Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Menuet door Louis Paul Boon

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Menuet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1236 woorden
  • 9 september 2004
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
25 keer beoordeeld

Boekcover Menuet
Shadow
Menuet door Louis Paul Boon
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Louis Paul Boon
Titel: Menuet
Ondertitel: - Verschenen in: 1997 (1e druk in 1948) Aantal blz.: 144 p. Leestijd: 7 uur
Uitgelezen op: 22 september 2002 Samenvatting Een getrouwde man wordt verliefd op een jong meisje dat bij hem en zijn vrouw helpt in de huishouding. De man werkt in de vrieskelders en is een gesloten en afwezige man. Als hobby knipt hij in zijn rommelkamertje elke avond krantenknipsels uit. Die krantenberichten gaan over sensationele zaken: moorden, verkrachtingen en ander leed. De vrouw stort zich volledig op haar werk en wordt na één wilde nacht in de tuin met haar zwager zwanger en krijgt een kind van hem. De man en de vrouw leven samen in één huis, maar daar houdt het dan ook mee op, ze zijn totaal van elkaar vervreemd geraakt. Ze moeten elkaar op de een of andere manier niet meer. In plaats van vroeger, toen ze wel goed met elkaar konden opschieten en elkaars maatjes waren. Dat verdween toen de man de baan in de vrieskelders kreeg en de vrouw kleren deed naaien, wat haar zwager dan weer verkocht. Het meisje in de huishouding zweeft overal een beetje tussendoor en weet dingen van de vrouw die de man niet weet en mag weten, ook voelt ze zich sterk aangetrokken tot de man en andersom ook. Daarentegen moet de vrouw het meisje totaal niet, vooral omdat ze zich steeds weer bemoeit met zaken die haar niet aangaan. Tijd en ruimte Het verhaal speelt zich een aantal jaar na de 2e wereldoorlog af. Er zitten namelijk nog wel enkele krantenberichtjes tussen die verwijzen naar de 2e wereldoorlog, met name verwijzingen naar Hitler dan. De vertelde tijd is denk ik ongeveer anderhalf jaar. Je hoort namelijk in het verhaal van de vrouw hoe ze zwanger wordt en je hoort in alledrie de verhalen (de man, de vrouw en het meisje) over de geboorte van het kind. Een kind zit negen maanden in de buik van de moeder en in het verhaal zit er dan nog een stukje voor, dat stukje duurt denk ik ongeveer nog eens 9 maanden.
Wijze van vertellen Het is geschreven vanuit alle drie de personen. Het 1e deel gezien door de ogen van de man, het 2e door de ogen van het meisjes en het 3e deel door de ogen van de vrouw. In elk deel vertellen de personages (die trouwens naamloos zijn) alleen wat ze zelf voelen, denken en willen, ze vertellen niet over de anderen. In delen zijn de gebeurtenissen niet het belangrijkste, het gaat er vooral om hoe ieder er over denkt en voelt. Ieder in z’n eigen wereldje, drie afzonderlijke werelden. De 3 verhalen breken af op hetzelfde moment. Het meisje verteld de man de waarheid en ze worden door de vrouw samen betrapt. Thema Alhoewel mensen met elkaar leven gebeurt dit in isolement en zijn ze niet in staat toch echt contact. Dit thema wordt versterkt door de 3 verschillende perspectieven: de 3 gesloten werelden, ook de 3 titels suggereren kilte, afzondering, onbereikbaarheid. Personages er zijn 3 hoofpersonen, de man, de vrouw en het meisje
