Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Misbruik wordt gestraft door René Appel

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Misbruik wordt gestraft
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1080 woorden
  • 16 februari 2006
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
71 keer beoordeeld

Boekcover Misbruik wordt gestraft
Shadow
Misbruik wordt gestraft door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bibliografische gegevens:

Auteur: René Appel
Titel: Misbruik wordt gestraft
Jaartal 1e druk: 2004
Aantal bladzijden: 279

Wat gebeurt er in het boek?:

Frank Eggers gaat samen met zijn vrouw Carla en dochter Jacintha op vakantie in de Ardennen. Hun zoon Benno gaat op zeilkamp.
Enige dagen later krijgen ze een telefoontje dat Benno ernstig ziek is. Carla besluit naar hem toe te gaan, maar als ze eenmaal onderweg is krijgt ze te horen dat Benno een zeldzame ziekte had en daaraan is overleden.
Jaren later zijn Frank en Carla gescheiden. Franks is ondertussen directeur geworden van een basisschool. Jacintha ziet het niet meer zitten en lijdt aan boulimia. Ze besluit naar een therapeut te gaan. Hans Kohlman, haar therapeut, behandelt haar door middel van psychotherapie.

Even later krijgt Frank politie aan de deur met de vraag of hij even mee naar het bureau wil komen. Daar krijgt hij te horen dat zijn dochter hem aanklaagt wegens seksueel misbruik.
Frank weet dat deze beschuldigingen niet waar zijn en komt erachter dat Jacintha's therapeut haar d.m.v. psychotherapie haar valse herinneringen heeft teruggebracht.
Als de hoorzitting voorbij is wordt hij vrijgesproken, maar zijn leven is voorbij. Hij wordt gestalkt door ouders die hem niet meer vertrouwen. Hij besluit langs Kohlman te gaan om hem te waarschuwen en proberen een bekentenis af te dwingen. Dit loopt totaal uit de hand en hij vermoord de therapeut.
In eerste instantie wordt Frank verdacht, maar als Jacintha zelfmoord pleegt denkt de politie meteen dat zij het heeft gedaan en daar niet meer mee kon leven. Dus daarom zou zijn zelfmoord gepleegd hebben. Ze laat voor Frank een afscheidsbriefje achter. Het spijt haar en ze gaat weer terug naar haar broer Benno die altijd heel erg speciaal voor haar is geweest. Dan begint het Frank te dagen dat Benno zijn kleine zusje heeft misbruikt.

Waar gaat het boek eigenlijk over?:

Thema: Een man die niet goed weet hoe hij met zijn gevoelens om moet gaan nadat hij door zijn dochter wordt beschuldig van seksueel misbruik.

Motieven:
· Seksueel misbruik: Frank wordt door zijn dochter beschuldigd van seksueel misbruik.
· Boosheid: De ouders van kinderen die op de basisschool zitten waar Frank werkt vertrouwen hem niet meer en gaan overal iets achter zoeken. En zien dingen die er eigenlijk helemaal niet zijn.
· Wraak: Frank wil wraak nemen op Hans Kohlmann omdat hij haar dochter valse herinneringen heeft gegeven en hij weet heel goed dat dat niet waar is.
· Onmacht: Frank weet dat hij onschuldig is en hij weet dat zijn dochter dat ook weet, maar hij kan haar niet op andere gedachten brengen. Ze denkt namelijk dat die valse herinneringen echt waar zijn. Alles om hem heen veranderd en hij kan er niets aan doen.


Titel: De titel is erg duidelijk. Deze verwijst namelijk naar de beschrijving van aanklacht tot hoorzitting en alles wat daar omheen bij komt kijken van seksueel misbruik.
Je omgeving, je vrienden, je familie, ouders en bovenal je gedachten.

