Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Gonneke Huizing is op 11 april 1960 geboren te Groningen.

Ze heeft Nederlandse Taal en Letterkunde gestudeerd.

Sinds 1985 geeft ze Nederlands op een middelbare school in Groningen. Ze heeft nu twee kinderen, beide zijn dochters.

Haar eerste boek, Mes op de Keel , verscheen in 1996.

Ze vindt het belangrijk dat de lezers van haar boek gegrepen worden door haar verhaal en het boek in en keer uitlezen. Ze ziet spanning als middel om de lezer te confronteren met bepaalde thema's, zoals in dit boek, pesten.

“Want als de lezer meegesleept wordt door het spannende verhaal” meent ze “kan hij of zij niet om de problemen van de hoofdpersonen”, in dit geval Rutger, “heen”.

Genre:

Het genre bestaat uit een mengeling van avontuur, school en een beetje historie. School omdat er veel gebeurt op school en met jongeren, historie is het ook een beetje omdat een gedeelte van de vele flashbacks zich in en na de 2e wereldoorlog afspelen.Gebeurtenissen:

Het boek gaat over Rutger Sips, de hoofdpersoon, hij werd vroeger op de basisschool gepest door Peter en Erik, nu hij op de middelbare school zit, zit hij toevallig weer met Peter en Erik in de klas, Maar als hij Niek en Kars, twee oudere jongens tegenkomt laat hij hun hem beschermen in ruil voor protectie-geld, maar de jongens vragen steeds meer en als Rutger geen geld meer heft moet hij gaan stelen van een oude man, die man blijkt in een soortgelijke situatie te zitten, hij moet geld geven aan een man anders vertelt die aan de man z’n zoon dat hij de zoon niet is. De man: Baron van Putte tot Sluyswijck en Rutger raken bevriend en helpen elkaar uit de situaties.Personen:

De hoofdpersoon is Rutger Sips, uit verschillende flashbacks blijkt dat Rutger vroeger gepest werd.Volgens hem wordt het alleen erger als volwassenen zich er mee bemoeien.

Hij wordt ‘beschermd’ door Niek en Kars, maar er wordt hem stukje bij beetje (figuurlijk) de mes op de keel gezet.Hij maakt een ontwikkeling door namelijk hij is niet meer bang voor andere jongens en bijt nu eindelijk van zich af.Een ander belangrijk persoon is de baron en zijn zoon.De baron heeft vroeger tijdens de 2e wereldoorlog de keuze moeten maken tussen het vrijlaten van zijn Joodse vrouw en 3 kinderen of het onderduikadres van zijn butler zeggen.

Als hij de butler verlinkt krijgt hij zijn vrouw terug maar er is een foutje gemaakt en zijn kinderen zijn in Bergen-belse gestorven. Het zoontje van de butler heeft het overleefd en de baron neemt hem mee als zijn zoon en neemt zich voor het nooit te vertellen, zijn zoon heeft nu een goedlopend bedrijf in New York maar de baron heeft het nog niet verteld, toch is de zoon erachter gekomen, maar de baron weet dat niet en moet ene Woudstra elke keer geld betalen anders vertelt hij het hele verhaal aan de zoon.Jacob de zoon van de baron woont in Amerika en is bezorgd over zijn vader, later blijkt dat dat niet nodig was geweest want hij had het gewoon kunnen vertellen, Jacob wist toch al over de moeilijke keuze die de baron kreeg van de Duitsers en toen Rutger hem vertelde over Woudstra heeft Jacob het allemaal geregeld.Niek en Kars, zij zijn de jongens die Rutger zogenaamd ‘beschermen’.Plaats:

Het verhaal speelt ergens in Nederland rond een school en in de wijken van de stad/het dorp daaromheen.Verder kom jen iet veel te weten over de omgevingen maar je hoort wel een paar adressen zoals bijv. Het SleutelSteegje en GrachtenKade 88 waar dan personen uit het boek wonen volgens mij is het daarom(GrachtenKade 88) ook in de buurt van Amsterdam.Tijd:

Mes op de Keel speelt in het heden, maar sommige flashbacks spelen zich af vroeger in de 2e wereldoorlog.Dat kun je lezen door bijvoorbeeld het feit dat de Duitsers zoeken voor Joden, je kunt zien dat het in het heden speelt door het feit dat er Nikes® zijn en andere soortgelijke dingen. De verteltijd is 136 bladzijdes verdeeld in 36 hoofdstukken, ongeveer 3 tot 6 uur om te lezen. De vertelde tijd is een paar weken rond december de jaarwisseling komt er ook in voor. Zoals ik al zei spelen sommige stukken ook in de 2e wereldoorlog.

