Auteur: Gonneke Huizing

Ze heeft dit boek in 1996 geschreven en is geboren in 1960. Ze heeft twee dochters en ze geeft Nederlands op de middelbare school in Groningen. Dit is haar eerste boek.Uitgeverij: SjaloomDoel: dat de lezers begrijpen hoe het is om gepest te worden en hoe moeilijk het is om voor jezelf op te komen.Genre: school, omdat er veel gebeurt met jongeren op school, zoals dat Rutger (de hoofdpersoon) wordt gepest door Erik en Peter (twee jongens uit zijn klas).Samenvatting: Het gaat over Rutger, die vroeger werd gepest door twee kinderen en daardoor altijd de pispaal was. Die twee kinderen kwamen toevallig op de middelbare school weer bij hem in de klas. Hij kwam twee jongens tegen die kwamen voor hem op en hij werd daardoor niet meer gepest, alleen moest Rutger dan wel geld geven of ze ergens op trakteren. Ze eiste steeds meer geld, totdat Rutger blut was en een oude man ging beroven, die hij al een lange tijd heeft gevolgd. Die man pinde elke donderdag precies 16:55 500 gulden.De vader van Rutger lag in het ziekenhuis, en hij kwam erachter dat de baron er ook in lag. Toen hij dus thuis was aangekomen had Rutger het ziekenhuis gebeld om te vragen wat er met hem was en heeft toen zijn excuses aangeboden aan de baron. Rutger moest voor de baron elke donderdag 500 gulden pinnen en wegbrengen naar familie Woudstra. Hij kwam erachter wat er allemaal afspeelde. Op het einde kwam alles weer goed, de zoon van de butler wist het al en regelde alles met mr. Woudstra en De jongens die het geld vroegen zijn opgepakt.Personen: De hoofdpersoon is Rutger Sips. Rutger werd vroeger gepest door twee personen (Erik en Peter) en was de pispaal van de klas. Nu zitten ze allebei toevallig weer bij hem in de klas. Volgens hem wordt het alleen maar erger als volwassenen zich ermee bemoeien. Omschrijving: hij heeft meestal een simpele trui aan en simpele, oude nikes. Hij is ongeveer 13 jaar oud.

Hij wordt zogenaamd ‘beschermd’ door Niek en Kars (twee nogal sterke jongens). In ruil daarvoor moet hij ze betalen of ergens op trakteren. Omschrijving: Niek en Kars zijn nogal groot en sterk volgens de omschrijving.En andere belangrijke personen zijn de baron en zijn zoon. De baron moest elke week 500 gulden betalen aan mr. Woudstra, want hij dreigde anders tegen de zoon van de butler de waarheid te vertellen. Omschrijving: de baron was een oude, magere man met een ingevallen gezicht.De zoon van de baron (eigenlijk de zoon van de butler) woonde in Amerika en wist blijkbaar ook al jaren dat de baron niet zijn vader was. Omschrijving: hij was een jaar of dertig. Meer werd er niet echt iets over hem verteld.Plaats: Het verhaal speelt zich ergens in Nederland af. Dat denk ik omdat alles in het boek in het Nederlands staat en de adressen ook een Nederlandse naam hebben. Dit zijn de adressen: Het SleutelSteegje en GrachtenKade 88.

Tijd: Ik denk rond de Tweede Wereldoorlog, omdat er Duitsers Joden zoeken en Rutger draagt van die kleren die nu nergens meer te koop zijn. En de omgeving wordt ook raar omschreven.De tijdstukken worden vanaf verschillende plaatsen bekeken, het ging eerst over Rutger in de klas en daarna vertelde ze ineens wat er vroeger met de baron was gebeurd.Begin: Boek begint midden in de gebeurtenis.Probleem: Rutger wordt gepest en hij kan geen geld meer betalen aan zijn beschermers, dus moet hij het zien te krijgen en overvalt hij de baron. De baron moet elke week 500 gulden betalen en dat moet dan Rutger doen. Hij komt erachter dat de baron met de Duitsers in de problemen zat, want de Duitsers dreigden het aan zijn zoon te vertellen als hij geen 500 gulden zou geven.Einde: Alles komt weer goed. De zoon bleek het al te weten en regelde alles met Fam. Woudstra. Niek en Kars werden door de politie opgepakt.Verklaring van de titel: Mes op de Keel is de titel, omdat de baron en Rutger allebei bedreigd worden. Heel even is er bij Rutger echt het mes op de keel gezet.Beoordeling: Ik vond het een heel spannend boek en ook wel zielig. Er waren hele zielige gebeurtenissen en ook hele gemene gebeurtenissen.

In het begin was het wel moeilijk te begrijpen, want het begon midden in een gebeurtenis en je moest het echt heel ver doorgelezen hebben voordat je het begreep.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

heeyz... ik heb je verslag heeeeeeeel errug goed kunnen gebruiken... Tnx k03sJeS

16 jaar geleden

H.

H.

bedankt voor deze samenvatting , heb er erg veel aan gehad

AFCA

7 jaar geleden

B.

B.

het boekverslag speelt zich gewoon in het heden af en er zijn sommige flachbacks naar het verleden

7 jaar geleden