Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mevrouw Verona daalt de heuvel af door Dimitri Verhulst

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1564 woorden
  • 31 oktober 2010
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
21 keer beoordeeld

Boekcover Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Shadow

Op een gure winterdag daalt Mevrouw Verona de heuvel van Oucwègne af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze bij de rivier zitten, in afwachting van haar laatste moment, aan haar voeten een trouwe hond. In een terugblik op haar leven passeren de dorpsbewoners van het afgelegen Oucwègne, van Mme Lunet…

Op een gure winterdag daalt Mevrouw Verona de heuvel van Oucwègne af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze bij de ri…

Op een gure winterdag daalt Mevrouw Verona de heuvel van Oucwègne af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze bij de rivier zitten, in afwachting van haar laatste moment, aan haar voeten een trouwe hond. In een terugblik op haar leven passeren de dorpsbewoners van het afgelegen Oucwègne, van Mme Lunette, de dokter die eigenlijk dierenarts is, tot Rosetta Courthéoux, in wier kruidenierswinkeltje ingeblikte haring rustig zeventien jaar op een koper kan wachten. Maar alle gedachten en herinneringen leiden uiteindelijk terug naar de gelukkige momenten met haar grote liefde, de veel te vroeg gestorven Meneer Pottenbakker, die haar ook na zijn dood immer vergezelt.

Mevrouw Verona daalt de heuvel af door Dimitri Verhulst
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

schrijver: Dimitri Verhulst
titel: mevrouw Verona daalt de heuvel af
uitgever: Contac
1e druk: oktober 2006
gelezen druk: 19e druk oktober 2008

2a+b Wanneer speelt het verhaal zich af? Bewijs vraag 2a.
Wanneer het verhaal zich afspeelt is niet precies te zeggen ik denk dat het ongeveer tweede helft twintigste eeuw speelt maar dat kan ik eigenlijk nergens echt op baseren. Dit komt doordat het dorp waar het zich afspeelt heel erg afgelegen is. Het kan dus ook een ontwikkelingsachterstand hebben. En over het nu wordt bijna niet verteld. De dingen die je wel weet wijzen oplang geleden zoals dat er op hout gestookt wordt en de burgemeester die verkozen wordt door het vinden van een knolraap. Dus ik heb mijn schatting gecasseerd op voorwerpen zoals de luier die pas vanaf begin jaren 60 voor de markt werd geproduceerd.

2c Wat is de vertelde tijd?
Ongeveer een dag. Het verhaal begint als ze sochtends vroeg beneden bij de rivier komten eindigd als ze overleden is en haar antwoordt geeft op de vraag waarmee ze haar in gaan delen in het rijk der fabelen. Dus het verhaal duurt ongeveer een dag.

2d Is het verhaal chronologish verteld?
Het verhaal is chronologish verteld.


3 Wat zijn belangrijke ruimte-elementen en plaatsen?

Belangrijke ruimten en ruimte-elementen zijn: de rivieroever waaraan zij zit te wachten op haar dood, het huis waar zij woonde met haar geliefde en de cello en het brandhout.

De rivieroever is belangrijk omdat daar het hele verhaal zich afspeelt. Ze heeft waarschijnlijk die plek gekozen omdat ze de heuvel nooit meer op zou klimmen en ze dus een definitieve stap zet. Dit heeft een parallel werking omdat ze in een rustige omgeving heel rustig zit dood te gaan.

Het huis is belangrijk omdat ze daar gelukkig en ongelukkig is geweest met haar te vroeg aan kanker gestorven man. Ook een parallel werking het huis is namelijk warm en behaaglijk net en zij voelt zich vaak ook zo. De cello is belangrijk omdat die gemaakt is van het hout van de boom waar haar man zich aan had opgeknoopt. De cello klinkt afschuwelijk wat een contrast werking geeft met het feit dat ze van haar man hield. En ook een parallel werking is met de ellende wat de aanleiding is tot het ontstaan van die cello namelijk de dood van haar geliefde.