Er zijn een paar tijdsprongen in het boek bijv. als er iets is gebeurd waardoor de zaak een tijdje stil ligt is er en week voorbij en gaat het verhaal weer verder, er zijn best veel kleine tijdsprongetjes van een paar dagen in het boek aanwezig.

Alles is in chronologische volgorde op de flashbacks na natuurlijk. Het hele verhaal draait om flashbacks, zo kom je erdoor flashbacks achter hoe de baron en Rutger in hun situaties verzeild zijn geraakt.Begin:

Het boek begint in het midden van een gebeurtenis.

Rutger heeft gym en hij moet aan de ringen, iets wat hij niet kan, later blijkt uit een flashback dat Peter en keer Rutger’s broek uit getrokken heeft toen Rutger aan de ringen hing, hij durfde niet naar benenden en werd uitgelachen.

Nu is dat niet zo erg want niemand durft te lachen omdat Niek en Kars hem beschermen, even verder kom je erachter dat dat niet zo leuk is als het lijkt.Probleem en Afloop:

Er zijn twee problemen in het boek die allebei erg op elkaar lijken Rutger en de baron worden allebei afgeperst en hebben daardoor allebei het gevoel figuurlijk een mes op hun keel te hebben, Rutger moet betalen anders slaan ze hem in elkaar en wordt hij weer gepest, de baron wil niet dat Woudstra de waarheid tegen de zoon van de baron verteld.

De afloop van beide verhalen zijn uiteindelijk goed, de zoon, Jacob blijkt het al te weten en regelt alles met Woudstra. Niek en Kars worden opgepakt door de politie.

Het boek heeft een gesloten einde alles is zeker op een ding na, wat er nog zal gebeuren tussen Rutger en Moniek. Maar omdat dit niet zo veel beschreven wordt in het boek en niet echt belangrijk is voor het verhaal is dat niet echt de reden om het einde daarom als open te betitelen.Het verhaal is realistisch, alles in dit boek gebeurt in het echt ook, zoals pesten en afpersingen.Perspectieven:

Het boek is vanuit twee verschillende perspectieven geschreven: het hij-perspectief van Rutger en die van de baron, meestal die van Rutger, om de paar hoofdstukken komt de baron echter aan de beurt, in elk van die hoofdstukken krijgen je weer een paar goede flashbacks van de baron voorgeschoteld, waardoor je steeds meer over de eerst nogal mysterieuze baron te weten komt.Titelverklaring:

De titel Mes op de Keel staat symbolisch voor het feit dat het voor de baron en Rutger lijkt of er geen uitweg is voor hen om uit de benarde situatie te komen waar ze nu in zitten.

Heel even wordt trouwens nog echt het mes op de keel van Rutger gezet.Mening:

Mes op de Keel was naar mijn mening een boek om gewoon op wat voor dag dan ook, een regenachtige maar ook een zonnige dag, te pakken en ineens in te gaan lezen, de sfeer is pakkend en alles loopt in een snel ritme, je rolt er zo in, het boek is spannend en zeker niet saai.Ik kende de schrijfster nog niet, maar ik denk dat ik nog wel een paar boeken van haar zal gaan lezen, ze schrijft goed, spannend maar toch snel zonder belangrijke details te missen. Het ritme van een boek is denk ik toch wel heel speciaal vooral voor jongeren van mijn leeftijd, die houden niet van slome boeken met iets te veel detail.