De man: Van de man is geen naam bekend, gedurende het hele boek wordt erover de man, hij of hem gesproken. De man is een echte solist. Hij vindt het niet prettig om onder de mensen te zijn en trekt zich graag terug op z’n rommelkamertje om krantenartikelen uit te knippen. Hij staart vaak en denkt er niet over na hoe anderen zich over zijn acties kunnen voelen. Als ik het me goed herinner is hij 27 jaar. En is verliefd op het meisje. Het meisje: Het meisje is rond de 15 / 16 jaar jong. Ze helpt in het huishouden bij de man en de vrouw. Ze gaat nog naar school, maar met grote tegenzin, ze vindt het allemaal onzin wat ze moet leren. Ze voelt zich sterk aangetrokken tot de man. De vrouw:De vrouw is 23 jaar oud. Ze is stevig gebouwd en stort zich volledig op haar werk: het naaien van kinderkleding. Ze voelt zich aangetrokken tot haar zwager en gaat 1 keer met hem naar bed (in de tuin) en wordt vervolgens zwanger van hem. Ze krijgt het kind, maar het blijft onduidelijk of het kind een jongetje of een meisje is, je leest ook nergens een naam ofzo. De bijpersonen: De zwager: de zwager die de vrouw zwanger heeft gemaakt speelt een kleine bij rol. Je weet, behalve dat hij ook in de kinderkleding zit, niks van hem. De baby: Het baby’tje dat aan het eind van de drie delen wordt geboren is ook naamloos en het geslacht wordt ook niet genoemd. Je weet niks van deze kleine. Verder wordt er geen enkele bijpersoon genoemd. Relatie tussen de krantenartikels en het verhaal
De krantenartikels gaan over moord, zelfmoord, seksuele misdrijven, diefstal, mishandeling etc. De man verzamelt ze, de vrouw is er bang voor omdat ze allemaal over nare dingen gaan en het meisje is er erg in geïnteresseerd. Ze stopt zelfs af en toe andere krantenartikelen ertussen om de reactie van de man te peilen. Als je naar de vorm kijkt staan ze los van het verhaal, maar qua inhoud slaat wel op de tekst. Er wordt zelfs een enkele keer over het krantenartikel bovenaan de pagina gepraat in de tekst eronder. De krantenartikelen begeleiden het verhaal als een wilde, ruwe rivier in de bergen. Ze roepen een bepaalde onrust en bezorgdheid op.
Titelbeschrijving De titel menuet wordt verklaard door het motto. Het motto is: MENUET
Oorspronkelijk Franse dans van
langzame, afgemeten statige bewegingen
in ¾ maat. Van Dale's Woordenboek
Het verhaal bestaat uit drie delen (net als een menuet), en het zijn drie langzame, afgeme- ten statige monologen. De titel slaat dus niet op het onderwerp van de roman, maar op de vorm. (van internet) Taalgebruik Het boek is opgebouwd uit drie delen. De titel van elk deel geeft het wereldbeeld weer van degene die aan het woord is. Het eerste deel heet ‘De Vrieskelders' en is geschreven vanuit het perspectief van de man. Hij werkt als arbeider in een diepvrieskelder. Daar is het altijd kil, net zoals hij de wereld ziet. Het tweede deel heet ‘Mijn Planeet' en is geschreven vanuit het perspectief van het meisje. Zij vindt de wereld maar raar, en kijkt liever toe vanuit wat zij haar glazen doos noemt. Zo creëert ze een eigen planeet, waar ze alleen zelf op leeft, omdat ze toch een hekel heeft aan alle andere mensen. Het derde deel heet ‘Het Eiland' en is geschreven vanuit het perspectief van de vrouw. Zij voelt zich afgesloten van de buiten- wereld, en heeft het gevoel dat zij op een eiland leeft, door water afgesloten van alle andere mensen. Beoordeling Ik vond ‘Menuet' een bijzonder boek. Het was heel apart, omdat het begeleid wordt door een reeks krantenberichten. Ik was erg benieuwd waarom dit zo zou zijn, en mijn moeder vertelde mij dat het een interessant boek was en daarom ben ik het maar gaan lezen. Het is me goed bevallen. Toen ik op de helft van het boek was, en dus aan het eind van het eerste deel, vroeg ik me af welke gebeurtenissen zich tot dan toe hadden afgespeeld. Ik kwam er achter dat er eigenlijk weinig gebeurtenissen beschreven waren. Bijna alle tekst bestond uit gedachten en hersenspinsels. En ik vond het helemaal niet saai. Dat is het kenmerk van een goede schrijver: er komt geen actie in voor, maar je bent toch erg geboeid door het verhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Menuet door Louis Paul Boon"