Met mijn ogen dicht door Maren Stoffels

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Met mijn ogen dicht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1365 woorden
  • 29 oktober 2016
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
39 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2010
Pagina's
135
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Met mijn ogen dicht
Shadow
Met mijn ogen dicht door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting: met mijn ogen dicht
1
• Jen en Sarah zijn opeens vrienden met Stijn, terwijl Jen & Sarah Donna’s aartsvijanden zijn. Dus nu gaan Donna & Stijn niet echt meer met elkaar om.
• Er is een meisje met groene jas en oranje haar…
• Donna’s ouders hebben een pannenkoekenrestaurant

2
• Meisje met groene jas heeft haar betrapt bij de boom
• Donna vindt haar arrogant
• Simion komt werken voor 3 maanden en komt uit Hongarije en hij is 18 en woont bij hun in huis in een klein kamertje.
• Gymles: donna denkt eraan hoe komt het toch dat Stijn en ik geen vrienden meer zijn.

3.
• Het meisje heet Iris en heeft een zonnebril zij weet als enige dat Donna in de boom zit.
• Ze groene ogen die heen en weer schieten. Ze loopt een beetje raar, dat komt omdat ze blind is. ze worden vriendinnen; iris gaat mee naar het restaurant (vroeg moeder). Donna wordt er een beetje gek van en stuurt haar weg.

4
• Klassenuitje wordt besproken. Stijn zegt: anders gaan we toch logeren bij Donna, die hebben een pannenkoekenhuis. Donna vindt dat stom. De mentor vindt het een goed idee.
• Simion gaat koken voor Donna en haar ouders.
• De moeder van Donna vind het een geweldig idee dat de klas komt logeren want de hotelkamers staan toch leeg
• Simion spuit borden schoon, veel water op de grond en Donna schrikt, want die wordt nat. Watergevecht in de keuken. Vader werd boos.

5
• Donna wacht Iris op en dan voelt ze zich stom, Donna denkt dat Iris niets meer met haar te maken wil hebben.


Stijn liep opeens altijd met Sarah en Jen naar school. Op een dag kwam Stijn alleen langs. Dat vond donna raar, ging snel uit de boom naar beneden en ging ze naast hem lopen. Praten, samen naar Nederlands en toen moesten ze samen een opdracht doen. Hij wilde met haar, dat vond ze leuk. En Toen moesten ze iets opschrijven synoniemen en dan zegt Stijn: jennen en sarren. Toen koos Stijn eigenlijk haar kant.

Maar toen Jen en Sarah er weer waren, liet hij Donna weer vallen.
Jen en Sarah blijven donna pesten. En donna denkt dat Stijn meedoet, maar dat is helemaal niet zo. Maar daardoor is ze ook boos op Stijn.

Jen komt met een grote snee op haar hoofd binnen. Zegt dat ze is aangereden door een auto. Maar later blijkt dat ze een klap gekregen heeft, omdat ze Iris aan het uitschelden was. Toen kreeg ze een klap van een jongen.

Jen pest Iris dus ook.

Donna en Iris gaan samen zwemmen en in de boom klimmen. Bij het zwemmen zag donna opeens jen en stijn in het zwembad. Toen schrok donna heel erg, en toen heeft ze Iris alleen gelaten in het zwembadje bij de glijbaan. Donna is achter een paal gaan staan. Toen gingen jen en stijn kussen. Zij hebben donna en iris niet gezien. Iris werd heel boos op Donna omdat ze Iris vergat uit het bad te helpen. Toen wilde Iris naar huis met de bus. En toen hebben ze niets meer tegen elkaar gezegd.

Sarah en Jen pestten Iris.

Het schooluitje in het pannenkoekenhuis: iedereen vond het leuk behalve Donna, want ze heeft niet veel vrienden in de klas. Iedereen ging in het hoteldeel slapen, maar Donna op haar eigen kamer. Donna dacht: dat is het enige plekje waar ik veilig ben voor Jen en Sarah en nu zijn zij bij mij in huis. Jen kwam zelfs een keer op haar kamer, keek naar een prikbord en daar zaten oude foto’s van Stijn en Donna op van groep 8 en in hun luiers. Toen pakte Jen die ervan af, en zei:die moet ik meenemen voor stijn.

Avondeten: toen zeurde Jen over stamppot, want ze zijn in pannenkoekenrestaurant.

