Titel: Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor

Samenvatting
November:

Het verhaal gaat over Heleen die samen met haar man een bloemenwinkel heeft, daar heeft ze ook twee werknemers voor nodig namelijk Adri en Willem. Ook heeft Heleen een zoon van 17 die in Australië aan het fietsen is en een dochter van 13 die merendeels van haar vrije tijd in het dierenasiel zit, ze houdt namelijk heel veel van dieren. Heleen heeft ook nog een zus, Francien die samen met haar vriendin Nell in Saugatuck in Amerika woont.
In die maand november wordt Heleen gebeld door Elly, de buurvrouw van haar moeder, die vertelt dat er iets mis is met haar moeder, Margtiet. Meteen gaat Heleen de auto in en rijdt naar haar moeders flat. Daar aangekomen blijkt de buurvrouw gelijk te hebben: er blijkt iets met haar moeders spraak is, uiteindelijk heeft het tot een herseninfarct geleid. Heleen besluit daar maar te blijven slapen, wat verschillende beschamende gevoelens opwekt, want Heleen heeft namelijk sinds ze klein was haar lichaam niet meer aan haar moeder getoond.
De volgende dag gaat Heleen samen met haar moeder naar het ziekenhuis om een hersenscan te laten maken, maar omdat haar moeder niet helemaal bij haar zinnen is; gebeuren er een aantal lachwekkende dingen, ze gaat bijvoorbeeld gewoon roken waar het niet mag. Op een gegeven moment is Heleen haar moeder kwijt, uiteindelijk blijkt ze zichzelf te hebben opgesloten in de wc en er moet extra hulp komen om haar eruit te helpen. Daardoor waren ze te laat voor de scan, maar konden ze wel gewoon wachten. Terwijl ze wachten zit Heleen even een tijdschrift te lezen en let dus even niet op haar moeder. Haar moeder zit namelijk naar de vissenkom te kijken en slaat daarna heel vrolijk tegen de goudvissen aan. Na de hersenscan blijkt dat er daadwerkelijk een herseninfarct is en dat ze daardoor een spraakstoornis heeft. Daardoor moet ze een tijdje in het ziekenhuis blijven, omdat haar moeder dus is opgenomen in het ziekenhuis gaat Heleen even langs haar moeders huis om nog wat spulletjes te pakken en besluit ook even langs Elly te gaan om te vertellen hoe het met haar moeder gaat. Elly vraagt zich af hoe het nu moet met Margriet ’s schildpad die ze met bingo had gewonnen. Heleen kijkt in het gootsteenkastje en ziet inderdaad een schildpad zitten, maar ze weet niet echt wat ze daarmee moet doen.
December:
Heleen verplicht zich ertoe om haar moeder elke dag dat ze in het ziekenhuis is op te gaan zoeken, daardoor staat ze vaak in files en duurt het lang voordat ze daar is of voordat ze weer thuis is. Het wordt haar niet in dank afgenomen, want haar moeder kan alleen maar over haar schildpad Bingo hebben. Op een dag besluit Heleen de schildpad mee te nemen naar haar moeder. Haar moeder is in een klap gelukkig. Francien komt over uit Amerika, omdat ze gehoord heeft dat haar moeder in het ziekenhuis ligt. Als Francien en Heleen haar samen bezoeken, schrikt Francien erg. Ze had niet verwacht dat haar moeder er zo slecht aan toe was. Peter gaat ook een keer mee haar moeder bezoeken, en op de terugweg stoppen ze even bij een wegrestaurant. Heleen is bang dat Peter haar gaat vertellen dat hij iemand anders heeft, omdat ze al iets van een half jaar geen seks meer met elkaar hebben gehad. Gelukkig zegt hij dat niet, maar zegt hij dat het misschien een idee is dat ze haar moeder opnemen in huis. Heleen schrikt wel een beetje van dat idee, dat wil ze absoluut niet. Haar moeder voor wie ze zich altijd heeft verbergd opeens in haar huis. Nee, dat zou het niet worden. Haar moeder gaat uiteindelijk naar een verzorgingstehuis in Utrecht. Haar moeder gaat fysiek achteruit, ze plast nu ook gewoon in haar broek, en Heleen moest voordoen voor haar moeder hoe je zo'n inlegkruisje in moest doen. Dat was heel ongemakkelijk voor Heleen. De verpleger die gevraagd had dat te doen heet Bill, maar haar moeder noemt hem Kont. Later belt Bill haar nog een keer op om te vragen of ze er ook zal zijn voor de kerstdiner daar, dat deed Heleen.