Het verhaal wordt op een originele manier verteld en eigenlijk zijn het twee boeken in elkaar. De verhalen van de baron en die van Rutger worden langzaam in elkaar geweven, soms wordt het misschien wel een beetje te veel naar elkaar toe geschreven maar over het algemeen valt dat mee. Je komt steeds meer over de personen te weten door middel goed geschreven, korte flashbacks, vooral die van de baron vond ik goed, die spelen voor het grootste gedeelte in en rond de 2e wereldoorlog en worden zo verteld dat je echt mee gaat leven met de arme man, zijn hele leven is kapot gegaan en jij was er bij om het allemaal mee te maken. Op het eind vind je het zonde dat de man doodgaat, maar hij was er blij mee na al die ellende, hij is een goede dood gestorven omdat alles op het eind nog goed is gekomen.

Het thema pesten is goed uitgewerkt in het boek, het is natuurlijk ook heel actueel, steeds meer scholen hebben rond het begin van het jaar acties tegen pesten, waarom onze school dat niet heeft is mij een raadsel wan het gebeurt toch echt wel op onze school. Pesten, daar heeft iedereen denk ik wel wat mee te maken, of te maken gehad. Het gebeurt overal en wat in het boek staat gebeurt allemaal echt. Ik had al heel snel een vermoeden dat de schrijfster misschien een beetje onderzoek gedaan had op bijv. basisscholen of andere scholen, jammer genoeg kon ik niets daarover vinden op internet en ik ben helaas ook niet achter haar e-mail adres gekomen. Irritante dingen aan het boek waren schaars alleen had ik wel het gevoel dat de schrijfster lang over het boek gedaan heeft want er komen steeds zinnen letterlijk terug, net of ze gekopieerd en geplakt zijn in de tekstverwerker, voorbeelden van deze zinnen zijn:-“Hij kneep zijn nagels zo hard mogelijk in zijn handpalmen”

-“Hij beet zo hard op zijn lippen dat hij bloed proefde”

-”Meteen duwde hij zijn lippen zo dicht mogelijk op elkaar”Dit vond ik wel jammer maar ik denk dat dat komt omdat je als schrijver/-ster natuurlijk langer over het schrijven van het boek doet dan het lezen daarvan, dan valt dat meer op, een schrijver/-ster gaat natuurlijk niet zo snel zijn eigen boek nog een keer lezen. Verder vond ik nog iets opvallends aan de namen van Niek en Kars, omdat zij veel van merkkleding en moderne kleding houden, vond ik dat ik de naam van Niek wel erg overeen kwam met Nike®, Rutger ruilt zijn nieuwe Nikes ook met de oude sportschoenen van Niek. Kars z’n naam lijkt op het (spijker)broeken merk Cars®.Maar dat zal wel mijn verbeelding zijn.

Meer is er eigenlijk niet over het boek te vertellen denk ik.Extra Opdracht bij leesverslag 4: Keuze uit:-Opdracht 1: Schrijf een ander slot aan het verhaal van minstens 250 woorden

Leg uit wat het verschil tussen jouw slot en die van het boek is;

-Opdracht 2: Maak een tekening van drie voorwerpen die belangrijk waren in het boek dat

je gelezen hebt.

Leg bij elke tekening uit waarom het voorwerp in het boek belangrijk wasKeuze Opdracht 1.

Hij opende voorzichtig de kamerdeur en ging naar binnen.

Hij bleef staan om zijn ogen aan het donker te laten wennen.

Langzamerhand werden de contouren duidelijker.

Hij deed een stap naar de open haard om de pook te pakken.

Hij zou proberen er tenminste een knock-out te slaan, de pook woog zwaar in zijn hand.

Hij hoorde voetstappen op de gang, Rutger hield de pook stevig in zijn handen.

De deur ging langzaam open, even schrok Rutger maar toen zag hij dat het Jacob was

”Ik ben het Rutger” fluisterde Rutger.

“Wat doe jij hier zo laat?” vroeg Jacob.

“Ik hoorde toevallig dat er hier ingebroken zou worden” antwoordde Rutger.

“Wat wil je met die pook doen?! Je kunt wel iemand doodslaan!”.