Dit wil je ook lezen:


Er is 2 jaar geleden iets gebeurd tijdens gymles. Donna was in een kast verstopt en deed een wedstrijdje met Stijn wie het langst verstopt kon zijn. Zij had gewonnen, maar toen hoorde ze niets meer. En toen zat ze opgesloten in de kast want iemand had er iets voor gezet. Ze schreeuwde maar niemand kwam haar redden. Pas laat in de middag kwam er een schoonmaakster met een groene schort aan.

Waarom had Stijn haar ook in de steek gelaten?! En waarom is hij sindsdien vrienden met Jen en Sarah?


Aan het eind van het boek werd Iris onder de boom in elkaar geslagen door Jen terwijl Donna in de  boom zat. Toen hoorde Iris van Jen dat Donna helemaal geen vrienden heeft en dat Donna Jen ook kent. Donna durfde niet te helpen, want dan is haar enige veilige plek verraden. Ze hield haar ogen en oren dicht om het niet te horen en te zien. Om net te doen alsof ze er niet bij was.

Iris had door dat Donna in de boom zat. Toen werd iris heel boos op haar. Jen had haar stok afgepakt (kapot) en haar bril ook en donna was niet voor Iris opgekomen. Daar voelde donna zich schuldig over, maar ze kon/durfde het niet.
Jen was op Donna’s kamer, iedereen moest verzamelen voor het eindspel. En toen ging Jen weg van de kamer en had Donna weer stiekem opgesloten. Niemand hoorde haar schreeuwen buiten uit het raam. Simion hoorde haar wel en heeft de deur ingebeukt. Ze gaf hem een knuffel om ‘m te bedanken. Simion was heel boos op Jen en Sarah.
Ze ging naar beneden en had besloten nu WEL voor zichzelf op te komen!!!
Jen had blijkbaar gezegd dat Donna zich niet lekker voelde en op haar kamer zou blijven.

Donna zei: ik kom niet voor het spel! Jen werd zenuwachtig, want die voelde aan dat de waarheid boven tafel zou komen. Donna was heel boos en eiste dat Jen haar mond zou houden. Stijn snapte het allemaal niet, ook niet waarom Donna zo boos was.
Donna vertelde dat Jen haar WEER had opgesloten, haar beste vriend had afgepakt en leven verpest.
Nu is het afgelopen! Ik laat je dit niet meer doen!

Simion zei: trut! tegen Jen. Jen probeert nog stoer te doen alsof er niets aan de hand is.

Donna zegt dat ze van nu af aan niet meer bang is voor Jen.
Donna vraagt ook waarom ze Iris met z’n 3en pestten. Is ook boos op Stijn, dat hij haar in de steek gelaten heeft.
Stijn snapt niet waar donna het over heeft. Hij kent Iris helemaal niet.

Stijn denkt dat zowel Jen als Donna gek geworden zijn. Stijn weet echt niet waar ze het over hebben.

Dan blijkt dat Stijn er helemaal niet bij was, bij het pesten van Iris.
Donna komt erachter dat Stijn helemaal niet meegedaan heeft met pesten. Niet met de kast 2 jaar geleden, en ook niet nu met Iris.
Stijn er helemaal niet bij was, want zijn gips werd die middag van zijn arm gehaald. Hij wist dus niet dat Donna opgesloten had gezeten. Donna dacht dat hij het wel wist en haar in de steek gelaten had.

Stijn heeft afstand genomen van Donna, omdat Donna de laatste 2 jaar zo raar tegen hém deed. En hem eigenlijk had weggestuurd.

Dat was dus een misverstand…..!

Slot:
- Stijn komt eten bij Donna
- Iris en Donna samen in de boom; ze gaan het uitpraten. Iris zit nog hoger dan Donna, Iris is blind maar ziet alles. Ze gaat Donna helpen naar haar toe te klimmen en vraagt: vertrouw je me? En dan zegt Donna :”met mijn ogen dicht”


Lessen uit het boek:
-> Voor jezelf (of iemand anders) opkomen is heel moeilijk als je gepest wordt
-> Simion gaf Donna het vertrouwen om uiteindelijk wel voor zichzelf op te komen
-> Donna ging ervan uit dat iedereen tegen haar was (de hele klas en Stijn ook), zonder dat ze het zeker wist: ze was zó boos en teleurgesteld dat ze ervan uit ging dat het was gegaan, zoals ze dacht.
->

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Met mijn ogen dicht door Maren Stoffels"