1. Beschrijvingsopdracht
A. Titelbeschrijving
R.J. Peskens. Mijn tante Coleta.
Amsterdam, 1976
Uitgeverij G.A. van Oorschot bv.
Tweede druk (1995)
B. Motivatie boekkeuze
Ik heb dit boek gekozen omdat ik in het verwerkingsboek er een fragment van gelezen heb. En dat stukje tekst sprak mij erg aan omdat het zo anders is als alle andere boeken, ik had nog nooit een boek gelezen waarin een neef en een tante een relatie krijgen. En toen ik de achterkant had gelezen wou ik helemaal het boek lezen. Daarom leek het me wel leuk om van dat boek een verslag te maken.
C. Eerste persoonlijke reactie
Ik vond het een mooi en origineel boek. Omdat het gaat over een relatie tussen een neef en een tante en dat is toch wel bijzonder, komt niet echt vaak voor. Ik tekst amuseerde mij doordat je het verhaal door de ogen van de ikfiguur te zien kreeg. Je wist dus ook wat er door hem heen ging, wat hij dacht en wat hij voelde.
5 Beoordelingswoorden
Interessant : Omdat het een onderwerp wat door schrijvers niet vaak gebruikt wordt en in de werkelijk niet echt vaak voorkomt. En daarom is het erg interessant.
Spannend : Het is een erg spannend verhaal omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. Je kunt het ook niet echt inschatten omdat de relatie tussen die twee erg onvoorspelbaar is, en omdat het in het echt niet zo vaak gebeurt, je weet er niet zoveel over.
Werkelijk : De personen zijn heel werkelijk (echt). Omdat het net lijkt of je het zelf meebeleeft. En het boek gaat over een leeftijdsgenoot, dus hij doet ongeveer dezelfde dingen en denkt hetzelfde als jongeren van nu.
Origineel : Het boek gaat over een relatie tussen een neef en een tante en dat komt toch niet echt vaak voor. En daarom vind ik het erg origineel, je ziet het niet zo vaak.
Mooi : Ik vind het een mooi boek. Onder andere op de manier waarop het verteld is, door de ogen van de ikpersoon. Daardoor krijg je precies te weten wat hij denkt en voelt. En omdat het onderwerp zo apart is, vindt het knap van de schrijver dat hij zo’n mooi boek heeft geschreven met zo’n origineel onderwerp, kom er maar eens op.
E. Uitgewerkte persoonlijke reactie
· Onderwerp
- Het onderwerp was wel snel duidelijk. Namelijk een relatie tussen neef en tante. Maar dat kwam ook omdat de leraar in de les er iets over verteld had waardoor ik al een beetje wist waar het boek over ging.
- Ja, het onderwerp vond ik heel interessant omdat het zo origineel was.
- Nee, ik had er nog nooit over nagedacht. (ben er dus ook niet anders over gaan denken)
· Gebeurtenissen
- Er zijn twee belangrijke gebeurtenissen in het boek; de afspraak op het strand tussen de ikfiguur en Coleta (het begin van de relatie) en het bezoek van de ouders aan Coleta en oom Piet (het begin van de vriendschap tussen moeder en Coleta en ook het einde van de relatie tussen de ikfiguur en Coleta). Omdat daar het verhaal om draait. De vriendschap tussen Coleta en de ikfiguur en later de vriendschap van Coleta en de moeder.
Ik vond de gebeurtenissen erg ontroerend omdat de ikfiguur vaak in de war was, hij weet niet voor wie hij moet kiezen. Tussen die liefde van zijn moeder of Coleta. Daarom vond ik het erg zielig omdat hij niet wist wat hij moest doen, hij wist niet wat hij ermee aan moest.
- De gebeurtenis waar ik door aan het denken gezet ben en die het meeste indruk op mij gemaakt heeft, is wanneer de hoofdpersoon Coleta in haar gezicht slaat en daarmee de relatie beëindigt. Ik dacht dat de ikfiguur een heel goede jongen was die geen meisjes zou slaan. Zo beschrijft Coleta hem in het boek. En dan slaat hij haar ineens, dat was heel onverwachts en daardoor was ik aan het denken gezet.
· Hoofdpersonen
- Nee zou niet op de hoofdpersoon willen lijken omdat hij een relatie met zijn tante heeft en ik zou dat niet willen. Hij heeft wel een goed karakter, hij is erg aardig, kan goed luisteren en kan ook aardig goed leren, want hij is geslaagd voor zijn examen. Hij kan ook goed voor zichzelf zorgen omdat hij naar Holland gaat, en daar werk vindt en in een kosthuis terecht kan. Dat zijn eigenschappen van hem waar ik wel op zou willen lijken.
