Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Minkes tegenbeeld door Caja Cazemier

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Minkes tegenbeeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1228 woorden
  • 6 februari 2005
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6
9 keer beoordeeld

Boekcover Minkes tegenbeeld
Shadow
Minkes tegenbeeld door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Minke’s tegenbeeld 1. Verkenning 1. Ik heb over dit boek, samen met Nieske Witteveen, ook een boedpresentatie gehouden. Nieske had het boek al eens gelezen en ze zei dat het een leuk en spannend boek was, dus toen heb ik hem ook gelezen. Ik zou het boek zelf ook wel uitgezocht hebben zonder dat iemand had gezegd dat het een leuk boek was. Dat komt omdat ik de voorkant wel leuk vond, hij zag er fleurig uit. De titel sprak mij ook wel aan, ik wou weten wie of wat dan Minke's tegenbeeld was. 2. Dit boek gaat over twee meisjes, Minke en Evelien. Ze lijken totaal niet op elkaar. Evelien heeft altijd al in de stad gewoond met gescheiden ouders en haar moeder heeft nu een vriendin, en Minke woonde op het eiland en verhuisde naar haar oom en tante in de stad omdat ze daar naar 4 havo ging. Minke komt later op de zelfde school als Evelien, en Evelien dacht dat ze Minke ergens van kon. Ze dacht dat ze Minke ergens op een eiland had gezien tussen de duinen met een jongen. Minke voelde zich niet zo thuis op haar nieuwe school. Daar kwam verandering in toen ze Evelien, Akky, Sjors, Bouwen en Renate ontmoet, Evelien was stiekem verliefd op Sjors, maar hij niet op haar. Sjors was namelijk verliefd op Minke. Toen Sjors haar opzocht op het eiland wou ze hem eigenlijk wegsturen, maar ze deed het niet. Minke kwam erachter dat ze met Sjors heel goed kon praten. Evelien dacht alleen dat Minke en Sjors meer hadden gedaan dan alleen praten. Ze werd boos op Minke. Toen Jeroen Minke voor de tweede keer aanrandde (Jeroen had het vroeger toen Minke nog op het eiland woonde ook al eens gedaan) in het fietsenhok op school, greep Evelien in. Ze hebben nog steeds ruzie om niks, Minke probeert nog een paar keer met Evelien te praten alleen Evelien wil dat nog steeds niet. Als Minke al haar vrienden uitnodigt om een weekend bij haar thuis te logeren komt Evelien ook mee, zagen ze in de duinen een vrijend paartje, toen herinnerde Evelien zich weer wat ze had gezien en ze bedacht dat het meisje Minke was. Toen ze een tijdje later alles aan Minke vertelt, werd de ruzie bijgelegd. Samen gaan ze Jeroen aangeven en Minke neemt zich voor om het aan haar moeder te vertellen. 3. Ik vond het een leuk, spannend en boeiend boek. Er zitten redelijk spanningsbogen in en dat vind ik heel erg leuk want dan blijft het verhaal je boeien en wil je snel door lezen om te weten wat er gebeurt. 4. a) De angst van Minke toen ze Jeroen in het fietsenrek zag en wat hij toen met haar deed. Ik kon me heel erg inleven hoe zij zich voelde. (blz 104-107) b) Het belangrijkste woord in dit boek is vriendschap. Het gaat om de vriedschap van Evelien en Minke, en om de vriendschap van Minke en Jeroen. De belangrijkste zin in het boek is Vriendschap kun je niet dwingen, het groeid van zelf. Deze zin staat niet in het boek, dus ik kan geen pagina nummers vermelden. 2. Verhaalanalyse. 1. De titel Minke's tegenbeeld zegt iets over de personen die een hoofdrol in het boek spelen. Minke dus en haar tegenbeeld, Evelien.