Citaten:

"'Ik zal je helpen,' ging Kohlmann door. 'Samen komen we eruit, samen doen we die ont-dekking. We moeten zoeken naar het moment dat je voor het eerst het gevoel had, dat je...' 'Welk gevoel' 'Heel goed, oké, je wilt er nu ook zelf achter zien te komen, maar eigenlijk weet je al wat ik bedoel. Toch? Moet ik het zeggen?' blz 35.

In dit citaat lees je eigenlijk al dat Kohlmann Jacintha een beetje pusht. Hij wil duidelijk naar 1 punt toe en de rest doet er niet toe. Hij wil het zelfs voor haar doen. Wat getuigt van manipulatie. Hij laat haar dingen denken die er eigenlijk niet zijn.

"Kohlmann leek niet het flauwste benul te hebben van wat hij allemaal aanrichtte. Bij een volgende patient zou hij hetzelfde flikken. Dit moest stoppen, anders zou die man nog meer slachtoffers maken." blz. 243

Frank Eggers wil overduidelijk wraak nemen op Hans Kohlman voor wat hij wel niet had aangericht in Frank's leven. Beide wisten echter niet dat Hans vermoord zou worden.

"’Ik ga voorgoed naar Benno’. Dat waren haar laatste woorden. Naar Benno. Frank zag de foto weer voor zich, de arm van Benno om Jacintha, haar bijzondere blik, en langzaam, heel langzaam begon er een inzicht te dagen." blz. 279

Frank krijgt in dit citaat eindelijk in de gaten wat de problemen van zijn dochter geweest waren. Wat zij verdrongen had. Haar bloedeigen broer had haar misbruikt en niet hij, Frank Eggers.

Wat vind je van het boek?:

Emotieve argumenten: Het boek roept zeker gevoelens bij me op. Gevoelens zoals onmacht, woede, wraak en liefde. Het is een zeer divers boek aan gevoelens en het is daarom ook heel erg makkelijk om je in de hoofdpersonen in te leven.

Esthetische argumenten: Appel heeft een hele duidelijk stijl. Het hele boek door kan er niet 1 ding gezegd worden of er moet een extra woord bijgevoegd worden. Nee niet gewone ramen, maar holle, spiegelende ogen van de ramen(blz. 106). Dit maakt het boek wel mooi, maar soms ook iets te veel van het goede. Het verhaal loopt ook duidelijk in elkaar over. Tussen 2 tekstgedeeltes zit ook steeds een witregel.
Morele argumenten: Het is moeilijk te zeggen wat de standpunt van de schrijver is, omdat het natuurlijk uit de hoofdpersoon verteld wordt. Maar daar op afgaande, denk ik dat mensen zoals Hans Kohlmann voor de schrijver het kwade zijn en mensen zoals Frank Eggers het goede.
Realistische argumenten: Het boek is zeer geloofwaardig. Misbruik komt erg vaak voor in de maatschappij en ook steeds meer, vooral meisjes, durven er voor uit te komen dat ze misbruikt zijn. Het nadeel hiervan is wel dat er ook steeds meer valse beschuldigingen komen zoals in het boek. Maar realistisch is het boek absoluut.
Structurele argumenten: De opbouw van het boek is voor mij erg logisch. Er wordt eerst een gebeurtenis verteld(de Ardennen) waarop later in het boek steeds wordt terug gekeerd. Ook is het erg onverwacht dat Kohlmann wordt vermoord. Op het laatst leest dat Benno zijn zusje heeft misbruikt, iets wat totaal uit onverwachte hoek kwam.
Intentionele Argumenten: Ik denk wel dat de schrijver een extra bedoeling heeft met het boek terwijl die op het eerste gezicht niet eens zo duidelijk wordt uitgesproken. Er wordt heel diep ingegaan op wat er met Frank gebeurt nadat hij aangeklaagd is. Ik denk dat het de bedoeling van de schrijver is de lezers duidelijk te maken dat je niet zomaar iedere aanklacht moet geloven, want er kan meer achter zitten dan je denkt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Misbruik wordt gestraft door René Appel"