- Ja, het was heel echt omdat je het verhaal door de ogen van de ikfiguur ziet en je weet hij wat hij voelt en denkt. Daardoor ga je je helemaal inleven, en je gaat een beetje denken als hem. Van ; wat zou ik doen als ik hem was.
- Ik vind de ideeën van de personages niet echt begrijpelijk. Ik vind het niet echt begrijpelijk dat een neef een relatie met zijn tante krijgt. Ik vind het wel aanvaardbaar want gevoelens voor elkaar moet je niet verzwijgen, alleen is het raar omdat het een aardig groot leeftijdsverschil is en het is zijn tante.
- Ik vond het onvoorspelbaar dat de ikfiguur Coleta ineens sloeg. Ik had nooit verwacht dat hij zo zou zijn. Ik dacht altijd juist dat hij heel lief en goed was. Daarom verbaasde me het een beetje, maar ik begrijp het wel want niemand wil aan het lijntje gehouden worden, hij moest even wat woede kwijt.
- Je moest wel een aantal dingen invullen over het innerlijk. Het wordt niet altijd letterlijk gezegd, dan moet je het gewoon maar achterhalen.
· Bouw
- De bouw vind ik niet zo ingewikkeld, het loopt allemaal achter elkaar. In het begin verteld hij iets over vroeger op de middelbare school maar vanaf daar loopt het verhaal (ongeveer) chronologisch. Het verhaal is niet continu omdat niet alle details verteld worden. Maar omdat alles achter elkaar verteld wordt vond ik het wel makkelijk.
- Het verhaal heeft meteen vaart, hij verteld meteen over vroeger. En die informatie heb je wel nodig om een beetje te weten hoe ze elkaar hebben leren kennen en hoe het ging op de middelbare school.
- Ik vind het een spannend boek omdat je je blijft afvragen hoe het verder gaat, en met name hoe het afloopt met de relatie tussen Coleta en de hoofdpersoonniet goed weet wat er gebeurt. Het verhaal heeft ook meerdere verhalenlijnen. En dat maakt het extra spannend en boeiend. Het enige dat onduidelijk is dat je niet weet hoe het afloopt met de moeder, komt ze nog terug. Hoe het verder gaat met de ikfiguur met zijn baan, en hoe het verder gaat met Coleta en Oom Piet.
· Taalgebruik
- Het taalgebruik vond ik niet moeilijk, het las makkelijk weg. Het taalgebruik paste goed bij de personages en er zijn bij mij geen bijzonderheden opgevallen in het taalgebruik.
- De manier van vertellen vind ik heel leuk omdat je het door de ogen van de ikfiguur leest, je krijgt daarom veel te weten over zijn gedachten en gevoelens.
- Ja het taalgebruik past goed bij de personages, niet te moeilijk en soms een woord als ‘goeie morgen’en dat past wel bij hun. Het zijn namelijk ook nog jongeren.
· Samenvattend eindoordeel
Ik vind het een heel mooi boek. Het onderwerp spreekt me heel erg aan, omdat het heel origineel is. Ik heb nog nooit een boek gelezen over een relatie tussen een neef en een tante. Daarom vond ik het ook erg spannend, je weet niet wat ze gaan doen, omdat je je het niet echt kunt voorstellen. Hoe ze de gevoelens van de ikfiguur onvoorspelbaar wat ze dan gaan doen.
Het boek heeft me ook aan het denken gezet, omdat ik me begon af te vragen of een relatie met een familie mogelijk zou kunnen zijn. Al met al vond ik het een heel mooi boek en ik denk dat ik nog wel meer boeken van deze schrijver ga lezen.
2. Verdiepingsopdracht
A. M.b.t het boek :
· Voor het lezen van het boek verwachtte ik dat het boek ging over een buitengewone relatie, namelijk de relatie van een neef en zijn tante. Dat wist ik al een beetje omdat ik van het boek al een fragment had gelezen in het verwerkingsboek. Ook verwachtte ik dat hun relatie nooit goed zou gaan. Ik verwachtte dat de relatie stuk zal lopen. Ik wist al dat Coleta getrouwd was dus toen vroeg ik me ook af of oom Piet het te weten komt van hun relatie. En wat dat voor gevolgen zou kunnen hebben. Niet alle verwachtingen zijn uitgekomen. Oom Piet is niet te weten gekomen dat zijn vrouw vreemdging met zijn neef en dit had verder geen gevolgen voor zijn huwelijk. De andere verwachtingen zijn wel uitgekomen. De relatie tussen de hoofdpersoon en Coleta loopt inderdaad stuk.
