Mes op de keel door Gonneke Huizing

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 725 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 39 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 39 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (1999 Genomineerd)

Boekcover Mes op de keel
Shadow
Mes op de keel door Gonneke Huizing
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Rutger zit in de 2de klas. Rutger is niet goed in gym en word daarom gepest op de middelbare school. Op de basisschool werd hij ook al gepest door Peter en Erik. Niek en Kars, 2 stoere jongens, hebben Rutger bescherming aangeboden tegen het pesten van Peter en Erik. Iedereen is bang voor Niek en Kars. Niemand durft iets meer met Rutger uit te halen.

Niek en Kars willen na een tijdje geld zien voor het beschermen. Als hij geen geld betaalt zouden ze zijn zusje in elkaar slaan. Iedere keer geeft Rutger het geld, maar zijn spaargeld raakt op. Rutger merkt op dat een oude man altijd op dezelfde tijd geld haalt bij een bankautomaat, het geld dat hij pint doet hij haastig in een envelop en doet hij in een brievenbus. Omdat zijn spaargeld op is weet hij niet meer wat hij moet doen en besluit daarom de man te beroven. Hij berooft de man door hem een harde duw te geven. Door de harde duw van Rutger komt de man op de grond terecht en moet naar het ziekenhuis. Dezelfde dag dat hij de man berooft, struikelt zijn vader thuis en komt met zijn hoofd op de rand van de tafel terecht. Hij moet naar het ziekenhuis.

Bij het ziekenhuis ontdekt Rutger dat de oude man ook in hetzelfde ziekenhuis is gekomen door zijn duw. Rutger krijgt spijt dat hij de man heeft beroofd. Hij wil het geld wel terug geven, maar hij heeft het geld al aan Niek en Kars gegeven. Hij vertelt het hele verhaal aan de oude man, daardoor is hij in een vervelende geschiedenis gekomen. De oude man blijkt een vriendelijke Baron te zijn. Een stukje van de geschiedenis van de oude man is hetzelfde als die van Rutger omdat hij vroeger ook gechanteerd is geweest in de 2de wereldoorlog, maar als op een andere manier. In de oorlog hadden de Duitsers zijn vrouw en kinderen meegenomen omdat hij Joden zou geholpen hebben. De Duitsers beloofden hem dat als hij het onderduikt adres van zijn butler en zijn vrouw zou geven, dat hij dan zijn vrouw en kinderen zou terug krijgen. De baron wist niet wat hij moest doen en gaf het adres. Hij kreeg zijn vrouw terug, maar zijn kinderen zijn per ongeluk op een trein naar een concentratiekamp gezet. De Duitsers zeiden dat ze de kinderen zouden opsporen maar die waren al vergast in het concentratiekamp. Na de oorlog kreeg de oude man een brief van het Rode Kruis dat de zoon van de butler de oorlog had overleefd. De baron adopteerde de zoon als zijn eigen zoon en had zo’n spijt dat hij het adres had gegeven dat hij wou dat niemand wist dat het niet zijn eigen zoon was, zelf zijn zoon niet. De vrouw van de Baron was het er niet mee eens en na lang praten vertrok de vrouw.


Na verloop van tijd was het kindermeisje er toch achter gekomen en omdat ze niet meer voor de baron werkte ging ze samen met haar zoon geld eisen. De baron moest elke maand geld geven en de zoon als erfgenaam benoemen, als hij dit doet zouden ze het niet vertellen aan “zijn” zoon. De zoon van de Baron zat in Amerika en zou snel in Nederland komen. De baron was heel zenuwachtig.

Een docent op Rutger’s school is erachter gekomen dat Rutger problemen heeft met Niek en Kars. Rutger schrok hier erg van en liep weg van huis. Rutger had de sleutel van het huis van de Baron omdat hij de parkiet moest verzorgen en ging dus daar heen. De politie was op zoek naar Rutger. Dit las de Baron op de televisie en belde de politie en vertelde dat Rutger de sleutel had van zijn huis.

De politie vond Rutger op de zolder van de Baron. Ondertussen was de zoon al in Nederland en Rutger heeft tegen de zoon gezegd dat hij niet de echte zoon is van de Baron, maar hij wist dit al voor dat hij naar Amerika ging. Later heeft de zoon van de Baron de geldvragers (van de Baron en Rutger) gepakt. Het bleek dat Niek en Kars heel veel kinderen hadden “beschermd” voor geld. De baron was heel erg ziek en op zijn sterfbed bedankt hij Rutger omdat zijn grootste geheim door hem boven is gekomen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mes op de keel door Gonneke Huizing"