En het brandhout is belangrijk omdat dat haar warm heeft gehouden en voor haar ook de grens van haar leven heeft gesteld. Het gaf namelijk de warmte die haar geliefde niet kon geven toen hij dood ging. Maar toen het op was net als de warmte besloot zij dat het genoeg was.


4 Noteer in maximaal 50 woorden de fabel?

Mevrouw Verona en haar man bezoeken een huis in Oucwégne. Ze nemen het. Een tijd later krijgt haar man kanker. En besluit ervoor te zorgen dat zij tot het eind van haar leven brandhout heeft. Als hij niet meer kan knoopt hij zichzelf op aan een boom. Tien tallen jaren later het brandhout op is daalt mevrouw Verona de heuvel af waar het huis op staat en gaat ze op een bankje zitten wachten op haar dood.

5a Uit hoeveel hoofstukken/dele/ afdelingen bestaat het boek? (noem eventueel titels)
Het boek bestaat uit zeventien genummerde hoofdstukken.

5b. Beschrijf de beginsituatie en de climax uit de spanningsopbouw?
De beginsituatie is als mevrouw Verona op het bankje zit dood te gaan en het verhaal eindigt als ze dood gaat. De climax is dus eigenlijk ook het begin je weet namelijk het hele boek al dat ze dood gaat en hoe.


6a. Wat zijn de belangrijkste motieven?

De belangrijke motieven zijn zelfmoord en het beklimmen van de heuvel.

6b+6c Leg je keuze uit en geef van ieder motief drie citaten.
Zelfmoord heb ik gekozen omdat zoel de vader van meneer Pottenbakker zich opknoopt aan een boom als meneer Pottenbakker zelf en natuurlijk mevrouw Verona die zich dood laat vriezen.

En het beklimmen van de heuvel is een motief omdat dat bepaalde of je met mensen om ging of niet. Wie de heuvel niet meer op komt raakt in een isolement.

zelfmoord
Citaat 1 blz. 28 bovenaan.
De vader van meneer Pottenbakker heeft zich zelf opgeknoopt aan een boom.
“Hoewel zijn vader zich op vrij jonge leeftijd aan een tak had opgeknoopt, bezat Meneer Pottenbakker aandoenlijk weinig verstand van bomen.”
Een stukje later op blz. 29 onderaan wordt hier verder op in gegaan.
Hiervoor is verteld hoeveel Meneer Pottenbakker van bomen wist.
“Afgaande op wat zopas is verteld zou hier de indruk kunnen gewekt zijn dat Meneer Pottenbakker wel degelijk iets van bomen wist, maar van de boom waar zijn vader zich aan had opgeknoopt had hij ons onmogelijk de soortnaam kunnen verklappen. Misschien was het beter zo, anders had hij het wellicht niet kunnen nalaten verbanden en betekenissen te zoeken die er wellicht niet waren.”

Citaat 2 blz41 onderaan
hoe Meneer Pottenbakker sterft na nog een laatste keer Mevrouw Verona te omhelzen.
“Die middag trok hij zich terug in het bos, hier zou ik kunnen sterven, en verhing zich aan een boom waarvan hij ons ondertussen de soortnaam had kunnen verklappen.”

Citaat 3 blz. 110 midden
de laatste momenten voordat Mevrouw Verona doodvriest.
“De laatste ogenblikken van een leven, en zij hoefde het zichzelf niet op te leggen om ook daarin aan haar geliefde te denken. Nog even en dat niets zou haar omarmen, maar ook met armen die ook de zijne mochten zijn.”