2. Genre Minke's tegenbeeld is een jeugdroman en is het meeste geschikt voor meisjes. 3. a) Hoofdpersonen en onderlinge relaties en b) round of flat characters. De hoofdpersonen zij Minke en Evelien
Minke: is een round character, want ze wordt uitvoerig beschreven en ze ontplooit zich in de loop van het verhaal. Minke is 15 jaar en ze is vrij verlegen. Ze woont niet thuis, want haar ouders wonen op een eiland, en daar hebben ze geen middelbare school. Minke woont bij haar vroegere buren, en in het weekend gaat ze altijd naar huis. In de loop van het verhaal wordt ze opener. Minke en Evelien zitten op dezelfde school, Evelien is een jaar ouder dan Minke. Minke en Evelien worden in de loop van het verhaal vriendinnen. Evelien: Evelien is net als Minke een round character, ook zij wordt uitvoerig beschreven en ook zij ontplooit aich in de loop van het verhaal. Evelien is een jaar ouder dan Minke, want ze is een jaar blijven zitten. Evelien is vrij druk en heeft echt hele andere interesses dan Minke. c) Mening over hoofdpersonen. Ik vind alle 2 hoofdpersonen leuk. Ik kan me goed in hun gedachten plaatsen en snap ook goed waaron ze op bepaalde dingen reageren. d) Bijfiguren Een belangrijk bijfiguur is Jeroen. Jeroen was vroeger de vriend van Minke. Hij is aan de drugs en hij wil Minke terug. Sjors is een lieve normale jongen en hij is verliefd op Minke. 4. Tijd Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Tussen het begin en het eind verloopt ongeveer 4 jaar tijd. Het verhaal wordt verteld in de tegenwoordige tijd, je hebt het gevoel alsof je meeleeft met de hoofdpersonen en dat maakt het ook wel spannend. Het is een niet-continu verhaal; er komt meteen in het begin al een tijdssprong voor. Het verhaal begint met een belevenis, direct in een handeling (medias res). Daarna maakt het verhaal een sprong van ongeveer 3 jaar. In het verhaal komen redelijk veel dialogen voor, dus in die stukjes is de vertelde tijd gewoon in hetzelfde tempo. Ook komen er wel wat versnellingen in voor, en ook wel vaak zie je de gedachten van Minke of Evelien en dan heb je dus een vertraging. 5. Vertelsituatie In het ene hoofdstuk zie je de gebeurtenissen uit de ogen van Evelien, en in het andere hoofdstuk zie het uit de ogen van Minke, personale vertelsituatie.
6. Ruimte Het verhaal speelt zich vooral af in de stad en ook wel kleine stukjes op het eiland. In de stad komt Minke Evelien tegen en ze worden vriendinnen, daar komt Minke Jeroen ook weer tegen. 7. Opbouw Het verhaal begint in medias res. Minke heeft problemen met nieuwe vrienden zoeken op het vaste land en met Jeroen, die Minke terug wil maar dat stelt Minke niet op prijs. Ze probeert Jeroen van zich af te krijgen, maar dat lukt niet zo goed! 8. Thema en motieven Thema: Enkele thema's zijn angst, eenzaamheid, liefde en vriendschap. Motieven: Enkele motieven zijn… 9. Bedoeling Dit boek is geschreven om de mensen te amuseren. 10. Taal Ik vond het taalgebruik niet moeilijk, het verhaal was makkelijk te volgen dat komt omdat boven elk hoofdstuk staat door wiens ogen je het hoofdstuk gaat beleven. Het verhaal bevat wel veel dialogen. 3. Informatie over de schrijver. Caja Cazemier is geboren op 5 september 1958 in Spijkenisse. Ze woont nu in Leeuwarden. Caja Cazemier werkte meer dan tien jaar als lerares en de inspiratie voor haar boeken haalde ze uit de verhalen die leerlingen vertelden. Dat is te merken in haar boeken: haar hoofdpersonen zijn levensechte jongeren, die te maken krijgen met herkenbare problemen. Caja Cazemier beschrijft in haar boeken personen en problemen die heel herkenbaar zijn voor jongeren en met name voor meisjes. Ze schrijft over dingen zoals homoseksualiteit, de relatie met ouders, zussen en broers, seksueel misbruik, eenzaamheid, hoogbegaafdheid, vriendschap, verliefdheid en dood. Haar hoofdpersonen worstelen met problemen, proberen er soms weg van te vluchten, maar komen uiteindelijk op een punt waarop ze hun problemen onder ogen gaan zien en er iets aan gaan doen, waardoor ze sterker worden. Ze vindt herkenbaarheid in haar boeken ook erg belangrijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Minkes tegenbeeld door Caja Cazemier"