Januari:
Heleen en Peter hebben het maar druk met hun bloemenzaak, er komen veel mensen voor een rondleiding en omdat Peter een beetje ziek is moet Heleen meer doen dus kan ze haar moeder minder opzoeken. Ook al kan Heleen niet goed opschieten met haar moeder, ze krijgt toch wel een schuldgevoel als ze haar niet meer kan bezoeken, maar toen Peter daar een keer was, had hij hun nummer onder de sneltoets gezet zodat ze alsnog kon bellen. Ondertussen heeft Heleen nog steeds last van een droge vagina en haar seksuele gevoelens worden steeds minder. Ze wil er iets aan doen, maar ze durft het niet aan om glijmiddel te kopen. Toen Heleen een keer bij de kruidvat stond in de buurt van haar moeders huis om toch maar weer te proberen om glijmiddel te kopen, komt ze Elly tegen, die vraagt aan haar wat ze gaat doen met Margriet's flat en dat Peter en Heleen, Margriet best wel in huis kunnen nemen omdat ze toch genoeg ruimte hebben. Heleen kan dit niet op prijs stellen en gaat weg.
Toen haar moeder 75 was had ze een aardige geldprijs gewonnen en beloofde haar kleinkinderen dat ze van dat geld een wereldreis mochten maken. Storm deed dat gelijk na zijn exames en nu Sms’t hij de hele tijd met zijn zusje Lizzy. Hij stuurt Lizzy dat hij verliefd is geworden in Australië, als Heleen dat hoort wordt ze toch wel enigszins jaloers dat hij dat wel deelt met zijn zusje en niet eens met zijn eigen moeder.
Medewerkers van het zorgtehuis krijgt Heleen te horen dat het misschien wel goed is om eens met haar moeder te gaan lezen. Heleen volgt hun raad op en palt bij Lizzy het sprookjesboek.
Februari:
Op een dag komt Lizzy thuis met een roos die ze had gekregen voor Valentijnsdag, Heleen is daar heel blij mee; want dat betekent dat Lizzy misschien een vriendje heeft. Nog steeds bezoekt Heleen haar moeder bijna dagelijks. Een keertje als ze terugrijdt besluit ze langs een vriendin vaan haar te gaan, Corinne, die een eigen kapsalon heeft. Daar aangekomen kletsen de twee vrouwen over van alles en nog wat, maar voornamelijk toch over de overgang waar hun beide in zitten. Wat voor effecten het allemaal heeft op je lichaam. Vervolgens krijgt ze van het zorgtehuis te horen dat haar moeder daar niet voor eeuwig kan blijven en dat Heleen dus naar een zorginstelling moet zoeken. Heleen bezoekt er een paar en zodra ze thuis is, maakt ze in haar agenda een voor en tegen lijst. Heleen heeft nog meer zorgen dan dat, ze maakt zich namelijk zorgen over het feit dat Lizzy zoveel tijd doorbrengt in het dierenasiel. Ze is namelijk bang dat de oudere eigenaar, Arend, iets met Lizzy wilt of heeft. Als Heleen Lizzy een keer ophaalt uit het asiel en ze weer thuis komen, ligt er een briefje van Peter op tafel dat ze nu naar het ziekenhuis moeten komen, omdat er wat is met haar moeder. Haar moeder had namelijk haar heup gebroken.
Maart:
Margriet gaat weer terug naar het zorgtehuis om daar ook te herstellen. Eigenlijk wou Heleen aan de dokter vragen of ze misschien niet haar moeder kunnen laten inslapen, maar ze durft het niet te vragen. Toen ze die dag vertrok vond ze op de parkeerplaats een mobieltje. Het is precies hetzelfde mobieltje dat ze zelf ook heeft en stopt de mobieltje zonder na te denken in haar handtas. Heleen is toch wel heel erg nieuwsgierig en bekijkt de eigenaars sms’jes en luistert de voicemails af, de eigenaresse blijkt Sabine te heten komt ze later achter. Op een gegeven moment betrapt Peter haar op het afluisteren van de voicemails en ze beseft dat ze daar niet een verklaring voor heeft. Vervolgens fietsen ze samen naar de demonstratie bij het dierenasiel voor Lizzy. Op de terugweg gaan ze met z'n 3-en ergens pannenkoeken eten. Dan wordt Heleen plotseling gebeld op Sabine's telefoon, op de display staat een naam van een man. Dat wekte bij Peter wel argwaan op, want ze hebben tenslotte lang geen seks gehad vanwege Heleens droge vagina. Heleen gaat weer eens naar haar moeder, op de terugweg bestelt ze via Sabine's telefoon een pizza wat uiteindelijk niet zo slim was. Heleen stopt even bij een parkeerplaats en valt in slaap. Als ze eenmaal weer thuis is, is Peter Lizzy aan het helpen met een werkstuk. Hij vindt het maar raar dat Heleen zo laat thuis is en verdenkt haar van vreemdgaan.