Rutger zei niks, dat was juist de bedoeling.”Je legt nu die pook neer” zei Jacob, grijpend naar de pook in Rutgers handen.”Nee!” riep Rutger “Ik moet dit doen!”

Als en bliksemschicht schoot de metalen pook door het donker en raakte Jacobs voorhoofd.

Een grote vlek bloed verspreidde zich van zijn voorhoofd naar de grond en uit zijn neus en mond over zijn kleren.

Hij hoorde stemmen bij de deur, Rutger verstopte zich snel achter het gordijn.

Een licht gekraak kwam uit de voordeur…voetstappen kwamen de gang in.

“Hier is niks te vinden”zei een stem “We zijn ook nog pas in de gang, Pino!” zei de andere.

“Ja dat waren zeker Niek en Kars, geen twijfel over mogelijk” dacht Rutger.

“Sssst, stil, straks word die ouwe nog wakker”.

Ze stapten de kamer in, de voetstappen gingen ieder een andere kant op.

“Zo kan ik ze niet neerslaan”dacht Rutger”, ze moeten naast elkaar staan”.

Toen klonk een zacht gefluit.Ze waren vast bij de stereotoren.

Een van de jongens ging ook naar de stereotoren.

Weer een zacht gefluit.”Zo, die ouwe heeft wel mooie spullen, het nieuwste van het nieuwste staat hier”zei de ene,”Gelukkig heb je de kar van je pa meegenomen.” Zei de ander.

Rutger stak zijn hoofd stil uit het gordijn. Niek keek rond terwijl Kars wanhopig de stereotoren op probeerde te tillen. Ineens riep Niek “Getver man, hier ligt een lijk!”

Dit was Rutgers laatste kans. Hij rende onder de gordijnen uit en hield de pook hoog boven zijn hoofd klaar om toe te slaan. Een luide strijdkreet kwam uit zijn mond terwijl hij fel sloeg naar Niek, de pook kwam met een boog mis op zijn schouder, Rutger maaide met de pook in het rond en raakte Niek’s nek.Hij viel bewusteloos neer, dreigend liep Rutger op Kars af, die schuddend met zijn handen naar achter liep ”Nee! Niet mij ook!” klonk zijn stem hysterisch.Hij struikelde over de stereotoren die hij net van schrik had laten vallen, Kars lag op de grond.

Hij, Kars, hij was degene die alles altijd bedacht, hij en Niek hadden Rutger al een half jaar in hun handen, al zijn geld kwijtgeraakt, iedereen ongerust gemaakt, alleen omdat hij bang was voor hen, maar nu niet meer, nooit meer. Kars stond op en met een luide klap landde de pook op het hoofd van Kars.Hij viel zielloos op de grond, toen ging het licht aan.

De baron stond op de trap met zijn mond open, nu pas zag Rutger wat hij gedaan had, drie lichamen lagen zielloos op de grond, het bloed stroomde over het oude, korrelige tapijt heen.

Aan zijn lichaamshouding zag Rutger dat de baron bang was voor hem, hij had ineens zo’n spijt. Zijn benen werden slap en hij viel met zijn knieën op de grond. De baron durfde niks te zeggen. Hij belde de politie.

Later had de politie hem veroordeeld voor 2 pogingen tot moord en 1 keer doodslag, op Kars.

“Levenslang voor Rutger Sips”, de uitspraak van de rechter, die vergezeld ging met de luide klap van een hamer en het gejuich van Kars zijn familie, zal nog lang in het hoofd van Rutger rondspoken.”Hoe kon dit toch gebeuren”mompelde de baron triest…………………………Het verschil tussen mijn einde en het (betere) einde van het boek is dat Rutger door alle gebeurtenissen krankzinnig is geworden en iedereen neerslaat met de pook.

In het echte einde zou Jacob gezegd hebben dat niet te doen, daarna zou Rutger achter het gordijn gaan staan, waarna Jacob, Niek en Kars bij de stereo zou betrappen, waarna de twee gearresteerd zouden worden door de politie.

Er zijn dus veel elementen uit het echte einde terug te vinden in dit einde.

