ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
A Zakelijke gegevens:
Het boek heet Minoes, de auteur is Annie M.G. Schmidt het is uitgegeven door Querido het is de 17e druk en het is uitgegeven in 1995.

B Inhoud:
De hoofdpersoon is Minoes, Minoes is een mevrouw die vroeger kat is geweest ze heeft een mantelpakje aan geeft kopjes en krabt als een kat ze heeft rood haar en ze is heel lenig. Haar probleem is dat ze bij een fabriek iets chemisch heeft gedronken en toen is ze van een kat in een mens veranderd ze weet niet of ze weer kat wil worden of mens wil blijven.
De 1e bijpersoon is Tibbe, Minoes woont bij Tibbe want ze is zijn secretaresse geworden want ze kan nog met katten praten en dan vangt ze al het nieuws voor hem op want hij werkt bij de krant.
De 2e bijpersoon is Meneer Ellemeet, Meneer Ellemeet is de rijkste man van de stad en lid van allerlei stichtingen voor dieren en mensen. Maar hij blijkt niet altijd even aardig te zijn tegen dieren.
Het is geschreven in de tegenwoordige tijd.
De bedoeling van de auteur is vermaak want het is niet een boek waar je veel van kan leren en het is een fictie boek.

C Mening:
Ik vond het leuk om te lezen want het is een goed verhaal en het is goed te volgen het is niet moeilijk geschreven dus het is makkelijk te lezen.
Ik vond het best wel spannend want je weet niet wat er gaat gebeuren als bijvoorbeeld meneer Ellemeet een kat aanvalt.
Ook vond ik het wel een beetje zielig want Minoes is half mens geworden en dat lijkt me niet leuk.

D Informatie over de auteur:
Annie Maria Geertruida Schmidt werd in 1911 in Kapelle op Zuid-Beveland, geboren. Eerst werkte ze in een bibliotheek. Daarna ging ze bij een Amsterdamse krant werken. Ze schreef stukjes voor volwassenen en versjes voor kinderen, ze deed dat op een hele andere manier dan toen gebruikelijk was. Minder deftig, gewoner. Zo werd Annie M.G. Schmidt al vlug beroemd. Met ‘Dikkertje Dap’. Met ‘De spin Sebastiaan’. En met vde versjes over ‘Het beertje Pippeloentje’. Samen met Fiep Westendorp ging Annie strips maken, zo is eigenlijk ook ‘Pluk van de Petteflet’ontstaan en ook ‘Tante patent’. En samen met onder andere Harry Bannink schreef ze veel liedjes en musicals. Haar bekentste boeken zijn Pluk van de Petteflet, waarschijnlijk wel Minoes en Otje.
Ook ziezo is een bekent boek dat is een groot versjes boek van Annie. In 1995 stierf Annie M.G. Schmidt in Amsterdam.
Ik zal nu wat boeken van haar opnoemen:
Tante Patent
Pluk van de Petteflet
Floddertje
Heksen en zo
Jip en Janneke
Abeltje
Otje
Ziezo
Beestenboel
Drie stouterdjes
Het beertje Pippeloentje
En nog veel meer.
Het zijn allemaal fictie boeken.
Vaak gaan ze over eigenzinnige kinderen.
Ze wil met haar boeken bereiken dat kinderen plezier hebben in het lezen.
Bronvermelding:
Knipselkrant van de bibliotheek en achter in het boek zelf.

E Samenvatting:
Tibbe werkt bij de krant maar hij is verlegen en durft niet op mensen af te stappen om ze te interviewen daarom schrijft hij alleen maar stukjes over katten en dat vind zijn baas niet goed hij heeft nog een kans als hij nu een goed stukje schrijft mag hij blijven anders wordt hij ontslagen dan komt hij Minoes tegen. Ze vertelt hem allemaal nieuws en zo begint de kattenpersdienst dat Minoes alle nieuwtjes aan Tibbe vertelt en dat zo alles in de krant komt.
En zo gaat het een tijd heel goed tot dat de haringkar omgereden wordt. Toen zijden de katten dat meneer Ellemeet dat gedaan had en daar had Tibbe dus een stukje overgeschreven en toen was hij weer bijna zijn baan kwijt maar dan gaat hij ervoor zorgen dat hij getuigen vind en zo vindt hij een werknemer van meneer Ellemeet die het weet maar moest zwijgen van meneer Ellemeet maar dan later het toch vertelt. Dan krijgt Minoes bericht van haar zuster ze zij dat Minoes weer kat kon worden door een boslijster te eten want zelf was ze bijna ook mens geworden omdat ze uit de vuilnisbak bij een chemisch bedrijf en zo is Minoes mens geworden en haar zuster bijna ook maar toen at ze een boslijster en toen was het over dus ging Minoes naar haar zus en haar zus ging een boslijster voor haar vangen en toen ze er net een te pakken had sloeg Minoes hem uit haar bek. Ze was teveel mens geworden. En ze wou nu ook mens blijven. En dus bleef ze mens en ging de kattenpersdienst gewoon door.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.