B. Tijd :
· Het hele verhaal is chronologisch verteld, er is dus geen verschil tussen fabel en sujet.
· De functie ervan is dat de schrijver probeert, denk ik, ervoor te zorgen dat je zelf middenin het verhaal zit. Dat is ook wel een beetje zo, maar dan als toeschouwer en niet als een personage.
· Het effect is dat je een duidelijk beeld krijgt van de situatie zonder veel open plekken. Het verhaal wordt achter elkaar door verteld en daardoor zie je meteen wat er gebeurt, zonder eerst te moeten uitzoeken wanneer iets gebeurde. En dat leest lekker weg, je hoeft dan niet steeds terg te bladeren.
· Het verhaal wordt chronologisch verteld. De gebeurtenissen worden in de volgorde waarin ze verteld
· Het verhaal wordt niet-continue verteld. Er zitten af en toe een aantal dagen tussen waar niets over gezegd wordt. Bijvoorbeeld als de hoofdpersoon met Coleta gaat zwemmen, dan wordt er niets verteld over de voorgaande dagen. Nog een voorbeeld uit de tekst; Als moeder zomaar ineens weg was en na een paar dagen weer terug kwam wordt er niet verteld wat er in de dagen dat ze weg is, is gebeurt.
· Er zitten bijna geen vooruitwijzingen en flashbacks in.
Hier is een voorbeeld van zo’n voorruitverwijzing.
- Bladzijde 65: Laten we woensdagavond samen langs het strand gaan wandelen.
Er zitten ook geen bijna geen terugwijzingen in het verhaal. Alleen in het begin als hij verteld over toen hij nog in de eerste zat.
· De functie van de voorruitverwijzingen is dat je nieuwsgierig wordt naar wat er zal gebeuren, ze wekken verwachtingen op. De terugverwijzingen geven nog extra informatie, net zo als de flashbacks, alleen is de flashback een groter stuk tekst dan de terugverwijzingen.
· Het effect van het verhaal is dat je alles uit de ogen van één persoon ziet, de ikfiguur, dus van zijn gevoelens kom je alleen wat te weten. De vooruitwijzingen en terugwijzingen waren er bijna niet en hadden dus ook geen effect op mij.
· De vertelde tijd is ongeveer elf maanden. Het boek begint in de zomer, als de school al begonnen is en eindigt eind juli.
De verteltijd is 121 bladzijdes
· De historische tijd is rond 1920/1930. Dit blijkt uit de visies van personages in het boek wat betreft normen en waarden. Een voorbeeld hiervan is dat moeder op een gegeven moment moet kiezen tussen 10 dagen cel en 100 gulden als straf voor ordeverstoring. Toen was 100 gulden nog heel veel voor een boete, maar nu is 100 gulden heel normaal en bezit iedereen 100 gulden zonder ervoor te hoeven sparen of lenen (wat toen wel het geval was). Ook hadden ze erg weinig geld, want ze moesten voor eten naar de burgemeester en in de jaren 30 was er een crisis. Dus ik denk rond de jaren 20 of 30. ongeveer.
C. Personages :
· Ikfiguur:
- Hij is erg onzeker : Coleta heeft allemaal plannen, maar hij twijfelt er aan, hij durft het niet goed en is daardoor heel gespannen.
- Hij is verlegen : Als Coleta hem bij haar thuis laat komen wil Coleta met hem naar bed. Hij durft het niet goed en is heel verlegen om zijn kleren ook uit te doen.
- Het is ook een serieuze jongen : Hij doet op school goed zijn best en daardoor slaag hij ook voor zijn examen. Als hij iets wil doet hij het ook goed, hij gaat wil namelijk werk en niet verder studeren. Hij gaat daarvoor naar Amsterdam, hij vindt daar werk en ook nog een kosthuis.
· Coleta:
- Ze is avontuurlijk : Ze wil steeds nieuwe dingen doen, en ook geheimzinnige dingen, bijvoorbeeld in het geheim gaan zwemmen met haar neefje.
- Ze is doeltastend : Wat ze wil dat doet ze ook en dat krijgt ze ook, en daardoor ook eigenwijs. Want als iemand iets anders zegt wat zei vindt dan gaat ze daar niet mee akkoord.
- En ze is onafhankelijk : Dat vindt ze erg belangrijk, ze wil niet dat iemand voor haar beslissingen maakt.
· Verhoudingen tussen de personages:
-Ikfiguur & Coleta: neef en minnaars en tante.