Het beklimmen van de heuvel.
Citaat 1 blz.
De laatste keer dat Mevrouw Verona de heuvel opklom en waarom nooit weer.
“Kwam er niemand langs, en dat had ze beseft toen ze de heuvel af daalde, dan zou ze hier ongetwijfeld sterven in de koude nacht, want ze dacht er niet aan zich nog eens tegen de dictatuur van het lichaam te verzetten. De laatste maal dat ze te voet naar boven was gegaan had het haar uren gekost en had ze zich vernederd gevoeld door haar eigen botten. Eenmaal boven had ze gezworen zich nooit meer tot een opstand tegen de ouderdom te laten verlijden.”

Citaat 2 blz. 26 bovenaan.
De mensen worden een gevangene van de heuvel als ze te oud zijn om die te beklimmen. Dit is de eerste keer dat Mevrouw Verona en Meneer Pottenbakker dat echt beseffen.Iemand komt niet meer naar de kantine in het dal.
“De tijd was klaar met hem en de zondag is gekomen waarop robbert niet meer in de kantine zat. Hij was de eerste mens geweest die met zijn tragiek Mevrouw Verona en Meneer Pottenbakker deed beseffen dat zij ooit ook de gevangenen van de heuvel konden worden, en het had hen daar nog verbaasd hoezeer er laconiek gereageerd werd op hun angst.”

Citaat 3 blz. 109
Mevrouw Verona daalt voor het laatst de heuvel af die ze nooit meer op zal klimmen.
“Ze stapte naar beneden. Tien passen later draaide ze zich om, om de hond te roepen die boven was blijven staan alsof hij, de herder, zeer goed begrepen had dat zij nooit meer boven zou raken. Maar ze riep hem, en hij volgde haar, na een blaf die zijn laatste kon zijn.”


7a. Wat is het thema van het boek?

Liefde leeft voort ver na de dood.

7b. Leg je keuze uit.
Ik heb dit thema gekozen omdat Mevrouw Verona haar liefde niet verliest ze hield ziels veel van hem en zal dat altijd blijven doen tot na de dood want je bent pas weg als je niet meer herinnert wordt.

8a. Welk vertel perspectief wordt in het verhaal overwergend gebruikt?
Het verhaal is auctoriaal.

8b. Leg je antwoord uit.
Dit weet ik doordat jet verhaal altijd over Mevrouw Verona spreekt en er nooit ik wordt gezegd maar hij dacht of zij zij enzovoort.


9 Maak een karakterschets van de belangrijkste personages.

Mevrouw Verona is onderdanig aan zichzelf aan haar lijf dus ze klimt niet steeds de heuvel weer op ook al kan ze dat eigenlijk niet meer. Maar ze is erg zelfverzekerd en liefhebbend ze houd van heel veel en is trouw aan wie ze liefheeft ze blijft haar geliefde trouw ook al is hij dood. Maar ze neemt ook steeds weer een hond in huis waar ze van houd.

10b. Wat verwachte je van het boek en hoe denk je daar over nu je het boek hebt uitgewerkt?
Ik heb het boek eigenlijk gekozen omdat ik tijd te kort had het is namelijk niet zo dik en mijn moeder het mee had genomen van de bieb. Ik wilde al wel graag een keer iets van Verhulst lezen. Ik vond het een heel mooi boek zeker het gedicht dat hoofdstuk 5 vormt. Het mooie is dat je aan de ene kant het serieuze en trieste had van Mevrouw Verona die gaat sterven en aan de andere kant dat rare dorp. Ik heb er echt van genoten.

10c Verklaar de titel.
De boektitel slaat duidelijk op het feil dat mevrouw Verona de heuvel af daalt om te gaan sterven.

Het motto: Mijn hond is oud. Soms lijdt hij en zijn blik wordt smekend. Ik ben zijn god. Hij weet niet dat er achter de god die hij smeekt en die hem redden zal, een andere staat die hij niet ziet. Staat er noch een andere achter de onze? De hond kruipt voor mijn voeten. Voor wiens voeten moeten wij kruipen. (Jean Ray) Volgens mij is de betekenis van het Motto dat we allemaal een god hebben waarvoor we moeten kruipen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mevrouw Verona daalt de heuvel af door Dimitri Verhulst"