Jacob aan de deur, het gordijn, de stereo toren, zelfs de politie , maar toch in een heel andere vorm.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Gek,
jij kunt ook geen uitreksels maken.
ik had er een 1 voor.

19 jaar geleden

L.

L.

thanx lars ik heb heel veel aan dat uitreksel van mes op de keel gehad want ik heb morgen een boekbespreking en ik moest nog info over de schrijver hebben nou alsnog

thanx a lot!

dikke kus linda

19 jaar geleden

J.

J.

Hoi Lars.
Echt heel erg goed, dit boekveslag hier. Ik moet het nu maken voor Nederlands en ik kan het hartstikke goed gebruiken. Heel erg bedankt!!
Groetjes Jorien.

19 jaar geleden

M.

M.

waar is je samenvatting eigenlijk

19 jaar geleden

A.

A.

wauw....ik heb een 10 ik ben je eeuwig dankbaar!!!
=xxx=

19 jaar geleden

M.

M.

Lars,

Een heel mooi uitgebreid, duidelijk verslag.
Het is een mooi lopende samenvatting.
Zeer duidelijke en logische uitleg.

Vooral de namen Niek en Lars, ik vind de vergelijking met de merk schoen en borek zere goed gemaakt.
Ik denk ook dat ze dat met opzet heeft gedaan.

Echt top!

Maaike

19 jaar geleden

N.

N.

het is een goed leesverslag maar wat is nike met zon r

19 jaar geleden

H.

H.

ik heb een vraag aan jou." komen de gebeurtenissen logisch uit elkaar voort of is het verband moeilijk te verklaren? wil je aub de vraag die ik net heb gesteld zo uitgebreidt mogelijk beantworden en dan naar mij sturen

18 jaar geleden

P.

P.

bedankt he!!!!!!!!!!!!!!!!

18 jaar geleden

F.

F.

Hallo,
ik vind dat je dit boekverlsag mooi hebt gemaakt er staat veel informatie over het boek beschreven en omdat ik mijn boekverslag deze week moet inleveren is het wel handig om wat van jouw informatie te gebruiken.
Enorm bedankt en ga zo door met je boekverslagen!
groetjes -xxx- femke!

18 jaar geleden

S.

S.

goed man
echt de hele boekverslag staat erin!
Hardstikke bedankt.

Sarah

18 jaar geleden

L.

L.

heej lars,

bedankt voor je uittreksel!
hou van juuhh!!!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx Leontien

18 jaar geleden

R.

R.

ik heb erg veel aan je leesverslag gehad, je mag er wel meer gaan schrijven!!!

18 jaar geleden

E.

E.

heel heel heel heel erg bedankt voor dit uittreksel want anders zou ik morgen vet de lul zijn (ik moet morgen 12 boekverslagen inleveren!)
nog een keertje bedankt! veel -xxx- evana

18 jaar geleden

S.

S.

ik heb veel uit je uitreksel gehaald en bedankt he ik heb een 9 en een half!

18 jaar geleden

M.

M.

Ik had er niet veel aan.

17 jaar geleden

N.

N.

ik vind je boekverslag perfect ik heb er veel aangehad bedankt

17 jaar geleden

M.

M.

hoi ik moet ook een verslag maken met alles er op en er aan kan jij mij helpen met informatie op zoeken enzo

alvast bedankt oja ik ben 14 jaar ik zit in de derde en het is voor mijn pta en ik mag het van internet af halen dat ik juist de opdracht

16 jaar geleden

M.

M.

mooi boekverslag ik heb er veel vanaf gekeken ik moet namelijk ook een boekverslag maken en hou het over dat boek groetjes marieke

16 jaar geleden

R.

R.

dit boek verslag is egt geweldig! proficiat met het feit zo'n verslag zelf hebben te kunnen maken. Ik heb er wat aan gehad. Bedankt.

15 jaar geleden

H.

H.

dankje

9 jaar geleden

R.

R.

echt bedankt!
ik heb er echt veel aan!

9 jaar geleden

A.

A.

thanx!:p

9 jaar geleden

W.

W.

waarom wordt ie gepest?

7 jaar geleden