-Ikfiguur & vader en moeder: zoon en ouders.
-Ikfiguur & oom Piet: neef en oom.
-Coleta & zijn moeder: schoonzussen.
-Coleta & zijn vader: schoonzus en zwager.
-Coleta & oom Piet: man en vrouw.
-Oom Piet &zijn vader: broers.
-Oom Piet & zijn moeder: zwager en schoonzus.
-Zijn vader & zijn moeder: man en vrouw.
-Zijn vader & Laernoes: zij strijden tegen elkaar in de politiek.
· Ieder personage heeft een rol in het verhaal. De hoofdpersoon heeft natuurlijk de hoofdrol. Coleta is zowel helper als tegenstander, want zij helpt de hoofdpersoon tijdens hun relatie, maar zij zorgt ook voor veel problemen in het leven van de hoofdpersoon. Vader en moeder zijn tegenstanders, want zij maken het leven van de hoofdpersoon er niet makkelijker op. Zij zorgen voor meer problemen in het gezin en dus ook voor de hoofdpersoon. Oom Piet is ook een tegenstander, want de hoofdpersoon vind het moeilijk zich te ontplooien in de relatie met Coleta, omdat oom Piet de echtgenoot is van Coleta.
· Hij heeft niet echt een bepaald doel maar hij zit in de puberteit en moet daar uit zien te komen, ook moet hij zijn examen halen. Dat heeft hij wel bereikt. Hij heeft het ook bereikt om na zijn studie te gaan werken, i.p.v. verder te studeren. En dat is hem ook gelukt.
· De belangrijkste personages zijn typen. Ze bezitten maar weinig eigenschappen, ze zijn voorspelbaar en maken geen ontwikkeling door. Ik ikfiguur is geen persoonlijkheid, alleen maar iemand die toevallig in een vreemde situatie belandt. Hij heeft ook geen ideeën dat blijkt uit het feit dat hij op het eind moeilijk kan kiezen tussen de vader en de moeder.
· Het wereldbeeld van de ikfiguur is : Goed zijn best doen op school, luisteren naar zijn ouders, goed zijn voor zijn medemens en zijn eigen weg volgen. Het wereldbeeld van Coleta is : Onafhankelijk zijn, vrij zijn, ze is niet eerlijk en houdt er niet van als mensen niet hun eigen mening uitten.
· Ik vind de personages niet herkenbaar. Want ik ken niemand in mijn omgeving die een relatie heeft met zijn tante of neef. Ik kan me ook niet met hen identificeren. Ik ben nog nooit verliefd geweest op mijn oom.
3. Evaluatie
A. Eindoordeel over het boek :
· Ik vind het een mooi boek omdat het een zo’n apart onderwerp is. En daarover had ik nog nooit een boek gelezen. Ik vind het ook erg spannend omdat je niet weet wat ze gaan doen, hun gedrag s erg onvoorspelbaar, en dat vind ik het leuke eraan. Na de verdiepingsopdracht is er niet echt iets veranderd. Mijn mening is niet veranderd.
B. Oordeel over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht:
· Het lezen van het boek vond ik niet lastig, omdat alles in chronologische volgorde verteld is. Daardoor hoef je niet terug te bladeren. En las je zo door het boek, en dat maakt het boek ook leuk.
· Ik ben wel tevreden over het uitvoeren van de beschrijvingsopdracht, ik heb op tijd de samenvatting gekopieerd uit het uittrekselboekje en bij het beantrwoorden van de vragen ging het ook wel goed. Er zaten geen vragen bij die ik echt net snapte.
· Ik ben ook wel tevreden over het uitvoeren van d verdiepingsopdracht. Ik had er niet echt veel moeite mee. maar ik ben er wel uitgekomen
· Ik vond het niet echt moeilijk. Het viel wel mee. Aan sommige dingen moest ik wel meer aandacht aan schenken dan andere dingen. Maar over het algemeen was het wel makkelijk.
· Eén vraag vond ik een wel beetje lastig namelijk ; het verschil tussen fabel en sujet. Maar daar ben ik uiteindelijk wel uitgekomen. Verder vond ik het niet al te moeilijk.
· Jawel, maar sommige begrippen wist ik nog niet zo goed. Bijvoorbeeld ; fabel en sujet, karakter en type en het effect. Maar verder had ik het idee dat ik de benodigde vaardigheden in voldoende mate bezat.
· De volgende keer probeer ik om nog meer te weten over alle begrippen. Daardoor word het ook makkelijker om zo’n verslag te maken.
REACTIES
1 seconde geleden