezocht vind allemaal. Maar daarnaast is het echt een geweldig verhaal waar je lekker in komt en waardoor je niet meer kan stoppen met lezen.

Opdracht 30: interview de hoofdpersoon:

Hallo Frank bedankt voor het komen. Hoe is het nou met u na alles wat er is gebeurd?
** Alles gaat zijn gangetje weer. Blijft moeilijk, maar ik denk dat ik weet wat er gebeurd is.

Wat is er denkt u gebeurd met uw dochter?
Waarschijnlijk heeft haar Benno haar verkracht en niet ik. Ze heeft het verdrongen en door die therapeut dacht ze waarschijnlijk dat ik het gedaan had.

Hoe weet u zo zeker dat Benno haar broertje haar verkracht heeft?
** Ze heeft voor dat ze zelfmoord heeft gepleegd een briefje geschreven. Daar stond in “Ik heb verschrikkelijke spijt van wat er gebeurd is en ik weet dat ik het nooit meer goed kan maken. Met dat idee kan ik niet leven. Ik ga nu naar mijn broer, dat is een rustig gevoel. Die altijd heel speciaal voor me is geweest. Ik ga voorgoed naar Benno” Daarna keek ik naar een foto en toen wist ik het die bijzondere blik die ze daar had die arm om haar heen.

Het was zeker een zware tijd voor u of niet soms?
** Ja ik wist echt niet wat me overkwam. Er stond politie op mijn stoep en namen me mee. Daar hebben ze me verhoord op een rare manier. Op school keek iedereen me aan alsof ik een of andere viespeuk was. Ook begonnen mensen me de schuld te geven dat ik hun kinderen op plaatsten aanraakte waar ik ze niet mocht aan raken. Het was een rare tijd en ben blij dat alles nu over is ondanks dat ik nu mijn dochter kwijt ben. Maar ik kan nu weer verder en hoop dat het een leuke tijd wordt.

Hoe kan het dat u uw dochter toch nog hebt kunnen vergeven?
** Het is en blijft je dochter en ik heb de hele tijd al gedacht dat die woorden niet van haar kwamen, maar van die therapeut. En ze heeft er zelf heel veel spijt van.

Heeft u niet geprobeerd met uw dochter te praten?
** Ja ik ben nog bij haar geweest, maar er viel toen niet mee te praten. Ze zei precies wat de therapeut tegen haar had gezegd wat ze moest zeggen.

Denkt u dat uw dochter nu op een plek is waar ze blij is?
** Ja ik denk het wel. Ze is nu bij haar broertje en daar kon ze het altijd goed mee vinden.

Ik dank u voor het gesprek en veel sterkte nog met het verlies van uw dochter.
** Geen dank en bedankt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Misbruik wordt gestraft door René Appel"