April:
Het is weer de tijd van het jaar voor bloemenbeurzen. Ze hebben er allemaal geen zin in en trekken daarom maar lootjes, Heleen moet samen met een werknemer. Het was niet echt leuk. De volgende dag praat diezelfde werknemer over de schildpad Bingo die overleden is. Ze gooien het lijkje in de container.
Haar moeder, die een heupoperatie is ondergaan, is weer hestellende en heeft een enorme drang om te lopen. Dat is niet echt verstandig, want door al dat lopen zijn er spataderen gesprongen en moet ze daar weer aan geopereerd worden. Voordat Heleen daar een keuze over maakt, gaat ze eindelijk weer naar haar moeders flat en begint op te ruimen, ze is verbaasd dat ze een boek tegen komt met hoe je schildpadden moet verzorgen, ze had haar moeder niet echt als een verzorgend type gezien. Ook vindt Heleen een zorgindicatie, waarin staat dat haar moeder onder omstandigheden als die ze nu heeft, dus niet meer van toerekeningsvatbaar is, dat ze dan van het leven ontneemt wilt worden. Heel subtiel heeft ze het daar een paar dagen later over met de dokter, maar de dokter maakt haar duidelijk dat het eigenlijk strafbaar zou zijn als je iemand zou afmaken die eigenlijk nog normaal kan leven.
In april is ook de verjaardag van Lizzy en Heleen heeft zowat de hele buurt uitgenodigd. Wel allemaal oudere mensen maar dat hindert niet echt, Lizzy had zelf ook iemand uitgenodigd en is een beetje verdrietig als hij maar niet komt opdagen. Degene die ze had uitgenodigd was Arend, de eigenaar van het asiel, uiteindelijk komt hij toch opdagen en Lizzy is weer helemaal blij. Heleen krijgt afschuwelijke ideeën in haar hoofd met wat die Arend allemaal wel niet met Lizzy zou doen. Heleen verliest de controle en gooit een of ander sausje naar Arend, jammer genoeg worden er ook nog andere mensen geraakt. Een paar dagen later wordt er gesuggereerd door de dokter dat Heleen waarschijnlijk overspannen is. Ze krijgt slaappillen van hem. Als Heleen weer thuis is neemt ze een bad, als ze klaar is kijkt ze in de spiegel en ziet dat haar huid beschadigd is. Ze herinnert zich weer dat haar moeder per ongeluk het strijkijzer op haar liet vallen.
Mei:
In dit hoofdstuk neemt de werknemer Adri ontslag, omdat hij voor zichzelf wilt beginnen. Heleen heeft haar excuses aangeboden aan Arend en heeft zijn pas naar de stomerij gebracht op haar rekening.
In dit hoofdstuk gaat ook mevr. Van Dam dood, Margriet wil heel graag naar de crematie toe. Of dat nou zo'n goed idee was is een andere vraag, want als ze daar is wordt ze helemaal hysterisch. Ze is bang dat Heleen haar in het vuur wil gooien.
Als Heleen weer thuis is, kan ze Lizzy nergens vinden, een beetje overstuur gaat ze naar haar opzoek en vindt haar bij de dierenwinkel met Ben te praten die daar sinds kort werkt. Lizzy kijkt geschrokken als ze haar moeder ziet en vraagt wat ze hier komt doen. Heleen verzint een smoesje met dat ze wou kijken hoe het werk ging voor Ben. Heleen wou net weer weggaan als ze de naam Arend hoort vallen, blijkbaar is hij daar ook. Heleen gaat bij de vissenkommen staan en ziet een vissenkom precies hetzelfde als in het ziekenhuis voor de eerste keer. Ze krijgt allemaal flashbacks van wat er de afgelopen paar maanden allemaal gebeurt is en laat de vissenkom uit haar handen vallen. Lizzy schrikt op en vraagt wat ze er nog deed, Heleen antwoordt met dat ze aan het kijken was voor vissen voor oma en zegt tegen Ben dat het haar spijt dat ze het liet vallen en dat ze natuurlijk ervoor zou betalen. Dan is Arend er en hij gaat samen met Lizzy weg.
Op het laatst wordt er beschreven dat ze met Peter op een cruise zit. En dat is dan ongeveer het einde van dit boek.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.