Meryem door Karin Hilterman

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 719 woorden
  • 15 mei 2007
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 20 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Meryem
Shadow
Meryem door Karin Hilterman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel van het boek: Meryem
Naam van de schrijver: Karin Hilterman

Keuze
Ik heb dit boek gekozen omdat het over een andere cultuur gaat. De bibliotheekjuf had het mij aangeraden.
Dit boek behoort tot de genre jeugdliteratuur. Ik vind de titel wel goed gekozen omdat het boek immers over Meryem gaat.
De omslagillustratie past wel bij het verhaal omdat het een foto van de hoofdpersoon is, Meryem.


Vorm
Het verhaal wordt verteld vanuit de alleswetende verteller; “Meryem staarde naar buiten, haar handen onder haar kin. Ze zat graag zo, maar vandaag had ze er weinig tijd voor. Ze dwong zichzelf weer aan het werkstuk te denken.” (blz. 5).
Ik vind dat de schrijver een juiste keuze heeft gemaakt van perspectief. Het verhaal wordt op sommige plaatsen een beetje vertraagd, daardoor wordt het een beetje spannend; “Toen kwam er een grote golf en bij het omkeren zag hij dat Meryem was verdwenen; de golf had haar meegenomen. In paniek riep Orhan luid haar naam, maar ze kwam niet boven water. Tot hij een eindje verderop in de schuimrand van een golf een hand boven water uit zag steken. Dat moest Meryem zijn. In drie slagen was hij er. De hand met de uitgestrekte vingers zakte alweer weg, Meryem dreef met haar gezicht naar beneden en worstelde om boven water te komen. ”

(blz. 125)
Het boek heeft ook een open begin en een open einde.

Personen
Meryem is de hoofdpersoon. Dat ze de hoofdpersoon is, is ook wel duidelijk omdat de titel van het boek ''Meryem'' is. Ze weet in het begin van het boek niet wat haar vaderland is voor haar, Turkije of Nederland omdat ze zich heel “vernederlandst” voelt. Maar aan het eind van het boek voelt ze toch ook veel voor Turkije, ze blijft er wonen en hoopt dat de economie verbeterd.
De hoofdpersoon leer je kennen doordat je weet wat zij denkt en voelt.
Meryem groeit op in een traditioneel Turks gezin in Nederland. Ze is vastbesloten het anders te doen dan haar zussen, die jong trouwden en kinderen kregen. Miryam wil graag carriere maken, succes hebben, het net zo goed doen als nederlandse meisjes en zelfs beter.
Als ik moest kiezen welke persoon uit het verhaal ik zou willen zijn, zou ik voor Meryem kiezen. Ik zou voor haar kiezen omdat ze sterk in haar schoenen staat, ze wil ook wat betekenen voor haar vaderland.

Plaats en tijd.
Het verhaal speelt zich in deze tijd af, dat merk je aan de moderne apparatuur.

Het verhaal speelt zich aan het begin in nederland af, maar het grootste gedeelte speelt zich in Tukije af.
Het verhaal zou zich niet in een andere tijd kunnen afspelen, denk ik. Want het gaat over ''vernederlandsen'' en over jongeren die toch meer willen weten over hun vaderland, en dat zijn dingen waar jongeren nu ook vooral mee bezig zijn. Het verhaal zou wel op een andere plaats kunnen afspelen, in een ander land, maar dan moet de hoofdpersoon niet een Turks meisje zijn.

Mening.
''Meryem is een boek geschreven door Karin Hilterman. Het boek is uitgegeven door Van Holkema&Warendorf. Het boek kost €12.99.

Meryem groeit op in een traditioneel Turks gezin in Nederland. Ze is vastbesloten het anders te doen dan haar zussen, die jong trouwden en kinderen kregen. Meryem doet een beroepsopleiding en wil carrière maken, succes hebben, het net zo goed doen als Nederlandse meisjes en het liefst beter.
In de zomer voor haar eindexamenjaar gaat ze met haar familie op vakantie naar Turkije. Op het laatste moment gaat Orhan, een vriend van haar broer, mee op de lange reis. Door hem raakt Meryem geïnteresseerd in haar eigen mooie land. Daar moet nog zo veel gedaan worden.
Met Orhan en zijn tweelingbroer Özcan neemt ze de beslissing om een halfjaar in een luxe hotel aan de Turkse Rivièra te gaan werken. Ze vinden het alledrie heel belangrijk om iets voor hun vaderland te doen en het land beter te leren kennen. In Turkije krijgen Meryem en de jongens met veel tegenwerking en jaloezie te maken. Maar ze weten het vol te houden.

Ik vind het een heel mooi boek, omdat het een onderwerp is waar niet veel over geschreven wordt. Veel allochtone kinderen zouden zich terug kunne vinden in Meryem. Er wordt ook goed beschreven hoe zij zich voelt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

er staat in plaats van Meryem Miryam in de tekst.

13 jaar geleden

Andere verslagen van "Meryem door Karin Hilterman"