Mevrouw mijn moeder door Yvonne Keuls

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 835 woorden
  • 5 juni 2007
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
264
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Trouw Publieksprijs (1999 Winnaar)

Boekcover Mevrouw mijn moeder
Shadow
Mevrouw mijn moeder door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Algemene informatie
Schrijfster: Yvonne Keuls
Titel: Mevrouw mijn moeder
Uitgever : AMBO
Druk: nr. 1
Aantal blz. : 264
Indeling: De indeling is in hoofdstukken, die niet zijn genummerd of betiteld.
Het nieuwe hoofdstuk begint op de 2e helft van de bladzijde.
Motto: ‘Het duurt erg lang voordat men jong wordt’ (Pablo Picasso)
Het boek is opgedragen aan Claudette, Marysa, Gerdien, Julien, Ysabel, Maurice en Babische.

Samenvatting
Het boek verteld over de Moeder -Dochter band van Yvonne Keuls en haar moeder Johanna Redeker. De oma van Yvonne Keuls was ook Indonesisch en trouwde met een Nederlander. Ze bleven in Indonesië wonen en kregen daar ook kinderen, waaronder Johanna (Jopi) de moeder van Yvonne. Johanna trouwde ook met een Nederlander, Samuel, en toen ze kinderen kregen zijn ze naar Nederland gekomen en gingen in Den Haag wonen.

Yvonne was toen zeven jaar oud.
Het verhaal gaat verder over hoe Johanna ( die Jopi werd genoemd ) aftakelt en tenslotte overlijdt. Het verhaal begint met het bericht dat haar moeder is overleden op 96-jarige leeftijd. Dan begint ze terug te denken aan de tijd die ze samen met haar moeder doorbracht en de verhalen die ze aan haar kinderen vertelde over haar geboorteland Indonesie. In het verhaal wordt het karakter van de moeder van Yvonne, Johanna, heel duidelijk. Bijvoorbeeld dat Johanna het vertikt Yvonne, Yvonne te noemen, dit was namelijk de naam die haar vader voor haar had bedacht, nee Johanna vond dat Angin een mooiere naam voor haar was, dit betekende ‘Wind’. 'Kabar Angin' betekent 'verhaal dat op de wind wordt gedragen'. Dit vertelde al iets over de toekomst van Yvonne.
Nadat Yvonne het overlijden van haar moeder ( het heden) had verteld ging ze verder met het vertellen over herinneringen van de tijd dat haar moeder er nog was. Dan gaat ze weer verder hoe het is na het overlijden van haar moeder. Dan blikt ze terug na het verleden door te vertellen over hoe haar moeder dacht over wat Yvonne later moest worden. ( Yvonne moest lerares worden, terwijl de leraar in Yvonne groot acteer talent zag. Zelfs toen de leraar met Johanna ging praten is haar mening niet verandert. Dit laat ook iets van het karakter van Johanna zien.)
Ze wist precies wat haar zoons en dochters moesten worden, de jongens het leger in en de dochters onderwijzeressen, punt uit. Na deze flashback gaat ze weer terug naar het heden (dus de dood van haar moeder) en daarna blikt ze terug op de dood van haar zus. Als ze weer terugblikt ziet Johanna’s familie uiteindelijk dat ze erg achteruit gaat, en ze willen haar in het verpleeg tehuis laten verzorgen, maar ook dit wil Johanna absoluut niet. Door een longontsteking komt johanna terecht in het ziekenhuis en uiteindelijk overlijd ze wat te lezen is aan het begin van het boek. Het is heel moeilijk om het verhaal samen te vatten, omdat het allemaal stukjes verhaal zijn, die allemaal samen het karakter van de moeder weergeven.

De ruimte
Plaats en Decor:
Het verhaal (de flashbacks) begint in Indonesie, bij het grote huis waar ze op dat moment woonde in Batavia. Daarna verhuizen ze naar Nederland, naar Den Haag. De flashbacks spelen zich dus zowel af in Indonesie als in Nederland. Het heden speelt zich af in Nederland. Yvonne gaat wanneer ze veertig is voor het eerst terug naar Indonesie, maar ook dit is een flashback.

Concretisering:
In dit boek word de omgeving wel goed beschreven waardoor je als lezer een goed beeld hebt waar alles zich afspeelt. Dit is ook belangrijk omdat een deel van het boek in Indonesië afspeelt, en het grootste gedeelte van de Nederlandse lezers niet weet hoe het er daar uit ziet.


Sfeer en gethematiseerde ruimte:
In het boek word dus wel goed beschreven hoe de omgeving eruit ziet, maar het is niet zo dat het een sfeertje aangeeft. Omdat een deel van het boek in Indonesië afspeelt en je het boek ook wel het thema ‘Indische achtergrond/ gewoontes’ kunt geven heeft dit met elkaar verband, en is er wel sprake van een gethematiseerde ruimte.

Ruimte en Bouw:
Er is geen verband tussen de ruimte waar het verhaal zich afspeelt en de bouw van het verhaal, dat komt vooral omdat de bouw niet logisch is en er heel veel word teruggeblikt (flashbacks).

Ruimte en personages:
De ruimte en de personages hebben in dit boek een groot verband. Een voorbeeld is dat de moeder van Yvonne, Johanna, en Indische is, en een deel van het boek ook in Indonesië afspeelt. Johanna heeft in dit boek een grote rol in Yvonnes leven gespeeld, deze rol word o.a. bepaald door normen en waarden die uit Indonesië komen. Bijv. dat een meisje altijd heel dienstbaar moet zijn aan haar man, dit is veel minder belangrijk in de westerse cultuur. Ook gaat Yvonne door haar haaruitval naar Indonesië om zich door een alternatieve genezer te laten behandelen, Johanna gelooft hier volkomen in, dit is ook een cultuurkenmerk, omdat alternatieve geneeswijze in Indonesië een grotere rol spelen in het dagelijks leven. ( religie )

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mevrouw mijn moeder door Yvonne Keuls"